چوب و فرآورده‌های چوبی

تفاوت ام دی اف، ملامینه و لترون چیست و مقایسه آنها

ام دی اف یکی از رایج‌ترین فرآورده‌های چوبی مورد استفاده در صنعت مبلمان، کابینت سازی، لوازم خانگی و اداری و صنایع مشابه است. در بسیاری از موارد، ام دی اف خام نمی‌تواند استحکام و مقاومت کافی در برابر گرما، رطوبت و ضربه را ایجاد کند. برای رفع این مشکل، معمولا از روکش‌هایی مانند اکریلیک، هایگلاس، ملامینه، لترون و … برای پوشاندن سطح ام دی اف و سایر فرآورده‌های چوبی استفاده می‌شود. کاربرد هر یک از این روکش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. آشنایی با انواع روکش‌ها و ویژگی‌های آنها به شما کمک می‌کند با توجه به مصارف خود مناسب‌ترین نوع روکش را انتخاب کنید. در این مقاله، در مورد ویژگی‌ها، مزایا، معایب و تفاوت ام دی اف، ملامینه و لترون بیشتر توضیح می‌دهیم.

بنرعمومی

ملامینه چیست؟

ام دی اف ملامینه

ملامینه در اصل پوششی سخت و چند لایه است که لایه مرکزی و پوشش دو طرف آن از جنس ملامینه است. این ماده تماما از رزین ملامین ساخته می‌شود. با این حال، وقتی راجع به تخته‌های ملامینه صحبت می‌شود، منظور تخته‌های تولید شده با روکش ملامینه است. برای مثال، تخته‌های ام دی اف که با روکشی از جنس ملامینه پوشانده شده‌اند، تخته‌های ملامینه نامیده می‌شوند. این تعاریف در رابطه با تخته چندلایی دارای روکش ملامینه هم صدق می‌کند. در این مدل تخته‌ها، فقط سطوح بالایی و پایینی تخته جنس ملامینه داشته و جنس مواد مرکزی از لایه‌های چوب است.

روکش ملامینه که برای پوشاندن تخته‌های ملامینه مورد استفاده قرار می‌گیرد از ترکیب رزین ملامینه و فرمالدئید در فرآیندی به نام کوپلیمریزاسیون ساخته می‌شود. رزین ملامین متشکل از یک ترکیب کریستالی سفید رنگ است که از حرارت دادن سیانامید به دست می‌آید. فرمالدئید در طبیعت یافت شده و گازی بی‌رنگ است. با ترکیب کردن دو ماده زرین ملامین و فرمالدئید تحت میزان فشار مشخص، ماده پلاستیکی سختی ساخته می‌شود که به آن ملامینه می‌گویند.

ام دی اف چیست؟

ام دی اف ملامینه

تخته فیبر با دانسیته متوسط یا اصطلاحا ام دی اف، فرآورده‌ای از جنس چوب طبیعی است. این محصول از الیاف چوب و چسب ساخته شده که تحت حرارت و فشار به شکل تخته درمی‌آیند. برای ساخت ام دی اف معمولا از مازاد چوب‌های تولید شده درکارگاه‌های صنعتی نیز استفاده می‌شود.

رایج‌ترین چسب مورد استفاده در ساخت MDF اوره فرمالدئید است که نوعی رزین صنعتی محسوب می‌شود. اوره فرمالدئید همانطور که از نام آن برمی‌آید از اوره و فرمالدئید تولید می‌شود. سایر مواد تشکیل‌دهنده در تخته‌های ام دی اف موم پارافین و نوعی ماده نگه‌دارنده است. موم پارافین معمولاً به شکل ذوب یا حل شده در حین فرایند تولید تخته اضافه شده و باعث افزایش مقاومت تخته‌های ام دی اف در برابر آب و رطوبت می‌شود. به علاوه، مواد نگه‌دارنده‌ای مثل تری کلروفنول یا پنتاکلرات سدیم، مقاومت تخته به حشرات و قارچ‌ها را افزایش می‌دهند.

تفاوت ملامینه با ام دی اف

ام دی اف ملامینه

ملامینه نوعی روکش فرآورده‌های چوبی از جمله ام دی اف است؛ اما ام دی اف یکی از فرآورده‌های چوبی پرکاربرد محسوب می‌شود. ام دی اف بدون لایه روکش، مقاومت چندانی در برابر عوامل محیطی مانند گرما و رطوبت ندارد. استفاده از موادی مانند ملامین به عنوان روکش،‌ مقاومت و استحکام ام دی اف را تا حد قابل توجهی افزایش می‌دهد. ورق‌های ام دی اف با روکش ملامینه در مصارف مختلف کاربردهای زیادی دارند. جنس روکش ملامینه سخت و شبیه پلاستیک است که از ترکیب رزین ملامین با فرمالدئید به دست می‌آید؛ اما ام دی اف با چسباندن الیاف چوب با رزین مصنوعی تحت حرارت و فشار پرس ساخته می‌شوند.

استفاده از روکش ملامینه باعث افزایش استحکام و دوام ورق‌های ام دی اف می‌شود. ام دی اف خام دارای مقاومت خمشی 38-40 مگاپاسکال، سفتی خمشی 3300 تا 3800 مگاپاسکال و مقاومت چسبندگی داخلی 0.75 تا 1.10 مگاپاسکال است. حال اگر یک روکش مقاوم مانند ملامین روی ام دی اف را بپوشاند، استحکام آن دوچندان خواهد شد. لازم به ذکر است که تخته‌های سه‌لایی دارای روکش ملامینه در مقایسه با ورق‌های ام دی اف ملامینه استحکام بیشتری دارند.

میزان ضد آب بودن ورق‌های ام دی اف ملامینه در مقایسه با ورق‌های بدون روکش به مراتب بیشتر است. ام دی اف خام به راحتی آب و رطوبت را جذب کرده و آسیب می‌بیند. ممکن است این سؤال ایجاد شود که چرا ام دی اف ضد آب نیست، در حالی که حاوی موم پارافین به عنوان یک ماده ضد آب است. موم پارافین برای محافظت ام دی اف در برابر آب کافی نیست. این ماده فقط تا حدی به محافظت از تخته‌های ام دی اف در برابر رطوبت کمک می‌کند؛ اما نمی‌تواند ام دی اف را در برابر محیط‌های با رطوبت بالا یا تماس مستقیم با آب محافظت کند؛ بنابراین، استفاده از روکش‌هایی مانند ملامین برای محافظت از ام دی اف ضروری است. روکش‌های ملامینه در کابینت و قفسه‌بندی، کانترهای فروش، مبلمان اداری، تخته‌های وایت برد و کف‌پوش‌ها نیز کاربرد دارد. تخته‌های ملامینه قیمت بیشتری نسبت به تخته‌های ام دی اف خام دارند، اما باز هم در مقایسه با تخته‌های چوبی مقرون به صرفه‌تر هستند.

تفاوت لترون با ملامینه

ام دی اف ملامینه

لترون در اصل نام شرکتی آلمانی است که در گذشته نوعی از روکش‌های کاغذی را تولید می‌کرد. روکش کاغذ لترون در گذشته برای پوشش سطوح و یا لبه‌های محصولاتی مانند ام دی اف استفاده می‌شد. لترون در برابر رطوبت، حرارت و خط و خش مقاومت چندانی نداشت. امروزه روکش لترون دیگر استفاده‌‌ای در فرآورده‌های چوبی ندارد. اگر امروزه در بازار به اشتباه از لفظ ورق لترون استفاده می‌کنند، منظور ورق‌های ام دی اف با روکش‌هایی مانند ملامینه است. روکش ملامینه در مقایسه با لترون به مراتب استحکام و مقاومت بیشتری در برابر رطوبت و گرمادارد.

سوالات متداول

ورق ام دی اف ملامینه چیست؟

ورق ام دی اف ملامینه دارای روکشی است که از ترکیب رزین ملامینه و فرمالدئید ساخته شده می‌شود.

تفاوت ام دی اف ملامینه و هایگلاس چیست؟

ام دی اف ملامینه و هایگلاس تاحدودی شبیه به یکدیگر هستند؛ با این تفاوت که ام دی اف هایگلاس دارای روکشی از جنس پلکسی گلس است که به آن ظاهری براق می‌بخشد.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۲ نظر ثبت شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا