منگنه کوب بادی چیست؟ | مزایا، معایب، نحوه کار و مقایسه آن با منگنه کوب برقی
منگنه کوب بادی چیست؟
منگنه کوب بادی ابزاری است که از آن معمولا در کارهای ساخت و ساز استفاده میشود. این ابزار شباهت زیادی به اسلحه داشته و ماشه و خشاب دارد. نیروی لازم برای انجام کار در منگنه کوب بادی از طریق هوای فشرده تامین میشود و از این طریق منگنهها را با دقت، سرعت و قدرت بالا درون چوب فرو میکند. منگنه کوب ابزاری ایده آل برای وصل کردن مواد مختلف به یکدیگر است. منگنه کوب بادی و برقی هر دو یک کار را با کیفیت بالا انجام میدهند و تنها تفاوت آنها در منبع تغذیه مورد استفاده است. در ادامه با ما همراه باشید تا با مزایا و معایب هریک از انواع منگنه زنها آشنا شوید.
مزایای منگنه کوب بادی
- منگنه کوب بادی در مقایسه با منگنه کوب برقی عملکرد بهتری دارد و این به دلیل زمان کم و سرعت بالای انجام کار توسط آن است.
- ابزار بادی از توربین برای انجام کار استفاده میکنند که همین باعث شده که تعمیر ابزار بادی آسانتر از ابزار برقی باشد و هزینه تعمیر و نگهداری کمتری داشته باشد؛ از طرفی دیگر دوام بالاتری داشته باشد.
- هزینه کار با ابزار پنوماتیک در مقایسه با ابزار برقی بسیار کمتر است زیرا ابزار پنوماتیک با نیروی هوای فشرده کار میکنند اما ابزار برقی نیاز به برق دارند.
معایب منگنه کوب بادی
- اگرچه منگنه کوب بادی وسیلهای سبک و قابل حمل است اما کمپرسورهای هوا معمولا بزرگ و سنگین هستند.
- هنگام کار با ابزار بادی باید به تنظیمات اولیه و نکات ایمنی توجه کنید در صورتی که تجهیزات ایمنی و نکات اولیه راه اندازی به خوبی رعایت نشود ممکن است صدمات و آسیبهای جبران ناپذیری به کاربر و حتی افراد دیگر که در محیط کار یا کارگاه حضور دارند برسانند؛ به همین جهت کار با ابزار پنوماتیک نیاز به رعایت نکات ایمنی بیشتری دارد.
- صدایی که منگنه کوب حین کار ایجاد میکند بسیار زیاد است و به نوعی میتواند باعث تشدید آلودگی صوتی شود به همین جهت برای محافظت از گوش حتما باید از گوشگیر ایمنی استفاده کنید. هم چنین برای محافظت از چشم حتما از عینک ایمنی استفاده کرده و برای محافظت از پا کفش ایمنی بپوشید.
- دقت داشته باشید که هنگام استفاده از کمپرسور باد ممکن است شلنگ آن دست و پا گیر باشد.
- برای روان کاری و روغن کاری منگنه کوب بادی به میزان روغن بیشتری نیاز است.
مزایای منگنه کوب برقی
- منگنه کوب برقی نسبت به منگنه کوب بادی در دسترستر بوده و مقرون به صرفهتر است. از منگنه کوب برقی بدون هیچ گونه محدودیتی میتوان در پروژههای مختلف ساخت و ساز و بازسازی استفاده کرد. ابعاد منگنه کوب برقی در مقایسه با نوع بادی آن بسیار کوچکتر بوده و از آنجا که نیاز به اکسسوری و متعلقات خاصی ندارد وزن آن هم کمتر از منگنه کوب بادی است؛ به همین جهت حمل و نقل آن بسیار آسانتر است.
- اندازه کوچک و قابلیت حمل آسان منگنه کوب برقی باعث شده تا در کار با مواد ظریف یا شکستنی کارآمدتر باشد و کارایی بهتری داشته باشد؛ از آنجا که منگنه کوب پنوماتیک با نیروی هوای فشرده کار میکند و بسیار قوی است در کار با مواد نازک و ظریف ممکن است به پروژه آسیب بزند.
- خطرات و موارد ایمنی در کار با منگنه کوب برقی بسیار کمتر از منگنه کوب پنوماتیک است؛ به همین جهت برای مصارف خانگی و کارگاههای نیمه صنعتی بسیار ایده آل است.
معایب منگنه کوب برقی
- از آنجا که منگنه زن برقی برای کار به منبع برق نیاز دارد طبیعی است که در صورت قطعی برق امکان استفاده از آن وجود ندارد و باید تا زمان وصل شدن مجدد برق یا اتصال آن به ژنراتور برق صبر کنید.
- اگر میزان استفاده شما از منگنه زن برقی بسیار بالا است باید بدانید که این ابزار بیشتر دچار استهلاک شده و در صورت استفاده بالا بیشتر امکان خرابی دارد، هم چنین هزینه برق هم از دیگر معایب این ابزار است.
منگنه کوب بادی یا برقی؟
پاسخ به این سوال تا حد زیادی به کاربرد شما و نوع کاری که میخواهید انجام دهید بستگی دارد؛ به همین جهت پاسخ قطعی و یکسانی برای این سوال وجود ندارد.
اگر استفاده شما به مصارف خانگی یا نیمه صنعتی محدود میشود و به صورت مداوم از آن استفاده نمیکنید پیشنهاد میکنیم منگنه زن برقی را تهیه و انتخاب کنید اما اگر کاربری شما به صورت صنعتی و حرفهای است بهتر است منگنه زن پنوماتیک یا بادی را انتخاب کنید تا راندمان و خروجی مطلوب از پروژهها برایتان حاصل شود.
پس بهترین پاسخ به این سوال این است که ابتدا باید هدف و انتظارات خود را مشخص کنید و سپس بر اساس آن منگنه زن مناسب برای کارتان را تهیه کنید به این ترتیب در زمان و هزینه صرفه جویی کردهاید.
طرز کار منگنه کوب بادی و نکات ایمنی که باید بدانید!
اولین و مهمترین نکته در کار با ابزار رعایت نکات ایمنی است. منگنه زن اهرم محافظ نداشته و با کوچکترین برخورد دست با ماشه، منگنه را با شدت و قدرت بالا پرتاب میکند؛ به همین جهت حین کار باید حتما موارد ایمنی را رعایت کنید و تمام افراد حاضر در کارگاه حتما از عینک ایمنی استفاده کنند.
حین کار با دستگاه هیچگاه دست خود را روی ماشه نگه ندارید؛ زیرا ماشه بسیار حساس است و با کوچکترین حرکت و ضربه، شلیک میکند.
ضربات و صدای منگنه کوب مخصوصا هنگام منگنه کاری داخل درب بسیار زیاد و گوش خراش است؛ به همین جهت بهتر است حتما از گوشگیر برای کاهش صدا استفاده کنید.
برخی به اشتباه به جای استفاده از کمپرسور هوا از کپسول اکسیژن یا گاز برای تامین نیروی مورد نیاز منگنه کوب بادی استفاده میکنند که این کار بسیار خطرناک بوده و خطر انفجار را به همراه دارد.
فشار مناسب برای کار با منگنه کوب بین 7 تا 12 بار است پس همیشه فشار پمپ باد یا کمپرسور را در همین محدوده نگه دارید.
فشار 12 بار برای منگنه کوب بسیار بالا است، حتی در بیشتر موارد توصیه میشود از فشار 9 بار هم استفاده نکنید؛ زیرا شلیکهای منگنه کوب بسیار قوی و شدید خواهد بود.
بعد از اتمام منگنه کاری حتما خشاب را خالی کنید و شلنگ را از پمپ باد جدا کنید. حین منگنه کاری حتما منگنه کوب را به خوبی در تماس کامل با سطح قرار داده سپس اقدام به شلیک کنید در غیر این صورت ممکن است منگنه برگردد و به سر یا صورتتان برخورد کند.
هنگام کار با منگنه کوب از شوخی پرهیز کنید؛ زیرا وسیلهای بسیار خطرناک است. همچنین اگر خسته هستید از کار با آن اجتناب کنید؛ زیرا ممکن است منگنه را به دستتان بزنید.
هیچ گاه ابزار را روی زمین رها نکنید؛ بهتر است استند یا مکانی را برای قرارگیری منگنه کوب در نظر بگیرید و همیشه آن را در جای خود قرار دهید.
نحوه کار با منگه زن بادی
در صورتی که دمای هوا صفر یا زیر صفر است قبل از کار حتما باید منگنه کوب را گرم کنید تا کارایی دستگاه بهینه باشد. برای گرم کردن دستگاه میتوانید منگنهها را از خشاب خارج کنید و هر چند ثانیه یک بار شلیک کنید. پس از 15 تا 20 بار شلیک منگنه کوب گرم شده و پیستون میتواند به ضربه گیر کمک کند تا انعطاف پذیری لازم را به دست بیاورد.
اگر به صورت مدوام و هر روز از منگنه کوب استفاده میکنید باید هر روز قبل از شروع کار منگنه کوب را روغن کاری کنید. برای این کار کافی است 3 یا 4 قطره روغن از قسمت ورودی هوا داخل دستگاه بریزید.
حین خارج کردن منگنه از خشاب یا جایگذاری آن حتما دهانه منگنه کوب را به سمت پایین نگه دارید تا در صورت شلیک احتمالی سوزن با صورت یا چشم شما برخورد نکند.
در هنگام جایگذاری منگنه در داخل خشاب، مراقب باشید گرد و خاک یا … وارد خشاب نشود.
اگر منگنه زن شلیک میکند اما منگنه از آن خارج نمیشود به دلیل آن است که فشار باد مناسب نیست. فشار باید بین 7 تا 12 بار باشد. اگر فشار دستگاه درست بود ممکن است سوزن در آن گیر کرده باشد. اگر هنگام کار با منگنه کوب، سوزن یا منگنه در دهانه گیر کرد باید ابتدا آن را از منبع تغذیه جدا کنید یعنی شلنگ را از کمپرسور هوا جدا کنید سپس با استفاده از آچار آلن مخصوص که در جعبه دستگاه موجود است ابتدا دهانه منگنه کوب را باز کردوه و با انبر دم باریک سوزن گیر کرده را خارج کنید.
دلیل دیگر که ممکن است باعث شود سوزن منگنه از دستگاه خارج نشود این است که منگنه رنگ زده است یا اندازه آن برای کار با این ابزار مناسب نیست.
آخرین دلیل هم میتواند کثیفی بیش از حد پیستون یا نیاز به روغن کاری ابزار باشد. در این حالت همانطور که پبشتر اشاره کردیم از طریق قسمت ورودی هوا 3 تا 4 قطره روغن داخل منگنه کوب بریزید.
امیدواریم با خواندن مقاله بالا اطلاعات جامع و مفیدی درباره انواع منگنه کوب، کاربردهای آن و نحوه کار با آن به دست آورده باشید. هم چنین اگر شما هم سوال یا تجربهای درباره انواع منگنه زن داشتید در بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید.