ابزار و یراق

بررسی کاربرد اره میزی در نجاری

در صنعت چوب و حرفه نجاری ابزار و ماشین‌آلات مختلفی برای برش قطعات و فرآورده‌های چوبی وجود دارد. تنوع بسیار زیادی در زمینه این ماشین‌آلات وجود داشته و هر یک از آنها برای مصارف و کاربردهای خاصی مناسب هستند. یکی از اصلی‌ترین ابزار به کار رفته برای برش قطعات مختلف، اره میزی است. این دستگاه کاربردهای بسیار زیادی در صنعت چوب دارد. در این مقاله به بررسی کاربرد اره میزی در نجاری پرداخته و در مورد ویژگی‌ها و اجزای تشکیل‌دهنده این ابزار توضیح می‌دهیم.

بنرعمومی

معرفی اره میزی

اره میزی یکی از پرکاربردترین و اصلی‌ترین انواع اره در صنعت چوب و نجاری محسوب می‌شود. این ابزار کاربردی برای طیف وسیعی از برش‌های طولی و عرضی در چوب و سایر مواد مورد استفاده قرار می‌گیرد. امکانات و قابلیت‌های مختلفی در این دستگاه وجود دارد که امکان برش قطعه کار به شکل‌های مختلف را فراهم می‌کنند. پیشینه اولین نمونه‌های اره میزی به چند صد سال پیش برمی‌گردد؛ اما نمونه‌های برقی این دستگاه با پیشرفت ابزار برقی برای نخستین بار در قرن بیستم ساخته شدند. امروزه می‌توان در بسیاری از کارگاه‌های نجاری و محیط‌های تولیدی این محصول را یافت. نمونه‌های جدید این دستگاه قابلیت‌های فراوانی از جمله تنظیم ارتفاع و زاویه تیغ اره ، تغییر دور موتور، اتصال به مکنده گرد و غبار و … را دارند. همچنین برندهای مطرح ابزار، نمونه‌های شارژی این محصول را نیز تولید کرده‌اند. در ادامه به بررسی کاربرد اره میزی در نجاری و صنعت چوب می‌پردازیم.

کاربرد اره میزی در نجاری

اره میزی در نجاری چه کاربردی دارد؟

اره میزی قابلیت برش انواع مواد از جمله چوب، فرآورده‌های چوبی مانند ام دی اف و نئوپان، پلاستیک، ورقه‌های فلزی و… را دارد. باید توجه داشته باشید که برش هر یک از این مواد با تیغ اره مناسب امکان‌پذیر است. این ابزار کاربردهای بسیاری در صنعت چوب و نجاری دارد که در ادامه به معرفی برخی از آنها می‌پردازیم.

اره

اصلی‌ترین کاربرد اره میزی در نجاری ، انجام آن برای برش‌های طولی است. اره میزی این گونه برش‌ها را با دقت بسیار زیادی انجام می‌دهد. اگرچه برخی دیگر از انواع اره نیز قابلیت برش‌های طولی را دارند اما دقت آنها در حد و اندازه اره میزی نیست. دقت بالای اره میزی به دلیل نوع ساختار آن است. در اره میزی بر خلاف سایر انواع اره، تیغ اره به صورت ثابت در چرخش است. شما باید قطعه کار را به سمت تیغ اره حرکت دهید تا آن را برش بزند؛ اما در سایر اره‌ها از جمله، اره گرد،‌ فارسی بر و … تیغ اره به سمت قطعه کار یا در امتداد آن حرکت می‌کند. در نتیجه کنترل نوع و زاویه برش در اره میزی بسیار آسان‌تر است.

کاربرد اره میزی در نجاری

برش‌های عرضی نیز با این دستگاه به خوبی انجام می‌شوند. در چوب‌های طبیعی معمولا الیاف چوب در راستای طول آن قرار می‌گیرند. بنابراین برش‌های عرضی در خلاف جهت الیاف چوب برش می‌زنند. در چنین مواردی باید از ابزاری استفاده کنید که برشی با ثبات و دقیق را انجام می‌دهد؛ بنابراین راه میزی می‌تواند گزینه مناسبی برای برش‌های عرضی باشد. یکی از امکانات و ویژگی‌های اره میزی قابلیت تنظیم زاویه تیغ اره است. با استفاده از فلکه تنظیم زاویه می‌توان تیغ اره را دقیقا روی زاویه مدنظر قرار داده و آن را در جای خود محکم کرد. به همین دلیل این ابزار گزینه مناسبی برای انجام برش‌های فارسی نیز هست.

اجزای تشکیل‌دهنده اره میزی

در بخش قبل به معرفی کاربرد اره میزی در نجاری پرداختیم. در این قسمت اجزای تشکیل‌دهنده این ابزار را بررسی خواهیم کرد. اره میزی از چندین بخش و قطعه مختلف تشکیل شده که هر یک کارایی‌های خاص خود را دارند. باید این نکته را در نظر داشته باشید که مدل‌های مختلف اره میزی با قطعات و امکانات مختلفی تولید می‌شوند. به همین دلیل ممکن است برخی از امکانات که به توضیح آنها می‌پردازیم تا حدودی برای شما متفاوت باشند. همچنین محل قرارگیری برخی از این قطعات هم ممکن است متفاوت باشد. در ادامه اصلی‌ترین قطعات اره میزی را به شما معرفی می‌کنیم. همچنین برای آشنایی بیشتر با این قطعات می‌توانید به تصویر پایین مراجعه کنید.

اجزای اره میزی

میز کار

همانطور که از نام این دستگاه مشخص است، اصلی‌ترین بخش آن میز کار است. این میز بر روی شاسی دستگاه نصب شده و امکان برش قطعات با ابعاد مختلف را فراهم می‌کند. این میز معمولا از دو بخش صفحه ثابت و صفحه متحرک تشکیل شده است. صفحه ثابت بخش اصلی میز دستگاه است که قطعه کار بر روی آن قرار می‌گیرد. صفحه متحرک از دو طرف میز به صورت کشویی باز شده و طول آن را افزایش می‌دهد. همچنین چندین بخش دیگر اره میزی از جمله گونیا نیز بر روی میز آن قرار می‌گیرند.

تیغ اره

تیغ اره یکی از مهم‌ترین بخش‌های اره میزی است. تیغ اره در قسمت زیرین میز کار به شفت موتور متصل شده و با روشن شدن دستگاه به چرخش درمی‌آید. بخشی از تیغ اره بالاتر از میز قرار می‌گیرد که کار برش قطعات را انجام می‌دهد. با توجه به جنس قطعه‌ای که قصد برش آن را دارید باید تیغ اره مناسب را انتخاب کنید. بسیاری از نجاران و کارگاه‌های نجاری همواره در کنار اره میزی خود از چندین نوع مختلف تیغ اره از جمله چوب‌بر، ام دی اف بر و… استفاده می‌کنند.

حفاظ تیغ اره

این قطعه که معمولا از جنس پلاستیک ساخته شده کاربردهای مختلفی دارد؛ اما مهم‌ترین کاربرد حفاظ تیغ اره این است که حفاظ تیغه از دست شما در برابر تیغ اره محافظت می‌کند. همچنین مکنده گرد و غبار دستگاه به حفاظ متصل می‌شود.

کاربرد اره میزی در نجاری

مکنده گرد و غبار

بسیاری از مدل‌های اره میزی مجهز به مکنده گرد و غبار بوده یا قابلیت نصب این وسیله را دارند. همانطور که اشاره کردیم،‌ مکنده گرد و غبار به حفاظ تیغه متصل شده و ذرات و غبار ناشی از برش چوب و فرآورده‌های چوبی مختلف را به داخل محفظه خود می‌کشد. در نتیجه تا حد ممکن محیط کار شما کثیف نمی‌شود. به دلیل کاربرد اره میزی در نجاری ،‌ این امکان از اهمیت زیادی برخوردار است.

تیغه جداکننده یا چاقویی

در بسیاری از مدل‌های اره میزی قطعه‌ای به نام چاقویی یا تیغه جداکننده در قسمت پشت تیغ اره وجود دارد که از کیک بک و پس زدن قطعه کار جلوگیری می‌کند. این قطعه برای جلوگیری از پرتاب شدن قطعه کار به سمت شما و پیشگیری از وقوع حوادث نقش بسیار مهمی دارد.

گونیای ثابت

گونیای ثابت نقش تکیه‌گاه برای قطعه کار را داشته و به شما کمک می‌کند قطعه را به صورت کاملا موازی با تیغ اره قرار داده و برش بزنید. این قطعه فلزی به صورت موازی با تیغ اره نصب می‌شود. معمولا قسمت جلوی میز کار به صورت مدرج است که می‌توانید گونیا را بر روی اندازه مورد نیاز خود قرار داده و به وسیله اهرم یا پیچ این قطعه محکم کنید.

گونیای متحرک

گونیای متحرک یکی دیگر از متعلقات مهم دستگاه است که در امتداد تیغ اره حرکت کرده و ایجاد برش در زوایای مختلف را امکان‌پذیر می‌کند. دو شیار در دو طرف میز قرار گرفته که محل قرارگیری متعلقاتی مانند گونیای متحرک است. بر روی گونیای متحرک زوایای مختلفی درج شده که با تنظیم گونیا بر روی این زاویه‌های می‌توانید قطعه کار را به شکل‌های مختلف قرار داده و برش بزنید.

فلکه تغییر ارتفاع و زاویه

 این قطعه در دستگاه‌های مختلف به شکل‌های مختلفی وجود دارد. برای مثال بعضی از دستگاه‌ها دو فلکه مجزا برای تنظیم ارتفاع و تغییر زاویه تیغه دارند. در مدل‌هایی که این فلکه هر دو کارایی را دارد، ارتفاع تیغ اره با چرخاندن فلکه و زاویه با چرخاندن چرخ دور آن تغییر می‌کند. با چرخاندن فلکه در جهت عقربه‌های ساعت،‌ ارتفاع تیغ اره بر روی سطح میز افزایش می‌یابد. همچنین یک پیچ در قسمت بالای فلکه قرار دارد که با پیچاندن آن زاویه تیغه در جای خود کاملا محکم می‌شود.

کاربرد اره میزی در نجاری

نکات مهم کار با اره میزی

در این مقاله، کاربرد اره میزی در نجاری را معرفی کرده و به بررسی بخش‌های مختلف این دستگاه پرداختیم. استفاده از این دستگاه به صورت صحیح و اصولی نیازمند رعایت نکاتی کلیدی است که از وقوع هرگونه حادثه جلوگیری کرده و راندمان کار دستگاه را افزایش می‌دهند. به یکی از این موارد که استفاده از چاقویی یا تیغه جداکننده است در این مطلب پرداختیم. در صورتی که می‌خواهید نکات مهم بیشتری را در مورد کار با اره میزی بدانید توصیه می‌کنیم یکی مقاله‌های گذشته ما با عنوان «نکات مهم کار با اره میزی و حفظ ایمنی» را مطالعه کنید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا