ابزار و یراق

راهنمای کامل انواع ماشین آلات نجاری ، کاربردها و قیمت آنها

چوب یکی از مهم‌ترین موادی است که از گذشته تا حال از آن برای ساخت اقلام مختلف در تمام صنایع استفاده می‌شده است. همان‌طور که هر ماده‌ای به ابزار و ماشین آلات خاصی برای کار کردن نیاز دارد، چوب هم از این قاعده مستثنا نبوده و برای ایجاد آثاری خلاقانه و هنرمندانه در کمترین زمان و بالاترین کیفیت به ماشین آلات خاص نجاری نیاز دارد. ماشین آلات نجاری طیف گسترده‌ای دارد اما از مهم‌ترین موارد آن می‌توان به ماشین‌های زیر اشاره کرد:

  • اره فلکه
  • گندگی
  • کم کن
  • سوراخ زن
  • دور کن
  • سی ان سی
  • لبه چسبان
  • پرس

ماشین آلات نجاری به صنعتی، کارگاهی و خانگی تقسیم می‌شوند که هرکدام توان و کارایی خاص خود را داشته و باید برای هدفی که تولیدشده‌اند استفاده شوند به این معنا که نمی‌توان از ماشین آلات خانگی برای کارهای سنگین صنعتی استفاده کرد و بالعکس اگر قصد انجام نجاری برای کارهای کوچک و پروژه‌های خانگی را دارید نیازی به هزینه زیاد و خرید ماشین آلات نجاری صنعتی نیست.

ماشین آلات نجاری طول عمر و دوام بالایی داشته و اگر از آن‌ها به‌صورت صحیح استفاده و به نحوه نگهداری آن توجه شود سال‌ها قابل استفاده است. از مهم‌ترین مواردی که در طول عمر ماشین آلات و به‌طورکلی هر وسیله دیگری تأثیرگذار است، تعمیر و نگهداری منظم طبق برنامه خاص است به‌این‌ترتیب اگر قطعه‌ای نیاز به تعمیر یا تعویض دارد پیش از آن‌که به قسمت‌های دیگر آسیبی وارد کند، تعمیر می‌شود. برای آشنایی بیشتر با نکات تعمیر و نگهداری ماشین آلات نجاری می‌توانید مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

پرکاربردترین ماشین آلات نجاری

ماشین آلات نجاری تنها به موارد زیر محدود نمی‌شوند و ماشین آلات متنوع با کارایی‌های گسترده در صنعت چوب وجود دارند اما موارد زیر تنها شامل چند نوع از ماشین آلات پرکاربرد در این صنعت بود که در اکثر کارگاه‌های نجاری وجود دارد.

ماشین اره فلکه

اره فلکه

اره فلکه که ممکن است آن را با نام اره نواری بشناسید، از دو فلکه و یک تیغه نواری تشکیل شده که با چرخش فلکه و تیغه، تخته چوب را می‌برد. اره فلکه را با اندازه قطر فلکه آن نام‌گذاری می‌کنند. البته در تقسیم‌بندی دیگر اره فلکه‌ به CNC و اسلایسر تقسیم می‌شود. از اره CNC برای برش چوب به‌صورت منحنی و از اره اسلایسر برای برش چوب در نازک‌ترین اندازه ممکن استفاده می‌شود.

ماشین گندگی (گنده گیر)

گندگی

گندگی یکی از مهم‌ترین دستگاه‌های نجاری است که برای رنده کردن چوب با دقت و سرعت بالا بسیار ایده آل است. گندگی دارای انواع رومیزی، نیمه صنعتی و صنعتی است که بهتر است با توجه به نیاز، مدل مناسب کارتان را انتخاب کنید.

ماشین کم کن نجاری

کم کن

این دستگاه یکی از مهم‌ترین دستگاه‌ها برای آماده سازی چوب جهت اتصال بوده و از آن برای ایجاد شیار جهت اتصال نری به قطعه استفاده می‌شود. کم کن انواع مختلفی مانند ساده، اتوماتیک و کنترل سی ان سی دارد که هرکدام برای منظور و کاربردی خاص استفاده می‌شود.

ماشین سوراخ زن

سوراخ زن

از سوراخ زن برای ایجاد سوراخ در انواع چوب استفاده شده و با استفاده از آن می‌توان حتی سوراخ مورد نیاز برای اتصال دوبل را ایجاد کرد. از سوراخ زن بیشتر در تولید کابینت، سرویس خواب و … استفاده می‌شود. با نصب مته‌های مختلف روی این دستگاه می‌توان انواع سوراخ‌ الیت، گازور، خار طبقه و … را در کمترین زمان و بهترین کیفیت ایجاد کرد.

ماشین دور کن

دور کن

دور کن برای برش ورقه، تخته چوب و ام‌دی‌اف استفاده می‌شود. اره دور کن می‌تواند برش‌های طولی و عرضی (غیر قوسی) مستقیم یا زاویه‌دار قطعات و صفحات چوبی را با دقتی بسیار بالا انجام دهد.

ماشین سی ان سی (CNC)

سی ان سی

دستگاه سی ان سی Computer Numerical Control با داشتن مکانیزمی برای فرمان و تحلیل، بازوهایی برای اجرای فرمان داشته و توسط آن‌ها، طرح را روی قطعه کار پیاده می‌کند. این دستگاه قابلیت طراحی در جهت‌های X وY و Z داشته و درنتیجه می‌تواند طرحی سه‌بعدی ایجاد کند. برای آشنایی بیشتر با ماشین سی ان سی، مقاله cnc چیست را بخوانید.

ماشین لبه چسبان

لبه چسبان

ماشین لبه چسبان نوارهای چوبی و روکش را طی فرآیند چسب زنی، حرارت دهی، پرس و برش روی لبه کارهای چوبی می‌چسباند و علاوه بر ایجاد ظاهری زیبا آن را در برابر رطوبت و حرارت مقاوم می‌کند. این دستگاه برای لبه چسبانی تخته سه‌لا و نئوپان کاربرد فراوانی دارد.

ماشین پرس چوب

پرس

از ماشین پرس وکیوم برای کارهایی مانند روکش‌کاری، خم کردن، پرس چوب و … استفاده می‌شود. از این دستگاه بیشتر در تولید کابینت، درب چوبی، مبلمان خانگی و اداری، سرویس خواب، پرس‌کاری سرد و گرم چوب و ساخت سازه‌های چوبی منحنی استفاده می‌شود.

ماشین آلات نجاری دست دوم

با پیشرفت تکنولوژی ماشین آلات نجاری تغییرات گسترده‌ای داشته اما به دلیل قیمت بالای این ماشین آلات بسیاری از نجاران برای کارگاه‌های خود به دنبال ماشین آلات نجاری دست‌دوم هستند به‌این‌ترتیب می‌توانند با هزینه‌ای کمتر کارگاه خود را به‌روز کنند. نکته‌ای که در ابتدا در خرید ماشین آلات نجاری دست‌دوم باید مدنظر قرار دهید، شکل ظاهری دستگاه است. ترک، جای جوش، جای ضربه، رنگ‌پریدگی غیرعادی، جای سوختگی و… می‌تواند از نشانه‌های وجود مشکل فنی در دستگاه باشد. درصورتی‌که از نظر ظاهری هیچ مشکلی در دستگاه مشاهده نکردید، از عملکرد فنی آن مطمئن شوید. به‌این‌ترتیب بهتر است همراه خود لوازم لازم را ببرید و با وسیله کار کنید.

قیمت ماشین آلات نجاری

قیمت ماشین آلات نجاری باهم متفاوت بوده و این تفاوت به برند، نوع، کارایی و کیفیت آن بستگی دارد. هم‌چنین عواملی مانند قدرت و توان موتور، نوع تیغه، گارانتی و… در قیمت دستگاه تأثیر دارد؛ به همین جهت نمی‌توان شاخص واحدی برای قیمت‌گذاری آن تعریف کرد.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۲ نظر ثبت شده

  1. بنده خیلی دوست دارم در مورد ابزار جدید نجاری که در همه جای دنیا استفاده می شوند ولی در ایران استفاده ندرند بیشتر بدانم. لطفن مطلب در مورد این ابزارها هم بذارید.

    1. با سلام، ممنون از نظر ارزشمند شما. حتما مجله سازوکار را دنبال کنید؛ در مطالب آینده سعی می کنیم به معرفی جدیدترین ابزار نجاری در جهان بپردازیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا