چسب و رنگ

راهنمای کامل انواع چسب‌ های صنعتی و کاربردهای آن

چسب‌های صنعتی برای چسباندن انواع مواد از جمله فلزات، چوب و مواد کمپوزیتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این چسب‌ها در صنایعی مانند ساخت وساز، خودروسازی، بسته‌بندی، صنعت الکترونیک و … بسیار پرکاربرد هستند. انتخاب بهترین نوع چسب صنعتی به عوامی مختلفی مانند جنس مواد، شرایط محیط و ویژگی‌های مورد نظر شما در چسب بستگی دارد. توجه به این نکات باعث می‌شود صنایع مختلف مناسب‌ترین نوع چسب را برای مصارف خود انتخاب کنند. ما در این مقاله به معرفی تمامی انواع چسب های صنعتی رایج پرداخته و نوع استفاده آنها را بررسی می‌کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

خرید چسب

پلی وینیل استات (PVA)

پلی وینیل استات یکی از پرکابردترین انواع چسب های صنعتی است. این چسب مخصوص نجاران بوده و در دو نوع ساده و ضد آب در بازار موجود است. این محصول معمولاً با توجه به رنگ سفید آن قابل شناسایی است و می‌توان گفت تقریباً همه‌ی ما از این چسب استفاده کرده‌ایم. محصولی که به اندازه‌ی نکات مثبت نکات منفی هم دارد. این چسب بسیار ارزان است و  به راحتی و بدون نیاز به هیچ نوع ترکیبی قابل استفاده است. با آب کاملاً تمیز می‌شود و به دلیل وجود آب فراوان در آن، برای اتصال بیسکوییتی مناسب است؛ زیرا باعث تورم بیسکوییت‌ها بعد از چسباندن می‌شود.

هنگامی که این چسب خشک می‌شود انسجام لاستیکی کمی دارد در نتیجه برای مفاصل صندلی به هنگام فشار زیاد  بسیار ایده آل است. با این وجود اگر کاملاً تمیز نشود روی پرداخت کار اثرگذار است، مخصوصاً اگر پوشش شفاف به عنوان پرداخت انتخاب شده باشد. 

به دلیل خاصیت لاستیکی کمی که دارد برای ونیر مناسب نیست؛ زیرا اتصالات ونیر هنگام انقباض و جمع شدگی از بین می‌رود. میزان بالای آب موجود در آن باعث می‌شود روکش ونیر بعد از خشک شدن جمع شده و انقباض پیدا کند. همچنین امکان تراوش چسب بعد از کار با ونیر زیاد است که در صورت تمیز نکردن، ما را دچار همان مشکل قبلی خواهد کرد.

چسب مخفی

با وجود اینکه این چسب قدیمی‌ترین چسب شناخته شده است هنوز هم از آن استفاده می‌شود. اما امروزه این چسب با انواع چسب های صنعتی جدیدتر جایگزین شده است. این چسب قابلیت چسبندگی قوی دارد که برای اتصال لبه به لبه مناسب تر از PVA است. در قدیم از این چسب بیشتر برای ونیر استفاده می‌کردند اما  امروزه که از تکنیک‌ پرس و چسبی بهتر برای ونیر استفاده می‌کنند این محصول قابل استفاده نیست مگر برای تعمیرات کوچک‌. همچنین این محصول به غیر از بوی زیاد و زحمت فراوانی  که برای آماده کردن دارد، کثیف کاری زیادی هم در پی دارد.

از دیگر معایب این چسب رطوبتی است که به کار می‌دهد که در صورت استفاده‌ی آن در ونیر دوباره دچار جمع شدگی این روکش می‌شودد. رنگ آن نیز باعث لکه شدن قسمت زیرین اتصال ونیرشده، در نتیجه خطی تیره روی الوار بی رنگ خواهد انداخت.

برای استفاده از این چسب محل مورد نظر باید گرم باشد تا نتیجه‌ی دلخواه را به دست آوریم که این کار را می‌توان با سشوار یا اتو هم انجام داد. بعد از مخلوط کردن آن، محصول برای 7 روز قابل استفاده است.

چسب اوره فرمالدهید

چسب اوره فرمالدهید از حدود سال 1920 تاکنون در دسترس است و امروزه به علت استفاده‌ی آن در تخته سه‌لا و (Cascamite) بسیار شناخته شده است. چسبی دو قسمتی است که از ترکیب آب و پودر سفید درست می‌شود که زمان کار طولانی تری به ما می‌دهد. این محصول استحکام بالایی داشته و برای انواع ونیر و لمینت قابل استفاده است. البته به دلیل استفاده‌ی آب در این چسب معایبی هم دارد:

اولاً به علت وجود آب زیاد ونیر انبساط و انقباض پیدا می کند ثانیاً در هنگام کار احتمال برگشت ارتجاعی لمینت به هنگام جدا شدن از الگو بسیار است.

می‌توان گفت که مخلوط کردن این محصول نوعی هنر است زیرا نسبت چسب به آب بسیار دقیق است و ریسک بزرگی است اگر مقادیر اشتباه شود. دلیل سختی مخلوط کردن این محصول حل نشدن آسان آب با پودر و همین‌طور تمیز کردن آن با آب جوش است که اصلاً کار دلچسبی نیست.

در ترکیب UFs های جدید دیگر احتیاجی به ترکیب کردن آن با آب نیست. بیشتر آن‌ها مخلوطی از چسب دو قسمتی مایع و پودر هستند که امروزه دو قسمتی تمام مایع آن در دسترس است. این نوع چسب راحت‌تر مخلوط شده، استحکام بیشتری دارد و موجب انبساط ونیر در مواجهه با رطوبت نمی‌شود و تمیز کردن آن با آب ولرم است.

مهم‌ترین چیزی که درباره‌ی چسب جدید UFs وجود دارد جلوگیری کردن از تراوش آن به هنگام ونیر است. همچنین می‌توانید سرعت سفت شدن چسب را با کار خود هماهنگ کنید.

نکته‌ی خوب دیگر در این ماده توانایی افزودن رنگ‌دانه به چسب است که می‌توان آن را با رنگ چوب قطعه کار هماهنگ کرد. این مزیت برای از بین بردن خطوط در لمینت بسیار کاربرد دارد.

چسب صنعتی

رزین اپوکسی

رزین اپوکسی یکی دیگر از انواع چسب های صنعتی است که از صنعت کشتی سازی وارد بازار شده است. این محصول به طرز غیر قابل باوری محکم، ضد آب و در مقابل فعل و انفعالات شیمیایی مقاوم است بطوریکه حتی به عنوان چسب فلز نیز استفاده میشود. همچنین سخت نصب می‌شود و هیچ نوع برون زدگی در پی نخواهد داشت در نتیجه لبه‌های برش را به هیچ عنوان مانند UFs کند نخواهد کرد.

بهترین و مرسوم‌‌ترین ورژن این چسب مربوط به کارخانه‌ی West هست. این کمپانی افزودنی‌های بی شماری را برای این محصول تعریف کرده است از جمله انواع پر کننده‌ها و انواع غلیظ کننده.

ترفند کارکردن با تمام اپوکسی‌ها تناسب ترکیب کردن آن‌هاست: اضافه کردن مقدار زیاد غلیظ کننده باعث بهم خوردن تنظیم آن می‌شود در واقع نمی‌توان مشکل زمان را با استفاده از غلیظ کننده‌ی بیشتر حل کرد. سیستم پمپ پخش چسبی که در کارخانه‌ی West تولید شد پمپ نسبتاً خوبی است. در ابتدا باید مطمئن شوید که هر دو پمپ کار کرده و به طورهمزمان به هر دو فشار وارد شود در غیر این صورت ممکن با یک کثافت‌کاری چسبناکی رو به رو خواهید شد که هیچ‌گاه سفت نخواهد شد.

بهترین کاربرد این چسب‌ استفاده از آن درلمینت و بعضی اتصالات است زیرا در لمینت مانع پرش فنر مانند آن هنگام جدا شدن ازالگو می‌شود. اگر قرار است قطعه کاری منحنی را به صورت دقیق اتصال دهیم این چسب بهترین بازار است. همچنین به راحتی توسط پودرمخصوص و پرکننده رنگ می‌شود. خیلی از سازندگان از آن برای ونیر استفاده می‌کنند اما از نظر ما این چسب نه تنها برای ونیر گران تمام می‌شود بلکه کثیف کاری و تمیز کاری آن نیز کار راحتی نیست.

این چسب در صورت استفاده از پر کننده‌ی مناسب، گزینه‌ی خوبی برای تعمیر زبانه‌ی خراب و بدساخت یا استفاده از آن برای چسباندن پرچ فلزی به جای زبانه در کارهای موقت است.

چند نکته برای استفاده از چسب اپوکسی

چسب را در یک سینی فلزی کم عمق نگه‌داری کنید تا از خشک شدن سریع آن جلوگیری کنید. می‌توانید اضافات مخلوط را در صورت استفاده نکردن در فریز نگهداری کرده و هنگام نیاز آن را یخ‌زدایی کرده و استفاده کنید.

انواع چسب های صنعتی

چسب کانتکت

این چسب از طریق بوی آن قابل شناسایی و در حلال بسیار است. همچنین قابل استفاده در فضاهای محدود است.

قانون کلی برای استفاده از این چسب اضافه کردن آن به هر دو سطح کار وصبر کردن در حدود 10 دقیقه برای خشک شدن سطحی آن و بعد جای‌گذاری و فشار آوردن روی آن است. معمولاً در این چسب احتیاج به چفت بست خاصی نخواهیم داشت و فقط فشار دو قطعه روی هم کفایت می‌کند. 

این محصول به صورت مایع در قوطی مخصوص یا به صورت اسپرس موجود است. اسپری این چسب در اتصالات قایق و مغازه‌ و غرفه‌ی نمایشگاه استفاده می‌شود. سهولت کاربرد آن به معنی اندازه کردن مناسب لمینت پلاستیکی و ونیر در محل مورد نظر است.

بعد از تست کردن این چسب و دیدن مزیت‌‌ها و معایب آن متوجه شدم که این چسب برای کارهای مرغوب اصلاً مناسب نبوده که دلایل آن به ترتیب:

اسپری کردن بیش از اندازه باعث حرکت کردن چسب در قطعه کار می‌شود. همچنین با توجه به لایه‌های ضخیمی که باید روی هر دو سمت قطعه کار زده شود اصلاً مقرون به صرفه نیست. با این حال اشکال عمده‌ی این چسب، طول عمر آن است و باید بگم در بیشتر برندهایی که استفاده کردم این مشکل وجود دارد.

چسب سیانو اکریلات

یکی از انواع چسب های صنعتی که در صنف خراطی کاربرد زیادی دارد چسب سیانو اکریلات است. دلیل محبوبیت این چسب در خراطی، قابلیت بالای آن در برطرف کردن شکاف و جلوگیری از ایجاد ترک است. امروزه این چسب بین سازندگان مبلمان بسیار محبوب شده است. این چسب خشک نمی‌شود و عمر طولانی دارد.

موارد استفاده از این چسب نامحدود است مخصوصاً برای لبه‌ی شکسته شده یا ونیر برآمده. زمان در عملکرد این چسب متفاوت است و می‌تواند توسط یک شتاب دهنده سرعت کارکرد آن را بالا برد و حتی مانند چسب فوری و در لحظه از آن استفاده کرد.

با استفاده از اسپری شتاب دهنده حتی در نسخه‌ی ضخیم آن ویژگی پرکردن شکاف در آن بسیار خوب عمل می‌کند. مقدار کمی تسریع کننده قبل از زدن چسب در سوراخ بریزید و بعد از اسپری تسریع کننده چسب را روی سطح بپاشید. هر چه از چسب بیشتر و اسپرس تسریع کننده بیشتر استفاده کید استحکام چسب پایین‌تر می‌آید. 

معایب چسب سیانو اکریلات

استفاده ازاسپری تسریع کننده هنگام استفاده از چسب باعث سفید شدن چسب شده که فقط توسط سنباده زدن از بین می‌رود و همچنین مبلغ بالایی دارد.

چسب پلی اورتان

سرعت عملکرد این چسب بسیار بالا و حدوداً 15 دقیقه است و زمان کلی برای اتمام کار حدوداً 24 ساعت است. این چسب بسیار قوی و ضد آب است و به دلیل کارکرد آن در فضای مرطوب چسبی مناسب برای وسایل در فضای باز است. این چسب مانند فوم گسترده می‌شود در نتیجه اگر محکم دو سطح را روی هم نگه نداریم امکان می‌تواند قطعه کار را پس بزند. اگر از این چسب برای پرکردن شکاف استفاده شود استحکام کمی دارد و پوسته‌ی کار را به صورت موقت سیاه می‌کند. این لکه را می‌توان توسط استون از بین برد اما فعل و انفعالات شیمیایی حاصل از آن می‌تواند باعث آزردگی سطح آن شود.

چسب پلی ارتان

چسب ترموپلاستیک

یکی دیگر از انواع چسب های صنعتی، چسب ترموپلاستیک است که در دو نوع مختلف تولید می‌شود. اولی چسب حرارتی تفنگی است که چسب را برای استفاده گرم می‌کند. این چسب در اکثر فروشگاه‌های وسایل تزیینی و خانگی به فروش می‌رسد و برای ساختن مدل‌های متفاوت بسیارکاربرد دارد که پیش‌تر در مقاله پاک کردن چسب حرارتی از روی لباس به آن پرداختیم. اما به دلیل استحکام بسیار پایین آن، از استفاده‌ی آن در صنعت مبلمان خودداری می‌کنند. 

سبک دیگر آن چسب لایه‌ای است که در عرض‌های مختلف در واحد متر توسط تامین کننده‌های ونیر عرضه می‌شود. این چسب برای کارهای کوچک ونیر کاربرد دارد و می‌تواند توسط اتو و غلتک سخت و سنگین نصب شود اما استحکام آن بسیار پایین است و برای اتصال بهتر باید مقدار گرمای آن مناسب باشد. همچنین در صورت وجود رطوبت در اتاق امکان حباب دار شدن ونیر بسیار زیاد است اما این چسب به راحتی قابل استفاده و سرعت عمل بالایی دارد.

فروشگاه اینترنتی سازوکار مجموعه‌ای از انواع چسب را گردآوری کرده است. لیست انواع چسب های موجود در وبسایت شامل: چسب‌های مصرفی در صنعت چسب گرانول ، چسب سیلیکون ، چسب حرارتی ، چسب چوب ، چسب وکیوم و چسب‌های مصرف خانگی چسب نواری ، چسب قطره ای ، چسب 123 ، چسب دوطرفه است. برای خرید اینترنتی این محصولات می‌توانید به وبسایت سازوکار مراجعه کنید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا