چرا چوب گردو ارزشمند است؟ | آشنایی با انواع چوب گردو و کاربردهای آن
چوب یکی از ابتدایی ترین موادی است که انسان از آن برای ساخت وسایل مختلف استفاده کرد و هم چنان هم یکی از مهمترین موادی است که از آن در ساخت و ساز استفاده میشود. چوب با داشتن ویژگیهای منحصر به فرد همیشه جزو یکی از مهمترین المانها در دکوراسیون بوده؛ زیبایی بیهمتا، نقش و نگار متفاوت، ایجاد حس گرما برای محیط، دوام نسبتا بالا و … همه از ویژگیهایی است که چوب را به مادهای پرطرفدار تبدیل کرده است.
یکی از انواع چوب که طرفداران زیادی هم دارد چوب گردو است. چوب گردو چوبی سخت، متراکم، تیره با دانههای ریز است و به دلیل استحکام و مقاومت بسیار بالای آن در نجاری بسیار پرکاربرد است. این چوب بعد از سنباده کاری بسیار صاف و صیقلی شده و بافت زیبای آن نمایان میشود.
ارتفاع درخت گردو معمولا بین 24 تا 35 متر، قطر آن یک و نیم تا دو متر و چگالی آن حدود 640 کیلوگرم بر متر مکعب است.
چوب گردو از خانواده راش سانان بوده و بیشتر در ژاپن، چین، آمریکا و فرانسه کشت میشود اما یکی از معروفترین انواع درخت گردو در ایران رشد میکند. درخت گردو ایرانی ابتدا در ایران سپس به خاورمیانه، یونان، روم، انگلیس و آمریکا برده شد.
درخت گردو در آب و هوای معتدل پراکنش خوبی دارد. درخت گردو ایرانی در مناطق شمال ایران، مغان، درگز، فارس، ارومیه و همدان به خوبی رشد میکند.
انواع رنگ چوب گردو
بسیاری تصور میکنند که چوب گردو به رنگ شکلاتی تیره یا قهوهای است این در حالی است که تنها رنگ چوب گردوی بومی آمریکای شمالی قهوهای تیره است. انواع دیگر چوب گردو در طیفهای رنگی قهوهای روشن، قهوهای متمایل به بنفش، قهوهای متمایل به قرمز و خاکستری موجود است. از لایه بیرونی درخت گردو برای تولید چوب سبکتر و از لایههای میانی برای تولید چوب سنگینتر با رنگ تیره استفاده میشود.
بیش از 12 گونه چوب گردو در دنیا وجود دارد که چوب گردو انگلیسی، سیاه و سفید از بهترین انواع آن برای مصارف مختلف مانند مبلمان سازی است.
برخلاف چوب گیلاس، بلوط و افرا که با افزایش سن رنگ آن تیره میشود، چوب گردو به مرور زمان روشنتر میشود اما خبر خوب این است که این روند را با پرداخت مجدد و استفاده از روغن جلای مناسب میتوان تا حد زیادی کنترل کرد و رنگ عسلی ملایمی به چوب داد.
علت تغییر رنگ چوب گردو
علل مختلفی میتواند باعث تغییر رنگ چوب شود که مهمترین آن قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. هم چنین برخی تولیدکنندگان چوب از بخار برای خشک کردن چوب استفاده میکنند که این کار باعث میشود رنگ چوب به خاکستری تغییر رنگ دهد.
بروسن یا لپ به گرههای بزرگ و کوچک یا غدههای درخت گفته میشود که در مورد چوب گردو باعث ایجاد زیبایی منحصر به فرد و نقش و نگار بسیار زیبا میشود و ارزش فراوانی در صنعت چوب دارد. بروسن در اثر رشد روی درخت ایجاد شده و مقداری برآمده بوده و شبیه زگیل است. نقش یا گره بروسن در اثر تقسیم غیرطبیعی سلولهای رشد ایجاد میشود.
نقش بروسن در بافت چوب گردو مانند یک الگوی مدور و سفت به نظر میرسد. چوب گردو الگوی بافتی منحصر به فردی داشته که این الگو در حالت بینابینی الگوی بافتی متمایز بلوط و الگوی بافتی یکنواخت افرا قرار دارد.
در حالی که چندین نوع درخت گردو وجود دارد اما گردوی سیاه گونه ای است که از آن بیشتر در خانهها استفاده میشود. غلظت رنگ قهوهای در آن متفاوت است و ممکن است قالبی قرمز، بنفش یا خاکستری داشته باشد. گردوی سیاه معمولا الگوی رگهای تقریبا مستقیم داشته و به دلیل استحکام بسیار زیاد جزو گونههای پرطرفدار شناخته شده است.
چوب گردو سخت است یا نرم؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید با معنی چوب سخت و نرم آشنا شوید. برخی به اشتباه بر این باورند که واژه سختی یا نرمی نشان دهنده میزان مقاومت چوب در برابر ضربه یا صدمه است؛ این در حالی است که چوب سخت به چوب درختان پهن برگ مانند گیلاس، گردو، بلوط و افرا و چوب نرم به چوب درختان سوزنی برگ مانند سرو، کاج و صنوبر اطلاق میشود.
چوب سخت به آرامی می سوزد و ذغال آن با دوام است مانند گردو، بلوط، ساج، توس و ماهگونی. اما آتشی که از چوب نرم تولید می شود حرارت زیادی دارد و البته عمر کوتاهی هم دارد مانند چوب سرو، صنوبر، سدر، کاج اروپایی و چوب سیاه کاج.
معمولا سازه چوبی ساخته شده از چوب نرم، ارزان تر از چوب سخت است.
میزان سختی چوب گردو
برای تعیین میزان سختی و دوام چوب از آزمایشی به نام ژانکا استفاده میکنند. در این آزمایش توپی فولادی روی بلوک قرار داده و آنقدر به آن نیرو وارد میکنند تا نصف توپ در آن فرو رود. این نیرو برحسب پوند محاسبه میشود. بر طبق این آزمایش میزان سختی گردو برابر 11010 پوند است در حالی که میزان سختی چوب گیلاس 9950 پوند است.
این چوب بسیار مقاوم است اما این به این معنا نیست که در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت و گرما مقاوم است. بنابراین نبایدد از این چوب در محیطهای باز استفاده کرد؛ زیرا به سرعت میپوسد.
نحوه تشخیص چوب گردو اصل
اگر بخواهیم صادقانه بگوییم نحوه تشخیص چوب گردو اصل به سادگی نیست؛ زیرا بسیاری از انواع چوب شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند. پس بهتر است در قدم اول لوازم چوبی خود را از مغازههای معتبر تهیه کنید. گردو در مقایسه با دیگر چوبهای دیگر گران قیمتتر است به همین دلیل اغلب از آن برای روکش استفاده میکنند. استفاده از چوب گردو به عنوان روکش باعث صرفه جویی در هزینهها میشود و ظاهر چوب را برای کار ایجاد میکند.
درخت گردو کلرو (Claro walnut) یک چوب نفیس رنگارنگ است که بعد از برداشت معمولا به جای خشک کردن در کوره، آن را در معرض هوا خشک میکنند تا نوارهای رنگی زیبای آن حفظ شود.
ویژگی چوب گردو
- نقش و نگار زیبا
- دوام و پایداری در برابر ضربه
- قابلیت جلا و پرداخت
- تنوع رنگی
- در دسترس بودن گونههای مختلف
- امکان رنده و اره آسان
- مقاوم در برابر فرسایش و ساییدگی
- ریز بافت با الیاف یکدست
- قابلیت چسب خوری و میخ خوری
- صیقل پذیری
- شکل و فرم پذیری بالا
- وزن کم
- رنگ و بافت خاص
کاربرد چوب گردو
- مبلمان سازی
- ساختمان سازی
- ساخت کف پوش طبیعی
- روکش و نمای ساختمان
- تزیین اتاق اتومبیل و واگن سازی
- ساخت دست سازههای نفیس
- کانتر و پیشخوان
- خراطی
- ساخت آلات موسیقی
- منبت کاری
- مجسمه سازی
- خاتم کاری
- معرق کاری
- ساخت قنداق تفنگ
تشخیص چوب گردو
امروزه به دلیل قیمت بالای چوب گاهی در ساخت وسایل چوبی از رزین به جای چوب استفاده میکنند. برای تشخیص رزین از چوب یک راه ساده وجود دارد و آن دقت به نحوه رنگ آمیزی آن است. اگر رنگ چوب حالت مات یا کدر داشته باشد رزین است.
روش دیگر وزن کار است؛ اگر وزن کار خیلی سنگین باشد یعنی وسیله شما از رزین ساخته شده است. روش آخر و راحتترین راه این است که یک سوزن بردارید، آن را داغ کنید و زیر پایه مبل فشار دهید. اگر سوزن در پایه فرو رفت و بوی پلاستیک داد یعنی وسیله شما از رزین ساخته شده است.
در این مقاله با خصوصیات، ویژگیها و کاربردهای چوب گردو آشنا شدید. این چوب با تمام مزایایی که دارد معایبی هم دارد که از جمله آن میتوان به قیمت بسیار بالا، داشتن گره درونی و گره روی پوسته بیرونی و … اشاره کرد. اگر با توجه به تمام موارد ذکر شده باز هم قصد استفاده از چوب گردو را دارید باید سعی کنید از نقاط ضعف یا معایب آن در جهت صحیح استفاده کنید برای مثال قسمتی از چوب که گرهی آن مشخص است را در قسمتهایی از کار که کمتر دیده میشود استفاده کنید مانند پشت درهای کابینت یا پشت صندلیها.
چوب گردو برای کارهای نجاری و ساخت آثار نفیس بسیار ایده آل است تنها نکتهای که باید مد نظر قرار دهید این است که تکنیکهای روش کار با آن را بدانید تا نتیجه کار شما ایده آل شود.
اگر شما هم تجربهای در رابطه کار با چوب گردو دارید در بخش نظرات تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
برای من زیباترین و مرغوب ترین چوب بوده همیشه