تفاوت دریل گیربکسی و چکشی چیست؟
تنوع موجود در بازار دریلها به گونهای است که برای مصارف و کاربردهای مختلف، دریل به خصوصی طراحی شده است. دریلهای گیربکسی و چکشی جزو پرفروشترین انواع دریل در بازار هستند که علیرغم شباهتهای ظاهری، تفاوتهای فنی، کاربردی و ظاهری مختلفی با یکدیگر دارند. هر یک از این دریلها، ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند که آنها را برای مصارف مختلفی مناسب ساخته است. در این مطلب به بررسی تفاوت دریل گیربکسی و چکشی پرداخته و ویژگیهای هر یک را به شما معرفی میکنیم.
دریل گیربکسی چیست؟
دریل گیربکسی یکی از انواع پرکاربرد دریل است که در آن قطعهای به نام گیربکس قرار دارد. این قطعه تنظیم میزان گشتاور و سرعت دستگاه را در اختیار کاربر قرار میدهد. گیربکس دریل از چندین چرخ دهنده با ابعاد و قطرهای مختلف تشکیل شده که در کنار یکدیگر به چرخش درمیآیند. این چرخدهندهها درون محفظهای از جنس فلز قرار گرفتهاند که اصطلاحا به آن نیمتنه فلزی دستگاه میگویند. در واقع وظیفه اصلی گیربکس تغییر میزان نیرومحرکه دریل است.
ابعاد و تعداد گیربکسها میزان قدرتی که از آرمیچر دستگاه به سهنظام آن منتقل میشود را تعیین میکند. بر روی بدنه دریل گیربکسی (معمولا در بخش کناری آن) کلیدی قرار گرفته که بر روی آن دو عدد ۱ و ۲ قرار گرفتهاند. با تغییر حالت کلید بر روی هر این دو عدد، چرخ دندههای درگیر در محفظه گیربکس تغییر میکنند. درنتیجه گشتاور و سرعت چرخش دستگاه نیز تغییر میکند. حالت ۱ دستگاه، بیشترین میزان گشتاور را در اختیار شما قرار میدهد. از سوی دیگر، حالت ۲ بیشترین میزان سرعت را فراهم میکند. با توجه به جنس قطعه یا سطحی که قصد سوراخ کردن آن را دارید، باید دستگاه را روی حالت مناسب قرار دهید.
برای آشنایی بیشتر با این ابزار میتوانید به مطالب گذشته ما در مورد مزایای دریل گیربکسی مراجعه کنید.
ویژگی دریل گیربکسی
همانطور که اشاره شد اصلیترین مشخصه و ویژگی دریل گیربکسی وجود قطعه گیربکس در آن است. از سوی دیگر مهمترین ویژگی ظاهری این ابزار، وجود یک نیمتنه فلزی در بدنه دستگاه است. این ویژگی ظاهری یکی از اصلیترین ویژگیهای ظاهری متمایز بین دریلهای گیربکسی و چکشی است.
دریل چکشی چیست؟
به طور کلی به هر نوع دریلی که به مکانیزم چکشی مجهز باشد دریل چکشی گفته میشود. دریلهای چکشی از نظر منبع تغذیه، امکانات و ویژگیها در انواع مختلفی تولید میشوند. از لحاظ نوع منبع تغذیه، این دریلها به دو نوع برقی و شارژی تقسیمبندی میشوند. دریلهای چکشی دو نوع مکانیزم حرکتی چرخشی و رفت برگشتی را دارند. همچنین در بسیاری از مدلها میتوان تنظیمات دریل را بر روی حالتی تنظیم کرد که هر دو مکانیزم حرکتی و رفت و برگشتی را به صورت همزمان انجام دهد.
بر روی بدنه دستگاه (معمولا قسمت جانبی) کلیدی دایرهای شکل قرار گرفته که با چرخاندن آن میتوان حالت دستگاه را تغییر داد. حالت چرخشی قابلیت سوراخکاری سطوح را در اختیار شما قرار میدهد. حالت رفت و برگشتی قدرت تخریب سطوح مختلف را فراهم میکند. در حالت ترکیبی نیز پس از تخریب مواد و مصالح، تکهها و ذرات باقیمانده به وسیله مکانیزم چرخشی به بیرون هدایت میشود. در یکی از مطالب گذشته مجله سازوکار، به بررسی انواع دریل چکشی و کاربردهای آنها پرداختهایم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ابزار میتوانید آن مطلب را بخوانید.
ویژگی دریل چکشی
ویژگی و کاربرد اصلی دریل چکشی، قابلیت سوراخکاری مواد دارای درجه سختی بالا و مصالح ساختمانی است. به همین دلیل این ابزار در مواردی مانند ساخت و ساز، تعمیرات و بازسازی ساختمانها پرکاربرد هستند. سوراخکاری مواد و مصالح ساختمانی به وسیله دریلهای معمولی و مکانیزم چرخشی آنها دشوار بوده و توصیه نمیشود. برای سوراخکاری مصالح ساختمانی باید مکانیزم چکشی نیز وجود داشته باشد تا دریل قابلیت نفوذ بیشتری به سطح موردنظر پیدا کند. به همین جهت دریل چکشی به دلیل ارائه هر دو مکانیزم چرخشی و چکشی میتواند در مقایسه با دریلهای معمولی، کارایی بیشتری داشته باشد.
کاربرد دریل گیربکسی و چکشی چیست؟
پیش از اینکه به تفاوت دریل گیربکسی و چکشی بپردازیم، باید کاربردهای هر این دستگاهها را بررسی کنیم. دریلهای گیربکسی و چکشی دارای ویژگیهای مشترکی هستند. با این حال، تفاوتهایی در کاربرد این ابزارآلات وجود دارد که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. در ادامه کاربردهای مختلف دریل گیربکسی و چکشی را توضیح خواهیم داد.
کاربرد دریل گیربکسی
دریل گیربکسی به دلیل برخورداری از مکانیزمهای چرخشی و چکشی کاربردهای مختلفی دارد؛ اما اصلیترین دلیلی که بسیاری از افراد اقدام به خرید این دستگاه میکنند،گیربکس به کار رفته در آن است. با تغییر حالت این گیربکس میتوان آن را برای مصارف مختلف استفاده کرد. همانطور که اشاره شد، معمولا حالت ۱ دارای بیشترین میزان گشتاور و حالت ۲ دارای بیشترین میزان سرعت است. در این بین، حالت ۱ (گشتاور بالا) معمولا برای سوراخکاری مواد فلزی و چوبی و حالت ۲ (سرعت بالا) برای سوراخکاری و تخریب مصالح ساختمانی به کار میرود.
کاربرد دریل چکشی
دریل چکشی برای تخریب و سوراخکاری مصالح ساختمانی و مواد متراکم بسیار مناسب است. مکانیزم رفت و برگشتی این دستگاه امکان تخریب این گونه سطوح را در اختیار کاربر قرار میدهد. علیرغم کاربرد دریلهای چکشی در کاربردهای صنعتی میتوان آنها را در مصارف خانگی نیز استفاده کرد.
تفاوت دریل گیربکسی و چکشی چیست؟
دریل گیربکسی و چکشی از لحاظ ظاهری و کاربردی شباهتهایی با یکدیگر دارند. با این حال با بررسی دقیقتر این ابزارآلات میتوان به تفاوتهای آنها پی برد. تفاوت دریل گیربکسی و چکشی را میتوان از دو جهت بررسی کرد. اولین تفاوت این محصولات از نظر بعد ظاهری است. وجه تمایز ظاهری این دو نوع دریل، وجود نیمهتنه فلزی نقرهای رنگ در مدلهای گیربکسی است. دومین تفاوت ظاهری این محصولات در کلید تعبیه شده در بخش جانبی آنهاست. در دریلهای گیربکسی این کلید دارای دو حالت ۱ و ۲ برای تغییر حالت گیربکس و سرعت و گشتاور دستگاه است. این در حالی است که در دریلهای چکشی این کلید جانبی به تغییر حالت دستگاه روی مکانیزم چکشی،چرخشی یا هر دو اختصاص دارد.
دیگر تفاوت دریل گیربکسی و چکشی به قطعات داخلی آنها مربوط میشود. وجود یک گیربکس در محفظه فلزی دریل گیربکسی باعث میشود که کنترل سرعت و گشتاور دستگاه در دو حالت مختلف امکانپذیر شود. درنتیجه میتوان کنترل بهتری بر روی فرآیند سوراخکاری داشت. دریل چکشی این امکان را ندارد و تنها قابلیت تغییر حالت عملکرد دریل را دارد.