آموزشابزار و یراق

همه چیز در مورد انواع تفنگ میخ کوب، نحوه کار با آن و نکات ایمنی

میخ کوب چیست و چگونه باید از آن استفاده کرد؟

یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین ابزار در کارگاه‌های نجاری و ساختمانی است. استفاده از میخ کوب در خط تولید باعث افزایش سرعت مونتاژ می‌شود؛ اما انجام همین کار توسط نجار ماهر با استفاده از چکش زمان بیشتری می‌برد. استفاده از این دستگاه سرعت انجام کار را به‌طرز چشم‌گیری افزایش می‌دهد. اگر از میخکوب به‌صورت صحیح استفاده شود، وسیله‌ای بسیار مفید برای کارهای نجاری خواهد بود و بالعکس اگر از آن به‌درستی استفاده نشود،

وسیله‌ای بسیار خطرناک خواهد بود که می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. مزیت دیگر آن قابلیت استفاده از ابزار با یک دست بوده که این امکان را می‌دهد نجار با دست دیگر خود چوب یا قرنیز را ثابت نگه دارد.

این ابزار دارای میخ‌های بسیار نازک و ظریف بوده و به آسانی داخل چوب سخت، چوب نرم، پلای وود و دیگر مصنوعات چوب مانند ام دی اف نفوذ می‌کند. قسمت انتهای میخ بسیار کوچک و ظریف بوده و سوراخ ریزی داخل کار ایجاد می‌کند که با کمی فیلر به راحتی می‌توان آن را مخفی کرد. این دستگاه هیچ‌گونه ترک یا شکستگی در قرنیز ایجاد نمی‌کند و قدرت نگهداری بالاتری نسبت به چسب دارد.

ابزار بادی

انواع دستگاه میخ کوب

میخ کوب

میخ کوب به دو دسته کلی تقسیم می‌شود: بادی و شارژی.

به طور کلی هریک از انواع میخ کوب برای استفاده در پروژه‌های چوبی مناسب است. هوای مورد نیاز دستگاه توسط کمپرسور هوا تأمین شده و از طریق لوله‌ای طولانی وارد میخکوب می‌شود. هوا از طریق لوله وارد پیستون شده و با فشرده شدن هوای داخل پیستون، نیروی لازم برای کوبیدن فراهم شده و میخ را درون چوب می‌کوبد.

نحوه کار دستگاه شارژی به هم نوع بادی خود شباهت بسیار زیادی داشته با این تفاوت که این وسیله نیاز به کمپرسور هوا نداشته و فشار هوای لازم برای حرکت پیستون را از طریق قوطی ساچمه‌ای قابل تعویض (کنیستر) تهیه می کند. ترکیب قوطی ساچمه‌ای و باتری درون دستگاه نیروی لازم برای پرتاب شدن میخ را فراهم کرده و به دلیل عدم نیاز به کمپرسور هوا، به راحتی در همه‌ی مکان‌ها قابل استفاده است. وزن میخکوب شارژی به علت داشتن باتری نسبت به میخکوب‌ بادی سنگین‌تر است.

میخ کوب بادی در مقایسه با نوع شارژی آن بسیار سریع تر است اما به دلیل نیاز آن به کمپرسور هوا، کاربرد آن را محدود می‌کند. لازم به ذکر است که اندازه کمپرسور هوا برای تأمین هوای مورد نظر دستگاه از مسائلی است که باید مد نظر قرار داد. میخ کوب شارژی تنها در عرض چند ثانیه آماده شده و در هر فضایی قابل استفاده بوده و محدودیت‌های دستگاه بادی را ندارد اما هزینه تهیه قوطی ساچمه‌ای بسیار بیشتر است.

میخ کوب بادی به لحاظ قیمت نسبت به شارژی گران‌تر است؛ زیرا در کنار آن به ابزارهای دیگری چون شلنگ و دستگاه کمپرسور نیز نیاز خواهید داشت. درست است که در میخکوب شارژی این هزینه‌ها را ندارید؛ اما باید قوطی ساچمه‌ای قابل تعویض (کنیستر) آماده برای زمانی که هوای قوطی استفاده شده به اتمام می‌رسد داشته باشید.

