ابزار و یراق

معرفی کاربرد گندگی نجاری در صنایع مختلف

گندگی نجاری یکی از دستگاه‌های بسیار کاربردی در صنعت چوب محسوب می‌شود که بیشترین میزان کارایی را در صاف و مسطح کردن قطعات چوبی دارد. تنوع بسیاری در گندگی‌های موجود در بازار وجود دارد که نیازها و مصارف طیف وسیعی از کاربران را به خوبی پوشش می‌دهند. البته با توجه به این تنوع، انتخاب بهترین گزینه برای افرادی که نخستین بار اقدام به خرید این دستگاه می‌کنند کمی دشوار است. در این مقاله قصد داریم کاربرد گندگی نجاری را برای شما شرح داده و به بررسی ویژگی‌های مختلف آن بپردازیم.

گندگی نجاری چیست؟

گندگی نجاری دستگاهی است که الوار و قطعات چوب را در امتداد طول آنها به ضخامت مورد نظر شما درمی‌آورد. البته این نکته را باید در نظر داشته باشید که اگر چه گندگی ضخامت قطعه کار را به اندازه مشخصی می‌رساند، اما هر دو طرف قطعه کار را به صورت صاف و مسطح تبدیل نمی‌کند. به همین دلیل برای این که الوار چوب را به طور همزمان به ضخامت موردنظر درآورده و سطح آن را نیز کاملا صاف و یکدست کنید، در ابتدا باید یک طرف آن را به وسیله دستگاه‌هایی مانند کف‌رنده مسطح کنید. سپس الوار را در دستگاه گندگی قرار دهید تا ضخامت مورد نظر شما را پیدا کند. همچنین برندهای سازنده ابزار و ماشین‌آلات صنعت چوب در برخی از محصولات خود، این دستگاه را با کف‌رنده تلفیق کرده و آن را به صورت رنده گندگی طراحی می‌کنند. به طور کلی کاربرد گندگی نجاری در صنعت چوب بسیار پررنگ است. در ادامه کاربردهای این دستگاه را بررسی خواهیم کرد.

کاربرد گندگی نجاری

کاربرد گندگی نجاری چیست؟

یکی از آخرین مراحل در فرآیند آماده‌سازی الوار و قطعات مختلف در صنعت چوب استفاده از دستگاه گندگی است. پس از برش قطعات چوب به ابعاد مختلف باید آنها را به ضخامت یکسان درآورد. این کار در بسیاری از موارد توسط گندگی انجام می‌شود. همانطور که اشاره شد اصلی‌ترین کاربرد گندگی نجاری این است که قطعات چوب را به ضخامت دلخواه شما درمی‌آورد. برخلاف کف‌رنده که باربرداری از سطح چوب را از قسمت پایین انجام می‌دهد، گندگی از روی قطعه کار باربرداری می‌کند.

ماشین آلات

انواع گندگی

دستگاه گندگی از لحاظ نوع کارایی، ابعاد و ویژگی‌ها در سه نوع رومیزی، کارگاهی و صنعتی تقسیم‌بندی می‌شود. در این بخش به بررسی این مدل‌ها می‌پردازیم.

گندگی رومیزی

گندگی رومیزی برای استفاده در خانه و کارگاه‌های خانگی طراحی شده است. ابعاد این نوع گندگی به گونه‌ای است که می‌توان بدون استفاده از پایه آن را بر روی سطح میز قرار داد. این نوع گندگی برای بسیاری از مصارف سبک و قطعات چوب با ابعاد کوچک مناسب است. این دستگاه دارای موتوری با توان محدود است به همین دلیل برای مصاف سنگین‌تر بهتر است از سایر مدل‌های گندگی استفاده کنید. یکی از مزیت‌های این نوع گندگی وزن پایین و قابلیت حمل و نقل آن است.

گندگی کارگاهی

گندگی کارگاهی همانطور که از نام آن مشخص است عمدتا در کارگاه‌ها و مصارف نیمه‌صنعتی به کار می‌رود. این دستگاه از توان بالاتری نسبت به نوع رومیزی برخوردار است که امکان کار بر روی قطعاتی با طول و ضخامت بیشتر را فراهم می‌کند. گندگی کارگاهی معمولا دارای پایه است.

گندگی کارگاهی

گندگی صنعتی

کاربرد گندگی نجاری صنعتی در کارخانه‌های تولیدی صنعت چوب بیشتر است. اصلی‌ترین ویژگی ظاهری گندگی صنعتی و وجه تمایز آن با دستگاه‌های خانگی و نیمه‌صنعتی ابعاد و اندازه بزرگتر این دستگاه است. گندگی صنعتی از پایه و شاسی مستحکمی برخوردار است تا در کاربردهای سنگین صنعتی به آن آسیبی وارد نشود. از دیگر مزیت‌های این دستگاه می‌توان به برخورداری از موتورهای سه فاز قدرتمند و امکان باربرداری از قطعات دارای ابعاد بزرگتر اشاره کرد.

بخش های مختلف دستگاه گندگی

دستگاه گندگی با توجه به نوع مدل و ویژگی‌های آن از اجزا و بخش های مختلفی تشکیل شده است. اصلی‌ترین بخش این دستگاه موتور است که در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید می‌شود. این موتور در داخل شاسی دستگاه قرار گرفته و وظیفه به کار انداختن قطعاتی از جمله توپی تیغه و غلتک‌های آن را دارد. یکی دیگر از قطعات مهم، توپی تیغه است که معمولا چندین تیغه چاقویی بر روی آن قرار می‌گیرد. کار باربرداری دستگاه به وسیله این بخش انجام می‌پذیرد.

در برخی از مدل‌های گندگی، امکان تنظیم باربرداری دستگاه نیز وجود دارد. در این دستگاه‌ها از طریق نشانگر میزان باربرداری می‌توان ضخامتی که گندگی از روی قطعه کار جدا می‌کند را تعیین کرد. به طور کلی هر چه میزان عرض قطعه کار بیشتر باشد باید میزان باربرداری را روی عدد کمتری قرار داد.

بخش های مختلف دستگاه گندگی

معمولا در قسمت کناری یا بالای گندگی، اهرم تنظیم ارتفاع قرار گرفته که به وسیله آن می‌توان ارتفاع کارگیر دستگاه را با توجه به میزان ارتفاع قطعه کار معین کرد. سپس به وسیله همین اهرم یا یک اهرم مجزا می‌توان ارتفاع را روی این میزان قفل کرد. البته در برخی از مدل‌ها این کار به صورت دیجیتالی و خودکار انجام می‌شود. بعضی از مدل‌های گندگی نیز دارای خروجی مکنده گرد و غبار هستند تا از ورود ذرات و خاک اره چوب به محیط کار جلوگیری شود.

نحوه کارایی این دستگاه نیز بسیار ساده است. کافی است تا قطعه کار را بر روی میز کار قرار داده و به داخل دستگاه فرو ببرید. غلتک‌های دستگاه قطعه را به سمت توپی تیغه هدایت می‌کنند. پس از باربرداری قطعه کار به وسیله تیغه‌های دستگاه، قطعه کار به وسیله غلتک‌های خارج کننده به بیرون هدایت می‌شود.

راهنمای خرید دستگاه گندگی نجاری

نکات زیادی وجود دارند که می‌توان هنگام خرید دستگاه گندگی شما را در انتخاب مناسب‌ترین مدل با توجه به نیازتان کمک کنند. همچنین برخی از ویژگی‌ها و امکانات دستگاه نیز باید جزو اولویت‌های شما در دستگاه گندگی باشند. در ادامه برخی از مهم‌ترین نکات و ویژگی‌ها را بررسی خواهیم کرد. ذکر این نکته ضروری است که با توجه نوع و کاربرد گندگی نجاری، ممکن است ویژگی‌های آن متفاوت باشد.

راهنمای خرید گندگی نجاری

تنظیم ضخامت

همه مدل‌های گندگی امکان تنظیم ضخامت یا ارتفاع کارگیر را دارند. در واقع ضخامت کارگیر به میزان ضخامتی گفته می‌شود که قصد داریم به قطعه کار ببخشیم. تنظیم ضخامت در مدل‌های مختلف گندگی به دو شکل دستی و الکتریکی انجام می‌شود. در مدل‌های دستی با پیچاندن یک اهرم، ارتفاع کارگیر دستگاه تغییر می‌کند. برخی از مدل‌های صنعتی نیز با وارد کردن میزان ضخامت موردنظر، ارتفاع کارگیر را صورت خودکار تغییر می‌دهند.

اندازه دستگاه

معمولا رابطه مستقیمی بین اندازه و کاربرد گندگی نجاری وجود دارد. هر چه کاربرد دستگاه به سمت مصارف حرفه‌ای پیش رود، ابعاد آن افزایش می‌یابد. دستگاه‌های حرفه‌ای به چند دلیل ابعاد بزرگتری دارند. در درجه اول،‌ این نوع دستگاه به گونه‌ای طراحی شده که بتواند برای قطعات چوبی با ابعاد بزرگتر مناسب باشد. همچنین مدل‌های صنعتی قطعات داخلی و موتور بزرگتری داشته و دارای پایه‌های مستحکم هستند. در نتیجه این مدل‌ها وزن بسیار بیشتری در مقایسه با مدل‌های خانگی دارند. در نتیجه حمل و نقل و جایجایی آنها نیز به مراتب سخت‌تر است. به همین دلیل پیش از خرید هر نوع از این دستگاه باید این نکات را مدنظر قرار دهید.

اندازه دستگاه گندگی نجاری

الکتروموتور گندگی

موتور یا به بیان دیگر الکتروموتور گندگی نقش بسیار مهمی در کارایی آن دارد. هر چه میزان توان موتور بیشتر باشد،‌کارایی آن در مصارف سنگین‌تر بیشتر است. معمولا توان موتور در گندگی‌های خانگی پایین‌تر از محدوده ۲ تا ۳ اسب بخار است. این در حالی است که مدل‌های کارگاهی و صنعتی توان به مراتب بیشتری دارند. لازم به ذکر است که معمولا گندگی‌های خانگی با موتور تک فاز و نوع صنعتی با موتور سه فاز عرضه می‌شوند.

ایمنی دستگاه گندگی نجاری

رعایت نکات ایمنی هنگام استفاده از دستگاه گندگی باعث می‌شود هیچ گونه آسیبی به شما یا دستگاه شما وارد نشود. یکی از ویژگی‌های ایمنی مهم که در برخی از دستگاه‌های گندگی وجود دارد سوییچ ایمنی است. این قطعه از دستگاه شما در برابر گرما و استفاده بیش از حد محافظت می‌کند. کارایی سوییچ ایمنی به این صورت است که سنسور آن میزان گرمای موتور را می‌سنجد. هنگامی که گرما از حد مجاز بیشتر شود، این‌ سوییچ،‌ دستگاه را خاموش می‌کند تا آسیبی به آن وارد نشود.

ایمنی دستگاه گندگی نجاری

برند دستگاه گندگی

تنوع بسیار زیادی در زمینه برندهای تولیدکننده گندگی وجود دارد؛ اما واقعیت این است که بسیاری از محصولات بسیاری از برندهای مطرح جهان در بازار ایران حضور ندارند. برندهایی مانند متابو، دیوالت، ماکیتا، دلتا، گریزلی و … در بازار ایران موجود نبوده یا وارداتی بسیار محدود داشته‌اند. با این حال برندهای خارجی دیگری در بازار ایران حضور دارند که سعی داشته‌اند خلأ ناشی از عدم وجود محصولات برخی از برندها را پر کنند.

کاربرد گندگی نجاری و نیازهای شما نقش مهمی در انتخاب برند این دستگاه را دارد. اگر قصد خرید دستگاه‌های خانگی یا کارگاهی را دارید، می‌توانید محصولات برندهای مطرح تولیدکننده ابزارآلات مانند ‌شپخ، فمی و محک و … را خریداری کنید. در صورتی که به دنبال مدل‌های نیمه‌صنعتی و کارگاهی می می‌توانید محصولات برندهایی مانند کازادی، QCM و فلدر را انتخاب کنید. همچنین برخی از شرکت‌های داخلی نیز این محصول را در سطح کارگاهی تولید می‌کنند که برخی از آنها از کیفیت قابل قبولی برخوردار هستند.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا