نحوه آب بندی سینک ظرفشویی و نکات آن
کابینت یکی از اجزای جدا نشدنی هر خانهای است و یکی از پرمصرفترین قسمتهای کابینت سینک است؛ به همین دلیل آب بندی سینک ظرفشویی باید به خوبی انجام شود تا از صدمه به کابینت و پوسیدگی آن جلوگیری شود. اگر کابینت را خودتان میسازید یا سفارش میدهید بهتر است از ورقهای گالوانیزه مانند PVC استفاده کنید. بیشتر کابینتها در ایران از جنس MDF با روکش HPL هستند. دقت داشته باشید که اگر از ام دی اف برای کابینت استفاده میکنید حتما از نوع دو لب که هر دو لبه صفحه HPL برگشته است، استفاده کنید.
چرا باید سینک ظرفشویی را آب بندی کنید؟
آب بندی دور سینکهای ظرفشویی یا حمام با چسب سیلیکون به بهبود شرایط سینک کمک کرده و مانع از بروز مشکلات بعدی میشود. کاربرد یک درزگیر ضد آب و با کیفیت باعث میشود آب و مواد زائد به داخل شکافها وارد نشوند. اگر میخواهید اطراف سینک آب جذب نکند و کپک نزند، حتما به آب بندی آن توجه کنید.
برای انواع سینک روکار باید کنارههای صفحه را با سیلیکون به خوبی آب بندی کنید و از سهپری یا بغل گازی آلومینیومی استفاده کنید. برای سینک توکار پس از بریدن باید محل برش صفحه را با سیلیکون آب بندی کنید و اجازه دهید تا قبل از نصب به خوبی خشک شود سپس سینک را برگردانده و نوار لاستیکی آن کنده شود و به جای آن یک فیلم از سیلیکون به ضخامت یک سانتیمتر دور سینک و روی لبه بزنید و بعد آن را در محل برش قرار دهید. بعد از اطمینان از قرارگیری صحیح باید سینک را با استفاده از گیره یا اعمال فشار زیاد با قرار دادن جسم سنگین به مدت چند ساعت، در جای خود محکم کنید. برای نصب قرنیز آب بندی روی صفحه حتما قسمت زیر قرنیز به صورت کامل با سیلیکون بین دیوار و صفحه درزها پر شود و سپس قرنیز نصب شود.
بهترین روش آب بندی سینک ظرفشویی
مراحل زیر را برای درزگیری دور سینک انجام دهید:
1. درزگیر قدیمی را با کمک چاقوی بتونهکاری یا ابزار برش دیگری جداکنید. حلالهای پاککننده سیلیکون هم میتواند برای انجام این کار مفید باشد.
2. محدوده مورد نظر را تمیز کنید و سطح را خشک و بدون رطوبت نگه دارید. از پاککننده خانگی روی پارچه یا حوله کاغذی استفاده کرده و محل کار را تمیز کنید و سپس آن را خشک کنید. دوباره محدوده مورد نظر را با مایع سفیدکننده تمیز کنید و سپس آن را بشویید و خشک کنید.
3. در این مرحله باید از چسب درزگیر سیلیکونی یا اصطلاحا چسب آکواریوم استفاده کنید. نحوه زدن چسب آکواریوم دور سینک به این صورت است که کارتریج را در تفنگ درزگیر گذاشته و نازل را به عرض دلخواه نزدیک به نوک آن ببرید تا جریان چسب را روی یک قطعه اضافی امتحان کنید.
4. حالا از درزگیر در محل کار استفاده کنید. پس از خشکشدن سطح کار، از درزگیر با جریان مناسب چسب در اطراف سینک استفاده کنید. حتی فشار کار هم مهم است پس سعی کنید جریان پیوستهای از چسب را حفظ کنید تا لایه یکنواختی از درزگیر ایجاد شود که از رطوبت و کپکزدگی سینک و اطراف آن جلوگیری کند.
5. سطح درزگیر را با کاتر و ماله صاف کنید.
6. برای پاککردن درزگیر اضافی از محل کار از وایت اسپریت یا پاککننده درزگیر سیلیکونی استفاده کنید.
7. زمان دهید تا درزگیر خشک شود اما قبل از خشکشدن درزگیر باید آن را از آب و رطوبت دور نگه دارید. به دستورالعملهای کارخانه تولیدکننده درزگیر برای زمان خشکشدن آن توجه کنید.
بهترین چسب برای آب بندی سینک ظرفشویی
در حین نصب سینک باید از چسب و درزگیر محکمی استفاده کنید که محکم به صفحه کابینت بچسبد. قطعا درزگیری که برای آب بندی سینک ظرفشویی یا حمام استفاده میشود، باید ضد آب و مقاوم به قارچ و کپک باشد. یعنی باید از یک ماده ضد آب و مقاوم به آب با قدرت اتصال بالا استفاده کنید که بهترین راه حل برای نصب سینک ظرفشویی به صفحه کابینت است. برای پروژههایی که سریع انجام میشوند، جایگزینی بهتر از سیلیکون وجود ندارد. البته پس از کهنهشدن درزگیر قدیمی نیز باید آن را جدا کنید و سینک را دوباره درزگیری کنید.
درزگیر سیلیکون
درزگیر سیلیکون داخل صفحه کابینت فرو میرود و از نفوذ آب جلوگیری میکند. از فرمولاسیون درزگیر سیلیکون خاصی برای نصب سینک استفاده میشود. این درزگیر خاصیت دفع آب دارد و به سرامیک و لمینت صفحه کابینت میچسبد. از این چسب برای نصب سینک و نیز برای آب بندی وام حمام و زیردوشی نیز استفاده میشود.
آب بندی سینک ظرفشویی توکار
سینک باید محکم به صفحه کابینت بچسبد؛ چراکه اگر تکیهگاهها ضعیف شوند و لبه سینک از صفحه کابینت جدا شود آب بهراحتی از درزها به داخل کابینت نشت میکند. برای نصب سینک توکار باید از گیرههای فلزی استفاده کنید که با پیچهای مخصوصی به صفحه کابینت پرچ میشوند.
باید از چسب خاصی استفاده شود که قابلیت تحمل وزن سینک و در عین حال خاصیت چسبندگی بالایی داشته باشد و سینک را بهخوبی آب بندی کند. چسب آکوراریم سینک ظرفشویی جزئی از پکیج نصب است. بعضی از مدلهای سینک توکار همراه با نوار آب بندی کابینت ارائه میشوند تا خیالتان راحت شود که سینک در حین استفاده نشتی نخواهد داشت.
آب بندی سینک ظرفشویی روکار
سینک روکار درون قسمت برشخورده صفحه کابینت قرار میگیرد که برای نصب آن باید قالب برش سینک را روی سطح صفحه کابینت بگذارید. هر دو لبه جلو و عقب قالب باید با میز منطبق باشند و بخش زیرین صفحه کابینت و کابینت باید خالی باشند تا در لولهکشی پس نصب سینک مشکل ایجاد نمیشود. الگو را در محل مناسب بچسبانید و خط برش را با مداد رسم کنید. سوراخ کوچکی را در یکی از گوشهها با الگو مشخص شده، دریلکاری کنید. نوار ماسکینگ را در امتداد داخل و خارج هر خط برش بکشید؛ این نوار موجب محافظت از سطح صفحه کابینت در هنگام برش میشود.
تیغه لمینت اره برقی منبتکاری را در سوراخ راهنما وارد کنید و در امتداد خطوط قالب برش بزنید. وقتی به ضلع چهارم برش رسیدید، قطعات اضافی پانل را با دست نگه دارید تا سطح کابینت در حین افتادن خرد نشود. سپس از درزگیر روی سطح صفحه کابینت در اطراف لبه برش استفاده کنید. درزگیر، ضد آب بوده و دور لبه سینک را آب بندی کرده و مانع از جذب آب در اطراف سینک میشود. سینک را در محل برش بگذارید و آن را محکم در محل فشار دهید تا ماده درزگیر پخش شود. از گیرههای نگهدارنده را در زیر لبه بیرونی سینک استفاده کنید. حداقل از دو گیره در هر طرف سینک و برای جلو و عقب نیز از سه گیره استفاده کنید و پیچها را با پیچ گوشتی سفت کنید. درزگیر اضافی روی صفحه کابینت و اطراف لبه سینک را با پارچهای تمیز و مرطوب پاک کنید.
نوار ضد آب سینک ظرفشویی
درزگیر سینک ظرفشویی معمولا چسب سیلیکون مقاوم به قارچ و کپک است و در حین نصب روی صفحه کابینت فیکس میشود اما پس از استفاده بلندمدت قطرات آب به لایه درزگیر نفوذ میکنند، سیلیکون کپک زده و سیاه میشود. در این مرحله میتوانید از نوار ضد آب و قارچ و کپک پی وی سی در محل درز بین اجاق گاز و صفحه کابینت یا سینک و صفحه کابینت استفاده کنید. تمیزکردن این نوار آسان است و جلوه بهتری به آشپزخانهتان میبخشد. لازم نیست برای چسباندن این نوار کار خاصی انجام دهید چون کاربرد آن آسان و راحت است. دقت کنید که این نوار معمولا در فضای درز بین سینک و صفحه کابینت و دیوار و میز استفاده میشود. از آن در محل درز بین دیوار و کفپوش استفاده نکنید؛ برای این کار بهتر است از نوار چسب لاستیکی ضد آب استفاده کنید. نوار چسب لاستیکی با پایههای پلیمری مختلف مانند سیلیکون تولید شده و برای آب بندی سطوح مختلف و بیشتر در صنایع خودروسازی و ساختمانسازی استفاده میشود. قبل از کاربرد نوار پی وی سی محل کار را تمیز و خشک کنید سپس نوار را سفت بکشید و محکم روی سطح اعمال کنید تا خوب بچسبد بچسبد و ماندگاری بیشتری داشته باشد.
سوالات متداول
چرا باید سینک ظرفشویی را آب بندی کرد؟
آب بندی دور سینکهای ظرفشویی به بهبود شرایط سینک کمک کرده و مانع از بروز مشکلات بعدی میشود. کاربرد یک درزگیر ضد آب و با کیفیت باعث میشود آب و مواد زائد به داخل شکافها وارد نشوند. هم چنین اگر میخواهید اطراف سینک آب جذب نکند و کپک نزند، حتما باید آن را آب بندی کنید.
برای آب بندی سینک از چه موادی میتوان استفاده کرد؟
درزگیر سیلیکون، نوار ضد آب، نوار ماسکینگ و چسب آکواریوم