ترانکینگ چیست؟ | معرفی انواع ترانکینگ
ترانکینگ محفظهای است که از آن برای محافظت از کابلها و سایر تجهیزات الکتریکی استفاده میشود. ترانکینگ در کانالکشی برق و پنهان کردن کابلها و محافظت از آنها در برابر گردوغبار و آب کاربردهای فراوانی دارد. یکی از مزیتهای ترانکینگ این است که امکان افزودن انواع پریز و درگاه وروردی و خروجی در آن وجود دارد. برای این کار کافی است پس از انجام سیمکشی جدید پریز یا درگاه موردنظر را درون ترانکینگ قرار دهید. در ادامه این مقاله به بیان ویژگیها، ابنواع و کاربردهای ترانکینگ میپردازیم.
ویژگی های ترانکینگ
یکی از مهمترین ویژگیهای ترانکینگ ساختار مستحکم آن است که از کابلها در برابر انواع ضربه و آسیبهای محیطی محافظت میکند. ترانکینگ برای اخذ تأییدیه و استانداردهای ایمنی مربوطه باید الزامات مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی نظیر مقاومت به ضربه، مقاومت به آب، مقاومت به آتش و … را رعایت کنند. همچنین استفاده از ترانکینگ مدیریت کابلها و اتصالات برق و شبکه محیطهای مسکونی، اداری و تجاری را آسانتر کرده و از هرگونه بینظمی و به در هم تنیدگی کابلها جلوگیری میکند. ممکن است در نگاه اول ترانکینگ شبیه به داکت به نظر برسد؛ اما تفاوتهایی بین این دو وجود دارد. شاید اصلیترین تفاوت داکت و ترانک، قابلیت نصب انواع پریز و درگاه در ترانکینگ است.
کاربردهای ترانکینگ
با توجه به نوع سیم یا کابل مورد استفاده میتوان از ترانکینگ در کاربردهای مختلفی استفاده کرد. چند نمونه از این کاربردها عبارتاند از:
- سازماندهی و مرتب کردن سیم و کابلهای کامپیوتری زیر میز و غیره.
- محفظهبندی و پوشش کابلها از سقف به پایین
- محفظهبندی و پوشش کابلها در امتداد دیوارها
ترانکینگ شبکه چیست؟
ترانکینگ شبکه، اتصالی است که برای انتقال چند سیگنال همزمان طراحی شده تا بتوان دسترسی شبکه را بین دو نقطه ایجاد کرد. معمولا از ترانکینگ برای اتصال مراکز سوئیچینگ در یک سیستم ارتباطی استفاده شده و سیگنالهای منتقل شده توسط ترانکینگ قابلیت انتقال انواع دادههای ارتباطی را دارند. ترانکینگ شبکه از چندین سیم، کابل یا چندین رشته فیبر نوری تشکیل شده است که در یک محفظه فیزیکی به همدیگر متصل هستند تا بتوانند پهنای باند را به حداکثر برسانند.
انواع ترانکینگ
ترانکینگ در انواع و اندازههای مختلفی تولید شده و شناخت انواع مهم آن از اهمیت خاصی برخوردار است. ترانکینگ از نظر کارایی معمولا در دو نوع دیواری و دفنی ساخته میشود. ترانکینگ دیواری همانطور که از نام آن مشخص است بر روی دیوار نصب شده و دارای امکاناتی نظیر پریز برق و تلفن و ورودی کابل lan است. ترانکینگ دفنی یا کف خواب در کف محیط قرار گرفته و برای کابلکشی شبکه از آن استفاده میشود. به دلیل قرارگیری این نوع ترانکینگ در کف ساختمانها، باید مقاومت آن در برابر رطوبت و شرایط سخت زیاد باشد؛ از این رو معمولا ترانکینگ دفنی از ورق گالوانیزه ساخته میشود. همچنین ترانکینگ دارای جنسهای مختلفی مانند پلاستیک مانند پی وی سی، فولاد ضد زنگ، لعاب نقرهای روی پوشش روی، لعاب خاکستری روی پوشش روی و پوشش گالوانیزه گرم است.
ترانکینگ دیواری چیست؟
ترانکینگ دیواری برای کاربردهای ساختمانی و مسکونی مناسب است. انواع کابلهای برق، تلفن یا شبکه را میتوان بهراحتی از داخل ترانکینگ پلاستیکی یا آلومینیومی عبور داده و ترانکینگ را به دیوار چسباند یا پرچ کند. بعضی از انواع ترانکینگ دیواری نیز خودچسب هستند.
باس ترانکینگ چیست؟
از سیستم باسبار ترانکینگ (Busbar Trunking) برای توزیع نیروی برق با استفاده از میلههای شمش مسی یا آلومینیومی با محفظههای مناسب و محافظت بالا استفاده میشود تا کابلها در اثر برخورد اجسام خارجی آسیب نبینند. هنگام استفاده از کابلهای سنتی، هزینه کابلکشی و ترانکینگ و زمان نصب بسیار بیشتر از باسبار است. به همین دلیل باسبار به خاطر سهولت کاربرد و ایمنی بالا انتخاب مناسبتری نسبت به کابلهای سنتی است. نصب باسبار در مقایسه با کابلکشی معمولی دارای مزایای متعددی است که در این بخش چند مورد از آنها را بررسی میکنیم:
طراحی: باسبار طراحی فشردهای دارد و رساناهای با ساختار مسطح و فشرده بهراحتی از داخل محفظه آن عبور میکنند. باسبارها با توجه به طراحی فشرده به فضای کمتری در مقایسه با سیستمهای کابلکشی سنتی نیاز دارند و این موضوع برای انتقال برق با آمپراژ بسیار بالا و در حد چندین هزار آمپر مزیت بزرگی محسوب میشود.
جذب گرما: طراحی باسبار فشرده بوده و پوششی فلزی با سطح مشخصی دارد؛ بنابراین میتواند گرمای تولیدشده را در حین فرآیند انتقال و توزیع برق در دیوارههای محفظه جذب کنند. سیستم خنککننده تعبیه شده در باسبار نیز عملکرد بهتری نسبت به سیستم کابلکشی سنتی دارد.
انعطافپذیری: باسبار نسبت به کابل انعطافپذیری بیشتری دارد و در انواع ساختار با پیکربندی مختلف قابل استفاده است. تغییر و اصلاح باسبار بهراحتی قابل انجام بوده و بهاینترتیب، تغییر و افزایش اتاقها و ساختمان در سیستم باسبار اختلال ایجاد نمیکند. باسبارها بدون پرداخت هزینههای هنگفت قابل جابهجایی هستند.
صرفهجویی در هزینهها: باسبارها نسبت کابلهای سنتی قابلیت نصب آسانتر، سرعت نصب بیشتر و هزینه نصب کمتری دارند.
مقاومت بهتر: سیستمهای باس ترانکینگ استحکام زیادی دارند و مقاومتشان مخصوصا در حالت اتصال کوتاه نسبت به کابلها بیشتر است. حداقل فاصله بین هادیها در باسبار موجب کاهش القای مقاومت میشود. همچنین باسبارها حاوی لایه نازک و صافی از لاستیک هستند که موجب توزیع بهینه چگالی جریان شده و در نتیجه مقاومت را کمتر میکند. در سیستم باس ترانکینگ اتلاف ولتاژ به خاطر سطوح پایینتر چگالی نسبت به کابل با طول یکسان کمتر است.
ایمنی زیاد : باسبارها دارای بدنه فولادی هستند و در مقایسه با کابلهای سنتی ایمنی بالاتری دارند. همچنین به دلیل وجود این بدنه مستحکم، جوندگان نمیتوانند به آنها آسیب برسانند.
سوالات متداول
انواع ترانکینگ کدامند؟
ترانکینگ از نظر کارایی معمولا در دو نوع دیواری و دفنی یا کف خواب ساخته میشود.
ترانکینگ دیواری چیست؟
ترانکینگ دیواری برای کاربردهای ساختمانی و مسکونی مناسب است. انواع کابلهای برق، تلفن یا شبکه را میتوان بهراحتی از داخل ترانکینگ دیواری عبور داد.