انواع میخ

میخ میخ کوب

یکی از نکاتی که حین کار با میخ کوب باید به آن توجه کرد، انتخاب میخ مناسب است. بعضی از انواع میخ کوب مجموعه‌ای میخ همراه محصول عرضه می‌کنند (حدوداً 100 عدد که البته با توجه به نوع محصول ممکن است این عدد متفاوت باشد). نوع میخی که در دستگاه میخ کوب استفاده می‌شود، متفاوت است. بعضی از انواع میخکوب خشابی به شکل سیم پیچ (مارپیچ) داشته که به آن میخ نواری می‌گویند. با توجه به نوع دستگاه می‌توانید از خشاب‌های میخ شانه‌ای یا نواری استفاده کنید.

در بیشتر دستگاه ها از میخ گیج 15 الی 18 استفاده می‌شود و مدل آن نیز مستقیم یا زاویه‌دار است. (به این معنی که مخزن میخ‌ها که در قسمت پایین میخکوب قرار دارد، یا عمود بر جهت میخکوبی، یا در زاویه 20 درجه قرار می‌گیرد.)

جدا از بحث ترجیح، نوع میخ مصرفی بسیار مهم است. بعضی نجاران از میخی که شکل سر آن دایره‌ای شکل نیست و به شکل ماه است، استفاده می‌کنند. ماه شکل بودن انتهای میخ این امکان را فراهم می‌کند که میخ‌های بیشتری در خشاب کنار هم قرار بگیرد اما استفاده از این نوع میخ در بعضی سازه‌ها ممنوع است. قبل از انتخاب این نوع میخ از قوانین و نیازها به خوبی آگاه شوید.

نحوه استفاده از دستگاه میخ کوب

کار با میخ کوب

میخ کوب سیلندر بزرگی دارد که مستقیماً روی نوک میخ کوب یعنی جایی که میخ‌ها از آن خارج می‌شود، قرار دارد. ابتدا باید نوک میخ کوب را درست در مقابل چوب قرار داده و سپس میخ را درون چوب بزنید.

گاهی اوقات برای این‌که میخ به چوب پشت قرنیز برسد، لازم است که میخکوب را به صورت زاویه دار استفاده کنید. بنابراین قبل از هر کاری ابتدا باید زاویه مناسب را تعیین کنید؛ سپس دستگاه را به آرامی روی سطح فشرده، دماغه ایمنی را فشار داده و ماشه را بکشید.

برای این کار، سیلندر و نوک میخ کوب را در جهت و جایی که می‌خواهید میخ بکوبید قرار داده و قبل از فشار دادن ماشه، میخکوب را روی نقطه مد نظر محکم کنید. میخکوب، میخ 3 میلی‌متری را تا جایی که سر میخ به آرامی درون چوب فشار داده شود، می‌کوبد. یکی از مشکلاتی که ممکن است هنگام کار با این دستگاه با آن مواجه شوید، میزان عمق نفوذ میخ داخل چوب است. در صورتی که میخ کاملا داخل چوب فرو نرفته باشد می‌توانید با چکش این کار را انجام دهید. اما این یک کار اضافی است که سرعت و میزان بازدهی کار را کاهش می‎‌دهد. میزان عمقی که میخ باید درون چوب فرو رود قابل تنظیم بوده، برای این کار کافی است از افراد حرفه‌ای مشورت بگیرید یا دستورالعمل‌ها را بخوانید.

روش های شلیک تفنگ میخ کوب

کار با میخ کوب

با این که اساس کار میخ کوب یکسان بوده و منبع آن گاز اشتعال آور است اما آن را می‌توان بر اساس ماشه و ضامن کنترل کرد و آن را بر اساس روش شلیک تفنگ به دو دسته تقسیم می‌کنند. در برخی از دستگاه ها، میخ به‌صورت پشت سر هم پرتاب می‌شود (bump-fire trigger). اگرچه سرعت کار در این روش بسیار بیشتر است اما خطرات زیادی به دنبال دارد.

در نوع دیگر از ضامن استفاده کرده که ایمن‌تر است (single-fire trigger). در این روش باید نوک میخکوب را روی چوب فشار داده و برای شلیک هر میخ، ماشه را بکشید اما در روش قبلی با نگه داشتن ماشه، میخ‌ها به سمت چوب پرتاب می‌شوند.

اگرچه در روشی که میخ‌ها به سرعت پرتاب می‌شوند، کار با سرعت بیشتری انجام می‌شود اما با استفاده از میخکوب‌ ضامن دار، بهتر می‌توان آن را کنترل نموده و میخ‌ها را دقیقاً در جای درست خود بزنید.

  • بهتر است تا زمانی که در استفاده از میخکوب تجربه کافی را به دست نیاورده‌اید از میخکوب ضامن دار استفاده کنید.

روش‌های میخ کوبی

میخ کوب

به طور کلی در استفاده از میخ کوب دو روش وجود دارد: میخ مستقیم و میخ بی سر.

میخ مستقیم روشی است که تقریباً همه از آن استفاده می‌کنیم. در این روش میخ را به‌صورت عمود بر سطح چوب کوبیده و میخ از داخل چوب اول وارد دیگری شده و دو قطعه کار را محکم به هم وصل می‌کند. این آسان‌ترین و رایج‌ترین روش استفاده ازدستگاه است و باید در آن حرفه‌ای شوید.

در بعضی موارد نمی‌توان از میخکوب به‌صورت عمود روی چوب استفاده کرد یا باید میخ با زاویه مشخصی درون چوب فرو برود که در این شرایط از میخ بی سر استفاده می‌کنیم. در این روش مراحل کار مانند قبل است؛ یعنی باید میخ کوب را با زاویه مشخص در جهتی که می‌خواهید روی چوب قرار دهید. سر میخ را فشار داده و ماشه را بکشید؛ اما برای زدن میخ با زاویه مشخص به نحوی که چوب نشکند یا میخ از سمت دیگر بیرون نیاید، نیاز به تمرین زیادی دارد.

نکات ایمنی استفاده از دستگاه میخ کوب

میخ کوب

در کار کردن با میخ کوب همانند کار کردن با تمام ابزارهای برقی باید از لوازم ایمنی که شامل عینک، گوش گیر (صدای میخکوب بسیار بلند است) و دستکش ایمنی است، استفاده کنید.

میخ کوب بادی دارای یک دماغه ایمنی است که قبل از درگیر شدن ماشه باید فشرده شود تا قابلیت کشیده شدن داشته باشد. بیشتر میخکوب‌ها دارای سر پلاستیکی ضد ضربه هستند که برای جلوگیری از آسیب به چوب یا قرنیز می‌توان آن را روی سر میخکوب قرار داد.

بعضی افراد ویژگی‌های ایمنی این دستگاه را مانعی برای کار خود می‌دانند اما باید بدانید که تمام این موارد از ضرورت‌های ایمنی بوده که باید آن را رعایت کنید. برای مثال برای افزایش سرعت میخ کوب، نوک آن را با زور جدا می‌کنند. چنین کاری به هیچ وجه ایمن نبوده و ممکن است میخ‌ها به سمت بدن بروند و صدمه شدید ایجاد کنند.

هم چنین بعضی از کاربران نوک میخکوب را با یک دست می کشند و با دست دیگر آن را شلیک می‌کنند. این کار نه تنها درست نیست بلکه ممکن است باعث خطا رفتن میخ‌ها شده و میخ‌ها در نقطه مورد نظر شما قرار نگیرد.

گاهی در اثر میخ کوبی غلط سر میخ گیر می‌کند. انواع میخکوب وجود دارد که روشی آسان و سریع برای باز کردن سر میخکوب دارند و با استفاده از آن می‌توانید هر میخی که درون آن گیر کرده را جدا کنید. تقریبا همه میخکوب‌ها دارای ضامنی هستند که به راحتی گرفتگی سر آن را باز خواهد کرد؛ اما قبل از باز کردن ضامن حتما دستگاه را از کمپرسور جدا کرده یا باتری آن را خارج کنید. اگر از میخ کوب به‌درستی نگهداری و استفاده شود کمتر از 1 در صد با این مشکل مواجه خواهید شد؛ اما در چنین مواردی می‌توانید راهنمای میخکوب را بخوانید تا بتوانید آن را درست کنید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا