آموزش

راهنمای زنگ زدایی ابزار آلات به چند روش ساده و کارآمد

بسیاری افراد هستند که ابزارهای قدیمی را دور میندازند چون ابزار زنگ زده و به خیال ایشان غیر قابل استفاده است. اگر شما هم جزو این افراد هستید یا ابزاری در خانه دارید که در گذر زمان زنگ زده و فکر می‌کنید غیرقابل استفاده شده است با ما همراه باشید تا در این مقاله چندین روش زنگ زدایی ابزار را باهم مرور کنیم. قطعا بعد از خواندن این مقاله پشیمان خواهید شد که چرا ابزارهای قدیمی‌تان را دور انداخته‌اید. اگرهم هنوز دیر نشده است که چه بهتر!

چگونه ابزار زنگ زده را تمیز کنیم؟

آخرین باری که از ابزارتان استفاده کرده‌اید زمان زیادی گذشته است؟ وقتی ابزارآلات برای مدت طولانی مورد استفاده قرار نگیرند و یک گوشه خاک بخورند، با گذر زمان و در اثر رطوبت محیط دچار فرسودگی می‌شوند. ابزارهای از جنس آهن هم در طول زمان بر اثر اکسیژن و رطوبت هوا دچار تغییرات شیمیایی شده و دچار زنگ زدگی می‌شوند. رنگ نارنجی بر روی ابزار شما مصداق عینی این فرآیند شیمیایی است و معمولاً ابزار را غیر قابل استفاده کرده و وقتی کارتان به آن‌ها بیفتد لنگ خواهید ماند. پس بهتر است قبل از روز مبادا دست به کار شده و با چند روش آسان ابزارهای زنگ‌زده را احیا کنید.

روش اول: سنباده کنید، بتراشید و صیقل دهید

باید کمی از زور بازوی خود استفاده کنید و زنگ‌زدگی‌ها را طی فرآیند سایش از روی فلز پاک کنید. در صورتی که زنگ‌زدگی خیلی حاد نیست می‌توانید از سنباده استفاده کنید. البته باید گفت که در پوسیدگی‌ها و زنگ زدگی‌های بسیار عمیق زور بازو به تنهایی کافی نیست و باید از ساینده‌های قوی‌تری استفاده کنید.

خرید سنباده گرد لرزان

ابزار مورد نیاز برای رفع زنگ زدگی

  • مایع ظرف‌شویی
  • ورقه‌ی سنباده ضخیم/سیم ظرف‌شویی/پد تمیز کننده
  • سنباده نرم
  • نفت سفید(در صورت تمایل)
  • دریل برقی و سری سیمی

مراحل رفع زنگ زدگی

  1. در ابتدا ابزار را با آب و صابون بشویید تا هر نوع چربی و کثیفی‌ از روی آن پاک شود. سپس آن را آب‌کشی کرده و خشک کنید.
  2. در زنگ زدگی‌های سطحی، روی ابزار را با سنباده یا سیم ظرف‌شویی بسابید. همیشه با سنباده‌های زبر شروع کنید تا زنگ زدگی با قدرت بیشتری پاک شود و بعد سراغ سنباده‌‌های نرم‌تر بروید تا خراش‌های ایجاد شده توسط سنباده‌ی زبر از بین برود. اگر هنوز زنگ‌زدگی دیده می‌شود باید به سراغ روشی قوی‌تر بروید.
  3. برای زنگ زدگی‌های عمیق ابتدا ابزار را با نفت سفید بپوشانید و بعد از گذشت چند دقیقه سری سیمی را به دریل وصل کرده و شروع به سابیدن زنگ‌زدگی‌ها کنید.
  4. سپس از سنباده‌ای نرم برای باقی مانده‌ی زنگ‌زدگی استفاده کنید. اگر دیگر اثری از زنگ زدگی نبود کار شما به پایان رسیده ولی اگر هنوز اثرات زنگ‌زدگی دیده می‌شود بهتر است به سراغ راه حل‌های شیمیایی بروید.

روش دوم: اسید اگزالیک (جوهر ترشک)

اسید اگزالیک

اگر نمی‌خواهید خیلی به خودتان زحمت دهید یا حوصله‌ی کار فیزیکی و بشور و بساب را ندارید، بهترین روش استفاده از محلول اسید اگزالیک برای زنگ‌زدگی‌های سطحی و ملایم است. این اسید ملایم درست به نقطه‌ی مورد نظر نفوذ می‌کند و زنگ زدگی و تمام نقاطی که لکه‌ی آن سخت پاک می‌شود را پوشش می‌دهد.

ابزار مورد نیاز

  • عینک ایمنی
  • دستکش پلاستیکی
  • مایع ظرف‌شویی
  • اگزالیک اسید
  • ظرف پلاستیکی بزرگ
  1. ابتدا وسایل را با آب و مایع ظرف‌شویی خوب بشویید تا چربی و کثیفی مانع فعل و انفعالات شیمیای نشود.
  2. قبل از شروع کار با محلول شیمیایی، تمام موارد ایمنی از جمله عینک و دستکش را فراموش نکنید. باوجود اینکه این اسید ملایم است اما در مکانی با تهویه‌ی مناسب زنگ‌زدایی را انجام دهید. 3 قاشق غذاخوری از اسید اکسالیک را در ظرفی پلاستیکی با حدود 4 لیتر آب مخلوط کنید. ابعاد طرف باید به گونه‌ای باید که ابزار به صورت کامل در آن غوطه‌ور شود. ابزار را در ظرف محلول قرار دهید به شکلی که هیچ قسمتی از آن بیرون نماند.
  3. زمان مورد نیاز به‌طور میانگین 20 دقیقه است و یا تا زمانی که زنگ زدگی از بین برود. (البته بسته به نوع و میزان زنگ زدگی این زمان قابل تغییر است). بعد از رسیدن به نتیجه‌ی دلخواه و بعد از شست‌وشوی ابزار می‌توانید بار دیگر از آن‌ها استفاده کنید.

چگونه از زنگ زدگی ابزارآلات جلوگیری کنیم؟

باوجود اینکه راه حل‌های زیادی برای از بین بردن زنگ زدگی وجود دارد ولی همیشه بهترین راه در مرحله‌ی اول پیش‌گیری است. راه‌حل‌های زیر به شما کمک می‌کند قبل از به وجود آمدن زنگ زدگی آن را از بین ببرید.

  • همیشه به یاد داشته باشید که بلافاصله بعد از استفاده از ابزار آن‌ را خشک کنید و یا حتی از اسپری‌های جلوگیری از زنگ زدگی مانند WD-40 استفاده کنید. کافی است عبارت «اسپری WD-40» را در گوگل جستجو کنید.
WD-40
  • ابزار را در جایی خشک و تمیز نگهداری کنید. گرد و خاک عامل جذب رطوبت است و رطوبت عامل زنگ زدگی. پس بهتر است مرتب جعبه ابزار خود را گردگیری کنید.
  • جعبه ابزار خود را از رطوبت محافظت کنید. می‌توانید از بسته‌های ژل سیلیکا (بسته‌های رطوبت‌گیر که در جعبه کفش قرار می‌دهند) به‌منظور جذب رطوبت اضافه استفاده کنید. یا می‌توانید از جعبه ابزار چوبی قدیمی استفاده کنید. چوب هر نوع رطوبت اضافی را جذب می‌کند.
به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۳ نظر ثبت شده

    1. سلام. حتما در مطالب آینده به این مطلب می پردازیم. ممنون از پیشنهاد شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا