آموزشابزار و یراق

 صفر تا صد نحوه راه‌ اندازی کمپرسور باد (قدم به قدم)

کمپرسور باد (کمپرسور هوا) دستگاهی است که ازطریق یک موتور الکتریکی یا احتراقی، برای ابزارهای بادی هوای فشرده تولید می‌کند. این دستگاه در مدل‌ها و اندازه‌های مختلفی ساخته می‌شود و به‌طور گسترده در صنایع مختلفی مانند واحدهای تولیدی و صنعتی، ساختمان‌سازی، نجاری، پزشکی و پتروشیمی استفاده می‌شود. کمپرسورهای باد می‌توانند به دو صورت قابل حمل و ثابت نصب شوند. در این مقاله از مجله سازوکار به نحوه راه‌ اندازی کمپرسور باد می‌پردازیم.

باوجود طراحی و فناوری متفاوت کمپرسورها، یک اصول کلی در همه آنها وجود دارد. ابتدا کمپرسور هوای محیط را با استفاده از مکش به داخل دستگاه می‌کشد. سپس موتور درون کمپرسور با حرکت دادن پیستون‌ها یا فن، هوا را فشرده می‌کند. هوای فشرده تولید شده در یک مخزن ذخیره می‌شود و درنهایت ازطریق یک شیر خروجی به ابزار بادی منتقل می‌شود.

فهرست مطالب

راه اندازی کمپرسور باد

کابرد کمپرسور باد چیست؟

برای آشنایی با کاربرد کمپرسور باد باید بدانید متداول‌ترین نوع این دستگاه شامل کمپرسور پیستونی و اسکرو است. کمپرسور باد پیستونی براساس اصول کار پیستون و سیلندر عمل می‌کند. به این صورت که پیستون با حرکت رفت و برگشتی در داخل سیلندر، هوای ورودی را فشرده می‌کند. سپس هوای فشرده از طریق صفحه سوپاپ به خروجی کمپرسور هدایت می‌شود. این فرآیند پیوسته تا زمان خاموش کردن کمپرسور ادامه دارد. این نوع کمپرسور باد برای ایجاد فشار متوسط تا بالا طراحی شده و به دلیل قیمت و کارایی مناسب در صنایع ساختمان‌سازی، تولید و پزشکی کاربرد دارد.

 کمپرسور باد اسکرو شامل دو روتور چرخشی است که خلاف جهت یکدیگر می‌چرخند و هوا را فشرده می‌کنند. این دستگاه از طریق موتور محرک، روتورهای اسکرو را به چرخش در می‌آورد. این چرخش باعث ایجاد تهویه در محفظه و کشیده شدن هوای اطراف به داخل می‌شود. هوای کشیده شده بین دو روتور به تدریج فشرده می‌شود و از مسیر خروجی به بیرون هدایت می‌گردد. کمپرسور باد اسکرو نویز کمتری تولید می‌کند و کارایی و دوام بیشتری دارد. از این دستگاه عمدتا در کارهای صنعتی سنگین، پتروشیمی و نیروگاه‌ها استفاده می‌شود.

کاربرد کمپرسور باد

نحوه راه‌ اندازی کمپرسور باد چگونه است؟

نحوه راه‌ اندازی کمپرسور باد فرایندی ساده ولی دقیق است که نیاز به تخصص و مهارت دارد. نصب صحیح این دستگاه طول عمر تجهیزات شما را افزایش می‌دهد. مراحل نصب کمپرسور باد پیستونی به‌صورت زیر است:

انتخاب محل مناسب و آماده‌سازی پایه

ابتدا مطمئن شوید مکانی که برای نصب تجهیزات خود انتخاب کرده‌اید ویژگی‌هایی ازجمله تهویه مناسب، نزدیکی به پریز برق و فضای کافی برای دسترسی آسان، تعمیر و نگهداری را داشته باشد. کمپرسور نباید در ارتباط با عواملی مثل باران، تابش آفتاب، هوای گرم و عواملی مانند مواد خورنده و قابل اشتعال قرار بگیرد. پیش از هرچیز، مطمئن شوید که پایه کمپرسور تراز است و می‌تواند وزن تجهیزات را تحمل کند. یک پایه بتنی یا سطح محکم برای این منظور مناسب است. در صورت نیاز از ابزارهای تراز کردن استفاده کنید چون توجه نکردن به این موضوع باعث مشکلاتی مانند افزایش لرزش دستگاه، افزایش نویز، کاهش طول عمر کمپرسور هوا، خطرات ایمنی برای پرسنل و افزایش هزینه‌های نگهداری می‌شود.

چک کردن منبع روغن

کمپرسورها به دو دسته بدون روغن (سایلنت) و روغن‌دار تقسیم می‌شوند. این امکان وجود دارد که هنگام خرید کمپرسور باد روغن‌دار، برای جلوگیری از نشت روغن هنگام جابجایی، مخزن روغن را تخلیه کنند. بعضی از فروشندگان نیز دستگاه را بصورت آماده می‌فروشند و نیازی به پرکردن مخرن ندارید. جهت اطمینان قبل از اتصال دستگاه به برق، میزان روغن دستگاه را چک کنید. سطح روغن نباید از محدوده مشخصی که در تانک روغن مشخص شده است بیشتر یا کمتر باشد.

کار با کمپرسور باد

چک کردن فیلتر ورود هوا

یکی از مهم‌ترین نکات نحوه راه‌ اندازی کمپرسور باد، بررسی فیلترهوا است. فیلتر ورودی هوا برای جلوگیری از ورود گرد و خاک، آشغال و آلاینده به کمپرسور استفاده می‌شود. معمولا هنگام خرید فیلتر هوا ازقبل روی دستگاه نصب شده است. قبل از راه اندازی دستگاه از وجود فیلترهوا مطمئن شوید، درغیر این صورت به تعداد سیلندرها روی درگاه وروی فیلتر مناسب نصب کنید. عدم وجود فیلتر هوا باعث افزایش فرسودگی قطعات داخلی، کاهش کارایی و آسیب احتمالی به اجزای داخلی کمپرسور می‌شود.

چک کردن کنترل‌گر فشار و شیر ایمنی

کنترل‌گر فشار به شما اجازه می‌دهد فشار خروجی مورد نظر را تنظیم کنید. شیر ایمنی از بالارفتن فشار بیش از حد جلوگیری می‌کند و درصورت بالارفتن فشار دستگاه از محدوده مطمئن، فشار اضافی را برای جلوگیری از آسیب یا حوادث خارج می‌کند. برای چک کردن شیر اطمینان کمپرسور هوا، موارد زیر را انجام دهید:

  • شیر اطمینان را به طور کامل ازنظرهرگونه آسیب ظاهری یا خوردگی بررسی کنید.
  • دستگاه را ازنظر باز و بسته شدن آزادانه شیر بررسی کنید.
  • کمپرسور را روشن کنید تا فشار به حداکثر برسد.
  • فشار را با استفاده از گیج فشار کنترل کنید.
  • هنگام به حداکثر رسیدن فشار، شیر اطمینان باید شروع به کار کند و فشار را کاهش دهد. اگر شیر به درستی عمل نکرد نیاز به تعمیر یا تعویض دارد.
  • برای تنظیم شیر اطمینان می‌توان آن را با استفاده از پیچ تنظیم که روی شیر اطمینان قرار دارد تنظیم کرد. برای افزایش فشار باز شدن، پیچ را درجهت عقربه‌های ساعت بچرخانید و برای کاهش فشار درجهت عکس بچرخانید.
  • نتایج بازرسی را برای بررسی عملکرد و زمان تعویض شیراطمینان در دفترچه سرویس ثبت کنید.
راه اندازی کمپرسور هوا

اتصال خروجی هوا

برای استفاده از هوای فشرده باید خروجی کمپرسور را به سیستم لوله‌کشی مناسب متصل کنید. مطمئن شوید از اتصالاتی استفاده می‌کنید که با نیازهای ابزاربادی شما سازگاری دارد. همه اتصالات را به خوبی سفت کنید تا هوا نشت نکند. درصورت توجه نکردن به این نکته ممکن است کارایی سیستم کاهش پیدا کند و مصرف انرژی زیاد شود. درنتیجه کمپرسور بیش ازحد گرم می‌شود و به دستگاه آسیب وارد می‌شود.

چک کردن رله یا اتومات کمپرسور باد

در این مرحله از نحوه راه‌ اندازی کمپرسور باد به چک کردن رله اشاره می‌کنیم. رله به عنوان یک کنترل‌گر عمل می‌کند و با دریافت سیگنال‌های فشار هوا موتور کمپرسور را روشن و خاموش می‌کند. همچنین از موتور کمپرسور در برابر اضافه‌بار الکتریکی محافظت می‌کند. ابتدا تمام اتصالات رله را بررسی کنید تا مطمئن شوید سالم و محکم هستند. سپس با استفاده از مولتی‌متر ولتاژ خروجی و ورودی را بررسی کنید و مطمئن شوید کمپرسور در فشار تنظیم شده بصورت خودکار روشن و خاموش شود.

اتصال به منبع برق

کمپرسور هوا را به یک منبع برق مناسب متصل کنید. دستورالعمل های سازنده و کدهای برق محلی را دنبال کنید تا از سیم کشی و اتصال زمین صحیح اطمینان حاصل کنید. از یک مدار اختصاصی با ولتاژ و آمپراژ مناسب استفاده کنید تا از بار زیاد بر روی سیستم برق جلوگیری کنید.

آزمایش و تنظیم

اخرین نکته در نحوه راه‌ اندازی کمپرسور باد پس از اتمام همه تنظیمات، آزمایش کمپرسور هوا است. دستگاه را روشن کنید و اجازه دهید کمپرسور فشار را بالا ببرد. درصورت مواجه شدن با هرگونه صدای غیرعادی، لرزش یا نشتی دستگاه را چک کنید. در صورت لزوم، فشار دستگاه را تنظیم کنید تا فشار خروجی مورد نظر را به دست آورید.

خرید کمپرسور باد

جمع بندی

کمپرسور هوا دستگاهی است که هوای فشرده موردنیاز ابزارهای بادی مثل میخکوب بادی را تولید می‌کند. متداول‌ترین انواع کمپرسور‌ها پیستونی و اسکرو هستند. کمپرسورها در صنایع مختلفی مانند کارگاه‌های نجاری، خودروسازی و … استفاده می‌شوند. نصب کمپرسور باد کار راحتی است ولی به دقت بالایی نیاز دارد. بطورخلاصه مراحل نحوه راه‌اندازی کمپرسور باد به شرح زیر است.

 انتخاب محل مناسب و آماده‌سازی پایه، چک کردن میزان روغن مخزن، چک کردن فیلترهوا جهت جلوگیری از ورود گرد و غبار، چک کردن شیرایمنی جهت اطمینان از کارایی سیستم کنترل فشار دستگاه، اتصال خروجی هوا، چک کردن رله، اتصال به منبع برق و آزمایش و تنظیم کردن فشار مورد نیاز. سازوکار با داشتن تیمی متخصص در زمینه مشاوره و فروش انواع ابزارآلات و یراق‌ آلات، می‌تواند شما را در انتخاب ابزار مناسب خود راهنمایی کند.

سوالات متداول

چه نوع روغنی برای کمپرسور باد مناسب است؟

در زمینه انتخاب نوع روغن برای کمپرسور چندین نکته وجود دارد. روغن مورد استفاده باید مخصوص کمپرسورهای باد باشد که معمولا از روغن سنتتیک یا نیمه سنتتیک با ویسکوزیته 10W-30 یا 10W-40 استفاده می‌شود.

چگونه می‌توان از کاهش کارایی کمپرسور جلوگیری کرد؟

برای کاهش کارایی کمپرسور باید به نکاتی مانند انتخاب مدل مناسب کمپرسور، نصب و راه اندازی صحیح، نگهداری و سرویس دوره‌ای، استفاده از روغن مناسب و رعایت شرایط محیطی مانند دمای متناسب و تهویه کافی اشاره کرد.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا