ابزار و یراق

نحوه کار و تنظیم پریز تایمردار | مقایسه پریز تایمردار دیجیتال و آنالوگ

امروزه با توجه به افزایش قابل توجه وسایل برقی در خانه‌ها و محیط‌های کاری، مدیریت میزان برق مصرفی وسایل و زمان اتصال آنها به برق دشوارتر شده است. بسیاری از لوازم برقی در صورتی که به برق متصل باشند در حالت خاموش یا آماده به کار نیز انرژی الکتریسیته را مصرف می‌کنند. طیف وسیعی از وسایل برقی مانند لامپ، وسایل گرمایشی و سرمایشی، دستگاه‌های تصفیه هوا، پمپ آکواریوم و… نیز لازم نیست در تمام ساعات روز به برق متصل باشند. بسیاری از این وسایل با مدیریت درست ساعات اتصال به برق علاوه بر کارایی و مصرف انرژی بهینه، ماندگاری بیشتری خواهند داشت. یکی از پرکاربردترین وسایل برای مدیریت قطع و وصل جریان برق ورودی، پریز تایمردار است. پریزهای تایمردار انواع مختلفی دارند و دارای مزایا و معایب خاص خودشان هستند. در این مقاله به انواع پریزهای تایمردار و نحوه کاربردشان می‌پردازیم تا  بهترین برند پریز تایمردار را با توجه به نوع نیاز و سلیقه و ترجیح شخصی خود انتخاب کنید.

بنرعمومی

پریز تایمردار چیست؟

پریز تایمردار

پریز تایمردار دستگاهی است که می‌توانید از آن برای روشن و خاموش کردن لامپ‌ها و لوازم برقی در مواقعی که دور از خانه یا محل کارتان هستید، استفاده کنید. پریز تایمردار در واقع نوعی دستگاه رابط است که هنگام نصب بین پریز برق و دوشاخه لوازم برقی، با زمان‌بندی دقیق باعث قطع و وصل جریان برق می‌شود. این دستگاه‌ دارای تایمر داخلی است که توسط کاربر برنامه‌ریزی می‌شود تا در زمان‌های مختلف و از پیش تعیین‌شده بتواند دستگاه‌های برقی را خاموش و روشن کند. این تایمرها حاوی یک دوشاخه برق استاندارد در پشت دستگاه، یک پریز برق در جلوی دستگاه و یک سیستم زمان‌بندی دیجیتال یا آنالوگ هستند.

 طراحی پریزهای تایمردار به‌گونه‌ای است که به عنوان رابط بین منبع برق و یک دستگاه برقی، مستقیما به پریز برق وصل می‌شوند. این تایمرها برای روشن کردن لامپ‌ها در بازه‌های زمانی مختلف و در طول شب مناسب بوده و در صورت خالی بودن ملک، عامل بازدارنده سرقت هستند. پریز تایمردار برای روشن‌کردن زمان‌بندی‌شده وسایل برقی به کار می‌رود. استفاده از این وسیله موجب کاهش مصرف انرژی و صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود. برای مثال در کشورمان تعرفه برق در زمان اوج مصرف به صورت تصاعدی افزایش می‌یابد که می‌توان با استفاده از پریزهای تایمردار و کنترل زمان روشن شدن دستگاه‌های برقی، این هزینه‌ها را تا حد قابل توجهی کاهش داد. همچنین می‌توان با محدود کردن مدت‌زمانی که دستگاه‌های برقی در حالت آماده به کار هستند در مصرف انرژی نیز صرفه‌جویی کرد.

انواع پریز تایمردار

پریزهای تایمردار در انواع آنالوگ، دیجیتال و ساعت نجومی تولید شده و به بازار عرضه می‌شوند. در ادامه ویژگی‌های انواع پریز تایمردار را شرح می‌دهیم.

پریز تایمردار آنالوگ

پریز تایمردار آنالوگ

پریز تایمردار آنالوگ با نام‌های پریز تایمردار دستی یا مکانیکی نیز شناخته می‌شود. شاید این سؤال به ذهنتان آمده که پریز تایمردار چگونه کار می‌کند؟ پریزهای تایمردار آنالوگ کاربرد ساده‌ای دارند و کافی است صفحه مندرج آنها را بچرخانید تا نشانگر آن بر روی زمان مدنظرتان قرار بگیرد. درواقع تنظیم این پریزها به تنظیم ساعت یا استفاده از درجۀ تنظیم زمان در فر شبیه است. پریزهای تایمردار آنالوگ علاوه بر طراحی ساده و پرکاربرد، به دلیل آنالوگ بودن طول عمر بالایی دارند. این پریزها ارزان‌قیمت‌تر از انواع دیگر پریز تایمردار هستند و در صورت محدودیت بودجه انتخاب مناسبی برای خریدار محسوب می‌شوند.

تنظیمات پریزهای تایمردار آنالوگ در مدل‌های مختلف متفاوت است. در بعضی از مدل‌ها می‌توانید تعداد دفعات روشن یا خاموش شدن را در طول 24 ساعت تنظیم کنید. تنظیم بعضی از مدل‌های این دستگاه نیز به ۶۰ دقیقه محدود می‌شود. دو نوع پریز تایمردار آنالوگ در بازار موجود است. پریزهای تایمردار دوشاخه‌ای شبیه پریزهای برقی و دارای کنترل زمان بوده و کافی است که آنها را وصل کرده و زمان را تنظیم کنید؛ اما پریزهای تایمردار آنالوگ توکار کمی پیچیده‌تر هستند و باید آنها را داخل دیوار نصب کنید. سهولت نصب و استفاده، قیمت مناسب و طول عمر بالا از مهم‌ترین مزایای پریزهای تایمردار آنالوگ هستند. یکی از نقاط ضعف پریز تایمردار آنالوگ این است که باید مرتبا تمیز شود؛ چراکه تجمع ذرات گردوغبار و کثیف شدن پریز ممکن است باعث اختلال در عملکرد آن شود.

پریز تایمردار دیجیتال

پریز تایمردار دیجیتال

پریز تایمردار دیجیتال قابل برنامه‌ریزی بوده و گزینه‌های بیشتری را نسبت به انواع نمونه‌های آنالوگ ارائه می‌دهد. این نوع پریز برای مصارف مختلف انتخابی مناسب هستند. در طول 24 ساعت می‌توان چندین چرخه روشن و خاموش شدن را با پریز تایمردار دیجیتال تنظیم کرد. با استفاده از این پریز می‌توان چندین برنامه روشن و خاموش شدن را برای بازه‌ای یک هفته‌ای تنظیم کرد؛ مثلا اگر به تعطیلات می‌روید، می‌توانید یک برنامه 7 روزه را برای پریز تنظیم کنید. در بعضی از مدل‌های این دستگاه‌ تنظیمات مختلف برای روزهای مختلف هفته نیز امکان‌پذیر است. یکی دیگر از مزایای پریز تایمردار دیجیتال این است که قابلیت انتخاب رمز عبور برای دستگاه وجود دارد و فرزندانتان یا افراد غریبه نمی‌توانند تنظیمات دستگاه را تغییر بدهند. بعضی از مدل‌های این دستگاه نیز دارای سنسورهای مختلفی هستند و می‌توانند نور خورشید یا حرکات اطرافشان را تشخیص دهند و بر این اساس لامپ‌ها را روشن یا خاموش کنند.

مدل‌های جدیدتر پریز تایمردار هوشمند دیجیتال از فناوری‌های هوشمند بهره‌ می‌برند؛ یعنی پس از اتصال به تبلت یا تلفن همراه، با کنترل از راه دور قابل استفاده هستند. علاوه بر این، برخی از مدل‌های تایمر قطع و وصل برق دیجیتال هوشمند، از خدمات الکسا و گوگل هوم نیز پشتیبانی می‌کنند و قابلیت کنترل صوتی دارند. همچنین در برخی از مدل‌های این وسیله امکانات و سنسورهای متعددی تعبیه شده است که قابلیت‌های بسیاری را در اختیار شما قرار می‌دهد. پریز تایمردار دیجیتال نیز مانند پریزهای آنالوگ در دو نوع پریز دوشاخه و توکار تولید می‌شود.

ساعت نجومی

ساعت نجومی

ساعت‌های نجومی در واقع نوعی پریز تایمردار دیجیتال هستند که در آنها از سیستم متفاوتی در مقایسه با سیستم‌های دیجیتال معمولی استفاده می‌شود. ساعت‌های نجومی مطابق ساعت روز کار می‌کنند و فناوری داخلی آنها زمان دقیق طلوع و غروب خورشید را محاسبه می‌کند. ساعت‌های نجومی با تشخیص زمان روز لامپ‌ها را روشن و خاموش می‌کند. بیشتر مدل‌های این دستگاه‌ دارای کنترل از راه دور هستند؛ اما در مجموع امکانات زیادی ندارند.

تفاوت پریز تایمردار دیجیتال و آنالوگ

پریز تایمردار

در پریزهای تایمردار آنالوگ زمان‌بندی به‌صورت مکانیکی و 24 ساعته قابل تنظیم است. این نوع پریز در دو مدل دوشاخه و توکار در بازار موجود است. پریزهای تایمرهای دوشاخه به پریز دیواری متصل شده و پریزهای تایمردار توکار درون دیوار نصب می‌شوند. در مجموع این پریزها کارایی ساده و قیمتی مقرون به صرفه دارند.

 پریز تایمردار دیجیتال نیز مانند پریزهای آنالوگ در دو نوع دوشاخه و دیواری موجود است، با این تفاوت که در پریزهای دیجیتال زمان‌بندی به‌صورت الکترونیکی و هفتگی کنترل می‌شود. در پریزهای دیجیتال، تایمر قابل برنامه‌ریزی بوده و در صورت لزوم می‌توان چندین زمان‌بندی را در آن تنظیم کرد. بعضی از تایمرهای دیجیتال نیز هوشمند هستند و می‌توان آنها را با نصب اپلیکیشن مناسب روی تلفن همراه از راه دور کنترل کرد. در مجموع، پریزهای تایمردار دیجیتال نسبت به انواع آنالوگ گزینه‌های انتخابی بیشتری را به خریدار ارائه می‌دهند، اما گران‌قیمت‌تر هستند.

نحوه کار پریز تایمردار

تایمرهای آنالوگ دارای یک صفحه مدرج 24 ساعته هستند که در طول روز به‌صورت مکانیکی حرکت می‌کند. با رسیدن نشانگر به پین، لامپ یا دستگاه‌های برقی متصل به تایمر روشن شده و تا زمانی‌که تایمر به محل حرکت بعدی یا موقعیت پین بعدی روی صفحه حرکت کند، روشن می‌ماند. بیشتر تایمرهای 24 ساعته دارای 48 موقعیت هستند که علاوه بر ۲۴ ساعت، نیم ساعت بین آنها نیز بر روی تایمر درج شده است

برای تنظیم تایمر، در مرحله اول، تنظیمات آن را با دکمه بغل تایمر که بسته به مدل دستگاه، با T، Auto و … مشخص شده، انتخاب کنید. سپس تایمر را به پریز بزنید. لامپ یا سایر وسایل برقی‌ را به پریز برق تایمر وصل کنید. سپس، زمان فعلی را تنظیم کنید. صفحه تایمر را در جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید تا بسته به مدل دستگاه، شماره روی صفحه با زمان کنونی (برای مثال ساعت 2) مطابقت داشته باشد. در مرحله بعد موقعیت پین‌ها را تنظیم کنید. اگر می‌خواهید تایمر لامپ را ساعت 7 بعد از ظهر روشن کنید، اولین پین را در آن موقعیت روی صفحه دستگاه و دومی را برای خاموش کردن لامپ روی یک ساعت دیگر مثلا 11 شب قرار دهید. برای تایمرهای 24 ساعته، پین اول را روی 1900 و پین دوم را روی 2300 تنظیم کنید.

برای تنظیم هفتگی تایمرهای دیجیتال به این صورت عمل کنید:

۱. دکمه TIMER را فشار دهید و وارد حالت تنظیمات شوید. سپس LCD اولین تنظیم «1 ON –:–» را نشان می‌دهد.

2. برای انتخاب روزهای هفته WEEK را فشار دهید. برای مثال، اگر می‌خواهید برنامه را برای هر روز هفته اجرا کنید، WEEK را فشار دهید تا همه روزها را نمایش دهد.

 3. دکمه‌های HOUR و MINUTE را فشار دهید و زمانی را که می‌خواهید تایمر به‌طور خودکار روشن شود تنظیم کنید.

4. پس از تنظیمات «1 ON»، دوباره دکمه TIMER را فشار دهید تا صفحه «1 OFF –:–» را نشان دهد.

5. گزینه WEEK را به تعداد دفعات لازم فشار داده و روزهای هفته که می‌خواهید در آنها برنامه اجرا شود را انتخاب کنید.

6. دکمه‌های HOUR و MINUTE را برای تنظیم زمانی که می‌خواهید تایمر به طور خودکار خاموش شود، فشار دهید.

7. برای تنظیم سایر حالت‌های روشن و خاموش شدن دکمه TIMER را فشار دهید و مراحل 1 تا 6 را در صورت لزوم انجام دهید.

8. پس از انجام تنظیمات CLOCK را فشار دهید تا از حالت تنظیم خارج شوید و تایمر برای استفاده آماده شود.

سوالات متداول

طرز کار پریز تایمر دار چگونه است؟

پریز تایمردار آنالوگ از طریق تنظیم صفحه مدرج روی دستگاه و پریز تایمردار دیجیتال به وسیله دکمه ها و صفحه ال سی دی روی آن تنظیم شده و کار می‌کنند.

پریز تایمردار هوشمند چه ویژگی هایی دارد؟

با استفاده از پریز تایمردار هوشمند می‌توان روشن و خاموش شدن اتوماتیک وسایل برقی در بازه زمانی یک روز تا یک ماه را به صورت دقیق زمان‌بندی کرد.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا