ابزار و یراق

گیره نجاری چیست چه کاربردهایی دارد؟ | انواع گیره نجاری را بشناسید!

گیره نجاری چیست؟

اگر شما هم جزو علاقه‌مندان به کارهای نجاری هستید حتما از اهمیت گیره نجاری باخبر هستید. گیره نجاری تنها برای نگه داشتن دو قطعه در کنار هم کاربرد ندارد و از آن در کارهای مختلفی مانند پرس‌کاری، مونتاژکاری و حتی فرم‌دهی استفاده می‌شود. گیره نجاری انواع مختلفی دارد که بسته به نوع و کارکرد، از آن در کارهای مختلفی مانند سنباده‌زنی، رنده‌کاری و … استفاده می‌شود. با ما همراه باشید تا در ادامه با تعدادی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین گیره‌ها در صنعت چوب و نجاری آشنا شوید.

انواع گیره نجاری

گیره تفنگی

گیره تفنگی یکی از ابزارهای مهم و پرکاربرد در نجاری است که از آن برای پرس کردن چوب، نگه داشتن دو قطعه در کنار هم، کنترل بهتر در مونتاژکاری و… استفاده می‌شود. گیره تفنگی بدنه‌ فلزی و مقاوم داشته که با استفاده از آن می‌توانید دو قطعه کار را محکم در کنارهم نگه دارید. در کارگاه‌های نجاری برای اتصال دو قطعه چوب یا ام دی اف از این نوع گیره بسیار استفاده می‌شود.

گیره تفنگی ماشه‌ای دارد که سریع باز و بسته می‌شود و سرعت کار با آن در مقایسه با گیره‌های نجاری دیگر بیشتر است. فک بالایی این گیره ثابت و فک پایینی آن متحرک و ماشه محکم کردن آن نیز در این قسمت قرارگرفته و مانند پیچ‌دستی قدیمی نیاز به بستن پیچ ندارد.

گیره‌ یا کلمپ برای نگه‌داشتن و محکم کردن اجسام و قطعات مختلف در جای خود برای کارهای مختلفی مانند ماشین‌کاری، نجاری و … استفاده می‌شود. گیره‌ها دارای فک ثابت و متغیر هستند.

گیره C کلمپ

C کلمپ

همانطور که از اسم این گیره پیدا است، ظاهر این گیره شبیه حرف C یا G است و به همین جهت به آن گیره سی، سی کلمپ یا جی کلمپ می‌گویند. بدنه این گیره فلزی و به‌صورت یکپارچه بوده و قدرت بسیار بالایی برای نگه داشتن قطعات مختلف دارد. در قسمت انتهایی پیچ و بالای گیره‌ که قطعه بین آن‌ قرار می‌‌گیرد، سر تختی دارد که با پیچاندن پیچ این دو سر از هم دور یا به هم نزدیک می‌‌شود. این گیره سایزهای مختلفی دارد که از مدل‌های کوچک برای کارهای ظریف و از مدل‌های بزرگ برای کارهای سنگین که به قدرت بالا نیاز دارد استفاده می‌شود. نحوه کار این گیره با چرخاندن پیچ در قسمت زیر قاب است که با چرخاندن آن به فشار مطلوب می‌رسند که این کار ممکن است کمی زمان‌بر باشد و به نوعی از معایب C کلمپ باشد.

گیره دو پیچ چوبی

از این گیره برای چسباندن زهوارهای نیم‌گرد و نگهداری موقت قطعات چوبی در کنار هم استفاده می‌شود.

گیره‌ لوله ای

لوله‌ای

گیره‌ی لوله‌ای نوعی گیره است که اغلب در کارگاه های چوبی، لوله کشی یا کابینت سازی استفاده می‌شود. این نوع گیره یکی از قوی‌ترین انواع گیره است. این گیره از یک میله بلند، بازو و دو فک تشکیل شده که با چرخاندن پیچ، فک آن به صورت کشویى روى بازوى تنگ حرکت می‌کند و در فاصله مورد نظر قرار می‌گیرد.

گیره موازی

گیره موازی شباهت بسیار زیادی به پیچ دستی دارد با این تفاوت که فک‌ بالا و پایین این گیره به ‌صورت یکپارچه و یکدست به قطعه فشار وارد کرده و دو قطعه را با فشار یکنواخت در کنار هم نگه می‌دارد. از این گیره برای پرس صفحات چوبی یا پرس ورق چوبی در حالت نر به نر استفاده می شود.

پیچ دستی نجاری

پیچ دستی

پیچ دستی یکی از قدیمی‌ترین انواع گیره است که از آن در صنعت نجاری استفاده می‌شود. این پیچ‌ از آرواره‌های جامد چوبی یا فلزی ساخته می‌شوند. ساختار پیچ دستی نجاری به گونه‌ای است که یک فک ثابت در انتهای نوار و یک فک دیگر در امتداد نوارداشته که از آن برای تنظیم ظرفیت و فشار وارده استفاده می‌کنند. بسته به نوع پیچ دستی و کیفیت آن قیمت پیچ دستی نجاری متفاوت است.

گیره ماهی

گیره ماهی یکی از ابزار پر کاربرد در انواع کارگاه‌‌ها، خانه‌ها، آتلیه‌های عکاسی و … است. از این گیره برای لبه دوبل کردن MDF، تثبیت قطعه کار برای معرق کاران و … استفاده می‌شود. این گیره با داشتن دندانه‌های ریز در داخل دهانه باعث می‌شود قطعه کار محکم ثابت شود.

گیره اهرمی

این گیره شباهت زیادی به پیچ دستی نجاری داشته با این تفاوت که به‌ جای دسته‌ پیچ گردان و پیچ گره، اهرم و تنها کافی است که فک متحرک را به قطعه نزدیک کرده و با پایین کشیدن دسته اهرم گیره کاملاً سفت و قطعه‌ی کار محکم می‌شود.

گیره‌ انبری

گیره انبری

ظاهر این گیره شبیه انبر است و در مقایسه با دیگر انواع گیره بسیار کوچک است. این گیره‌ برای انجام تعمیرات کوچک، مفید و کاربردی است. برخی از انواع آن لنت‌های لاستیکی روی آرواره‌ داشته تا از آسیب به قطعات جلوگیری کند. از این گیره در تعمیرات، رنگ آمیزی یا چسباندن تکه‌های مختلف استفاده می‌شود.

  • نکته: از این گیره برای کار با چوب نرم استفاده نکنید.
خرید چسب

گیره نجاری رومیزی

گیره نجاری رومیزی روی سطوحی مانند میز یا لبه‌ی آن قرار گرفته و با چرخاندن دسته‌، فاصله‌ی دو فک آن کم‌ و زیاد می‌شود. این گیره انواع مختلفی داشته و بسته به نوع و کیفیت آن قیمت متفاوتی دارد.

گیره تسمه ای نجاری

این گیره که به تنگ کلافی هم معروف است برای مونتاژ کاری و چسباندن قطعاتی مانند کلاف صندلی، چهارچوب قاب و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیره انواع طنابی، فلزی و پارچه‌ای دارد که با توجه به جنس کار می‌توانید یکی از آنها را انتخاب کنید.

گیره اتوماتیک دستی

اتومات دستی

گیره اتوماتیک دستی برای کارهای نجاری پیشرفته بسیار ایده‌آل است؛ زیرا برای نگه داشتن گیره مجبور نیستید آن را با دست نگه دارید. ساختار این گیره به‌صورتی است که فک بالایی ثابت و فک پایینی آن متحرک است. برای محکم کردن این گیره نیاز به پیچ نیست و فقط کافی است دستگیره‌های گیره را با دست فشار دهید تا در جای خود محکم شوند. این گیره معمولا از فولاد سخت ساخته شده و برای کار روی پروژه‌های پیچیده بسیار مناسب است.

تنگ قاب

قائمه بودن از مهم‌ترین نکات در قاب و چهار چوب سازی است؛ به همین جهت تنگ قاب یکی از ابزار ضروری در کارگاه قاب سازی و نجاری است که برای نگهداری چهارچوب قاب استفاده می‌شود. تنگ قاب نخی، تسمه ای، برزنتی، پارچه ای از انواع مختلف این گیره هستند که هر کدام کاربرد متفاوتی دارند.

نحوه استفاده از تنگ قاب به این گونه است که بعد از چسب کاری چهارچوب و قرار دادن آن در جای خود، 4 زاویه قائمه را در چهار گوشه قاب قرار داده سپس نخ یا تسمه را دور آن پیچیده و محکم کنید.

گیره‌ گونیا

گیره گونیا

قائمه بودن زوایا در بسیاری از صنایع به‌خصوص در صنعت چوب و در ساخت سازه‌های مختلف اهمیت بسیار بالایی دارد. گیره گونیا کار را بسیار راحت کرده و در پروژه‌های مختلف مانند فریم بندی، ساخت مبلمان یا رولپلاک کاربرد دارد. این گیره برای انجام کلیه‌ی کارهای چوبی و برخی کار‌های فلزی کاربرد فراوان دارد پس گیره گونیا را می‌توان برای گونیا کردن دو پروفیل چوبی، فلزی و… استفاده کرد. این گیره با دستگیره T شکل کشویی تنظیم می شود که می‌تواند نیرو را مستقیماً در گوشه‌ی کار اعمال کند.

نر گیر

نرگیر وسیله‌ای جانبی برای انواع گیره و پیچ دستی‌ نجاری است که می‌‎تواند قطعه را روی لبه کار نگه دارد. از نرگیر برای نصب انواع پروفیل و زهوار روی لبه صفحات چوبی، فلزی و کورین استفاده می‌شود. نرگیر در دو نوع دوبل و تک طراحی و تولید شده است که از نرگیر تک می‌توان برای نگه داشتن انواع پیچ دستی استفاده کرد. نرگیر دوبل روی گیره‌های سری S استفاده می‌شود. بدنه و دستگیره‌ نرگیر دوبل از فلز ساخته شده است که در برابر ضربه و فشارمقاوم بوده و آسیب نمی‌بیند.

گیره ورق گیر

ورق گیر

ورق ام دی اف روکش حساسی دارد؛ به همین جهت حمل و نقل آن بسیار سخت است و باید با احتیاط انجام شود. گیره ورق گیر برای نگهداری و جلوگیری از افتادن ورق و زخمی شدن آن‌ها بسیار مناسب است. با استفاده از این گیره می‌توانید ورق‌های بزرگ را به آسانی جابجا کنید. این گیره از فولاد سخت ساخته شده و دو فک متحرک آن لنت پلاستیکی نرم دارد. دستگیره ورق گیر از پلاستیک فشرده مقاوم ساخته شده و قابلیت چرخش آزاد دارد.

همچنین برای چسباندن نوار PVC، روکش معرق به قسمت نر کار یا چسباندن قطعات چوبی به یکدیگر از نرگیراستفاده می‌کنند.

بغل گیر

گاهی ابعاد ورق ام دی اف به حدی بزرگ است که جابجایی آن سخت می‌شود. بغل گیر ابزاری است که به صورت جفت و برای حمل ورق‌های بزرگ و سنگین استفاده می‌شود.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا