دکوراسیون و معماری

پرگولا چیست و انواع پرگولا (تفاوت آلاچیق و پرگولا)

پرگولا سازه‌ای است که معمولا در فضای باز محوطه خانه، باغ و ویلاها ساخته می‌شود. پرگولا می‌تواند برای شما فضایی مناسب و آرامش‌بخش برای استراحت و لذت بردن از مناظر اطراف یا برگزاری مهمانی‌ها فراهم کند. انواع مختلفی از پرگولا وجود دارد که هرکدام زیبایی‌ها و مزایای خاص خود را دارد. برخی از انواع پرگولا برای آب و هوا و شرایط جوی خاصی مناسب هستند. همچنین مدل‌های مختلف پرگولا مناسب ذائقه‌ها و سلایق مختلف هستند. در نگاه اول پرگولا شباهت‌هایی با آلاچیق دارد. افراد زیادی پرگولا را با آلاچیق اشتباه می‌گیرند یا تفاوت دقیق این دو سازه را نمی‌دانند. در این مقاله، سعی داریم پرگولا و ویژگی‌های انواع مختلف آن را بررسی کرده و به بررسی تفاوت بین آلاچیق و پرگولا بپردازیم.

بنرعمومی

پرگولا چیست؟

پرگولا

ریشه طراحی و ساخت پرگولا به دوران رنسانس در ایتالیا برمی‌گردد. پرگولا سازه‌ای است که در فضای باز مانند محوطه خانه‌ها، ویلاها و باغ‌ها نصب می‌شود. پرگولا حریم خصوصی بیشتری برای افراد فراهم می‌کند تا در فضایی آرام از محیط اطراف خود لذت ببرند یا مهمانی‌ها و دورهمی‌های خود را برگزار کنند. علاوه بر این، در هوای آفتابی پرگولا تا حدی سایه برای افراد فراهم می‌کند.

ستون‌های نگهدارنده و سقف مشبک، دو قسمت اصلی ساختار پرگولا هستند. سقف مشبک پرگولا معمولا به صورت باز طراحی می‌شود و در برابر نور آفتاب و عوامل محیطی مانند بارندگی مقاومت ندارد. با این حال، با توجه به نیاز افراد می‌توان از انواع مختلف پوشش نیز بر روی سقف آن استفاده کرد. برخی از انواع پرگولا به گونه ای طراحی شده‌اند که به خانه شما متصل شده و فضای بیرونی خانه شما را مسقف می‌کنند. با این حال، این نوع پرگولا سازه‌های مستقل از خانه است. پرگولا را می‌توان از چوب، فلز، پی وی سی، فایبرگلاس و سایر مواد ساخت. امروزه تنوع مدل‌های پرگولا بسیار زیاد است. در ادامه به بررسی مدل‌های مختلف پرگولا و انواع مختلف سقف این سازه می‌پردازیم.

همچنین بخوانید: ساخت الاچیق چوبی

انواع پرگولا

پرگولا متصل
پرگولا متصل

پرگولا متصل

یک سمت از این مدل پرگولا به دیوار خانه متصل می‌شود. با این مدل پرگولا می‌توان فضای متصل به خانه مانند پاسیو را پوشاند. پرگولای متصل باعث می‌شود فضای بیرون از خانه، حس درون خانه را القا کند.

پرگولا قوسی

پرگولاها معمولا سقف‌های مسطح دارند، اما می‌توان سقف‌های آنها را به صورت قوس دار نیز ساخت. پرگولاهایی که سقف‌های قوسی و کمانی شکل دارند معمولا از نظر ظاهری خاص‌ترین نوع پرگولا محسوب می‌شوند.

پرگولا قوس دار
پرگولا قوسی

پرگولا چوبی

چوب یکی از پرطرفدارترین مواد برای ساخت پرگولا است. از نظر هزینه، ساخت پرگولا با چوب می‌تواند مقرون به صرفه‌تر از برخی گزینه‌های دیگر باشد، اما به منظور حفاظت پرگولای چوبی از آفات و پوسیدگی‌ها باید هر چند سال یک بار آن را رنگ‌آمیزی کرده یا با استفاده از سیلر و کیلر مناسب از سطح آن محافظت کنید. به علاوه، هزینه‌های تعمیر و نگهداری پرگولای چوبی می‌تواند در یک دوره زمانی طولانی افزایش یابد.

پرگولای پی وی سی

پرگولای پی وی سی در مقایسه با چوب، کمتر به تعمیر و نگهداری احتیاج دارد. پرگولاهای ساخته شده از پی وی سی تنها با شست و شو تا سال‌ها دوام می‌آورند. علیرغم این مزایا، هزینه ساخت پرگولای پی وی سی با کیفیت از برخی دیگر از انواع پرگولا به دلیل نیاز به لوازم تخصصی مانند چسب PVC بیشتر خواهد بود.

پرگولا چوبی
پرگولا چوبی

پرگولا آلومینیومی

اگر می‌خواهید پرگولای شما ظاهری مدرن داشته باشد، پرگولای آلومینیومی گزینه‌ای مناسب است.بیشتر اوقات پرگولاهای آلومینیومی دارای اشکال ساده هستند و به خوبی با معماری و محوطه‌سازی مدرن و امروزی ترکیب می‌شوند. آلومینیوم به تعمیر و نگهداری چندانی نیاز ندارد زیرا در برابر زنگ‌زدگی مقاوم است.

پرگولا فلزی

انواع فلز مانند فولاد می‌توانند گزینه‌ای مدرن و جذاب برای ساخت پرگولا باشند. فولاد نسبت به آلومینیوم ظاهری صنعتی‌تر دارد. به علاوه، فولاد بسیار سنگین تر از آلومینیوم است و باعث می‌شود پرگولا محکم تر و بادوام تر می‌کند. با این حال، زمانی که فولاد به طور مرتب در معرض باران و رطوبت قرار می‌گیرد، زنگ می‌زند، بنابراین باید اقداماتی برای مقابله با زنگ‌زدگی پرگولاهای فولادی انجام داد.

پرگولا فایبرگلاس

پرگولای فایبرگلاس در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم است. به علاوه، هزینه تعمیر و نگهداری کمی داشته و ماندگاری زیادی دارد. لایه رنگ به خوبی روی پرگولای فایبرگلاس می‌نشیند، بنابراین می‌توانید آن را با رنگ‌های دلخواه و موردعلاقه خود رنگ کنید. از آنجایی که فایبرگلاس زنگ نمی‌زند، لازم نیست به دنبال حفاظت از سطح پرگولای فایبرگلاس باشید. فایبرگلاس می‌تواند راحت‌ترین گزینه برای ساخت پرگولا باشد، اما به خاطر داشته باشید که از نظر هزینه بسیار گران‌قیمت است.

پرگولا مدرن

پرگولای مدرن از لحاظ طراحی با سایر انواع پرگولا متفاوت است. به طور کلی یکی از مهم‌ترین اصول طراحی مدرن، مینیمالیسم و عدم استفاده از شکل‌ها، خطوط و تزئینات غیرضروری است. در طر احی پرگولا مدرن نیز از خطوط ساده و مستقیم استفاده شده و طرح‌های پیچیده و المان‌های سبک کلاسیک در این نوع پرگولا نقشی ندارد. در بیشتر موارد نیز سقف پرگولای مدرن مستطیلی شکل است. همچنین از لحاظ طیف رنگ معمولا سعی می‌شود تا حد امکان از طیف رنگ‌های خنثی استفاده شود.

انواع سقف پرگولا

پرگولا با سقف پارچه ای
پرگولا با سقف پارچه ای

پرگولاهای مسقف از زیبایی خاصی برخوردار هستند؛ اما نکته مهم تر این است که سقف باعث افزایش طول عمر پرگولا می‌شود. انتخاب نوع سقف پرگولا بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه دارد؛ مثلا اگر سقف پارچه‌ای که آب نباشد، برای منطقه‌ای که بارش باران در آن زیاد است مناسب نیست. در ادامه انواع سقف پرگولا را بررسی می‌کنیم.

سقف کرکره‌ای

این مدل سقف می‌تواند از جنس آلومینیوم باشد که در برابر نور شدید خورشید و باد مقاوم است. اگرچه این مدل سقف غیرقابل جمع شدن است، اما همچنان می‌توان آن را در برابر جریان هوا و نفوذ نور خورشید تنظیم کرد. بدین منظور، باید زاویه کرکره‌های سقف را تغییر دهید یا در صورت امکان، آنها را کاملا ببندید. تنظیم این مدل سقف‌ها می‌تواند به صورت مکانیزه یا دستی انجام شود.

پرگولا با سقف جمع شونده
پرگولا با سقف جمع شونده

سقف استاتیک

استفاده از این مدل سقف‌ها در پرگولاها رو به افزایش است. این مدل سقف‌ها جذابیت زیادی به پرگولا می‌دهد. این سقف‌ها از جنس یک ماده پلاستیکی شفاف مانند پلکسی گلاس یا اکریلیک هستند. پرگولا با سقف پلی کربنات نیز محیطی به صورت نیمه سایه را فراهم می‌کند که در آن همچنان می‌توانید از نور خورشید لذت برد.

سقف پارچه‌ای

سقف‌های پارچه امکان جمع شدن وجود را ندارند. در این نوع سقف، پارچه روی تیرها کشیده و نصب می‌شود. پارچه از آب و هوای آفتابی و بارانی محافظت می‌کند، اما فقط در صورتی که از مواد مقاوم در برابر آب استفاده کنید. اگر جنس سقف از پارچه معمولی باشد، فقط زیبایی ظاهری به پرگولا می‌دهد، اما دوام چندانی نخواهد داشت.

سقف جمع شونده

سقف جمع شونده این امکان را به شما می‌دهند که سقف پرگولا را به طور کامل جمع کنید. این مدل سقف‌ها دارای نسخه‌های موتوری نیز می‌باشند که به راحتی باز و بسته می‌شوند.

همچنین بخوانید: انواع الاچیق مدرن و سنتی

تفاوت آلاچیق و پرگولا

تفاوت آلاچیق و پرگولا

اگر ویژگی‌های هرکدام از این دو سازه را ندانید، درک تفاوت آلاچیق و پرگولا می‌تواند دشوار باشد. اصلی‌ترین تفاوت پرگولا و آلاچیق، ساختار سقف آنها است. طرح اولیه سقف پرگولا معمولاً یک شبکه افقی متشکل از تیرهای (چوب، آلومینیوم، فولاد، پی وی سی و غیره) به هم پیوسته است. این مدل سقف‌ها بر روی فضای داخل پرگولا کمی سایه ایجاد می‌کنند، اما محافظتی در برابر باران ندارد. سقف‌های پارچه‌ای جمع شونده اغلب می‌توانند سایه کامل ایجاد می‌کنند، اما محافظت زیادی در برابر باران ارائه نمی‌دهند.

سقف آلاچیق برخلاف پرگولا، پوششی کامل ایجاد می‌کند. در آلاچیق ممکن است کناره‌ها باز باشند، اما همیشه سقف به صورت یکپارچه و بسته است. آلاچیق در انواع مختلفی از جمله چوبی، فلزی، سیمانی، سنگی، شیشه‌ای و… ساخته می‌شود. سقف آلاچیق معمولاً به صورت شیب‌دار است و از جمع شدن آب باران جلوگیری می‌کند. معمولا کف آلاچیق هم بخشی از آن محسوب می‌شود. این بخش معمولا از سطح زمین بلندتر است و گاهی در اطراف آلاچیق، دکینگ کوچکی را تشکیل می‌دهد.

سوالات متداول

کاربرد پرگولا چیست؟

پرگولا کاربردهای بسیاری دارد؛ برای مثال، می‌توان مهمانی‌ها را در فضای جذاب پرگولا برگزار کرد.

ساخت پرگولا چگونه است؟

ساختن پرگولا تاحدودی از آلاچیق ساده‌تر است. با استفاده از قوطی پروفیل و ورق گالوانیزه میتوان یک پرگولای ساده ساخت.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا