۱۰ سازه منحصر به فرد ساخته شده از بامبو
در این مقاله ده سازه ساخته شده از بامبو را گردآوری کردهایم که از این ماده باستانی به عنوان مصالح ساختمانی و به شیوههایی جدید و غیر معمول استفاده میکنند. بامبو در قرن بیستم به دلیل مصرف بتن و فولاد به فراموشی سپرده شده بود، اما بهتازگی استفاده از آن در ساختمانهای مدرن به دلیل سبکی و انعطافپذیری زیاد با اقبال خوبی مواجه شده است.
به عقیده وو ترانگ نیا (Vo Trong Nghia) معمار ویتنامی، «در آینده بامبو و پانلهای ساخته شده از بامبو جایگزین مواد دیگر شده و به فولاد سبز قرن بیست و یکم تبدیل خواهند شد». این زیستماده به دلیل رشد سریع مقرون به صرفه بوده و مقادیر زیادی از کربن را از اتمسفر جذب میکند. همچنین به اعتقاد پژوهشگران استحکام بامبو به اندازهای است که جایگزین مناسبی برای میلگردهای سنتی محسوب میشود. با استفاده از بامبو میتوان سازههایی را بنا کرد که در مقابل بلایای طبیعی نظیر زلزله و طوفان مقاوم باشند. در ادامه ده پروژه را معرفی می کنیم که بیشترین استفاده را از این گیاه پرکاربرد و منعطف داشتهاند.
سازه The Arc اثر ایبوکو
استودیوی معماری ایبوکو (Ibuku) با استفاده از بامبوهای با ارتفاع 14 متر و الهام از ساختار قفسه سینه انسان سالن بدنسازی منحصر به فردی در مدرسه سبز بالی طراحی کرده که نمای آن بسیار چشمگیر است.
سایبان چشمنواز سانجی لیو اثر اِل اِل لَب (LLLab)
برای ساخت این سایبان 140 متری از رشتههای بامبویی استفاده شده که با دست به همدیگر بافته شدهاند. بامبوهای به کاربرده شده در این سایبان تحت فشار بخار آب و سپس حرارت قرار گرفتهاند تا به شکل مدنظر طراحان دربیایند.
سالن ورزشی بامبو اثر معماران و ساختمانسازان چیانگمای لایف
در این سالن ورزشی از خرپاهای 17 متری پیش ساخته استفاده شد. ساختار مشبک و باز این سازه موجب تهویه بهتر فضا شده و با جایگزینی اتصالات فولادی با ریسمانهای بامبو ساختمانی بنا شده که علاوه بر جذابیت ظاهری، با محیط زیست نیز سازگار است.
کلاهفرنگی بامبو اثر استودیوی زاو
طراحی این سازه نشان می دهد که استفاده ازمصالح ساختمانی کم کربن باعث میشود محیط زیستی سالم و قابل سکونت برای نسلهای بعدی خود به جای بگذاریم. ساختار این سازه از مجموع ۳۲۰ گیاه بامبو با میله های ضخیم و توخالی تشکیل شده است.
حلقه بامبو اثر کنگو کوما
این هنرمند با ترکیب بامبو و فیبر کربن سازهای بسیار بادوام و مستحکم ساخته است. این سازه که در موزهٔ ویکتوریا و آلبرت لندن و برای فستیوال طراحی لندن در سال 2019 نصب شده در برابر بلایای طبیعی نظیر زلزله بزرگ شرق ژاپن که در سال 2011 رخ داد، مقاوم است.
نیهای حصیری بالارونده اثر پندا
سازه ای مدولار که برای اقامتگاه های اسکان اضطراری، هتل های سیار و حتی شهرهای سازگار با محیط زیست مناسب است. یکی از مهمترین مزیتهای این سازه این است که میتوان به راحتی ابعاد آن را افزایش داد.
ریسمان اثر توشیکو موری
این مرکزفرهنگی در سنگال سقفی از جنس بامبو دارد که به صورت مواج طراحی شده و بر روی آن سایه افکنده است. استفاده از ساختار منعطف بامبو در این سازه باعث شده که با الهام از سقفهای سنتی کاهگلی تصویری مدرن خلق شود.
سالن تئاتر هاردلو اثر استودیوی اندرو تاد
سالن تئاتر استوانهای هاردلو (Hardelot) واقع در فرانسه با استفاده از تیرهای بامبو به ارتفاع 12 متر نمای خارجی قفسمانند و خیره کنندهای را خلق کرده است. سایه این سازه مشبک در پانلبندیهای چوبی ساختمان اصلی منعکس شده و جذابیت ظاهری آن را دوچندان میکند.
رستوران ودانا اثر وو ترون نیا
این رستوران با سقف گنبدیشکل از 36 ماژول بامبو ساخته شده است. وو ترونگ نیا، معمار این سازه، ظرافتها و پیچیدگیهای بسیاری را در طراحی آن به کار گفته است.
معبد لوئِم اثر دفتر طراحی کو-لَب (CO-LAB)
استودیوی یوگای لوئم (Luum) واقع در جنگلهای تولوم دارای پنج قوس با طراحی پارامتریک بوده که با یک الگوی ساختاری مثلثیشکل به هم بافته شده و با دو لایه مشبک به همدیگر وصل شدهاند. این سازه در مقابل شدیدترین طوفانها مقاوم است.