کاربرد دریل ستونی چیست؟
تصور اکثر افراد از دریل، ابزاری برقی یا شارژی است که با یک دست قابل استفاده بوده و میتوان آن را همه جا با خود حمل کرد. با این حال انواع دیگری از دریل مانند دریل ستونی وجود دارند که کمتر شناخته شدهاند، اما نقشی کاربردی در انجام بسیاری از کارها و مصارف مختلف دارند. گاهی اوقات شما به دریلی نیاز دارید که ضمن برخورداری از دقت بالا، سوراخها را در مکانها و عمق مشخصی ایجاد کند. دریل ستونی این قابلیت را در اختیار شما قرار میدهد. به همین دلیل استفاده از این ابزار میتواند برای کارگاههای تولیدی بسیار مفید باشد. در این مقاله قصد داریم این ابزار را به طور کامل برای شما معرفی کرده و ویژگیهای آن را بررسی کنیم.
دریل ستونی چیست؟
همانطور که از نام این ابزار مشخص است، مهمترین بخش و در واقع ستون فقرات آن ستون دریل است. این بخش از دریل، پایه دستگاه را به بخش متشکل از موتور، کلگی، سه نظام و سایر قطعات مهم دستگاه متصل کرده و میز کار دریل نیز بر روی آن قرار گفته است. گاهی اوقات به این ابزار، دریل عمودی نیز گفته میشود.
نحوه عملکرد دریل ستونی بدین صورت است که قطعه کار بر روی میز دستگاه قرار گرفته و در صورت لزوم به وسیله گیره محکم میشود. ارتفاع میز کار توسط دستگیره تنظیم ارتفاع مشخص میشود. سپس مته مورد نظر درون سه نظام دستگاه قرار میگیرد. در مرحله بعد، عمق سوراخکاری و سرعت موتور دستگاه مشخص میشود. سپس با استفاده از اهرم دستگاه، مته به سمت نقطه مشخص شده روی قطعه کار هدایت شده و بر روی آن سوراخ ایجاد میکند.
دریل ستونی از نظر ابعاد به دو نوع رومیزی و ثابت تقسیمبندی میشود. دریل ستونی رومیزی قابلیت قرارگیری بر روی میز کارگاهها را داشته و ابعاد آن کوچکتر است. مهمترین مزیت نوع رومیزی، قابلیت جابجایی و حمل و نقل راحت آن است. دریل ستونی ثابت ابعاد به مراتب بزرگتری داشته و پایه آن بر روی زمین قرار میگیرد. این نوع دریل برای مصارف کاملا صنعتی طراحی شده است. دریل ستونی ثابت، از لحاظ فنی قدرت به مراتب بالاتری داشته و قطعات بزرگتری را میتوان با استفاده از آن دریل کاری کرد.
اصلیترین بخش دریل ستونی موتور آن است که به وسیله تسمه به چند پولی متصل شده و نیروی لازم برای سوراخکاری روی مواد مختلف را ایجاد میکند. مجموعه پولی و تسمهها در بخش کلگی دستگاه قرار گرفتهاند. تسمههای دستگاه بر روی شیارهای موجود بر روی پولیها قرار گرفته و آنها را به هم متصل میکنند. با تغییر جای تسمهها بر روی شیارهای پولیهای دستگاه، سرعت گردش موتور تغییر میکند. در برخی از مدلهای دریل ستونی تغییر شیار تسمهها و در نتیجه تغییر سرعت به صورت دستی انجام میشود. از سوی دیگر در برخی از مدلهای جدیدتر دریل ستونی، تنظیم سرعت دستگاه به صورت اتوماتیک و به وسیله دکمههای قرار گرفته روی بدنه انجام میشود.
اجزای دریل ستونی
در شکل زیر میتوانید بخشهای مختلف دریل ستونی را مشاهده کنید.
کاربرد دریل ستونی چیست؟
سؤالی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که آیا استفاده از دریل ستونی ضروری است؟ یا اگر شما انواع دریل را در اختیار دارید، آیا مزایای این ابزار به اندازهای هستند که خرید آن را توجیه کند؟ جواب این سؤالات کاملا به نوع کاربرد شما بستگی دارد. دریل ستونی وقتی برتریهای خود را نشان میدهد که شما نیاز به ایجاد سوراخهایی با زاویه مشخص و کاملا موازی با یکدیگر را دارید. ایجاد چنین سوراخهایی با سایر انواع دریل تقریبا غیرممکن است. کاربرد دیگر دریل ستونی هنگامی است که شما میخواهید شیارها را در عمق معینی انجام دهید. در واقع هنگامی که میخواهید عملیات سوراخکاری را بر روی تعداد زیادی قطعه کار انجام دهید، دریل ستونی بهترین گزینه است.
یکی دیگر از مزایای دریل ستونی، قدرت بیشتر و تنوع بیشتر تنظیمات سرعت آن است که استفاده از این ابزار را برای محیطهای کارگاهی بسیار مناسب میکند. قابلیت تنظیم سرعت دستگاه بر روی یک عدد مشخص هنگامی نقطه قوت خود را نشان میدهد که قطعه کار شما باید با سرعت مشخصی سوراخ شود. برای مثال اگر انواع مختلف چوب با سرعت بیش از حد توصیه شده سوراخ شوند ممکن است چوب در محل ایجاد شیار بسوزد. همچنین نقطه قوت دیگر دریل ستونی این است که برخلاف دریلهای معمولی، با کاهش سرعت دستگاه، قدرت آن کاهش نمییابد. در واقع هنگامی که سرعت گردش موتور دستگاه را کاهش میدهید، گشتاور آن افزایش مییابد. این ویژگیهای فنی باعث میشود دریل ستونی برای ایجاد سوراخ در مواد با درجه سختی بسیار بالا مانند فولاد نیز بسیار مناسب باشد.
نکات مهم برای خرید دریل ستونی
اولین نکته هنگام خرید دریل ستونی، انتخاب نوع مناسب آن است. بیشتر دریلهای ستونی موجود در بازار از نوع رومیزی هستند. اگر قصد استفاده از این ابزار برای مصارف کاملا صنعتی را ندارید همین نوع دریل ستونی را انتخاب کنید. با این حال اگر میخواهید از این ابزار در کارخانجات و کارگاههای صنعتی استفاده کنید و این نوع دریل پاسخگوی نیازهای شما نیست میتوانید دریلهای ستونی ثابت را خریداری نمایید.
نکته مهم دیگر هنگام خرید دریل ستونی، توان موتور دستگاه است. واضح است که هرچه توان موتور دستگاه بیشتر باشد، قدرت دریل کاری آن نیز بیشتر است. توان موتور بیشتر هنگامی کارایی خود را نشان میدهد که قصد سوراخکاری مواد دارای درجه سختی بیشتر هستید یا قصد دارید از دستگاه برای مدتزمانی طولانی استفاده کنید.
ویژگی مهم دیگر هنگام انتخاب دریل ستونی، ظرفیت سوراخکاری دستگاه است. ظرفیت سوراخکاری دریل ستونی در مواد مختلف تفاوت دارد. هر چه درجه سختی ماده بیشتر باشد ظرفیت سوراخکاری کمتر است. برای مثال ظرفیت سوراخکاری در فلزات یا بتن چوب کمتر است. سه نظام دریلهای ستونی نیز در دو نوع اتوماتیک و آچاری موجود است که در این بین سه نظام اتوماتیک به دلیل سرعت تعویض سریعتر مته مزایای بیشتری دارد. ظرفیت سه نظام نیز جزو ویژگیهایی است که باید به آن توجه کنید. اگر قصد استفاده از مته با قطر خاصی را دارید، مشخصات فنی دستگاه را بررسی کنید تا سه نظام آن با سایز مته مورد نظر شما سازگاری داشته باشد.
نکته دیگر هنگام انتخاب دریل ستونی، توجه به تنظیمات سرعت موتور دستگاه است. قابلیت تنظیم سرعت دریل باعث میشود کنترل بیشتری روی فرآیند دریل کاری مواد مختلف داشته باشید. برخی از مدلها دارای چندین حالت پیشفرض برای تنظیم سرعت دریل هستند.
معرفی برندهای دریل ستونی
بسیاری از برندهای تولیدکننده ابزارآلات، دریل ستونی را نیز در سبد محصولات خود گنجاندهاند. تمامی این برندها در بازار ایران حضور ندارند. با این حال برندهای محصولات برندهای معتبری در ایران یافت میشوند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
دریل ستونی شپخ
برند شپخ آلمان تنوع مناسبی در زمینه دریل ستونی دارد. دریلهای ستونی شپخ با توجه به نوع مدل برای طیف گستردهای از مصارف از نیمهحرفهای گرفته تا تماما حرفهای مناسب هستند. برخی از مدلهای دریل ستونی شپخ دارای یک صفحه نمایش دیجیتال هستند که با استفاده از آن میتوان سرعت موتور دستگاه را به صورت دقیق تنظیم کرد. همچنین تمامی مدلهای دریل ستونی شپخ مجهز به فناوری لیزر هستند که ایجاد سوراخهای دقیق بر روی قطعه کار را آسانتر میکند. از جمله سایر ویژگیهای مدلهای مختلف دریل ستونی شپخ میتوان به موتور قدرتمند، سه نظام اتوماتیک، بدنه چدنی، چندین حالت مختلف برای تنظیم سرعت موتور و … اشاره کرد.
دریل ستونی بوش
برند بوش تنوعی در زمینه دریل ستونی ندارد. تنها یک دریل ستونی با برند بوش در بازار موجود است. قلب تپنده دریل ستونی مدل PBD 40 بوش یک موتور ۷۱۰ واتی است که نیازهای کاربران نیمهحرفهای تا حرفه را برطرف میکند. این دستگاه مجهز به یک نمایشگر دیجیتال است که سرعت چرخش موتور و عمق سوراخکاری مته را نمایش میدهد. گیرههای دستگاه عملکردی سریع داشته و قطعه کار را به صورت کاملا ثابت نگه میدارند. سه نظام دستگاه نیز از نوع خودکار است که تعویض سریع متهها را امکانپذیر میکند. این محصول مجهز به یک گیربکس ۲ سرعته است که در حالت اول دارای بیشترین قدرت و در حالت دوم دارای بیشترین سرعت است.
دریل ستونی رونیکس
در حال حاضر برند رونیکس دو مدل دریل ستونی ۲۶۰۴ و ۲۶۰۳ را به بازار عرضه کرده است. عمده تفاوت این دو مدل این است که مدل ۲۶۰۳ بیشتر برای مصارف نیمهحرفهای و مدل ۶۴۰۴ برای مصارف حرفهایتر مناسب است. تفاوت مهم دیگر این دو مدل در ظرفیت سه نظام آنهاست که در مدلهای ۲۶۰۴ و ۲۶۰۳ به ترتیب ۱۶ و ۱۳ میلیمتر است. همچنین مدل ۲۶۰۴ دارای ۱۶ حالت مختلف برای تنظیم سرعت است. این در حالی است که در مدل ۲۶۰۳ تعداد ۵ حالت مختلف برای تنظیم سرعت دستگاه وجود دارد. تفاوتهای دیگری بین این دو دستگاه وجود دارد که با بررسی مشخصههای فنی میتوانید به آنها پی ببرید.
جمع بندی
دریل ستونی یکی از پرکاربردترین ابزارهای صنعتی است که با قابلیت سوراخکاری دقیق و حرفهای، نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا میکند. این ابزار در دو نوع رومیزی و ثابت طراحی و ساخت دریل ستونی انجام میشود که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. مهمترین ویژگیهای این دستگاه شامل قدرت موتور بالا، دقت فوقالعاده در سوراخکاری با دریل ستونی، قابلیت تنظیم عمق و زاویه سوراخکاری، و امکان کنترل دقیق سرعت است. برندهای معتبری مانند شپخ با ارائه مدلهای مجهز به فناوریهای پیشرفته مانند نمایشگر دیجیتال و سیستم لیزری، استانداردهای جدیدی در این صنعت ایجاد کردهاند.
سوالات متداول
آیا میتوان از دریل ستونی برای سوراخکاری تمام مواد استفاده کرد؟
بله، اما ظرفیت سوراخکاری با دریل ستونی در مواد مختلف متفاوت است. برای مثال، ظرفیت سوراخکاری در فلزات و بتن نسبت به چوب کمتر است.
تفاوت اصلی دریل ستونی رومیزی و ثابت چیست؟
دریل ستونی رومیزی قابل حمل و مناسب کارگاههای کوچک است، در حالی که نوع ثابت دارای ابعاد بزرگتر، قدرت بیشتر و مناسب مصارف صنعتی است.
چرا سرعت موتور در دریل ستونی اهمیت دارد؟
تنظیم سرعت مناسب از سوختن مواد حساس مانند چوب جلوگیری میکند و با کاهش سرعت، گشتاور افزایش مییابد که برای سوراخکاری مواد سخت ضروری است.