چسب و رنگ

روغن جلا چیست و نحوه زدن روغن جلا به چوب

روغن جلا چیست؟

روغن جلا ماده‌ای به رنگ قهوه‌ای متمایل به قرمز بوده که برای رنگ آمیزی داخلی و خارجی استفاده می‌شود. این ماده مقاومت چندانی در برابر آب، حرارت و رطوبت نداشته و ممکن است از بین برود؛ به همین دلیل اگر می‌خواهید از آن در محیط‌های خارجی استفاده کنید نباید در معرض رطوبت باشد. قدرت چسبندگی روغن جلا بسیار بالا بوده و هوا به داخل آن نفوذ نمی‌کند؛ به همین دلیل از آن به عنوان فینیشینگ یا لایه آخر استفاده می‌شود.

روان کننده

روغن جلا چوب

روغن جلا

روغن جلا جلوه‌ای براق و درخشان به سطح کار می‌دهد؛ به همین دلیل از فینیشینگ‌های پرطرفدار و محبوب به حساب می‌آید. با استفاده از این روغن حتی می‌توان وسایل چوبی بسیار قدیمی را رنگ آمیزی کرد و به آن جلوه‌ای تازه بخشید.

روغن جلا چوب انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

  • روغن جلا چوب بر پایه آب
  • روغن جلا الکل چوب
  • روغن جلا پلی اورتان
  • روغن جلا خمیری

حلال روغن جلا

تینر روغنی یا بنزین حلال روغن جلا بوده و میزان حلال مورد نیاز برای ترکیب با روغن جلا روی قوطی درج شده است. نکته دیگری که باید بدانید این است که میزان ترکیب روغن جلا و تینر بسته به دمای محیط، وسیله رنگ آمیزی و سطح زیر کار متفاوت است ولی به طور کلی میزان ترکیب حلال و روغن جلا برای وسایل رنگ آمیزی مختلف متفاوت است برای مثال میزان ترکیب روغن جلا و تینر برای رنگ آمیزی با قلم مو باید 25 تا 30 درصد، با غلتک برابر 20 تا 25 درصد و با پیستوله برابر 30 تا 35 درصد است.

اگر در ترکیب روغن جلا از مواد خشک کننده استفاده شود، برای خشک شدن تنها به 30 دقیقه زمان نیاز دارد.

نحوه زدن روغن جلا

روغن جلا

در قدم اول باید بدانیم چگونه روغن جلا درست کنیم. قبل از مصرف، رنگ را کاملاً هم زده تا به‌ صورت همگن درآید و مواد داخل آن به خوبی با هم مخلوط شوند. دقت داشته باشید که برای رقیق کردن روغن جلا حتما باید از تینر سازگار استفاده کنید. سطح کار باید تمیز، خشک و عاری از هرگونه آلودگی باشد. بهتر است قبل از استفاده از روغن جلا سطح کار را کاملا صاف و یکدست کنید سپس رنگ روغن را با استفاده از پیستوله، قلم مو یا غلتک روی کار بزنید.

مدت زمان خشک شدن سطحی روغن جلا حدود ۴ ساعت و مدت زمان خشک شدن کامل روغن جلا 16 ساعت است. اگر نیاز است چند لایه روغن جلا روی کار بزنید بین هر لایه باید حداقل 24 ساعت صبر کنید. پس از گذشت 3 روز روغن جلا به حداکثر مقاومت خود می‌رسد.

قیمت روغن جلا

روغن جلا با قیمت و کیفیت‌های متفاوت در بازار موجود است که بسته به نوع پروژه و کاربردهای آن می‌توان یکی از انواع آن را انتخاب کرد. ممکن است در ابتدا به نظر برسد که بعضی از انواع روغن جلا گران‌تر هستند اما کیفیت آن‌ها در طول زمان نشان می‌دهد که ارزش خرید و سرمایه گذاری دارند.

تفاوت روغن جلا و کیلر

روغن جلا

کیلر رنگی شفاف بوده که همراه سیلر به عنوان پوشش نهایی استفاده می‌شود. حلال این ماده تینر فوری بوده و در دو نوع مات و براق در بازار موجود است. برای استفاده از کیلر حتما باید از پیستوله یا قلمو استفاده شود. روغن جلا رنگ قهوه‌ای متمایل به قرمز بوده که می‌توان از آن به تنهایی یا به همراه سیلر، کیلر یا الکل و لاک برای فینیشینگ به عنوان براق کننده استفاده کرد.

روغن جلا رنگ چوب را تیره و پخته می کند اما سیلر و کیلر تغییر رنگی روی چوب ایجاد نمی‌کند.

روغن جلا

ترکیب رنگ با روغن جلا

معمولا بجای استفاده از روغن جلا روی رنگ روغن، این دو را با هم ترکیب می‌کنند تا براق‌تر شود. هم چنین برای رنگ آمیزی روغن جلا بهتر است ازپیستوله یا قلمو استفاده کنید.

اسپری روغن جلا چوب

اسپری روغن جلا همان محلول روغن جلا بوده که به‌ شکل فشرده داخل قوطی ریخته شده و آماده مصرف سریع روی سطوح مختلف است. اگرچه اسپری روغن جلا نمی‌تواند مانند روش زدن روغن جلا با قلمو یا پیستوله و … کیفیت بالایی داشته باشد اما برای استفاده در موارد خواص و کم مناسب است.

چگونه روغن جلا را از روی چوب پاک کنیم؟

روغن جلا

روش‌های مختلفی برای پاک کردن روغن جلا از روی چوب وجود دارد که با توجه به امکانات می‌توان یکی از انواع آن را انتخاب کرد.

ابتدایی‌ترین روش استفاده از مواد مخصوص و ریمور مانند کلرومتیلن است سپس می‌توانید رنگ یا روغن را بتراشید. روش دیگر تکنیک سنباده‌زنی است به این ترتیب با استفاده از سنباده مناسب می‌توانید ماده فینیشینگ را پاک کنید. روش آخر که در خانه قابل انجام نیست و حتما باید توسط کارگاه‌های مبلمان سازی یا رنگ آمیزی انجام شود، سوزاندن رنگ یا روغن جلا است.

ترکیب روغن جلا با شاپان

شاپان نوعی آستر برای تغییر رنگ زمینه است؛ به عبارتی دیگر نمی‌تواند به تنهایی به عنوان فینیشینگ استفاده شود و حتما باید روی آن وارنیش، کیلر یا روغن جلا زد تا به خوبی تثبیت و مقاوم شود.

امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات کلی و مفیدی درباره انواع روغن جلا و کاربردهای آن به دست آورده باشید. هم چنین اگر سوال یا تجربه‌ای در این زمینه دارید می‌توانید در بخش نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۱۵ نظر ثبت شده

  1. مطالب ارزنده‌ای را ارائه داده اید. که کمک حال اوستاد کارها میباشد. بسیار عالی 👏 👏

  2. ممنون از مقاله خوبتون به ما خیییلی کمک کرد چون هیچ اطلاعاتی راجع به این موضوع نداشتیم رنگ فروشی هم یک سری اطلاعات سربسته بهمون ارائه داد

  3. سلام چرا جواب درست رو به آدم نمی‌دین
    می‌پرسیم آیا روغن جلا و رنگ روغنی رو میشه باهم ترکیب کرد یا نه

    1. با سلام. اگر نسبت روغن جلا به رنگ روغنی ۱ به ۱ باشد و به یک اندازه باشند مشکلی نیست و می توان آنها را ترکیب کرد. اگر مقدار روغن جلا بیشتر باشد ترکیب رنگ خراب می شود.

  4. درود بر شما وقت بخیر یه سوال داشتم دو عدد سازه چوبی ۲۰*۱۰سانت داشتم که سازنده؛ به سطح شون روغن زیتون مالیده بود. بیشتر از چهار هفته قبل به اونا روغن جلا زدم و گذاشتم بیرون تا خشک بشن ولی هنوز خشک نشدن و به همه چیز می چسبن. ممنون میشم روش خشک کردن رو بفرمایید

    1. سلام . احتمالاروغن زیتون باعث شده روغن جلا به خوبی به خورد سازه شما نرود. باید بگذارید در محیطی با دمای بیشتر بگذارید قطعه به مدتی طولانی خشک شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا