چگونه مغار را تیز کنیم؟ نحوه تیز کردن مغار
مغار یکی از اصلیترین ابزارآلات در حرفه نجاری خصوصا منبتکاری است. این ابزار کاربردی امکان تراشکاری و کندهکاری روی سطح انواع چوب را فراهم میکند. مهمترین نکتهای که هنگام استفاده از این ابزار باید در نظر داشته باشید این است که پس از مدتی، لبه مغار کند شده و کارایی لازم را نخواهد داشت. برخلاف تصور رایج، یک مغار کند به مراتب خطرناکتر از مغار تیز است، چرا که برای استفاده از آن باید فشار مضاعفی را استفاده کنید. در نتیجه امکان بروز حادثه و آسیب وارد شدن به شما بیشتر خواهد بود. به همین دلیل باید با استفاده از ابزار مناسب مغار خود را به وضعیت مطلوب برسانید. در این مقاله به بررسی ابزارهای مناسب برای تیز کردن این ابزار پرداخته و نحوه تیز کردن مغار را به شما آموزش خواهیم داد.
استفاده از دستگاه مغار تیزکن
راههای مختلفی برای تیز کردن مغار وجود دارد. در روشهای سنتی، ابزارهایی مانند صفحه الماسه، سنگ نفت، چرم پرداخت و… برای تیز کردن لبه مغار و جلا بخشیدن به آن به کار میروند. این ابزارهای بسیار کارآمد بوده و نتایج مطلوبی را برای شما به ارمغان میآورند، اما مهمترین نقطه ضعف این ابزار سنتی، وقت و انرژی قابل توجهی است که برای استفاده از آنها صرف میکنید. اگر به دنبال راهی سریع و کم دردسر میگردید، توصیه میکنیم از دستگاه مغار تیز کن استفاده کنید.
دستگاه مغار تیز کن معمولا همان سنگ رومیزی است که در یک طرف آن سنگ سنباده و در طرف دیگر چرم پرداخت قرار گفته است. با ترکیب کارایی این دو بخش دستگاه میتواند میزان تیزی مغار را به حد موردنظر رساند و سطحی کاملا صاف و صیقلی به آن بخشید. این دستگاه تنظیمات پیچیدهای نیز ندارد. تنها دو دکمه روشن/ خاموش کردن دستگاه و دکمه تغییر سرعت دستگاه بر روی آن قرار گرفتهاند.
این دستگاه معمولا با چند وسیله جانبی عرضه مانند سوهان سنگ، شابلون زاویه، گیره نگهدارنده مغار، گیره نگهدارنده چاقو، براکت نگهدارنده مغار، خمیر مخصوص صفحه پرداخت. سوهان عرضه شده همراه دستگاه میزان مش سنگ سنباده آن را تغییر میدهد. شابلون زاویه نیز قابلیت تنظیم دقیق زاویه لبه مغار را فراهم میکند. همچنین با استفاده از گیرههای نگهدارنده میتوان پرداخت روی مغار یا چاقو را بدون هرگونه حرکت و با دقت بالایی انجام داد. در ادامه نحوه استفاده از این دستگاه را به شما آموزش خواهیم داد.
نحوه کار با مغار تیزکن برای تیزکردن مغار
در این بخش نحوه تیز کردن مغار با استفاده از دستگاه سنگ رومیزی را توضیح میدهیم. همچنین برای آشنایی بیشتر با نحوه تیز کردن مغار، میتوانید ویدیوی زیر را تماشا کنید.
بررسی کند بودن مغار
راههای مختلفی برای بررسی میزان برندگی و تیزی مغار وجود دارد. یکی از بهترین و اصولیترین راهها این است که مغار را روی یک قطعه چوب استفاده کنید. اگر مغار بدون نیاز به نیروی مضاعف و تنها با فشار وارد شده توسط دست شما قابلیت جدا کردن لایهای از روی سطح چوب را دارد، نیازی به تیز کردن نخواهد داشت. همچنین مغار کند به جای تراشه چوب، از خود خاک اره به جای خواهد گذاشت. مغار کند بر روی سطح چوب نیز خط و خش ایجاد خواهد کرد.
تغییر مش سنگ سنباده
نحوه تیز کردن مغار به این صورت است که باید با استفاده از سنگ سنباده از قسمت نوک مغار لایهبرداری کنید. سپس سطحی که به تازگی ایجاد شده را صاف و صیقلی کنید.
در این آموزش ما از سنگ رومیزی و مغار تیز کن شپخ مدل TIGER 3000VS استفاده میکنیم. باید توجه داشته باشید که ممکن است ویژگیها و مشخصات فنی دستگاههای دیگر تا حدودی متفاوت باشد اما فرآیند کار در همه این دستگاهها یکسان است.
در مرحله اول باید سنگ سنباده را با استفاده از سوهانی که همراه دستگاه عرضه شده به مش مورد نظر خود برسانید. معمولا دو طرف سنگ سوهان دارای میزان مش متفاوت هستند. سوهانی که همراه با مغار تیزکن ما عرضه شده در یک طرف دارای مش ۲۲۰ بوده و در طرف دیگر مش ۱۰۰۰ دارد. مش ۲۲۰ بافت سنگ را درشتتر کرده و کار باربرداری را آسانتر میکند. در مقابل، مش ۱۰۰۰ بافت ریزتر دارد؛ در نتیجه سطحی صیقلی و با ظرافت بیشتر را به وجود میآورد. برای تیز کردن مغار باید در ابتدا از مش ۲۲۰ و سپس از مش ۱۰۰۰ استفاده میکنیم.
استفاده از سنگ سنباده
دستگاه را روشن کنید. در ابتدا بخشی که دارای مش ۲۲۰ است را بر روی سنگ سنباده گرفته و به مدت حداقل ۱۰ ثانیه به صورت رفت و برگشتی میکشیم. در این حالت مش سنگ سنباده به ۲۲۰ تغییر میکند. حالا مغار را درون پایه نگهدارنده سوهان قرار میدهیم. سپس بخش ۲۵ درجه شابلون زاویه را بر روی مغار قرار داده و پس از تطبیق زاویه مغار با شابلون، گیره را محکم میکنیم.
مجددا دستگاه را روشن کنید و مغار را به صورت رفت و برگشتی بر روی سنگ و سنباده بکشید. فشاری که بر روی مغار وارد میکنید باید به صورت آرام و مداوم باشد. پس از حدود ۱ تا ۲ دقیقه سطحی که سنباده زدهاید را بررسی کنید. اگر لایهبرداری به طور کامل انجام شده بود، این مرحله از کار به پایان رسیده است. در این بخش لبه مغار شما هنوز تیز نشده اما سطح قبلی آن به طور کلی تراشیده شده است. پس از پایان این مرحله، خط و خشهایی بر روی سطح کار وجود دارند که در مراحل بعد از بین خواهند رفت.
سپس از بخش ۱۰۰۰ مش سوهان استفاده کرده و مانند مراحل قبل، مش سنگ سنباده را به عدد ۱۰۰۰ برسانید. همانند مراحل قبل مغار را به مدت ۱ تا ۲ دقیقه بر روی سنگ میکشیم. پس از پایان کار، سطح مغار صیقلی شده و به نتیجه نهایی نزدیکتر میشود.
پرداخت
در مرحله بعد باید از صفحه چرمی پرداخت دستگاه استفاده کنیم تا بقیه خط و خشهای سطح مغار را از بین ببریم. توصیه میشود دستگاه را بچرخانید تا جهت چرخش صفحه پرداخت دور از شما باشد. مغار را بر روی این صفحه نگه دارید تا جایی که به نتیجه مدنظر خود برسید. در این مرحله مغار شما به اندازه کافی تیز شده و قابل استفاده است؛ اما ممکن است همچنان خط و خشهایی بر روی آن وجود داشته باشد.
در صورتی که تمایل دارید این ایرادات ظاهری را از بین ببرید یا لبه مغار را با زاویه ۳۰ درجه شکل بدهید بهتر است از سنگ نفت یا صفحه الماسه استفاده کنید. در این حالت باید لبه مغار را بر روی سنگ نفت با مش ترجیحا ۱۲۰۰ بکشید. این کار را تا جایی ادامه دهید که لبه کار شما شکل گرفته و حالت صیقلی پیدا کند.
جمعبندی
نحوه تیز کردن مغار با توجه به امکانات و ابزاری که در اختیار دارید متفاوت است. استفاده از دستگاههای سنگ رومیزی و مغار تیز کن یکی از سریعترین راهها برای تیز کردن مغار است. این دستگاه سرعت کار شما را تا حد قابل توجهی افزایش داده و سطحی صاف و صیقلی به آن میبخشد. اگرچه تنوع دستگاه مغار تیز کن در بازار ایران همانند سایر ابزارآلات نیست، اما محصولات برخی از برندهای بینالمللی به صورت رسمی به کشورمان راه یافتهاند.
بهترین گزینههای موجود در بازار سنگ رومیزی و مغار تیز کن شپخ و فمی هستند. محصولات این برندها تمامی امکانات لازم برای تیز کردن، پرداخت و صیقلی کردن نوک مغار و انواع ابزار برش دیگر را در اختیار شما قرار میدهد. دیگر مزیت محصولات این برندها، برخورداری از گارانتی و خدمات فروش معتبر در تمامی نقاط ایران است.
یک نظر ثبت شده