نقاشی روی چوب چیست؟
نقاشی روی چوب، اشیاء و لوازم منزل از دیگر کارهایی است که میتوان برای نو یا متمایز کردن وسایل قدیمی و کهنه انجام داد. نقاشی روی چوب و هر نوع مصنوعات چوبی از جمله هنرهایی است که اینروزها بسیار مورد توجه قرار گرفته و علاقهمندان بسیاری را به خود جلب کرده است.
تکنیک نقاشی روی هر نوع وسیلهی دکوراتیو طیف وسیعی دارد. این تکنیکها به صورتهای متفاوتی قابل اجرا است که در این مقاله به نمونههایی اشاره خواهیم کرد که احتیاج به تجربهی نقاشی به صورت حرفهای نداشته باشد.
نقاشی با تکنیک تک ضربهای یا One stroke
نقاشی دستی روی وسایل دکوراتیو هنری است که احتیاج به تجربهی نقاشی کردن دارد اما تکنیکهای زیادی برای علاقهمندان این حرفه وجود دارد که میتوانند بدون تجربهی نقاشی طولانی مدت با استفاده ازویدیوهای آموزشی و نگاه کردن به حرکت دست، به راحتی طرحهای زیبایی روی اجسام مختلف پیاده کرد. یکی از این تکنیکها به تکنیک تک ضربهای یا one stroke معروف است که شما با حرکتهای تک ضربهای و کوتاه میتوانید نقوش زیبایی خلق کنید. این تکنیک از جمله پرطرفدارترین تکنیکهای نقاشی روی چوب در دنیا است. بسیاری از این نوع نقاشی استفاده کرده و آن را روی سینی، آینه، کشو، کمد و … پیاده میکنند.
برای شروع و آموزش این تکنیک ابتدا یک سینی چوبی آماده کرده (سینی چوبی را میتوانید از نجاریهای محلی تهیه کنید) و آن را به رنگ دلخواهتان درآورید برای مثال میتوانید آن را به رنگ چوب طبیعی درآورده یا آن را پتینه کنید. برای این کار رنگ اکرولیک دلخواهتان را کمی با آب رقیق کرده و سطح کار را با آن بپوشانید. پس از خشک شدن کار لایهی دوم رنگ را زده و چند ساعتی اجازه دهید تا کاملاً خشک شود. سپس به سراغ طرح مورد نظری که قصد کشیدن آن را دارید رفته و آن را روی یک ورق کاهی با اندازهی متناسب سینی خود پیاده کنید. بعد از آن با توجه به رنگ سینی کاربنی برداشته و طرح کاغذ کاهی را روی سینی انداخته و آن را بکشید. بعد از اتمام کار در صورتیکه طرح دارای ریزهکاری است و کاملاً کپی نشده با دست آن را کامل کنید.
در این مرحله احتیاج است که ابتدا چند ویدیوی آموزشی از تکنیک one stroke برای طرحی که انتخاب کردهاید در سایتهای آموزشی تماشا کنید و سعی کنید مانند تصویر و بدون برداشتن دست طرح خود را پیاده کنید. در صورتیکه احساس کردید هنوز آمادگی کشیدن آن را روی سینی ندارید، ابتدا روی کاغذی شروع به تمرین کنید. این کار را آنقدر ادامه دهید تا حرفهای شوید. سپس به سراغ سینی رفته و با دقت و کمی حوصله شروع به کشیدن طرح کنید. در صورتیکه از خط بیرون زدید با استفاده از قلمموی باریک و نمدار سریع آن را پاک کنید.
در این مرحله میتوانید دستههای سینی را به رنگ مسی، طلایی یا … در آورده تا جلوهای بیشتر به سینی شما بدهد. بعد از اتمام طرح از اسپری فیکس مخصوص مات یا براق استفاده کرده و طرح و رنگ را تثبیت کنید. اگر علاقهمند بودید که کف سینی را کاملاً در مقابل آب مقاوم کنید میتوانید بعد از خشک شدن کامل از پلی اورتان استفاده کرده و لایهای ضخیمی روی نقاشی خود ایجاد کنید.
نقاشی با استفاده از شابلون
از دیگر کارهایی که در صورت نداشتن تجربهی نقاشی میتوان انجام داد استفاده از شابلونهایی با طرحهای مختلف است که امروزه در طیف وسیعی در بازار عرضه میشود. این شابلونها با اندازه و طرحهای متنوعی که دارند کار کسانی که تجربهای در زمینهی نقاشی ندارند را بسیار راحت کرده است. اما این شابلونها دقت و ظرافت زیادی نیاز دارد و برای استفاده از آن احتیاج به حوصله و دقت زیادی است.
استفاده از شابلون نیز تا حدودی مانند نقاشی دستی است. یعنی در صورتیکه میخواهید رنگ سطح کار را قبل از نقاشی تغییر دهید مانند مرحلهی قبل، رنگ زیر کار را زده و اجازه دهید تا خشک شود. سپس به سراغ شابلون رفته و آن را روی قسمتی که میخواهید با استفاده از چسب مخصوص نقاشی ثابت کنید.
بعد از اطمینان از ثابت شدن شابلون، رنگ طرحی که مد نظر دارید را کمی با آب رقیق کنید. برای گذاشتن رنگ روی شابلون بهتر است از یک اسفنج با اندازهی مناسب یا اسپری رنگ استفاده کنید؛ زیرا استفاده از قلممو باعث تراوش رنگ از حفرههای شابلون شده و ممکن است به سطح کار نفوذ کند.
برای این کار اسفنجهای مخصوصی در مغازههای ابزار فروشی و رنگآمیزی به فروش میرسد. اسفنج را در رنگ رقیق شده فرو برده و ابتدا روی کاغذ، زهر رنگ را بگیرید. سپس با ضربههای آرام عمودی روی شابلون ضربه بزنید. اگر رنگ به غلظت دلخواه شما نبود این کار را چند بار تکرار کنید اما به هیچ وجه اسفنج مملو از رنگ را روی شابلون فشار ندهید؛ زیرا مانند قلممو باعث تراوش رنگ از لای حفرههای شابلون میشود.
بعد از اینکه رنگآمیزی کامل شد شابلون را جدا نکنید. اجازه دهید تا ساعتی گذشته و کاملاً خشک شود بعد از اطمینان از خشک شدن، شابلون را به آرامی جدا کرده و در صورتیکه اشکالهای ریزی در رنگ آمیزی ایجاد شده با قلممویی کوچک درصدد رفع آن برآیید. حالا نوبت اسپری فیکس یا هر نوع فینیش دیگری است که مد نظر دارید. کار شما تمام شده و طرح زیبای شما آمادهاست.
بهترین ماده برای پرداخت و جلای وسایل چوبی چیست؟ این سؤالی است که برای بسیاری از افراد وجود دارد. آگاهی از پاسخ درست و دقیق این سؤال بسیار مهم است. محصولات پرداخت و مواد جلادهنده را میتوان براساس کیفیت کلی و درجه محافظت آنها بدین شکل طبقهبندی کرد: واکس، روغن، وارنیش، شلاک، لاک الکل و جلادهندههای پایه آب. این مواد درجات مختلفی از محافظت، دوام، کاربرد، قابلیت ترمیم و زیبایی را ارائه میدهند. هیچ پوششی به تنهایی تمام موارد بالا را به همراه نداشته و به همین دلیل در انتخاب آنها باید نوع کاربرد را در نظر داشت.
استفاده از شابلون این روزها در بسیاری از طراحیهای دکوراسیون قابل اجراست. این طرحها را به راحتی میتوانید روی دیوار، پارکت، سقف، آشپزخانه، کمدهای دیواری، انواع میز و خیلی از وسایل دکوراتیو منزل مشاهده کنید. اگر شما هم تجربه نقاشی روی وسایل چوبی و دکوراتیو را دارید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.
درود برشما شابلون های طرح دار زیبا رو چطور میشه تهیه کرد؟
فروشگاه های آنلاین محصولات هنری و نقاشی معمولا این محصول را دارند.