ساخت آلاچیق چوبی و سقف مناسب آن
آموزش ساخت آلاچیق چوبی
آلاچیق سازهای بادوام و کاربردی است که برای ایجاد سایه از آن استفاده میشود. سابقه ساخت و استفاده از آلاچیق در ایران به زمانی باز میگردد که قوم ترکمن از آن بهعنوان خانه سنتی استفاده میکردند. دلیل انتخاب این سازه برای اقامت و زندگی نصب، قابلیت جمع کردن و انتقال آسان آن به محلی دیگر بود از طرفی دیگر این خانه سنتی در برابر حوادث طبیعی، سرما و گرما مقاوم است.
واژه آلاچیق از زبان ترکمنی گرفته شده و نام فارسی آن تارم بوده که گاهی آن را به شکل طارم هم مینویسند.
نکات مهم در ساخت آلاچیق چوبی
- محل قرارگیری آلاچیق
- اندازهی زمین
- ارتفاع آلاچیق
- آمادهسازی پایهی آلاچیق
اجزاء آلاچیق چوبی
در طراحی یک آلاچیق چوبی باید موارد زیر را تهیه کنیم:
- ستون
- تیر اصلی
- قیدهای دیواره
- نرده
- لچک
- تیر اصلی خرپا
- تیر فرعی خرپا
- تیر کمکی خرپا
- زیرسازی سقف
- ستونهای کوچک دیواره
ابزار مورد نیاز برای ساخت آلاچیق چوبی
- ابزارهای اندازهگیری: این ابزارها شامل انواع خط کش، متر و … میشود.
- نقاله: از نقاله برای تعیین درست زوایا استفاده میشود.
- اره گرد بر: از اره گرد بر برای برش چوب و انواع ورقهای چوبی استفاده میشود. (این برش میتواند بهصورت زاویهی قائمه یا هر زاویهی دیگری باشد.)
- دریل بیسیم: این دریلها انواع گوناگونی دارند اما معمولاً از دریل شارژی پایهدار هنگام کار با چوب و فلزات استفاده میکنند.
- نردبان محکم و بلند: وجود یک نردبان با استقامت بالا و حداقل ارتفاع حداقل 2 متر یکی از موارد ضروری هنگام ساخت آلاچیق چوبی است.
- تراز لیزری: برای کنترل دقیق هم راستا بودن و همچنین همترازی در هنگام کار از تراز لیزری استفاده میشود.
- اره برقی: ارهی برقی برای سرعت بخشی و برش چوبهای سخت لازم است.
- اره مویی برقی: از اره مویی برقی برای ایجاد برشهای ظریف و همچنین ایجاد منحنی استفاده میشود. از این اره در منبت کاری هم استفاده میشود.
انواع آلاچیق از نظر جنس
آلاچیق را میتوان از جنسهای مختلفی چون شیشه، فلز، چوب و … ساخت اما در این بین آلاچیقهایی که از جنس چوب و فلز هستند نسبت به سایر آلاچیقها رایجتر و با دوامتر هستند.
- آلاچیق چوبی یکی از بهترین انواع آلاچیق بوده که از آن در فضای سبز، پارک و … استفاده میشود. معمولا برای ساخت آلاچیق چوبی از چوب کاج یا چوب سرو استفاده میشود؛ زیرا در برابر رطوبت دوام بالایی داشته و سبک وزن است.
- آلاچیق فلزی معمولا از جنس استیل و آلومینیوم ساخته میشوند که دوام بالایی دارند. آلومینیوم سبک بوده و قابل رنگآمیزی است اما فولاد نسبت به آلومینیوم سنگینتر و بادوامتر است و بیشتر از آن در فضای عمومی مانند پارکها استفاده میشود.
چوب مناسب برای ساخت آلاچیق چوبی
در ادامه به بررسی جنس چوبهایی که در ساخت آلاچیقها به کار میرود میپردازیم.
چوب سرو: همانطور که پیشتر گفته شد چوب سرو بسیار سبک است و قیمت آن نسبتا مناسب است؛ پس اگر میخواهید آلاچیقی سبک و مقرون به صرفه داشته باشید از چوب سرو استفاده کنید.
چوب توسکا: این چوب بسیار زیبا است و مقاومت بالایی دارد که این ویژگیها باعث شده تا بسیاری از افراد این چوب را انتخاب کنند.
چوب کاج: چوب کاج هم مانند چوب توسکا مقاومت بالایی داشته و در برابر رطوبت بسیار بادوام است.
آلاچیق چوبی بهتر است یا آلاچیق فلزی یا سنگی؟
همانطور که گفتیم، آلاچیقها را میتوانیم از هر جنسی بسازیم اما در ساخت آن باید به سه نکتهی مهم توجه داشته باشیم.
- آب و هوا و اقلیم: اگر قصد دارید در یک منطقه با آبوهوای مرطوب آلاچیق بسازید؛ مواد فلزی گزینهی چندان مناسبی نیستند چون همانطور که میدانید آهن و بهطورکلی فلزات در آبوهوای مرطوب بهسرعت زنگ میزنند و مقاومتشان کاهش پیدا میکند؛ به همین علت باید بهطور دائم رنگ آمیزی شوند.
- نوع کاربرد: ابتدا باید منطقهای که میخواهید آلاچیق را در آن بسازید مشخص کنید؛ مثلاً اگر قصد دارید که در حیاط منزل خود یک آلاچیق به همراه باربیکیو داشته باشید بهترین گزینه استفاده از سنگ و آجر است.
- بودجه: یکی از نکات مهم و به عبارتی مهمترین نکتهی ساخت یک آلاچیق تعیین میزان بودجه است که با مشخص شدن بودجه میتوانیم جنس مواد اولیه را بهراحتی انتخاب کنیم.
انواع سقف آلاچیق چوبی
سقفهای گیاهی: این سقفها که حاصل رشد گیاهان رونده هستند یکی از پرطرفدار ترین نمونههای سقفها به شمار میروند.
سقفهای چوبی مشبک: این سقفها شامل شکلهای انتزاعی هستند؛ عبور نور از این سقفها حس و حال زیبایی را برایتان تداعی میکند.
سقفهای پارچهای تا شو: این سقفها از جنس پارچههای خاصی هستند که توسط ریلها و گیرههای مخصوصی باز و بسته میشوند.
سقفهای حصیری: حصیر گزینهی مناسبی برای سقف و همینطور دیوارها بوده و قیمت نسبتا ارزانی دارد.
انتخاب طرح، جنس مناسب، ابعاد و محل قرارگیری همگی از مواردی است که قبل از ساخت آلاچیق باید مدنظر قرار دهید و درباره آن تصمیمگیری کنید تا طول عمر، دوام و زیبایی سازه شما افزایش یابد.