چسب و رنگ

حلال چسب چیست و معرفی حلال انواع چسب

حلال‌ها اهمیت قابل توجهی در صنعت چسب دارند. این ماده چه در انواع خانگی و چه در نوع صنعتی کاربردهای بسیاری دارد. از حلال‌ها برای پاک کردن چسب و لکه‌های آن، رقیق کردن و تغییر غلظت چسب، فعال‌سازی چسب‌های بر پایه حلال و سایر مصارف استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم پرکاربردترین انواع حلال را به شمار معرفی کرده و توضیح دهیم هر یک برای چه نوع چسبی مناسب هستند.

حلال چسب چیست؟

به طور کلی، حلال ماده‌ای است که یک ماده حل شونده را در خود حل می‌کند. معمولاً حلال‌ها مایع هستند اما ممکن است به صورت گاز یا جامد نیز در دسترس باشند. پرکاربردترین حلال که به صورت طبیعی در طبیعت وجود دارد، آب است. سایر انواع حلال‌ها از نوع مواد آلی هستند که در مواردی مانند لباسشویی (تتراکلرواتیلن)، تینر رنگ (تولوئن و تربانتین)، لاک پاک‌کن و حلال چسب (استون، متیل استات و اتیل استات)، لکه بر (هگزان و پترولیم اتر)، مواد شوینده (لیمونن) و عطرها (اتانول) به کار می‌روند.

پس از خشک شدن چسب و ایجاد پیوند توسط آن بین مواد یا اشیاء مختلف، چسبندگی زیادی بین مواد به موجود می‌آید. در نتیجه نمی‌توان به راحتی مواد را از یکدیگر جدا کرد. همچنین در صورتی که لکه چسب بر روی سطوح باقی‌مانده نمی‌توان در شرایط عادی آن را از روی سطح جدا کرد. با استفاده از حلال مناسب می‌توان پیوند بین چسب و سطوح مختلف را از بین برد یا سست کرد. هنگام انتخاب حلال مناسب باید به نوع چسبی که قصد حل کردن آن را دارید، توجه کنید. در ادامه انواع حلال‌های رایج را به شما معرفی می‌کنیم.

انواع حلال چسب

آب، اتانول، متانول و استون از رایج‌ترین حلال‌های موجود در بازار هستند. بیشتر انواع حلال به شکل مایع هستند اما انواعی از حلال به شکل جامد و گاز هم وجود دارند. در ادامه با انواع حلال‌های معروف چسب آشنا شوید.

خرید چسب

آب

آب نوعی حلال برای مولکول‌های قطبی است که توانایی حل مواد مختلف در خود را دارد.  تمام یون‌ها و پروتئین‌ها در آب درون سلول حل می‌شوند. از حلال‌ در صنایع شیمیایی، دارویی، نفت و گاز برای سنتز شیمیایی و فرآیندهای تصفیه استفاده می‌شود. با استفاده از آب می‌توان چسب‌های قوی مانند سریشم، چسب کازیین، چسب نشاسته، چسب اوره فرمالیدیید و ملامین فرمالیدهید، رنگ پلاستیک و الکل‌ها را پاک کرد.

اتانول

اتانول حلالی همه کاره است که بیشترین کاربرد را در آزمایش‌های علمی دارد. اتانول قابلیت حل شدن در آب و اتر را دارد به همین دلیل برای پاک کردن شلاک، پلی وینیل استات، پلی وینیل بوتیرال، استرهای رزینی، رزین‌های کتونی و … به کار می‌رود.

متانول

متانول یا متیل الکل نوعی ترکیب آلی است که از آن به عنوان حلال صنعتی برای مواد مختلف مانند رزین، جوهر، رنگ و چسب استفاده می‌شود.

آستون

آستون یا پروپانون ماده‌‌ای است که قابلیت حل کردن انواع ترکیبات قطبی و غیرقطبی را دارد. این ماده حلالی خوب برای ترکیبات آلی مانند اتانول، بنزن و اتر است. از این ماده برای تولید انواع مختلف چسب، تینر، جوهر چاپ، رنگ، پارچه، واکس و … استفاده می‌شود.

حلال انواع چسب های مختلف

هر نوع حلال برای هرگونه چسبی مناسب نیست. برای پاک کردن چسب باید ابتدا از نوع آن اطمینان حاصل کنید تا حلال مناسب را به کار بگیرید. در ادامه حلال انواع چسب‌های مختلف را به شما معرفی می‌کنیم.

حلال چسب آکواریم

چسب آکواریوم برای آب بندی و درزگیری استفاده می‌شود. این چسب دو مدل معمولی و ضدباکتری در رنگ بندی‌های سفید، شفاف و رنگی موجود است که بیشتر از مدل شفاف و بی رنگ استفاده می‌شود. چسب آکواریوم ضدباکتری دیرتر سیاه می‌شود و طول عمر بالاتری دارد. حلال چسب آکواریوم سرکه است، پس برای پاک کردن آن کافی است از پنبه آغشته به سرکه استفاده کنید.

حلال چسب مایع

چسب مایع انواع مختلفی دارد که بسته به نوع کاربرد می‌توان یکی از انواع آن را انتخاب کرد. چسب آپارات، پلی اورتان، اپوکسی، آپارات، آناروبیک، سیلیکون، آکواریوم، یو وی، سیانواکریلات و رزین از انواع پرکاربرد چسب مایع است. سرکه از مهم‌ترین حلال های چسب مایع است.

حلال چسب ناخن مصنوعی

استون بهترین حلال برای چسب ناخن است که با آن می‌توان لکه‌های چسب را پاک کرد. هم چنین سرکه هم از حلال‌های قوی بوده که به راحتی می‌توان چسب‌های خشک شده را نرم و جدا کرد.

حلال چسب نواری

روغن مایع حلال چسب نواری است؛ به این ترتیب اگر سطحی با رد چسب خراب شده، نگران نباشید. کافی است چند قطره روغن روی آن بزنید و بعد با دستمال پارچه‌ای تمیز آن را به خوبی پاک کنید. پس از پاک شدن چسب، سطح کار را با دستمال تمیز و شوینده ملایم تمیز کنید.

حلال چسب قطره ای

چسب قطره‌ای با تنوع بسیار بالایی که دارد برای چسباندن تکه‌های شیشه یا قطعات ریز بسیار مناسب است. هم‌چنین می‌توانید از این چسب برای چسباندن شیشه، سنگ، پلاستیک و برخی قطعات فلزی مناسب است. این بی‌رنگ بودن این چسب از مزیت‌های آن است؛ چون پس از استفاده، رنگی روی کار به جا نمی‌گذارد. حلال چسب قطره‌ای سرکه است. هم چنین می‌توانید به روش حرارت مستقیم مانند سشوار یا اتو این چسب را از روی سطح کار پاک کنید.

حلال چسب چوب

پایه چسب چوب آب است و به راحتی با آب پاک می‌شود؛ به این ترتیب چسب چوب اگر تازه باشد به راحتی با آب قابل پاک کردن است اما اگر قدیمی باشد به سختی در آب حل می‌شود. در مواقعی که چسب چوب خشک شده باید از سرکه، الکل صنعتی یا آستون برای تمیز کردن و پاک کردن آن استفاده کنید.

حلال چسب رازی

یکی از انواع پرطرفدار چسب که در هر خانه‌ای پیدا می‌شود، چسب رازی است. ماده اصلی این چسب سیانواکریلات بوده که سریعا خشک و مقاوم می‌شود اما با دانستن حلال چسب رازی به راحتی می‌توان آن را جدا و پاک کرد. آب و مواد شوینده، استون، روغن، ژل پترولیوم، نمک، خمیر دندان، الکل و آب لیمو از انواع حلال چسب رازی هستند.

حلال چسب موش

ماده‌ای بسیار چسبناک که از آن برای به دام انداختن موش، مارمولک و … استفاده می‌شود، چسب موش است. برای تهیه چسب موش از رزین صنعتی با پایه حلال استفاده شده و برای به دام انداختن موش و سایر جوندگان استفاده می‌شود. تینر، سرکه، مواد روغنی و وازلین حلال چسب موش است.

حلال چسب حرارتی تفنگی

چسب حرارتی تفنگی با استفاده از المنت برقی، چسب را ذوب می‌کند. این چسب برای چسباندن انواع پلاستیک و فوم مناسب است اما برای کارهای ظریف مناسب نیست. حلال چسب حرارتی تفنگی آستون است.

حلال چسب کاغذ دیواری

مقداری آب داغ را با مایع ظرف‌شویی و یک قاشق غذاخوری جوش‌شیرین ترکیب کنید. اگر چسب خیلی محکم است مقداری سرکه هم اضافه کنید. در مرحله بعد با اسفنج آغشته به ترکیب مایع ظرف‌شویی، جوش‌شیرین و سرکه، چسب‌های روی دیوار را نرم کرده و کم کم آن را پاک کنید.

حلال چسب آهن چیست؟

برای چسباندن قطعات فلزی از چسب آهن استفاده می‌شود. البته از این چسب می‌توان برای چسباندن قطعات پلاستیکی، موکت و فرش هم استفاده کرد. حلال چسب ماده‌ای است که برای حل کردن انواع چسب استفاده می‌شود. حلال چسب آهن ایزوپروپیل بوده که چسب آهن را در خود حل می‌کند.

فروشگاه اینترنتی سازوکار مجموعه‌ای از انواع چسب را گردآوری کرده است. لیست انواع چسب های موجود در وبسایت شامل: چسب‌های مصرفی در صنعت چسب گرانول ، چسب سیلیکون ، چسب حرارتی ، چسب چوب ، چسب وکیوم و چسب‌های مصرف خانگی چسب نواری ، چسب قطره ای ، چسب 123 ، چسب دوطرفه است. برای خرید اینترنتی این محصولات می‌توانید به وبسایت سازوکار مراجعه کنید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۳۶ نظر ثبت شده

    1. با سلام، علاوه بر حلال های رایج و موجود در منازل مانند استون، سرکه سفید، الکل و .. می توانید از حلال های شرکتی مخصوص چسب سیلیکون استفاده کنید.

  1. سلام وخسته نباشید
    روی کابینتای من یه نوع چسب هست که نمی‌دونیم چیه
    از چه نوع حلالی میتونم استفاده کنم؟

    1. سلام. برای استفاده از حلال مناسب باید از نوع چسب اطلاع داشته باشید. اما ممکن است برخی از حلال های موجود در خانه مانند استون و الکل نیز برای کار شما مناسب باشند.

      1. با سلام ببخشید من جعبه پلاستیکی به وسیله چسب ۱۲۳ به کابینت چسبیده هر کاری هم میکنم بی فایده است حتی تینر زدم باز اثری نداشت.

        1. سلام. برای جدا کردن جعبه پلاستیکی که با چسب ۱۲۳ به کابینت چسبیده، از **سشوار صنعتی** برای حرارت دادن و نرم کردن چسب استفاده کنید و سپس با کاردک یا ابزار نرم به آرامی جعبه را جدا کنید.

  2. سلام وقت بخیر

    حلال برای چسب چراغ خودرو وجود دارید؟جهت تعویض

    چراغ ۲۰۶ نیاز دارم ،از سرکه و استون توسط سرنگ استفاده

    کاملا بی‌ تاثیر بودند.

    با تشکر فراوان

    1. سلام وقت بخیر.
      برای حل کردن چسب چراغ خودرو، می‌توانید از حلال‌های مخصوص مانند “چسب‌زدا” یا “چسب‌گیر” که در فروشگاه‌های لوازم خودرو موجود است، استفاده کنید. این حلال‌ها به‌طور خاص برای این نوع چسب‌ها طراحی شده‌اند و معمولاً موثرتر از سرکه یا استون هستند. همچنین می‌توانید از حرارت ملایم (مانند سشوار) نیز برای نرم کردن چسب استفاده کنید.

  3. سلام وقت بخیر برای پاک کردن چسب E8000 از روی لباس چه حلالی پیشنهاد میدید؟
    مواد شوینده و خمیردندان رو امتحان کردم ولی جواب نداد

  4. سلام . باک ماشین رو با چه چسبی بچبونم که با بنزین حل نشه ؟ ( روی باک سوراخ شده پر که میکنی میزنه بیرون )

    1. سلام وقت بخیر. برای چسباندن باک ماشین که با بنزین تماس دارد، بهترین گزینه استفاده از چسب‌های اپوکسی مخصوص فلز است که مقاوم به بنزین و سایر مواد شیمیایی باشد. چسب‌های پلی‌اورتان یا چسب‌های مخصوص تعمیرات خودرو نیز گزینه‌های مناسبی هستند. این چسب‌ها پس از خشک شدن مقاوم و محکم شده و در برابر بنزین و سایر سیالات مقاوم خواهند بود.

    1. فرمولاسیون آن تفاوت فاحشی با سایر چسب ها ندارد. می توانید از چسب های معرفی شده در همین مقاله استفاده کنید.

  5. درود و احترام مقاله جالبی نگاشته اید و من از آن بسیار بهره بردم. کاش زودتر با سایت پربار شما آشنا شده بودم. سپاسگزار خواهم شد بفرمائید حال که غلظت چسب قطره ای من زیاد شده و در حال از بین رفتن است چگونه می توانم آنرا رقیق نمایم. برایتان دل خوش تن سالم و بخت پیروز آرزو دارم.

    1. سلام و درود بر شما. خوشحالیم که مقاله برای شما مفید بوده است. برای رقیق کردن چسب قطره‌ای، می‌توانید از استون یا پراستیک استفاده کنید؛ مقداری از این حلال را به چسب اضافه کنید و خوب هم بزنید تا به غلظت مورد نظر برسد. برای ایمنی، در محیطی با تهویه مناسب کار کنید.

  6. چسب روی کاشی که قبلا روکش کشیده شده بود و

    چسب روکش ها بصورت دون دون روی سرامیک مونده

    لطفا راهنمایی کنید 🙏

    1. برای پاک کردن چسب‌های روی کاشی، با کاردک پلاستیکی چسب‌ها را جدا کنید، سپس از محلول آب گرم و صابون یا الکل استفاده کنید و در نهایت با آب و صابون بشویید.

  7. سلام بسیار مطالب کاربردی وارزنده بود .
    کابینتهای خونه رو تازه اجرا کردیم ویک
    نوع برچسب زده بودند روی کابینتها که کاغذ شو با لیسه برداشتم اما جای چسب موند با راهنمایی شما تمییز شد ممنون

  8. سلام کار من شبرنگی هست و مشکلم شیره باقی مونده از شبرنگ پاک شده از رو سطح پلکسی شفاف که اکثر حلالها پلکسی رو حل میکنن ممنون میشم راهنمایی کنین

    1. سلام. منظورتان را از کار شبرنگی شفاف تر توضیح دهید. می خواهید ماده ای که از شبرنگ باقی مانده را پاک کنید؟

  9. سلام وقت بخیر کابینتهای خونه رو تازه اجرا کردیم ویک
    نوع برچسب زده بودند روی کابینتها که کاغذ شوبالیسه برداشتم اما جای چسب موندچطوری میتونم جای چسب رو پاک کنم؟؟

    1. سلام، وقت شما هم بخیر. برای پاک کردن جای چسب برچسب از روی کابینت‌ها، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:
      ۱. الکل ایزوپروپیل (یا الکل معمولی): یک دستمال نرم را به الکل آغشته کنید و به آرامی روی چسب بمالید تا جدا شود.
      ۲. روغن نباتی یا روغن زیتون: این مواد می‌توانند چسب را نرم کرده و به راحتی پاک کنند.
      ۳. سرکه سفید: سرکه نیز یک حلال طبیعی است و به خوبی جای چسب را پاک می‌کند.
      ۴. استون یا پاک‌کننده لاک ناخن: اگر مواد بالا کار نکردند، استون را با احتیاط امتحان کنید، اما قبل از استفاده، ابتدا در نقطه‌ای کوچک و مخفی تست کنید تا مطمئن شوید به سطح کابینت آسیب نمی‌زند.
      بعد از استفاده از حلال، سطح را با آب و صابون تمیز کنید تا هر گونه باقی‌مانده حلال از بین برود.

  10. ممنون از این مقاله
    من الکل ایزوپروپانول را امتحان کردم جواب نداد
    اگه کسی بتونه چسب اهن خشک شده را ملایم کنه با هر حلالی که میشناسه من
    یک میلیون پاداش میدم
    استون را امتحان نکردم…اونم امتحان کنم دیگه مطمئن هستم باید یه نفرحلال جدید بسازه وتولیدکنه

    1. برای حل کردن چسب آهن خشک‌شده، استون یکی از قوی‌ترین حلال‌های موجود است که می‌تواند چسب را نرم کند. اگر استون کارآمد نبود، می‌توانید متیل اتیل کتون (MEK) یا تولوئن را امتحان کنید. این حلال‌ها قوی‌تر هستند و اغلب برای حل کردن چسب‌های صنعتی به کار می‌روند. البته، احتیاط کنید چون این حلال‌ها بخارات سمی دارند و باید در محیط‌های دارای تهویه مناسب استفاده شوند.

    1. حلال چسب اوره فرمالدهید معمولاً ترکیبات قلیایی مانند سود سوزآور (سدیم هیدروکسید) یا مواد اسیدی مثل اسید فرمیک و اسید استیک هستند، اما این ترکیبات ممکن است به سطح اطراف هم آسیب برسانند.

  11. سلام. یک بوبین رو که توسط شارلاک خشک شده، میخوام نرم کنم و سیم پیچ رو سالم خارج کنم. حلالی هست که شارلاک رو حل یا نرم کنه ولی به لاک سیم تاثیرنذاره. بتونیم بوبین هارو سالم از هسته اهنی خارج کنیم.ممنون

    1. برای نرم کردن شارلاک و خارج‌کردن سیم‌پیچ، از استون صنعتی استفاده کنید؛ چون شارلاک را حل می‌کند و روی لاک سیم تأثیر کمی دارد.

  12. سلام وقت بخیر ممنون از مطالب مفیدتون . ببخشین من چسب اسپرس سینا خریدم برای شلتر کردن برای پاشش بهتر و بعد از استفاده تمیز کردن پیستوله حلال پرسیدم کارخونه گفت راز هست و نمیتونیم بگیم . بنظرتون حلال چی استفاده کنیم که خاصیتش رو از دست نده ؟

    1. سلام وقت بخیر. برای تمیز کردن پیستوله پس از استفاده از چسب اسپرس سینا، بهتر است از حلال‌هایی مانند استن یا تینر استفاده کنید. این حلال‌ها معمولاً برای تمیز کردن چسب‌ها مؤثر هستند و به خصوص در صورت عدم ارائه اطلاعات از کارخانه، گزینه‌های مناسب برای جلوگیری از تغییر خاصیت چسب به شمار می‌روند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا