ساخت دستگاه خراطی با دریل
چگونه دستگاه تراش چوب بسازیم؟
چوب یکی از اصلیترین موادی است که از گذشته تا امروز از آن در ساخت و ساز بنا و وسایل مورد نیاز بشراستفاده میشد. قبل از کشف عنصری به نام آهن، ساخت وسایل و ادوات چوبی بسیار دشوار بود؛ از همین رو انسان پس از شناخت این عنصر شروع به فراهم آوردن وسایلی کرد که نه تنها برش، بلکه ساخت و پرداخت چوب را نیز راحتتر کند.
هنر تراش کاری روی چوب از قدیمیترین هنرهایی است که از دیرباز در میان صنعتگران این حوزه وجود داشته که به آن خراطی میگویند. هنرمندان بسیاری با استفاده از وسایل اولیه و امکانات کم، تراش روی چوب را به صورت حرفهای دنبال میکردند اما امروزه با پیشرفت و توسعهی تکنولوژی و ورود انواع و اقسام دستگاه خراطی و ابزارآلات تراش چوب کار برای این هنرمندان راحتتر شده است.
شاید امروزه داشتن دستگاه و ماشین آلات تراش کاری برای کاربران نیمه حرفهای این هنر چندان مقرون به صرفه نباشد؛ بنابراین گاهی میتوان با امکانات اولیه یک کارگاه نجاری و کمی تجربه در کارهایی از این قبیل، یک دستگاه کوچک تراش چوب ساخت. با ما همرا باشید تا در ادامه نحوه ساخت دستگاه تراش چوب خانگی را به صورت کلی آموزش دهیم.
آموزش روش ساخت دستگاه خراطی
برای ساخت دستگاه تراش چوب کوچک و خانگی به ابزاری برای چرخش دورانی قطعه کار در یک سمت و پایهای متحرک در سمت دیگر نیاز دارید تا حالتی مانند یک ماشین خراطی رومیزی به شما بدهد. ابزار چرخش میتواند به اندازهی دستگاهی که قصد ساخت آن را دارید بستگی دارد و معمولا از آرمیچر و دریل استفاده میکنند.
ابزار مورد نیاز ساخت دستگاه خراطی خانگی
- قطعه چوب 25 × 45 سانتیمتری
- چند قطعه چوب با ضخامت 2 سانتیمتر
- آرمیچر 12 ولتی
- یک عدد بلبرینگ
- مقداری میخ، پیچ و مهره بلند
- فرز انگشتی
- دریل
- بست آهنی به تناسب اندازه آرمیچر
- مته
مراحل ساخت دستگاه تراش چوب
قطعه چوب مستطیلی با ابعاد 25 × 45 سانتیمتر آماده کنید. سپس از قطعه چوبهایی دیگر دو مستطیل به ابعاد 45 × 2 سانتیمتر علامت زده و ببرید. یک قطعه از مستطیلها را با استفاده از چسب چوب لبهی کار چسبانده و قطعهی دیگر را با 7/5 سانتیمتر فاصله موازی مستطیل قبلی بچسبانید. با اینکار فضایی برای نصب دو پایه برای نگهداشتن قطعه کار ایجاد میکنید که در ادامه فضایی مانند ریل به شما خواهد داد.
با استفاده از یک پرگار، دایرهای با شعاع 1/5 سانتیمتر (متناسب با شعاع آرمیچر) روی قطعه چوبی با ضخامت 2 سانتیمتر کشیده و برش دهید تا اندازهای متناسب با سر آرمیچر پیدا کند. قطعه چوب دایرهای شکل را به نوک تیز آرمیچر فشار دهید تا علامتگذاری شود. سپس سوراخی با عمق بیشتر روی قسمت علامتگذاری شده ایجاد کرده و قطعه چوب را به آرمیچر متصل کنید. حال چوب دایرهای شکل قابلیت چرخش دارد. در مرحلهی بعد برای آنکه بتوان قطعه کار را به آرمیچر متصل کرد احتیاج به سوراخهای ریزی در طرف دیگر چوب دایرهای شکل دارید تا بتوان سر تیز چند میخ را برش داده و آن را به نحوی که سر تیز میخ به سمت بیرون باشد روی آن بچسبانید.
حالا به سراغ ساخت پایهای برای آرمیچر بروید. ابتدا دو قطعه چوب با عرض 7/5 و طولهای 6 و 10 سانتیمتری برش دهید. قطعهی کوچکتر را روی قطعهی 10 سانتیمتری بچسبانید. سپس آرمیچر را روی آن فیکس کرده و با بست آهنی و پیچ آن را محکم کنید. پس از آماده شدن پایه و آرمیچر، آن را بین قسمتی که به عنوان ریل درست کردید گذاشته و با چسب چوب آن را بچسبانید. پس از آمادهسازی قسمت ثابت دستگاه آماده به سراغ قسمت متحرک بروید.
در این قسمت شما احتیاج به یک پایهی متحرک رو به روی آرمیچر چرخان دارید که با چرخش آن، سمت دیگر قطعه کار را نگه داشته و به راحتی بچرخد.
برای این کار قطعه چوب دیگری با عرض 7/5 و طول 10 سانتیمتر برش دهید و آن را عمود بر ریل و رو به روی آرمیچر حرکت داده و به قطعه چوب دایرهای شکلی که میخهای تیزی دارد چسبانده و جای آن را علامتگذاری کنید. با استفاده از مته برگی سوراخی در نقطهی علامتگذاری شده متناسب با اندازهی بلبرینگی که دارید، ایجاد کنید.
برای ایجاد قلابی نوک تیز که قطعه کار را نگه میدارد، پیچی متناسب با بلبرینگ جدا کنید. سپس آن را از وسط برش داده و نوک آن را با فرز انگشتی کاملاً تیز کنید. پیچ نوک تیز را با مهره به بلبرینگ متصل کرده و آن را بین قطعه چوب 10 سانتیمتری قرار دهید. در این مرحله شما هر دو ابزار اصلی که قطعه کار به آن متصل میشود را دارید اما نکتهی مهم اندازههای متفاوت هر قطعه کار است. جهت رفع این مشکل بهتر است پایهای متحرک برای قطعه چوب بلبرینگ دار درست کرده و رو به روی آرمیچر قرار دهید تا بتوان آن را با اندازهی قطعه کار تنظیم کرد.
حالا شاید این سوال مطرح شود که چگونه آن را حرکت دهید؟
قطعه چوبی با عرض 7/5 و طول 10 سانتیمتر برش داده و با استفاده از دریل، شکافی به عرض 1 و طول 8 سانتیمتر در طول آن ایجاد کنید، سپس قطعه چوبی که بلبرینگ به آن متصل است را به صورت عمود به آن بچسبانید.
در این مرحله به سراغ تخت چوب 45×25 سانتیمتری رفته و در ریلی که برای کار ایجاد کردید، 6 سوراخ به قطر پیچ و مهرهای که دارید و به فاصلهی 3 سانتیمتر از یکدیگر ایجاد کنید تا بتوان پایهی قطعه چوب بلبرینگدار را حرکت داد. با این کار می توانید آن را در هر فاصلهای که مورد نیاز است با پیچ و مهره ثابت نگه دارید.
دستگاه تراش خانگی شما آماده است. قطعه کار را میان ریل و به میخهای قلاب مانند وصل کرده و دستگاه را روشن کنید. حالا میتوانید با استفاده از مغار مخصوص چوب را بتراشید و احجام و اشکال دلخواه خود را درست کنید.
اگر شما هم تجربهای در زمینه ساخت دستگاه تراش یا خراطی دارید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.