دکوراسیون و معماری

راهنمای جامع انواع کاغذ دیواری و روش های تمیز کردن لکه‌های مختلف در 3 مرحله ساده

آیا کاغذ دیواری شما کمی کهنه به نظر می‌رسد؟ یا در گذر زمان، غبار و رطوبت باعث کمرنگ و چرک شدن کاغذ دیواری نسبت به روز اول شده؟ کاغذ دیواری آشپزخانه در معرض دود و روغن‌هایی که هنگام آشپزی از غذاها به اطراف پاشیده می‌شود قرار دارد و سطح آن حالتی چسبناک به خود می‌گیرد و به همین دلیل غبار به آن چسبیده و باعث تیره شدن سطح کاغذ دیواری می‌شود. کاغذ‌ دیواری حمام در برابر رطوبت بالا و پاشش آب قرار دارد و ممکن است در بعضی قسمت‌های آن کپک و قارچ ایجاد شود. با نفوذ آب به داخل دیوار جوهر مازو یا تانین داخل چوب‌های درون دیوار خارج شده و باعث ایجاد لک روی کاغذ دیواری می‌شود.
خوشبختانه می‌توان این لکه ‌و چرک‌ها را با استفاده از روش‌های ساده‌ای از بین برد. برای اطلاع از کارآمدترین روش پاک کردن کاغذ دیواری باید جنس پوشش دیوار و مواد قابل‌استفاده روی آن را در نظر داشته باشید.

خرید چسب
تمیز کردن کاغذ دیواری

انواع کاغذ دیواری

قبل از نظافت باید نوع کاغذ دیواری را در نظر داشته باشید. بیشتر کاغذ دیواری‌ها از جنس وینیل هستند ولی با مواد و تکنولوژی‌های جدید تغییرات زیادی در کاغذ ‌دیواری‌‌ها ایجاد شده و انواع مختلف کاغذ دیواری در بازار وجود دارد که نحوه‌ی نظافت هرکدام با توجه به جنسشان متفاوت است. در ادامه مواد اولیه کاغذ دیواری را معرفی خواهیم کرد.

وینیل

این ماده با توجه به قیمت مناسب و دوام بالا رایج‌ترین ماده‌ی اولیه است. مدل‌های ارزان و قدیمی‌تر ظاهری مصنوعی و پلاستیک مانند دارند، این در حالی است که مدل‌های جدیدتر ظاهری شبیه به سنگ، چوب و دیگر مواد اولیه‌ی طبیعی را تداعی می‌کند. کاغذ ‌دیواری‌های ساخته‌شده از وینیل به دلیل مقاومت در برابر آب‌وخاک معمولاٌ در آشپزخانه به کار می‌رود. همین مقاومت بالا باعث می‌شود که در برابر نظافت‌های عمیق استقامت بیشتری داشته باشد.

فایبرگلس

این نوع اصطلاحاٌ «پارچه‌ی شیشه‌ای» نیز نامیده می‌شود. فایبرگلاس پوششی بسیار مقاوم است که در برابر آتش نیز استقامت دارد. می‌توان از این نوع کاغذ دیواری برای پوشاندن ترک‌های دیوار و بافت دیوار و سقف استفاده کرد. طول عمر کاغذ دیواری‌های فایبرگلاس حدود 30 سال است و قیمت بالایی دارد ولی بااین‌حال عملکرد آن بسیار قوی است؛ مانند وینیل می‌توان برای پاک کردن آن از آب و صابون استفاده کرد. از بهترین ویژگی‌های فایبرگلاس می‌توان به دوام بالا، مقاومت در برابر رنگ‌پریدگی اشاره کرد که در گذر زمان با کاهش هزینه‌ی تعمیرات و نگهداری به پس‌انداز کردن کمک می‌کند.

سلولز

کاغذ دیواری‌های قدیمی و سنتی – مانند برند تاریخی Morris & Company (بنیان‌گذاری توسط ویلیام موریس) معمولاٌ از سلولز ساخته می‌شود که نوعی فیبر گیاهی است که با گذر زمان رنگ خود را از دست می‌دهد و در برابر آسیب‌های آب حساس است. با استفاده از تکنولوژی‌های جدیدتر با مخلوط کردن سلولز و فیبر پنبه کاغذ دیواری مایع ساخته می‌شود که پوششی قابل‌تنفس و دوست دار محیط‌زیست است که مانند رنگ اجرا می‌شود. انواع کاغذ دیواری‌ که مواد اولیه‌ی گیاهی دارند نباید با مواد پاک‌کننده‌ی شیمیایی قوی پاک شوند و یا در معرض رطوبت زیاد قرار بگیرند.

پارچه

امروزه کاغذ دیواری‌های برجسته، بافت‌دار و پارچه‎‌ای بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرند. این نوع کاغذ دیواری‌ها با توجه به جنس مواد اولیه مانند ابریشم، لینن، مخمل و کنف می‌تواند بسیار گران باشد. مقاومت انواع پارچه در برابر آب متفاوت است، بنابراین هنگام نظافت کاغذ دیواری پارچه‌ای بااحتیاط عمل کنید. برای طول عمر بیشتر بهتر است از گردگیری و جاروبرقی برای نظافت استفاده کنید. برای از بین بردن لکه‌ها با کارخانه‌ی سازنده تماس بگیرید و یا با فردی متخصص مشورت کنید.

بامبو

کاغذ دیواری‌های بامبو، گیاهی، مقاوم و دوست دار طبیعت هستند. در برابر بعضی میکروب‌ها مقاوم هستند و به دیوار اجازه‌ی تنفس می‌دهند. ولی آب به آن‌ها آسیب می‌رساند به همین دلیل برای محیط‌هایی که رطوبت بالایی دارند مانند حمام و آشپزخانه پیشنهاد نمی‌شوند. برای نظافت این نوع کاغذ دیواری از آب استفاده نکنید.
ترکیبی: کاغذ دیواری‌های منسوج نبافته (نان وون) ترکیبی از الیاف طبیعی و مصنوعی است. این ماده‌ی ترکیبی به دیوار اجازه‌ می‌دهد تا تنفس کند و دوست دار محیط‌زیست است. قیمت بالایی دارد و قابل شستشو نیست که به همین دلیل مراقبت و گردگیری روزانه آن ضروری است.

آمورش تمیز کردن انواع لکه ها از کاغذ دیواری

تمیز کردن کاغذ دیواری

اگر کاغذ دیواری شما از جنس سلولز، پارچه، بامبو، ترکیبی باشد فقط از مرحله 1 (پایین) استفاده کنید، فقط به‌آرامی گردگیری کنید و جاروبرقی بکشید. بسیاری از الیاف طبیعی و پارچه‌ها در برابر آب و پاک‌کننده‌های شیمیایی آسیب پذیر هستند؛ بنابراین قبل از پاک کردن لکه‌ها با شرکت سازنده تماس بگیرید.
کاغذ دیواری‌های وینیل و فایبرگلاس (که بادوام‌ترین‌ها هستند) استثناء می‌باشند. می‌توانید آن‌ها را با اسپری‌های چندمنظوره پاک‌کنید یا از روش نظافت ملایمی که در ادامه توضیح داده می‌شود استفاده کنید. بااین‌حال نکات زیر را رعایت کنید: از مواد شیمیایی ملایم و غیر ساینده استفاده کنید (از پودر استفاده نکنید)، فقط از اسکاچ نرم و اسفنج استفاده کنید که خراش و پارگی ایجاد نشود؛ زیرا در غیر این صورت به سطح کاغذ دیواری آسیب می‌رسد.

نکته: به هیچ عنوان از اسفنج‌های جادویی به دلیل داشتن مواد ساینده استفاده نکنید.

مراحل نظافت کاغذ دیواری

ابزار لازم برای تمیز کردن کاغذ دیواری

  • دستمال میکرو فایبر
  • جاروی دسته‌بلند
  • جاروبرقی بدون سیم و متعلقات
  • سطل بزرگ
  • مایع ظرف‌شویی
  • اسفنج سلولوزی
  • دستکش لاستیکی
  • پاک‌کن صمغی
  • نان سفید
  • سفیدکننده
  • سرکه سفید
  • پد پنبه‌ای
  • گوش پاک‌کن

مرحله 1: ابتدا غبار سطح کاغذ دیواری را پاک‌کنید

همه‌ی کاغذ دیواری‌ها باید با استفاده از دستمال میکرو فایبر به‌صورت منظم گردگیری شوند، حداقل دو ماه یک‌بار. برای مکان‌های دور از دسترس مانند سقف‌ها دستمال را به جاروی دسته‌بلند متصل کنید. همچنین می‌توانید با استفاده از سری مخصوص دیوار جاروبرقی دیوارها را جارو بکشید. مطمئن شوید روی سری برس وجود ندارد و فقط خاک را جارو می‌کند و باعث ساییدگی نمی‌شود. ابتدا از سقف آغاز کنید سپس دیوارها را در خطوطی منظم به سمت پایین جارو کنید.
نکته: برای دیوارهای وینیل که قابل شستشو هستند، همیشه قبل از پاک کردن لکه‌ها سطح را گردگیری کنید یا جارو بکشید. اگر از ابتدا آب و صابون را اضافه کنید باعث می‌شود که خاک و تارهای عنکبوت به گل تبدیل شوند و فرآیند نظافت را سخت‌تر می‌کند.

مرحله 2: نظافت عمیق کاغذ دیواری (فقط وینیل و فایبرگلاس) با استفاده از آب و صابون

حدود 3.8 لیتر آب را با یک‌چهارم پیمانه مایع ظرف‌شویی ملایم یا صابون کاستیل در سطل مخلوط کنید. اسفنج نرمی را در مخلوط آب و صابون بخیسانید و سپس آب آن را تا حدی که فقط نمدار باشد بگیرید و روی کاغذ دیواری بکشید.
اگر آشپزخانه را تمیز می‌کنید معمولاٌ این مخلوط اکثر لکه‌های چرب را از بین می‌برد ولی شاید بعضی لکه‌ها که به خورد کاغذ دیواری رفته‌اند باقی بماند. این روش ممکن است نتواند رنگ‌پریدگی و کپک‌هایی که با آب به وجود آمده است را برطرف کند. در نظر داشته باشید برای لکه‌های عمیق و مقاوم نیاز به پاک کردن و ساییدن عمقی است که در مرحله 3 روش پاک کردن لکه‌های ماندگارتر توضیح داده می‌شود. در پایان این مرحله اجازه دهید تا دیوار خشک شود یا با حوله آن را خشک‌کنید.

مرحله 3: پاک کردن آثار کپک، لکه و آسیب‌های آب

  • برای لکه‌های کوچک جای دست و مداد روی کاغذ دیواری‌های وینیل: از پاک‌کن‌های صمغی یا یک برش نان سفید استفاده کنید. پاک‌کن یا نان را تا زمان پاک شدن لکه به‌آرامی روی آن بکشید.
  • لکه‌های لج‌باز و مقاوم آب و روغن که اندازه‌ی آن‌ها بزرگ‌تر از توپ بیس‌بال است یا تغیر رنگ کلی در انواع کاغذ دیواری:‌ قبل از هرگونه اقدام با سازنده تماس بگیرید (برای انواع کاغذ دیواری به‌جز وینیل که در برابر مواد شیمیایی مانند سفیدکننده مقاوم است) اگر کاغذ دیواری شما قدیمی است یا سازنده‌ی آن را نمی‌دانید قبل از شروع در قسمتی کوچک محلول لکه بر را امتحان کنید. ابتدا از قسمت‌های نزدیک به کف و پشت وسایل شروع کنید که در صورت تغییر رنگ مشخص نباشد. با استفاده از گوش پاک‌کن محلول سفیدکننده را در قسمتی کوچک امتحان کنید. اجازه دهید محلول بین 5 تا 10 دقیقه روی سطح بماند سپس با استفاده از اسفنج نم‌دار محلول را پاک‌کنید. اگر در آن قسمت کاغذ دیواری تمیز و روشن‌تر به نظر می‌آید می‌توانید بقیه‌ی لکه‌ها را با استفاده از این روش پاک‌کنید.
  • برای لکه‌هایی که توسط آب روی کاغذ دیواری وینیل ایجاد شده: چه لکه‌ی کپک باشد چه جوهر مازو، از محلول سفیدکننده یا سرکه‌ی سفید استفاده کنید. کار را با محلول ضعیف‌تر شروع کنید و در صورت نیاز سرکه یا سفیدکننده به آن اضافه کنید. یک‌چهارم پیمانه سفیدکننده را با یک پیمانه آب مخلوط کنید. ابتدا در محلی کوچک و دور از دید محلول را با استفاده از گوش پاک‌کن تست کنید که در صورت تغییر رنگ مشخص نباشد. اگر بعد از 5 تا 10 دقیقه مشکلی به وجود نیامد. اسفنج یا پد پنبه‌ای را در محلول بخیسانید و آب اضافی آن را بگیرید. با اسفنج را روی لکه ضربه بزنید و اجازه دهید محلول برای 5 دقیقه روی لکه باقی بماند. با استفاده از اسفنج تمیز و نم‌دار محلول باقی‌مانده را پاک‌کنید و سپس با استفاده از حوله محل را خشک‌کنید.
  • برای لکه‌های روغن و کثیفی روی کاغذ دیواری فایبرگلاس: یک‌دوم پیمانه سرکه را با یک پیمانه آب مخلوط کنید. با استفاده از اسفنج محلول را به قسمت لک شده‌ی دیوار بزنید و اسفنج را در جهت طرح کاغذ دیواری بکشید. سطح را با استفاده از اسفنج خیس تمیز پاک و سپس خشک‌کنید.
  • برای لکه‌های عمقی‌تر از گردوخاک بر روی کاغذ دیواری‌های پارچه‌ای‌، طبیعی و الیاف: ابتدا با سازنده یا متخصص کاغذ دیواری تماس بگیرید. روش پاک کردن بسته به نوع و عمر لکه و جنس دقیق کاغذ دیواری متفاوت است.

با استفاده از روش‌های بالا به راحتی می‌توانید هر لکه‌ای را پاک کنید. چنانچه در مورد هریک از موارد بالا سوالی داشتید می‌توانید در بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا