ابزار و یراق

دستگاه بلوور چیست؟ | انواع بلوئر (دستگاه دمنده و مکنده) و کاربرد آنها

مکنده گرد و غبار صنعتی چیست؟

یکی از ابزارهای پرکاربرد در کارگاه نجاری و صنایع چوب مکنده گرد و غبار است. وجود براده‌های چوب و خاک اره چالشی است که هر نجاری با آن رو به رو است چرا که خاک اره در داخل درزهای ماشین‌آلات دیگر رخنه می‌کند و باعث ایجاد اختلال در کارکرد دیگر ابزارآلات نجاری می‌شود و حتی ممکن است در کارگاه‌های نجاری، گرد و غبار حاصل برش چوب یا سنباده کاری باعث بروز مشکلات تنفسی و پوستی ‌شود.

 از طرفی دیگر این خاک اره‌ها و براده‌های چوب به‌شدت قابلیت اشتعال و ایجاد آتش‌سوزی دارند؛ بنابراین وجود یک دستگاه مکنده گرد و غبار مناسب بسیار ضروری و حیاتی است تا ایمنی و سلامت افرادی که در آن کارگاه کار می‌کنند را فراهم سازد.

همانطور که اشاره کردیم دمنده و مکنده (بلوئر) یکی از دستگاه‌های ضروری برای هر کارگاه نجاری است. این ابزار روی سلامت و طول عمر دیگر ابزارآلات و ماشین آلات نجاری تاثیر مستقیم دارد. دستگاه دمنده و مکنده به مرور زمان به نام انگلیسی آن یعنی بلوور یا بلوئر شناخته شده و در بازار با همه‌ی این اسم‌ها آن را می‌شناسند. در این مقاله سعی داریم درباره‌ی این ابزار بیشتر توضیح دهیم تا در صورتی که قصد خرید آن را دارید اطلاعات کافی برای انتخاب گزینه‌ای بهتر داشته باشید.

ابزار بادی

ساختمان و اجزای تشکیل دهنده دمنده نجاری

موتور دستگاه مکنده صنعتی، بدنه دستگاه، مکنده، سیستم فیلتر دستگاه، سیستم پاک‌کننده فیلترهای دستگاه، مخزن و سیستم جمع‌آوری و دفع گرد و غبار و … همگی اجزای تشکیل دهنده دستگاه مکنده هستند. در ساخت مکنده معمولا از موتور توربینی استفاده می‌کنند زیرا این موتور قطعات سایشی نداشته و عمر طولانی‌تری برای دستگاه فراهم می‌کند.

در ساخت دمنده نجاری از فولاد استفاده شده که دوام و طول عمر بالای دستگاه را تضمین می‌کند. هنگام انتخاب دستگاه حتما به فیلتراسیون توجه کنید و دستگاه را براساس نوع آلودگی و فیلتر مناسب انتخاب کنید. در ادامه با انواع فیلتراسیون آشنا شوید.

انواع فیلتراسیون دمنده نجاری

مهم‌ترین بخش مکنده فیلتراسیون آن است به نحوی که وجود دستگاه مکنده بدون فیلتر عملا بی فایده است چون در این صورت گرد و غبار دوباره به محیط باز می‌گردد. سیستم‌های مکنده گرد و غبار بر اساس نوع عملکرد فیلتراسیون به انواع زیر طبقه بندی می‌شوند:

  • فیلترهای پارچه‌ای: این روش از کارآمدترین روش‌های جمع‌آوری گرد و غبار است که با بازدهی بالاتر از ۹۹ درصد می‌تواند ذرات بسیار ریز را هم جدا کند. در این روش، گرد و غبار از طریق فیلتر شدن توسط فیلترهای پارچه‌ای جدا می‌شوند.
  • اسکراب‌های مرطوب: این نوع از سیستم‌های مکنده گرد و غبار، برای انجام عمل خود از مایع که معمولاً آب است، استفاده می‌کنند. هر چه تماس مایع با گرد و غبار بیشتر باشد، درصد بازدهی این دستگاه‌ها هم بالاتر می‌رود.
  • رسوب گیرهای الکترواستاتیک: در این دستگاه‌ها از نیروی الکترواستاتیک استفاده می‌کنند. چند الکترود تخلیه با ولتاژ بالا و جریان مستقیم بین الکترودهای جمع‌آوری‌کننده که روی زمین هستند، قرار می‌گیرند. هوای آلوده از طریق راه‌هایی که مابین این الکترودها تعبیه ‌شده‌اند جریان می‌یابد و گرد و غبار مانند سیستم‌های خانگی یونی توسط نیروی الکترواستاتیکی از هوا جدا می‌شود.
  • جدا کننده‌های اینرسی: این نوع دستگاه‌ها از نیروهای سانتریفیوژ، گرانشی و اینرسی برای جداسازی گرد و غبار از هوا استفاده می‌کنند. در این دستگاه‌ها، گرد و غبار به سمتی رانده می‌شود و توسط نیروی گرانش به محفظه جمع آوری گرد و خاک منتقل می‌شوند.

کاربرد مکنده نجاری

دمنده و مکنده

این ابزار همان‌گونه که از اسم آن پیداست ابزاری است برای دمیدن مقدار مشخصی از هوا  با فشار زیاد که معمولاً برای پاک کردن گرد و غبار یا مکش اضافات حاصل از کار انجام شده توسط دستگاه به کار برده می‌شود.

دمنده و مکنده که به آن بلوور هم می‌گویند؛ هوای ایجاد شده توسط موتور را از مخزن خود با فشار زیاد توسط نازلی به بیرون انتقال می‌دهد یا توسط فشار منفی، مکش پر قدرتی ایجاد می‌کند که پسماند را با آن جمع‌آوری می‌کند.

از این دستگاه در نجاری برای جمع‌آوری گرد و غبار حاصل از برش استفاده می‌شود. از این دستگاه در صنایع دیگر از جمله فلزات، سنگ و حتی صنایع سنگین استفاده می‌شود؛ البته از بلوئر برای استفاده‌های روزمره‌ مانند پاک کردن انواع سیستم‌های الکتریکی مانند کیس‌های کامپیوتر و سرورها، زدودن گرد و غبار موتور و قطعات خودرو و حتی حیاط و گاراژ منازل استفاده می‌کنند.

البته نوع استفاده از این ابزار در صنایع مختلف متفاوت است و باید گفت که بلوئر بیشتر در صنایع بزرگ مانند صنعت سیمان، تصفیه‌ی آب و فاضلاب، غذا و دارو، محیط زیست، معادن و صنایع دیگر کاربرد دارد.

انواع بلوئر (دمنده و مکنده ها)

بلوئر انواع مختلفی داشته که با توجه به نیازهای مختلف تولید و ساخته شده‌اند. بلوورها می‌توانند شارژی، برقی، فقط دمنده یا فقط مکنده باشند. در نوعی دیگر از تقسیم بندی بلوئرهای صنعتی به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند.

روتس (Roots lab blower)

roots lab blower

اسکرو ( screw blower)

screw blower

ساید چنل (side channel blower)

ساید چنل

فن (fan blower)

عکس فن

انواع مکنده

مکنده صنعتی

مکنده‌ها در اندازه، قدرت موتور و میزان مکش متفاوت موجود هستند؛ هم‌چنین در انواع مرکزی، صنعتی و سالنی در بازار به صورت دوقلو یا تک‌ به فروش می‌رسند که هر کدام با توجه به حجم کار و فضای کارگاه انتخاب و خریداری می‌شوند. مکنده‌ها دارای اقلامی چون کیسه‌ی مخصوص و خرطومی برای مکش هستند.

در بیشتر کارگاه‌های بزرگ چوب از مکنده سالنی استفاده می‌شود. قدرت موتور این مکنده‌ها بسیار بالا بوده؛ به همین علت صدای زیادی تولید می‌کند که باید از سیستم آکوستیک برای آن استفاده کرد.

مکنده‌های صنعتی مرکزی بیشتر در کارخانه‌ها و کارگاه‌های بزرگ چوب، فلزات و .. استفاده می‌شوند. مکنده‌های مرکزی قدرت بسیار بالایی برای مکش داشته و گرد و غبار یا تراشه‌های حاصله‌ را از طریق لوله کشی‌های ثابت جا به جا می‌کند.

کاربرد مکنده در صنایع چوب

مکنده

از اتفاقاتی که هنگام کار با ماشین‌آلات صنایع چوب می‌افتد، پخش شدن ذرات چوب هنگام برش‌کاری و سایش است، که به مرور زمان هم برای دستگاه، هم کاربر و همچنین قطعه کار ضرر دارد. از دیگر مضرات آن انباشته شدن خرده‌ و تراشه‌های چوب حاصل از برش روی قطعه کار مورد نظر و تیغ اره است که در این صورت در طول زمان تیغ اره کند شده، دقت عمل آن پایین آمده و از طول عمر آن کاسته خواهد شد. به همین منظور می‌توان گفت استفاده از این دستگاه برای اکثر این ماشین آلات از جمله انواع تراش و برش ضروری است.

در انتخاب مکنده‌ باید به حجم و میزان مکندگی، قدرت موتور، حجم کیسه، حجم لوله‌ی خروجی و سرعت مکش توجه کرد.

دمنده و مکنده‌های دستی (برقی و شارژی)

cordless blower

این دستگاه بیشتر برای پاک کردن گرد و غبارهای ناشی از کارهای کوچک‌ (نجاری قطعات کوچک‌، پاک کردن موتور و قطعات خودرو، پاک کردن قطعات الکتریکی در حوزه‌ی IT و …) استفاده می‌شود که در سایز، دور موتور و میزان مکش تفاوت دارند. این دستگاه‌ با آپشن‌های مختلفی از جمله کلید تنظیم سرعت، کلید الکتریکی و کلیدی برای قفل ایمنی در بازار موجود است که با توجه به نوع کاری که می‌خواهید انجام دهید می‌توانید نوع مناسب را انتخاب کنید.

راهنمای انتخاب و خرید مکنده

دستگاه مکنده گرد و غبار نجاری به صنعتی، مرکزی و سالنی تقسیم بندی شده و در انواع تک قلو، دو قلو، چهار قلو و … به بازار عرضه می‌شود. در انتخاب و خرید مکنده گرد و غبار باید به موارد زیر توجه کنید:

  • نوع کار
  • اندازه کارگاه
  • جنس بدنه
  • قطر لوله جمع آوری ذرات
  • گارانتی و خدمات پس از فروش
  • حجم مکندگی
  • نوع گرد و غبار و براده‌های چوب و حجم زباله تولید شده
  • میزان فضای اشغال‌شده توسط مکنده با توجه به فضای کارگاه فرد
  • حجم کیسه‌های جمع‌آوری گرد و غبار
  • قیمت دستگاه
  • سرعت و حجم مکش دستگاه
  • جنس مخزن جمع‌آوری خاک اره

امیدواریم با خواندن مقاله بالا اطلاعات کلی و مفیدی درباره انواع دمنده و مکنده نجاری و کاربردهای آن به دست آورده باشید. همچنین اگر سوال یا تجربه ای در این زمینه داشتید می‌توانید دیدگاه خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۲ نظر ثبت شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا