دریل گیربکسی چیست؟ (مزایا و معایب دریل گیربکسی)
اگر برای خرید دریل به فروشگاهها و سایتهای ابزار مراجعه کرده باشید احتمالا نام دریل گیربکسی را در کنار سایر انواع دریل شنیدهاید. تنوع دریلهای موجود در بازار به گونهای است که ممکن است برخی از خریداران در انتخاب بین مدلهای مختلف دچار سردرگمیشوند. بسیاری از افراد این سؤال را در ذهن خود دارند که دریل گیربکسی چیست و چه کاربردهایی دارد؟ این ابزار از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به سایر انواع دریل چکشی دارد. با این حال افزوده شدن گیربکس به این ابزار، قابلیتهای بیشتری را به آن افزوده است. در این مقاله به بررسی این قابلیتها و کاربردها پرداخته و مزایا و معایب دریل گیربکسی را به شما معرفی خواهیم کرد.
دریل گیربکسی چیست؟
به طور کلی دریل گیربکسی نوعی از دریل است که با استفاده از گیربکس امکان تنظیم سرعت و گشتاور دستگاه را فراهم میکند. نکتهای که در مورد دریل گیربکسی باید در نظر داشته باشید این است که این ابزار یکی از زیرمجموعههای مجزای دریل نیست. هر نوع دریلی (دریل پیچگوشتی، دریل ضربهای، دریل چکشی و …) میتواند گیربکس داشته باشد. در واقع دستهبندی مجزایی به نام دریل گیربکسی در بازار سایر کشورها وجود ندارد. این اصطلاح در ایران به نوعی از دریل چکشی گفته میشود که دارای گیربکس برای تنظیم حالت سرعت دستگاه است. این ابزار معمولا مانند اکثر مدلهای دریل چکشی دارای نیمتنه فلزی است. چرخدندههای گیربکس دستگاه در این نیمتنه فلزی قرار گرفتهاند.
بر روی بدنه دریل گیربکسی کلیدی دایرهای شکل برای تغییر حالت گیربکس قرار گرفته که معمولا امکان تنظیم گیربکس بر روی دو حالت را دارد. این حالتها با اعداد ۱ و ۲ مشخص شدهاند. حالتهای ۱ و ۲ به ترتیب با عنوان حالت گشتاور بالا و سرعت بالا نیز شناخته میشوند. با قرار دادن گیربکس در حالت ۱ بیشترین میزان گشتاور و با تنظیم آن بر روی حالت ۲ بیشترین میزان سرعت در اختیار دستگاه قرار میگیرد. معمولا حالت سرعت بالا برای سوراخکاری بتن و حالت گشتاور بالا برای سوراخکاری چوب و فلزات استفاده میشود. برخی از افراد نیز به این حالتها، دور قدرتی و دور سرعتی میگویند.
مزایا و معایب دریل گیربکسی
به طور کلی مزایای دریل گیربکسی بیشتر از معایب آن است. یکی از مهمترین مزایای دریل گیربکسی تنوع عملکرد و کاربردهای آن است. دریلهای گیربکسی که معمولا دو سرعته هستند نسبت به دریلهای تک سرعته کنترل بیشتری بر روی سرعت و گشتاور دستگاه دارند. به همین دلیل میتوان آنها را برای مصارف مختلف استفاده کرد. با تغییر حالت گیربکس دستگاه میتوان آن را برای مصارف مختلفی مانند دریل کاری انواع چوب، فلز، مصالح ساختمانی و … استفاده کرد. از معایب دریل گیربکسی نیز میتوان به قیمت بیشتر و پیچیدهتر بودن تعمیر آنها اشاره کرد.
تفاوت دریل گیربکسی و دریل چکشی چیست؟
دریل گیربکسی و دریل چکشی شباهتهای ظاهری بسیاری با یکدیگر دارند. در واقع این ابزار نوعی دریل چکشی محسوب میشود. اصلیترین تفاوت دریل گیربکسی و چکشی در وجود قطعه گیربکس در ساختار آن است. این بخش از چندین چرخدنده با اندازههای مختلف تشکیل شده که در محفظه نیمتنه فلزی دستگاه قرار گرفتهاند. با قرار گرفتن حالت دنده بر روی اعداد ۱ و ۲، میزان سرعت و گشتاور دستگاه تغییر میکند. تفاوت دیگری که میتوان در دریل گیربکسی و دریل چکشی معمولی یافت، محل قرارگیری کلید تغییر حالت دستگاه (دریل، چکشی و… است). معمولا این کلید در دریل گیربکسی در قسمت بالای دستگاه و در دریل چکشی در کنار آن قرار دارد.
طرز کار دریل گیربکسی
طرز کار دریل گیربکسی به دلیل وجود گیربکس و چرخدندههای متعدد در دستگاه تا حدودی با دریلهای چکشی معمولی متفاوت است. اصلیترین بخش این تفاوت در کلید تنظیم سرعت گیربکس و همچنین محل قرارگیری کلید حالت دریل یا چکشی است. کلید تنظیم حالت دریل کاری و چکشی در دریلهای گیربکسی برخلاف دریلهای چکشی معمولی در قسمت بالای دستگاه قرار دارد.
همچنین کلید تنظیم حالت سرعت گیربکس معمولا در قسمت بالا یا کنار بدنه دستگاه قرار گرفته است. حالتهای سرعت گیربکس بر روی کلید تنظیم حالت مشخص شدهاند. برای مثال بر روی یک دریل ۲ حالته عددهای ۱ تا ۲ درج شده است که میتوانید دستگاه را روی این دو حالت تنظیم کنید. حالت ۲ بیشترین و حالت ۱ کمترین میزان سرعت را دارد. رابطهای معکوس بین سرعت چرخش و گشتاور دستگاه وجود دارد. هر چه میزان سرعت چرخش موتور بیشتر باشد گشتاور تولید شده کمتر است. همینطور هر چه میزان سرعت کمتر باشد گشتاوری که در اختیار دستگاه قرار میگیرد بیشتر است؛ بنابراین پیش از تغییر حالت گیربکس دستگاه باید به این نکته توجه داشته باشید.
در صورتی که قصد سوراخکاری یا فرو بردن پیچ (با توجه به نوع دریل) داخل مواد دارای درجه سختی بالا را داشته باشید باید حالت کلید سرعت را بر روی کمترین عدد یعنی ۱ قرار دهید. در این حالت گشتاور در بیشترین حالت ممکن قرار داشته و ایجاد سوراخ یا فرو بردن پیچ در مواد سخت راحتتر انجام میپذیرد. توصیه میشود هنگام روشن بودن دستگاه اقدام به تغییر حالت آن نکنید تا آسیبی به چرخ دهندههای دستگاه وارد نشود.
از کجا دریل گیربکسی میتوان خرید؟
برای خرید دریل گیربکسی و بررسی مدلهای موجود در بازار میتوانید به فروشگاه سازوکار مراجعه کنید. فروشگاه سازوکار یکی از مراجع معتبر عرضهکننده ابزار و یراق آلات در کشور است که طیف وسیعی از جدیدترین محصولات برندهای مطرح جهان را به دو صورت اینترنتی و حضوری به فروش میرساند. شما میتوانید با مراجعه به دستهبندی دریل و انتخاب دریل گیربکسی تمامی محصولات عرضه شده در این دسته را مشاهده کنید. یکی از مزایای بررسی محصولات در سایت سازوکار دسترسی به جدیدترین قیمتها، مشخصات فنی، تصاویر و کاتالوگ محصولات برندهای مختلف است.