چوب و فرآورده‌های چوبی

7 مورد از کاربردهای نئوپان در صنعت و ساختمان سازی

اولین جایگزین چوب طبیعی، تخته سه‌لا با روکش ونیر و چوب طبیعی بود که در قرن 19 اختراع شد. پس از مدتی در اواخر 1940 کارخانه‌ها با کمبود الوار مواجه شدند و درست در همین زمان نئوپان به عنوان جایگزینی به بازار راه یافت.

نئوپان یا تخته خرده چوب که ممکن است آن را به اسم particle board هم بشناسید، از مواد در دسترسی مانند خرده‌ چوب، ضایعات و ورقه‌های چوب کارخانه‌ای و  خاک اره تهیه شده است. این ورقه‌ها با استفاده از چسب تحت حرارت به یک تخته‌ی بزرگ فشرده شده و بعد از خشک شدن در سایز و اندازه‌های مختلف برش داده می‌شود.

این محصول مصنوعی بوده و متشکل از تراشه و براده‌های چوب که با استفاده از چسب و رزین شیمیایی به هم متصل شده و به شکل تخته چوب درآمده است. با این اوصاف می‌توان گفت که از محصولات سازگار با محیط زیست است زیرا از مواد بازیافتی ساخته شده نه از چوب درختان.

نئوپان با توجه به قیمت مناسب و چند کاره بودن، به یک ماده‌ی پر طرفدار برای کارهای ساختمانی بدل شده است. این ماده از ضایعات چوب مانند خرده‌ی چوب و خاک اره که توسط رزین به قطعه‌ی اصلی اتصال پیدا کرده، درست شده است. گاهی اوقات این ماده جایگزینی برای تخته سه لا و MDF با قیمتی مناسب‌تر است. این محصول کاربردهای بسیار متنوعی دارد که خریداران باید قبل از خرید از آن آگاه باشند. در ادامه به معرفی برخی کاربردهای آن می‌پردازیم.

استفاده از نئوپان برای کف‌پوش

نئوپان معمولاً در کف‌پوش سازه‌های موقت به کار می‌رود. مکانی که کار کم‌تری برای نصب روی آن وجود دارد. همچنین در طیف وسیعی برای پوشش دادن کف‌پوش با چوب سخت نیز کاربرد دارد زیرا چوب سخت مقاومت پایینی در برابر خراش دارد. ونیر یا لمینت در مواقعی به کار می‌رود که پوشش آخر روی کار از نظر زیبایی حائز اهمیت باشد.

نئوپان

استفاده از نئوپان برای لایه‌ی زیرین یا کف سازی کف‌پوش

نئوپان به صورت گسترده در زیر کف‌پوش یا پایه‌ای برای کف‌پوش چوب مصنوعی یا طبیعی استفاده می‌شود. به همین منظور از فعل و انفعالات شیمیایی مخصوص و رزین برای ضد آب کردن آن و جلوگیری از حمله‌ی موریانه استفاده می‌شود.

استفاده از نئوپان برای پارتیشن بندی یا دکور دیوار

از نئوپان برای پارتیشن بندی دیوار که احتیاج به تحمل وزن زیاد در سازه  ندارد استفاده می‌شود. این گزینه‌ی مقرون به صرفه می‌تواند به عنوان عایق حرارت و صدا عمل کند. لمینت در حجم بالایی  برای پنل‌های دیواری استفاده می‌شوند و تنوع بسیار بالایی هم دارند.

استفاده از نئوپان برای سقف کاذب

نئوپان چوبی و سیمان به صورت گسترده برای سقف کاذب استفاده می‌شود. با توجه به داشتن خواص عایق حرارتی به صورت گسترده در اتاق‌های مرکزی تهویه هوا استفاده می‌شود. از این ماده به عنوان کاشی سقف در تالارها و سالن‌ها، مراکز کامپیوتری، سالن‌های سینما و تئاتر و صفحه نمایش در موسسات تجاری استفاده می‌شود. دلیل استفاده از این ماده در سقف کاذب سازه‌ها، داشتن خواص عایقی صوتی و حرارتی است.

استفاده از نئوپان برای ساخت درب

از این ماده همچنین در هسته‌‌ی مرکزی درهای سنگین (جامد) نیز استفاده می‌شود. ذرات این هسته معمولاً در درهای کارخانه‌ای ساخته می‌شوند که این موضوع سطحی صاف و صیقلی برای پیوند به سطح در درست می کند.

نئوپان

استفاده از نئوپان در مبلمان و کابینت سازی

نئوپان استفاده‌‌ی گسترده‌ای در صنعت مبلمان دارد و به همان اندازه که در وسایل خانگی به کار می‌رود در مبلمان اداری نیزکاربرد دارد. این روزها ونیر چوبی نئوپان بسیار محبوب شده است و دلیل آن مقاومت بالا در برابر رطوبت محیط در مقایسه با نئوپان ساده است. این مواد بیشتر در آشپزخانه، حمام و کابینت آشپزخانه‌ی ماژولار، مخرن ذخیره سازی، صفحات میز، کشو و کمد استفاده می‌شود. همچنین برای ساخت جا کفشی، میز کامپیوتر، میز تلویزیون و دیگر محصولات هم به کار می‌رود.

استفاده از نئوپان در صنعت تبلیغات

در صنعت از این ماده در قطعات تلویزیون، جعبه‌ی بلندگو، صفحه‌ی چرخ خیاطی، صفحه نمایش، قسمت‌هایی از اتومبیل و در سطح‌های‌ زیبا استفاده می‌شود.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا