راهنمای عملی کاشی کاری در چند قدم ساده به همراه نکات کلیدی

نحوه نصب کاشی
با فراگیری نحوهی نصب کاشی میتوانید از بروز ناامیدی و مشکلات به هنگام نصب کاشی جلوگیری کنید.
یافتن مرکز
هنگام نصب کاشی نیاز است تا سطح موردنظر در انتهای کار متقارن و صاف به نظر برسد، حتی اگر اکنون اینگونه نیست.
برای دستیابی به این هدف، نیاز است تا مرکز سطح را از همه طرف بیابید. این نکته در فضاهای کوچک مهمتر است چراکه در این فضاها حتی کمترین خطا هنگام نصب باعث میشود تا کل کار نامتوازن به نظر برسد.
منظم نشان دادن سطح
ممکن شکل سطح موردنظر شما منظم و مربع نباشد، بهویژه در خانههای قدیمیتر این اتفاق بیشتر رخ میدهد و کار کاشیکاری را کمی پیچیدهتر میکند. معمولاٌ بهترین روش برای کاشیکاری این فضاها در نظر گرفتن دیوار اصلی بهعنوان خط مبنا است. در این صورت هنگام ورود مهمانان به فضای موردنظر، کاشیها با دیوار اصلی موازی به نظر میرسند و مهمانان از شما بابت انجام صحیح پروژه تقدیر میکنند.
ولی اگر در نگاه اول خطوط همتراز به نظر نرسند، کل پروژه نامتناسب به نظر می رسد، حتی اگر اینگونه نباشد.

تقسیمبندی سطح
بعد از مشخص کردن خط مبنا و مرکز کار با استفاده از گچ دو خط عمود بر هم ترسیم کنید که اتاق را به چهار قسمت مساوی تقسیم کند. کار خود را در هر قسمت از مرکز با سمت خارج انجام دهید.
هنگام کاشیکاری دیوار، اولین نکتهای که به آن توجه میکنید پیدا کردن مرکز نیست بلکه باید حد بالایی را پیدا کنید که باید تراز هم باشد. تعداد دیوارهایی که کاملاً عمود و صاف باشد محدود است (زمینی که کاملاً تراز باشد) بنابراین حتماً از تراز برای پیدا کردن حد بالایی استفاده کنید.
با پیدا کردن ارتفاع کار نیاز نیست تا کاشی را به قطعههای باریک تقسیم کنید (قطعاتی بسیار نازک از کاشیهای کامل ببرید) که کاملاً کاشیها به کف بچسبند. قبل از شروع خط بالای کار، حد وسط و حد کف را مشخص کنید تا از قبل طرح کاشیکاری را در نظر داشته باشید.

پیدا کردن الگو
قدم آخر و ضروری قبل از شروع کار: بعد از انجام مراحل قبل و قبل از شروع کاشیکاری، محل قرارگیری کاشیها را در هر چهار قسمت مشخص کنید (قبل از مخلوط کردن چسب یا ملات). این کار را تا رسیدن کاشیها به دیوارها ادامه دهید. این مرحله باعث میشود که از هرگونه مشکل احتمالی باخبر شوید.
برای دیوارها هم به همینگونه عمل کنید و فواصل افقی و عمودی را مشخص کنید. بهطور مثال یکی از معضلات احتمالی که ممکن است با آن مواجه شوید، این است که هنگام محاسبات خطا کرده باشید و در پیدا کردن خط مرکزی دچار اشتباه شده باشید و خط مرکزی شما اشتباه باشد. انجام این مرحله و مشخص شدن محل قرارگیری کاشیها خطاهای اینچنینی را اصلاح و از بروز سردرگمی هنگام انجام کار جلوگیری میکند.
ممکن است دریابید که چیدمان کاشیها بهگونهای است که در قسمتهای نزدیک به دیوار (کف) اندازهی کاشیها بسیار باریک است بهگونهای که بریدن آنها با این ابعاد غیرممکن است. برای مثال بریدن سرامیک با عرض کمتر از 2 سانتیمتر کاری بسیار دشوار است و بهتر است تا جایی که ممکن است از این کار اجتناب کنید. میتوانید در طرح اصلی تغییراتی ایجاد کنید بهصورت مثال از یکی از ردیفها 3 یا چند سانتیمتر کم کنید، حتی اگر به بهای از دست دادن تقارن کامل شود چراکه فقط شما متوجه این موضوع میشوید.
همچنین میتوانید برای خودتان معیار اندازهگیری (jury stick) درست کنید. برای این کار روی تکه چوب بهاندازهی عرض کاشیها علامتگذاری کنید (اندازهی بندکشیها را در علامتگذاری در نظر داشته باشید)، میتوانید این چوب را روی سطح قرار دهید و مشکلات احتمالی را قبل از شروع کار پیدا کنید. هنگام شروع کار اصلی کاشیکاری بهتر است در هرکدام از چهار قسمت از قسمتهای درونی آغاز کنید سپس به سمت خارج و لبهها بروید و سطح را پرکنید.
کاشیکاریهای موفق نتیجهی برنامهریزی و روشهای هدفمند هستند. همهی مراحل را مجدد کنترل کنید و حتماً هنگام اندازهگیری چندین بار با متر اندازه بگیرید.

بریدن کاشیها
با کمی صبر و تمرین میتوانید به بهترین شکل کاشیها را ببرید، روش انجام کار به این صورت است:
کاشی را اندازهگیری و علامتگذاری کنید: کاشی موردنیاز خود را اندازه بگیرید و با استفاده از ماژیک نوک نمدی آن را روی سمت براق کاشی علامتگذاری کنید. کاشی را روی دستگاه برش بگذارید، بهطوریکه خط مرکزی دستگاه با خطی که میخواهید آن را ببرید در یک راستا باشد. قسمت بالای کاشی باید به جدارهی بالای دستگاه کاملاً چسبیده باشد تا هنگام برش کاملاً صاف و منظم بریده شود.
سطح کاشی را علامتگذاری کنید: با استفاده از اهرم برش دستگاه برش که تیغه برش به آن متصل است و با فشار محکم و یکسان در هنگام برش، کاشی را از سمت براق عبور دهید. فقط یک بار این کار را انجام دهید.
کاشی را بشکنید: دستگاههای کاشی بر روشهای برش گوناگونی دارند. در بعضی از آنها پاشنهی اتصال تیغهی برش به قسمت انتهای دستگیره متصل است و در بعضی دیگر بالعکس. طراحی دستگاه شما به هرگونه که باشد با استفاده از اهرم روی سطح علامتگذاری شده فشار ایجاد کنید. فشار ایجادشده بین تیغه و کف دستگاه باعث شکستن کاشی میشود.
نکات کاشیکاری
در ادامه با ما همراه باشید تا با فوت و فنهای کاشی کاری آشنا شوید.
آمادهسازی: کاغذدیواری، گچهای سست، رنگهای پوسته شده، کاشیهای لق و هرگونه زیرسازی غیر مستحکم باید از کف و دیوارهها زدوده شود. از صاف، محکم و خشک بودن سطحی که میخواهید آن را کاشیکاری کنید اطمینان پیدا کنید.
طرح و نقشه: طراحی دقیق بهاندازهی برش صحیح اهمیت دارد. قبل از شروع کار استراتژی و طرح دقیق را آماده کنید.
چسب: اگر از کاشی استفاده میکنید احتمال اینکه مکان نصب جایی مرطوب باشد بسیار بالاست (مثل حمام و آشپزخانه). حتماً از چسبهای ضد آب استفاده کنید. میتوانید از ملات ماسه- سیمان و یا چسب کاشی استفاده کنید ولی اگر انتخاب شما گزینهی اول است حتماً از انواع رقیقتر استفاده کنید چراکه صاف کردن ملاتهای غلیظ سختتر است و به مهارت بیشتری برای پخش کردن بهصورت یکنواخت نیاز دارد. برای فاصله کمتر بین کاشیها از میزان کمتری ملات استفاده کنید.
دوغاب ریزی: پودر دوغابها معمولاٌ بهصورت آماده هم به فروش میرسد، میتوانید آن را با آب یا حلال پیشنهادی مخلوطکنید. قبل از مصرف به نحوهی استفاده درجشده روی بستهبندی توجه کنید و از فروشنده مشورت بگیرید. میتوانید برای بهتر به نظر رسیدن کاشیکاری میتوانید به دوغاب رنگ اضافه کنید. این نکته برای کاشیکاری کف اهمیت بیشتری دارد، زیرا دوغاب سفید حتی بعد از روکش شدن با دوغاب درزگیر (این کار را پیشنهاد میکنیم و حتماً برای کف انجام دهید)، بسیار سخت تمیز میشود و سفید باقی میماند.
بقایا را پاک کنید: کلیه بقایای مصالح را با استفاده از اسفنج قبل از خشک شدن پاک کنید. این کار به تکرار نیاز دارد و باید بافاصلهی یک تا چند ساعت آن را تکرار کنید. کار با کاشیهایی که سطح متخلخل و چندرنگ دارند سختتر است. پاک کردن دوغاب خشکشده از روی کاشیها تقریباٌ غیرممکن است.