جلوگیری از متورم شدن MDF و هر آنچه باید درباره بتونه ام دی اف بدانید!
هنر بتونه کاری MDF را قبل از رنگآمیزی بیاموزید
ام دی اف (تخته فیبر با چگالی متوسط) در بسیاری از پروژههای ساختمانی از جمله موارد خاصی چون خانههای عروسکی و مینیاتوری به کار برده میشود. اما متاسفانه این مواد در اثر رطوبت یا تماس با آب و استفاده از رنگ اکریلیک برپایه آب متورم میشود و اصلاح آن کار دشواری است. برای جلوگیری از متورم شدن MDF باید از بتونه ام دی اف استفاده کنید.
برای جلوگیری از متورم شدن MDF باید قبل از استفاده از رنگ اکریلیک، لبهها و سطح چوب را بتونهکاری کنید. اگر قرار است MDF در مکانی مرطوب یا در معرض آب باشد، باید تمام سطح و لبههای آن سیلر و پرایمر به کار برده شود. حتی اگر مقدار کمی آب به زیر MDF نفوذ کند باعث ایجاد برآمدگی روی سطح چوب میشود.
لبههای MDF که قدرت جذب بالاتری دارد را بتونه کنید
لبههای ام دی اف رنگ بیشتری نسبت به قسمتهای دیگر آن جذب میکند. بنابراین باید از بتونه شدن آن اطمینان حاصل کنید؛ مخصوصا اگر دارای طرحهای فرزکاری باشد. میتوانید از سیلر اکریلیک یا سیلر درای وال (دیوار خشک) استفاده کنید یا از چسب و پرایمر برپایه روغن که مانع از متورم شدن لبههای ام دی اف میشود. از پرایمری که در رطوبت فضای موردنظر شما سریعتر خشک میشود استفاده کنید و تا جایی که میتوانید سعی کنید میزان رطوبت را به حداقل برسانید.
بتونهکاری ام دی اف با چسب PVA (پلی وینیل استات)
برای بتونه کردن لبهها و سطوح صاف MDF میتوانید یک لایه نازک چسب PVA استفاده کنید. با استفاده از کاردک، پمپ اسپری و ایربراش روی تمام قسمتهای سطح به طور یکسان چسب PVA بزنید؛ به طوری که لبههای کار چسب انباشته نشود. لبههای بتونه کاری شده را میتوان پس از خشک شدن سنباده زد؛ اما باید مراقب باشید که لایه چسب کاملا با سنباده از بین نرود.
بتونهکاری لبههای ام دی اف با پرایمر برپایه روغن
یکی دیگر از موادی که میتوان لبههای ام دی اف را با آن بتونه کرد پرایمرهای برپایه روغن است. این پرایمرها را نیز میتوان مانند چسب PVA پس از خشک شدن سنباده زد.
بتونهکاری ام دی اف با پرایمر و ترکیب درای وال
روش دیگر برای پرکردن لبههای ام دی اف استفاده از یک لایه روکش ترکیب درای وال است. ابتدا یک لایه ترکیب درای وال بزنید و پس از خشک شدن کامل و قبل از استفاده از پرایمر سنباده بزنید.
بتونهکاری سطوح ام دی اف
بتونه ام دی اف با چسب PVA (پلی وینیل استات)
سطوح ام دی اف را نیز میتوان با یک لایه نازک چسب PVA بتونه کرد. بیشتر چسبهای PVA نیاز به رقیق شدن با آب دارند تا بتوان یک لایه نازک روی ام دی اف را بتونه کرد. چسبهای PVA اسید خنثی برای کاغذ و صحافی مناسب بوده و بهتر است در چنین مواردی با غلتک، کاردک یا بطری اسپری استفاده شود. بعضی از برندهای چسب PVA لاستیک مانند بوده و زیر لایه رنگ به کار برده میشود؛ اما مانند پرایمرهای پایه حلال قابلیت تحمل ساییدگی را ندارد.
استفاده از پرایمر برای ام دی اف
پرایمرهای استفاده شده در ام دی اف باید پایه حلال باشد. پرایمر رنگی سنگینتر بوده و میتوان آن را روی لبهها و قسمتهای مسطح ام دی اف استفاده کرد. اما این نوع پرایمر برای سازههای مینیاتوری مانند خانههای عروسکی کمی غلیظ است و باعث خرابی سازه میشود.
استفاده از اسپری لاک الکل
اسپری لاک الکل رنگی یا شفاف را میتوان به عنوان پرایمر روی MDF به کار برد. از انواع لاک الکل که برای پرداخت نمای بیرونی طراحی شده استفاده کنید. بعضی از لاک الکلها لایه نرمی ایجاد میکنند و رنگهای ارزانقیمت به خوبی به آن نمیچسبد. اگر از اکریلیک مایع برای نقاشی سازههای مینیاتوری خود استفاده میکنید؛ برای اطمینان از چسبندگی آن ابتدا آن را روی لاک الکل تست کنید. هنگام کار با پرایمر لاک الکل از دستورالعملهای آن پیروی کنید. مراقب باشید که نزدیک سطح کار منبع گرما وجود نداشته باشد و محل کار نیز از تهویه مناسبی برخوردار باشد.
استفاده از پرایمر انامل
پرایمرهای انامل نیز برای بتونهکاری سطوح ام دی اف مناسب است؛ به شرطی که لایهها نازک باشد و پرایمر از روی سطح چکه نکند. رنگ پرایمر مناسب پوشش نهایی انتخاب کنید و تا حد ممکن لایه پرایمر را نازک بزنید. هرگز لایههای ضخیم پرایمر نزنید زیرا باعث میشود طرحهای روی ام دی اف را از دست بدهید.