چوب و فرآورده‌های چوبی

تفاوت ام دی اف و نئوپان و مقایسه ویژگی های آنها

ام دی اف و نئوپان هر دو از پرکاربردترین فرآورده‌های چوبی هستند. هر دوی این فرآورده‌های چوبی امروزه کاربردهای فراوانی در صنعت مبلمان، کابینت سازی و صنایع مشابه دارد. در ساختار این فرآورده‌ها از الیاف، خرده چوب‌ها و تراشه‌های چوب استفاده شد که با مواد شیمیایی، چسب و … ترکیب شده و تحت فشار پرس قرار می‌گیرند. اگرچه این دو محصول از لحاظ فرآیند تولید دارای شباهت‌هایی هستند، اما از نظر ویژگی و کاربرد تفاوت‌های قابل توجهی با یکدیگر دارند. در ادامه به بررسی تفاوت‌، شباهت‌ و راه‌های تشخیص این دو فرآورده چوبی از یکدیگر می‌پردازیم.

بنرعمومی

فرق MDF و نئوپان

تفاوت ام دی اف و نئوپان

ام دی اف به معنای تخته فیبر با چگالی متوسط است. نئوپان نیز در واقع نام اولین شرکت وارد کننده این محصول به ایران بوده و نام اصلی این فرآورده چوبی «تخته خرده چوب» است. به همین دلیل، این نوع فرآورده چوبی در بین مردم با این نام رواج پیدا کرده است. ام دی اف و نئوپان از لحاظ ظاهری و کاربردی تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند. ام دی اف از الیاف چوبی ساخته شده است. همچنین دارای سطح صاف و روکشی است که باعث می‌شود شبیه نقش چوب طبیعی به نظر آید. ساختار ام دی اف به گونه‌ای است که این فرآورده چوبی، سنگین‌تر و متراکم‌تر از نئوپان به نظر می‌آید.

ام دی اف در مقایسه با نئوپان دوام، استحکام و مقاومت بیشتری در برابر ضربه و ترک خوردن دارد. این ویژگی‌ها باعث می‌شود که ام دی اف انتخاب خوبی برای مبلمان داخل ساختمان مانند کابینت، در، روشویی و غیره باشد. یکی دیگر از مزایای ام دی اف قابلیت پیچ خوری بهتر آن نسبت به نئوپان است. نئوپان به دلیل وجود ذرات تشکیل دهنده به مراتب بزرگ‌تر، مقاومت بیشتری در برابر پیچ خوری نشان می‌دهد. علاوه بر این، قابلیت برش خوری ام دی اف نیز نسبت به نئوپان بیشتر است. به دلیل الیاف ریز ام دی اف، تخته‌های آن پس از بریده شدن ظاهری به مراتب تمیزتر و صاف‌تر خواهند داشت.

ام دی اف برای ساخت محصولاتی که باید شباهت ظاهری به چوب داشته باشند گزینه‌ای مناسب است؛ علاوه بر این، استفاده از ام دی اف مقرون به صرفه‌تر از چوب است. سطح MDF رنگ‌پذیری مناسبی داشته و می‌توان بدون استفاده از روکش، جذابیت ظاهری آن را افزایش داد. در مقایسه با ام دی اف، نئوپان سطوح و لبه‌هایی زبر دارد که به راحتی رنگ‌پذیر نیستند. ام دی اف به دلیل جنس صاف و لطیف سطوح، نسبت به نئوپان روکش پذیری بسیار مناسبی داشته و از انواع روکش‌های می‌توان برای آن استفاده کرد. نئوپان برخلاف ام دی اف، سطح خشن‌تری داشته و معمولا روکش‌های طبیعی و پلاستیکی برای آن مناسب‌تر هستند. لازم به ذکر است که ام دی اف و نئوپان هر دو به شکل خام و روکش‌دار فروخته می‌شوند. تخته‌های ام دی اف معمولا برای ساخت انواع مبلمان و کابینت آشپزخانه استفاده می‌شود. خصوصا ظرافت ظاهری ام دی اف، آن را به انتخاب مناسبی برای ساخت انواع کابینت‌ آشپزخانه تبدیل کرده است.

تفاوت ام دی اف و نئوپان

از نئوپان برای ساخت مبل و انواع مصنوعات چوبی استفاده می‌شود. بیش‌ترین کاربرد نئوپان در زیرسازی کف و دیوارها و قفسه‌بندی در کابینت‌ها و کمدها است. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های نئوپان در مقایسه با ام دی اف، مقرون به صرفه‌تر بودن آن است. ام دی اف بدلیل پروسه تولید و استحکام بیشتر، قیمت بالاتری نسبت به نئوپان دارد. نئوپان هم مانند تخته فیبر در رنج‌های مختلف دانسیته تولید می‌شود و می‌توان از آن در مبلمان یا سازه‌های قابل حمل استفاده کرد. در جدول زیر می‌توانید تفاوت‌های ام دی اف و نئوپان را مشاهده کنید.

ویژگیMDFنئوپان

ترکیبات و مواد اولیه ساخت محصول
فرآیند تولید شبیه نئوپان است: الیاف تحت فشار و حرارت فشرده و پرس می‌شوند. تفاوت دو محصول در اندازه الیاف تشکیل دهنده است. در ام دی اف ذرات کوچک‌تر هستند و در نتیجه محصول نهایی متراکم‌تر، مقاوم‌تر و یکنواخت‌تر است.از خرده‌های چوب به همراه چسب و رزین‌های مصنوعی پرس گرم ساخته می‌شود. ذرات چوب نئوپان در مقایسه با ام دی اف به مراتب بزرگ‌تر است که تشخیص این دو فرآورده از یکدیگر را آسان می‌کند.
مقاومتدارای سختی و استحکام بیشتری نسبت به نئوپان استتخته خرده چوب سختی و مقاومت کمتری نسبت به ام دی اف دارد.
پیچ خوریبا توجه به ترکیب مواد متراکم‌تر، پیچ خوری زیادی داردبا توجه به تراکم کمتر مواد سازنده، قابلیت پیچ خوری کمی دارد
وزننسبت به نئوپان دارای وزن بیشتری است.به علت نوع ذرات و خرده چوب‌های تشکیل دهنده، در مقایسه با ام دی اف وزن کمتری دارد.
قیمتهزینه محصولات تولید شده از ام دی اف بیشتر از نئوپان است.نسبت به ام دی اف مقرون به صرفه‌تر است
تفاوت های ام دی اف و نئوپان
همچنین بخوانید: بررسی تخصصی تفاوت ام دی اف، ملامینه و لترون

شباهت های MDF و نئوپان

تفاوت ام دی اف و نئوپان

MDF و نئوپان به عنوان کامپوزیت یا فرآورده‌های چندسازه چوبی شناخته می‌شوند. اگرچه ترکیب و ساختار این دو فرآورده با یکدیگر کاملا متفاوت است، هر دو در فرآیند تولید تحت فشار پرس قرار می‌گیرند. مزیت بزرگ ام دی اف و نئوپان این است که جایگزین‌های مناسب و ارزانی برای چوب هستند. یکی دیگر از مزیت‌های ام دی اف و نئوپان این است که می‌توان آنها را با استفاده از ضایعات و ذرات چوب تولید کرد. در نتیجه با استفاده از این فرآورده‌ها می‌توان تا حد زیادی از قطع بی‌رویه درخت ها جلوگیری کرد. این تصور به غلط رایج شده که ام دی اف در برابر رطوبت مقاومت بیشتری نسبت به نئوپان دارد. این گفته صحت ندارد و از لحاظ مقاومت در برابر رطوبت نمی‌توان نظری قطعی در مورد این دو فرآورده چوبی داد. با این حال، در صورت استفاده از روکش مناسب می‌توان مقاومت هر دو محصول را در برابر آب و رطوبت تا حد قابل توجهی افزایش داد.

راه تشخیص نئوپان از ام دی اف

تفاوت ام دی اف و نئوپان
ام دی اف (بالا) و نئوپان (پایین)

نئوپان از ذرات خرده ریز چوب ساخته می‌شود. این ذرات و خرده‌ها با چسب و رزین‌هایی مانند فنل فرمالدئید یا اوره فرمالدئید ترکیب می‌شوند و تحت فشار پرس و حرارت فشرده شده و نهایتا به شکل نئوپان درمی‌آیند. از سوی دیگر، ام دی اف از الیاف چوبی ساخته می‌شود. این الیاف با چسب ترکیب شده و تحت فشار پرس و به تخته ام دی اف تبدیل می‌شوند. ساده‌ترین راه برای تشخیص این چوب‌ها از یکدیگر، توجه به نوع ذرات و خرده چوب‌های تشکیل دهنده آنها است.

سوالات متداول

راه تشخیص ام دی اف از نئوپان چیست؟

برای تشخیص ام دی اف از نئوپان باید سطح مقطع چوب را بررسی کنیم. اگر از جنس الیاف ریز باشد ام دی اف بوده و اگر از جنس ذرات و خرده‌های چوب باشد، نئوپان است.

نئوپان بهتر است یا ام دی اف؟

به طور کلی ام دی اف از نظر ویژگی‌هایی مانند مقاومت، روکش پذیری، پیچ خوری و برش پذیری بهتر بوده و نئوپان معمولا از لحاظ قیمت ارزان‌تر است. با این هر دوی این فرآورده‌های چوبی، ارزشمند بوده و مزیت‌های خاص خود را دارند.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا