پیچ خودکار چیست و تفاوت آن با پیچ معمولی
پیچ خودکار و پیچ معمولی طراحی و تنوع زیادی دارند و در کاربردهای مختلف قابل استفاده هستند. این دو نوع پیچ تفاوتهایی هم دارند که در ادامه با کاربردها و تفاوتهای این دو بیشتر آشنا میشویم.
پیچ خودکار چیست؟
پیچهای خودکار اتصالدهندههای چندمنظورهای بوده و انتخاب صنعتی پرطرفداری هستند. این نوع پیچ رزوهدار، مخروطی و نوکتیز بوده و اتصالات محکمی را با مواد مختلف ایجاد میکنند. استفاده از این پیچها در پروژههای متعددی که خودتان انجام میدهید، کارتان را راه میاندازد و نیازهایتان را برآورده میکند. پیچهای خودکار در سایزها و انواع مختلفی برای کار با چوب، فلزات، دیوار خشک و حتی بتن موجود هستند.
طراحی پیچهای خودکار به نحوی است که به صورت خودکار و بدون نیاز به مهره به قطعه اعمال میشوند اما در بعضی از موارد لازم است سوراخ راهنما را از قبل دریلکاری کنید. اگر بخواهید تمام این سوراخها را یکباره حفر کنید کمی زمان میبرد؛ چراکه چند بار باید مته را عوض کنید. میتوانید خودتان سوراخهای راهنما را با میخ حفر کنید اما استفاده از دریل برقی با و بدون سیم کارتان را راحتتر میکند. دریل در مقایسه با پیچگوشتیهای دستی پیچها را راحتتر نصب کرده یا حتی باز میکند.
ویژگیهای پیچ خودکار
- این پیچها نوک تیز بوده، رزوههای ریز یا درشتی داشته، بدون مهره نصب میشوند و قطعات چوب و پلاستیک را به هم متصل میکنند.
- معمولا پیچهای خودکار در جاهایی کاربرد دارند که باید دو قطعه از موادی را به هم متصل کنید که در آنها فقط به یک سمت مواد دسترسی دارید. در جاهایی که به هر دو طرف دسترسی داشته باشید، میتوانید از پیچ معمولی یا بولت استفاده کنید.
- پیچهای خودکاری بیشتر در جاهایی استفاده میشوند که باید قطعات محصولاتی نظیر مبلمان را از هم جدا کرده و دوباره سرهم کنید؛ چون پیچهای خودکار میتوانند در همان رزوههایی که از آن جدا شدهاند دوباره جاسازی شوند.
استاندارد
پیچهای خودکار باید با الزامات استاندارد مطابقت داشته باشند. برای این پیچها از استانداردهایی مانند ASTM، DIN یا ISO استفاده میشود. برای انتخاب پیچ باید با توجه به کاربرد مورد نظر، به جدول استاندارد آن توجه کنید.
انواع متداول پیچ خودکار
در این بخش چند نمونه از انواع متداول پیچهای خودکار را معرفی میکنیم:
پیچ خود دریل با کلگی صاف یا پیچ خزینهکاری
کلگی پیچ زیر سطح مواد اطراف قرار میگیرد و در مجموع سطح اتصال صاف و یکنواختی ایجاد میشود.
پیچهای خودکار آلن یا سر سوکتی
درایو این پیچ شکل خاصی دارد و موقع ورود به قطعات مختلف احتمال شکستگی و کج و معوج شدن آن کمتر میشود.
پیچهای خودکاری سر شیپوری
این پیچها سرِ خزینهای و صافی دارند. شکل کلگی پیچ باعث میشود تنش در بخش گستردهتری در مقایسه با پیچ سر صاف توزیع شود. از این پیچها برای اتصال تختههای گچی به چوب و به گلپیچهای فلزی استفاده میشود.
پیچ های خودکار با سر فلنجی
معمولا از این پیچها برای اتصال فلز به فلز یا پلاستیک به پلاستیک استفاده میشود. سر فلنجیِ پیچ باعث میشود تا گشتاور گیرش بیشتری نسبت به سایر پیچها اعمال شود.
پیچ معمولی چیست؟
پیچ معمولی هم مانند پیچ خودکار اتصالدهندهای پرطرفدار و همهکاره است. این پیچ رزوه داشته ولی معمولا نوک گرد است. استفاده از این نوع پیچ اتصال محکمی را با مواد مختلف ایجاد میکند. پیچ معمولی در سایز و انواع مختلفی برای استفاده در مواد مختلفی مانند چوب، فلزات، دیوار خشک، بتن و در پروژههای خانگی مناسب است.
پیچ معمولی همراه با مهره استفاده شده و بیشترین مقاومت نگهداری اتصال را در مقایسه با پیچ خودکار و دیگر اتصالدهندهها دارد. با وجود رزوههایی که در بدنه این پیچها طراحی شده، قدرت نگهداری خارقالعادهای داشته برای نصب آنها باید از مهره و واشر استفاده کنید. واشر موجب توزیع بار در سطحی گستردهتر شده و به کاهش سایش و پارگی کمک میکند. همچنین پیچهای معمولی نسبت به پیچهای خودکار دیرتر شل میشوند. پیچ و مهره در سایز و انواع مختلفی تولید شده و برای اتصال مواد مختلف از قبیل فلز، چوب و بتن استفاده میشود.
برای نصب و جداسازی پیچ و مهره باید از آچار دستی یا پنوماتیک استفاده کنید. این پیچها در مقایسه با پیچ خودکار راحتتر قابل جداسازی هستند. آچار پنوماتیک گشتاور بسیار بیشتری نسبت به ابزار دستی ایجاد کرده و کارتان را راحتتر میکند.
اگر شناختی کلی از انواع پیچ داشته باشید بهراحتی میتوانید تصمیم بگیرید که کجا و چه موقع از هر کدام استفاده کنید.
تفاوت پیچ خودکار با پیچ معمولی
قبل از اینکه بین انتخاب پیچ معمولی و پیچ خودکار تصمیم بگیرید به این سه مورد توجه کنید:
کاربرد
به نوع پروژهای که انجام میدهید دقت کنید. این نکته را به خاطر داشته باشید: پیچ و مهره قدرت نگهداری فوقالعادهای دارد ولی پیچ خودکار قدرت نگهداری متوسطی دارد. از پیچهای خودکار در پروژههای ساختمانی سبک تا متوسط نظیر حصارکشی یا قاببندی استفاده کنید. در پروژه های سنگین از پیچ و مهره استفاده کنید. همچنین این پیچها برای مونتاژ و دِمونتاژ قطعات مناسب هستند.
مواد
ممکن است بخواهید از ورق فلز، چوب، بتن یا دیوار خشک برای پروژههایتان استفاده کنید. در هر صورت باید مشخص کنید که این مواد را چگونه میخواهید به هم متصل کنید؟ باید از پیچ خودکار استفاده کنید یا معمولی؟
موادی که معمولا در آنها از پیچ خودکار استفاده میشود عبارتند از:
- پلای وود
- تختههای پرسشده
- دیوار خشک
- ورق فلز
- تختههای دکینگ
موادی که معمولا در آنها از پیچ معمولی و مهره استفاده میشود عبارتند از:
- بتن
- داربست
- تیر
در بعضی از مواد باید ترکیبی از پیچ خودکار و معمولی استفاده شود. مثلا شاید بتوانید از پیچ خودکار در قطعهای با ابعاد 5 × 10 سانتیمتر برای داربستی استفاده کنید که بخشی از یک چارچوب است اما بهتر است برای کاربردهایی نظیر مونتاژ قطعات دکینگ از پیچ و مهره استفاده کنید. موقع انتخاب بین پیچ خودکار و معمولی حتما به بارِ وارد شده بر اتصالدهنده در ترکیب با مواد مختلف توجه کنید.
هزینه
همیشه در پروژههایتان به هزینه و قیمت توجه کنید به ویژه زمانیکه لازم است از تعداد اتصالدهندههای زیادی استفاده کنید، اهمیت این موضوع را بیشتر میتوانید درک کنید. معمولا پیچ و مهره گرانقیمتتر هستند البته به این نکته نیز توجه کنید که استفاده از اتصالدهنده مناسب در بلندمدت موجب صرفهجویی در وقت و هزینه میشود. اگر از اتصالدهنده نامناسب برای قطعات استفاده کنید و سپس ناچار شوید قطعه مورد نظر را تعمیرکنید، درواقع با انتخاب ارزانقیمتتر اولیه در هیچیک از هزینهها نتوانستهاید صرفهجویی کنید.
حالا با توجه به موارد فوق میتوانید تفاوت بین پیچ خودکار و معمولی را تشخیص دهید و با درنظرگرفتن شرایط اقدام به خرید پیچ مناسب کنید. کارشناسان ما نیز میتوانند به شما کمک کنند تا بهترین انتخاب را با صرفهجویی در وقت و هزینهتان داشته باشید.
سوالات متداول
کاربردهای پیچ خودکار چیست؟
از پیچ خودکار برای پلای وود، تختههای پرسشده، دیوار خشک، ورق فلز و تختههای دکینگ استفاده میشود.
کاربردهای پیچ معمولی چیست؟
از پیچ معمولی در داربست، بتن و تیر استفاده میشود.