راهنمای کامل و جامع جعبه فیوز و کاربرد آن
انرژی الکتریسیته تغییرات غیر قابل انکاری در دنیای مدرن ایجاد کرده و سطح زندگی ما را تا حد زیادی بهبود بخشیده است. وابستگی ما به الکتریسیته باعث شده سیمکشی ساختمانها و منازل بسیار پیچیده شود. به همین دلیل مدیریت سیستمهای سیمکشی ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. جعبه فیوز یکی از مهمترین بخشهای هر ساختمان است که مدیریت و قطع و وصل کردن جریان برق در بخشهای مختلف آن را امکانپذیر میکند. در این مقاله شما را با جعبه فیوز و کاربرد آن آشنا کرده و در مورد انواع مختلف جعبه فیوز توضیح میدهیم.
جعبه فیوز چیست؟
جعبه فیوز نوعی پنل خدمات الکترونیکی است که به عنوان صفحه کنترل برای سیستم الکترونیکی خانهها ساخته میشود. تمام خانههایی که از سال 1960 به بعد ساخته شدهاند شامل این پنل خدماتی پر از مدار شکن هستند. در پنل خانههای قدیمیتر از فیوز برای حفاظت در برابر جریان بیش از حد در مدارهای خانگی به کار برده میشد.
جعبه فیوز دارای مجموعهای از سوکتهای رشته ای است که فیوزها در آن به شکل چراغهای برق پیچ شدهاند. هر مداری در خانه توسط یک فیوز محافظت میشود و هر فیوزی باید به درستی برای آن مدار برآورد شود. اگر نوع فیوزی که برای مدار به کار میبرید مناسب نباشد باعث آتشسوزی میشود بنابراین انتخاب فیوز مناسب برای هر مدار بسیار مهم است.
پایه فیوز چیست؟
فیوز مدارهای استاندارد (نه برای مدارهای لوازم ولتاژ بالا) فیوز پلاگ نامیده میشود که به پایهها متصل شده است. 2 نوع پایه فیوز وجود دارد: پایه ادیسون (که در فیوزهای نوع T یافت میشوند) و پایه ریجکشن rejection (که در فیوزهای نوع S یافت میشوند)
پایه ادیسون (نوع T) شبیه پایه لامپ است و به سوکت های استانداردی میخورد که در جعبه فیوزهای قدیمی دیده میشود. پایه ریجکشن rejection (نوع S) تنها زمانی با سوکت پایه ادیسون کار میکند که با پایه آداپتوری که در سوکت ادیسون پیچ و قفل شده است ترکیب شده باشد.
پایه ریجکشن rejection که به فیوز ضد ضربه نیز معروف است به این منظور ساختهشده است که از استفاده غلط فیوز برای جریانها جلوگیری کند. هر نوع فیوز S از درجه آمپر خاص دارای یک آداپتور پایه با سیمهایی در اندازه خاص است که مانع از عدم تطبیق فیوزها میشود. به عنوان مثال یک فرد نمیتواند فیوز 20 آمپر را در مدار 15 آمپر قرار دهد و این اشتباه بزرگی است. این اشتباه منجر به اضافه بار شده و فیوز تا زمانی که سیمکشیهای مدار بیش از حد گرم نشده و آتش نگیرند کار نخواهد کرد.
فیوز نوع S 15 آمپر فقط به آداپتور پایه 15 آمپر میخورد. اما فیوز نوع T صرفنظر از آمپر مدار به هر سوکت ادیسونی میخورد. اگر یک جعبه فیوز قدیمی با سوکت ادیسون دارید تعویض آداپتورهای سوکت و فیوزهای نوع S سرعت پنل را بالاتر میبرد.
فیوز نوع W
فیوز نوع W از مدلهای قدیمی فیوز است که از پایه ادیسون در آنها به کار برده میشود و امروزه تا حدودی منسوخ شدهاند. آنها فیوزهای پلاگ همهمنظوره هستند و سرعت بالایی دارند. این فیوزها هیچ نوع تأخیری ندارند و به محض اینکه درجه آمپر فیوز بالا میرود جریان را قطع میکنند.
این فیوزها برای استفاده در روشناییهای معمولی و مدارهای برقی که شامل موتور الکتریکی نیستند به کار برده میشود. موتورهای الکتریکی هنگام راهاندازی جریان اضافی ایجاد میکنند و اگر موتور در اندازههای خاص موردنیاز باشد فیوز نوع W را به جریان میاندازد پس نتیجه میگیریم که فیوزهای تأخیری عموماً بیشتر از فیوزهای نوع W به کار میروند.
درجهبندی: 120 ولتاژ; تا 30 آمپر
فیوز نوع SL و TL
فیوز نوع SL و TL فیوزهای تأخیری فشار متوسط هستند و میتوان گفت رایجترین فیوزهای پلاگی هستند که در خانهها استفاده میشوند. تنها تفاوت بین فیوزهای SL و TL در نوع پایه آنهاست. فیوز SL دارای پایه rejection و فیوز TL دارای پایه ادیسون است.
فیوزهای SL و TL دارای لحیم جذبکننده حرارت هستند که به مرکز عنصر فیوز متصل است (بخشی که طی اضافهبار مدار جرقه میزند و میسوزد) این بخش به فیوز کمک میکند که اضافهبار مدار را جذب کند مثل جرقهای که هنگام شروع کار موتور و راهاندازی آن ایجاد میشود. بدون ویژگی تأخیری بهعنوانمثال هنگام راهاندازی یخچال فیوز میپرد.
درجهبندی: ولتاژ 120; تا 30 آمپر
فیوزهای تأخیری و بار سنگین نوع S و T
فیوزهای تأخیری با بار سنگین برای مدارهایی با بار اضافی یا مدارهایی که دائم قطع و وصل میشوند (مثل موتور پمپ کف کش) به کار میروند. این فیوزها نسبت به فیوزهای SL و TL تأخیری طولانیتری دارند و تنها تفاوت بین آنها در پایه آنهاست. فیوزهای نوع S دارای پایه ریجکشن و فیوزهای نوع T دارای پایه ادیسون هستند.
فیوزهای تأخیری بار سنگین دارای یک رابط فیوز فلزی فنری هستند که به پلاگ لحیم شده متصل شده است. اگر جریان اضافهبار در طولانی مدت ادامه داشته باشد پلاگ لحیم ذوب میشود در نتیجه فنر فیوز را آزاد کرده و جریان برق را قطع میکند. این جریان به فیوز کمک میکند که اضافهبار موقت طولانیتری را نسبت فیوزهای تأخیری دیگر جذب کند.
درجهبندی: 120 ولتاژ; تا 30 آمپر
فیوز مینی بریکر
مینی بریکرها فیوزهای قطع کننده مدار تکمیل شدهای هستند که در سوکتهای فیوز پایه ادیسون پیچ میشوند. آنها فیوز را با یک مدارشکن دکمهای جایگزین میکنند. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که برای تنظیم مجدد بریکر دکمه را فشار دهید. مینی بریکرها برای تاخیر زمان نیز طراحی شدهاند بنابراین هنگامی که موتورها شروع به کار میکنند بدون ضرورت شروع به گردش نمیکنند.
درجهبندی: 120 ولتاژ; تا 20 آمپر