چوب و فرآورده‌های چوبی

مقایسه لمینت، ونیر و چوب طبیعی | راهنمای انتخاب جنس مبلمان

تجهیز دفتر کار با مبلمانی مناسب شاید انتخابی دشوار بین هزاران گزینه از جمله دوام بالا، ظاهر شیک و قیمت مقرون به صرفه باشد. شاید علاقه‌ی زیادی به ظاهر بادوام چوب طبیعی داشته باشید اما ممکن است در وسع‌تان نباشد؛ از سوی دیگر، اگرچه لمینت قیمت بهتری دارد، اما آیا دوام کافی هم دارد؟

یکی از سؤالاتی است که هر روز از مشتریان شنیده می‌شود این است: «آیا این میز از چوب طبیعی ساخته شده است؟» اگر بخواهیم به این سؤال صادقانه جواب دهیم باید بگوییم، در حال حاضر دیگر از چوب طبیعی و خالص برای ساخت وسایل چوبی استفاده نمی‌شود. اگر چوب خالص بخواهید باید زمان و هزینه بسیار زیادی صرف کرده تا چوب طبیعی خریداری کنید. در حال حاضر تقریبا برای ساخت بیشتر مبلمان و وسایل چوبی از ونییر یا لمینت استفاده می‌شود. شاید فکر کنید که چوب‌های مصنوعی یا مهندسی شده دوام و کیفیت ندارد، اما این طور نیست زیرا با روش‌های مهندسی، سازه‌های چوبی بسیار شبیه چوب طبیعی به نظر می‌رسند و دوام بیشتری پیدا کرده‌اند.
جالب است بدانید که گاهی چوب‌های مصنوعی در مقایسه با چوب‌های طبیعی کارآمدتر هستند. برای مثال، چوب طبیعی دربرابر رطوبت، خراشیدگی و ساییدگی دوام کمتری نسبت به چوب جامد دارد. هم‌چنین مراقبت از چوب طبیعی و خالص بسیار پیچیده و سخت‌تر بوده و معمولاً افراد زمان کافی برای پرداخت مجدد، مراقبت و نگهداری از آن را ندارند.

در این مقاله برای کمک به تصمیم‌گیری بهتر شما، راهنمای جامعی درباره‌ی لمینیت، ونیر و چوب طبیعی ارائه کرده‌ایم. بهتر است درباره‌ی مزایا و معایب هر کدام از این سطوح بیشتر بدانید تا خرید مطمئن‌تری انجام دهید.

نحوه ساخت لمینت

لمینت
لایه‌های مختلف لمینت

لمینیت ماده‌ای با دوام، مقرون به صرفه و قابل تغییر است که با فشار ورقه‌های کاغذ سنگین با ترکیبی به نام ملامین و تبدیل آن به رزین ساخته می‌شود. این فرآیند بعدها با لایه‌ای تزئینی پوشانده می‌شود. زیبایی لمینت در تنوع طرح‌های دکوراتیوی است که می‌توان روی آن ایجاد کرد. طرح اصلی که روی اغلب سطوح لمینیت مشاهده می‌کنیم همان طرح طبیعی چوب است اما تنها به آن محدود نمی‌شود و هر طرحی را می‌توان روی آن استفاده کرد. در پایان لایه‌ای شفاف و محافظ بر روی آن کشیده می‌شود. برای تقویت استحکام کار و تولید محصولی که بتوان از آن در ساخت مبلمان و وسایل بادوام استفاده کرد باید لمینت را باید به لایه‌ی مرکزی متصل کرد. فیبر و نئوپان دو نوع چوبی هستند که برای این منظور لایه‌ی اصلی لمینت را تشکیل می‌دهند. محصول نهایی لمینت است که در ساخت و ساز مبلمان، کابینت، صفحات اوپن، پیشخوان و غیره استفاده می‌شود.

لمینیت ماده‌ای با دوام، مقرون به صرفه و قابل تغییر است که با طرح‌های متنوع نما و جلوه سنگ، چوب طبیعی و … را می‌توان با آن ایجاد کرد. از لمینت در کارهای مختلفی مانند ساخت و ساز مبلمان، کابینت، صفحات اوپن، پیشخوان و غیره استفاده می‌شود.

لمینت HPL و LPL

لمینت

لمینت‌ به دو گروه فشار بالا (HPL) و فشار پایین (LPL) تقسیم می‌شود. این تقسیم‌بندی نوع اتصال لمینت به لایه‌ی اصلی را نشان می‌دهد. در لمینت‌ HPL فشاری برابر با 70 تا 103 بار برای چسباندن لایه‌ها اعمال می‌شود. همچنین در این فرآیند محصول بین 138 تا 160 درجه‌ی سانتی‌گراد حرارت داده شده و برای اتصال بخش‌های مختلف از چسب استفاده می‌شود.
از طرف دیگر در لمینیت LPL از چسب خبری نیست، اما درجه حرارت بالاتری بین 168 تا 190 درجه سانتی‌گراد اعمال شده و همان‌گونه که از اسم آن پیداست، فشار کم‌تری معادل 20 تا 30 بار برای اتصال به کار می‌رود. هردو پروسه دوام بالایی دارند اما لمینت LPL به صرفه‌تر است زیرا روند تولید آن برای کارخانه‌ ارزان‌تر تمام می‌شود.

اکثر لمینتی که برای تولید مبلمان اداری استفاده می‌شود لمینت LPL است. لمینت LPL ارزان است اما طول عمر آن از لمینت HPL کمتر است. هم‌چنین این لمینت طرح‌های بسیار محدودی دارد. لمینت HPL دوام و کیفیت بالایی داشته و برای موارد مخصوصی استفاده می‌شود. از لمینت فشار بالا در طراحی‌های چند منظوره و قسمت‌هایی که نیاز به طول عمر بالاتری دارند استفاده می‌شود.
به طور کلی لمینت سطح سختی است که در مقابل فرسایش، دوام بالاتری دارد. اگر لمینت به شدت آسیب ببیند امکان جایگزین کردن آن وجود ندارد و باید به طور کلی آن را تعویض کرد.

مزایای لمینت

مبلمان لیمنیت در ادارات بسیار محبوب است زیرا:

  • محصولات لمینت در مقابل آتش‌سوزی مقاوم بوده و برخی از آن‌ها خواص ضد باکتریایی دارند، از این رو برای مکان‌های پر رفت و آمد مانند اتاق انتظار انتخاب ایده‌آلی هستند.
  • لمینت به‌راحتی تمیز می‌شود. تنها کافی است با پارچه‌ی میکروفایبر مرطوب آن را گردگیری کرده و به منظور حفظ دوام مبلمان نظافت را به طور مداوم انجام دهید. تا زمانی‌که لمینیت‌ در معرض مستقیم نور آفتاب نباشد ظاهر خود را حفظ می‌کند.
  • در مقایسه با چوب جامد لمینت در مقابل لکه و خط و خش مقاومت بیشتری دارد. فرآیند ساخت لمینت، محصول بی‌نظیری تولید می‌کند که درمقابل شرایط محیط کاری دوام بالایی دارد.
  • زمانی که صحبت از قیمت محصول می‌شود، لمینت ارزش بیشتری دارد. با میزان پول یکسان می‌توانید مقدار لمینت بیشتر خریده و از ظاهر منحصر به فرد آن لذت ببرید.

معایب لمینت

اگرچه لمینت کیفیت بسیار بالایی دارد ولی در بسیاری از موارد در مقابل چوب حرفی برای گفتن ندارد.

  • لمینت را نمی‌توان پوشش براق و سنباده زد.
  • مقاومت آن در مقایسه با چوب جامد کم‌تر است.
  • برخی اعتقاد دارند که طرح چوب چاپ شده با الگو بر روی لمینت، تکراری بوده و به زیبایی رگه‌های طبیعی چوب نیست.

در آخر باید گفت که مبلمان لمینت گزینه‌ی جایگزین مقرون‌به‌صرفه‌تری نسبت به چوب طبیعی و ونیر است. اگرچه دوام لمینت آسان به دست نیامده و برخی ویژگی‌های دیگر چوب در آن قربانی شده‌اند، لمینت یکی از بهترین گزینه‌ها برای محیط‌های اداری و بودجه‌ی محدود است.

ونیر چیست ؟

ونیر

ونیر در واقع تکنیکی قدیمی در نجاری است که قدمت آن به هزاران سال پیش برمی‌گردد و در آن سطوح و روکش‌هایی پیچیده از انواع مختلف چوب تولید می‌شود. برخی از بزرگان صنعت مبلمان از تکنیک‌های مختلف ونیر استفاده کرده و قطعاتی باکیفیت در حد موزه ساخته‌اند که قیمت قابل توجهی هم دارند.
امروزه نیز این تکنیک‌ها برای تولید طیف گسترده‌ای از مبلمان اداری و قطعات تزئینی لوکس استفاده می‌شود.
ونیر فضای بسیاری برای خلاقیت در اختیار هنرمندان می‌گذارد که به هیچ‌وجه قابل مقایسه با چوب نیست. برای مصرف‌کنندگانی که به دنبال گزینه‌ی ارزان‌تری نسبت به چوب طبیعی هستند، مبلمان ونیر انتخاب خوبی است.

نحوه ساخت ونیر

ونیر با چسباندن لایه نازکی از چوب به ضخانت 3 میلی‌متر روی لایه‌ای میانی ساخته می‌شود. جنس لایه‌ی میانی ونیر چوب، تخته‌ سه‌لا، نئوپان و MDF است. در وسایل چوبی ارزان‌تر در لایه‌ی میانی از گزینه‌های با مقاومت و استحکام کمتر استفاده می‌شود.

مزایای ونیر

ونیر
  • ونیر انتخابی مقرون‌به‌صرفه است که حس و ظاهر چوب را دارد. ونیر چوب طبیعی نیست اما همچنان ظاهر زیبای چوب طبیعی را دارد.
  • ونیر را می‌توان پرداخت کرد و سنباده زد. با سنباده می‌توانید ظاهر ونیر را بهبود ببخشید؛ با این حال باید مراقب باشید که سطح لایه‌ی نازک ونیر را بیش از حد سنباده نزنید. چه بخواهید خط و خش‌ها را از بین ببرید، یا اینکه رنگ کار را عوض کنید، ونیر هردوی این موارد را ارائه می‌دهد.
  • اگرچه دوام این محصول به‌هیچ‌وجه قابل مقایسه با چوب طبیعی نیست، ونیر در مقابل دفرمه شدن بهتر از چوب طبیعی عمل می‌کند. به همین دلیل، در وسایلی که دارای قسمت‌های چوب طبیعی هستند، از پنل‌های ونیر هم استفاده می‌شود.
  • طراحی منحصربه‎‌فرد ونیر باعث می‌شود تا نجار با استفاده از چوب یک عدد درخت سطح مورد نظر خودش را بسازد و با استفاده از ونیر بافت چوب را یکدست روی آن پیاده کند. کنارهم آوردن بافت چوب به‌صورت هماهنگ و یکدست در چوب طبیعی تقریبا غیرممکن است مگر اینکه از چندین درخت استفاده کنید. ونیر امکان استفاده از گونه‌های نادر و انواع چوب را برای ساختن مبلمانی خاص فراهم می‌کند.
  • نگهداری آسان، تنها کاری که باید انجام دهید گردگیری مداوم مبلمان با دستمال میکروی مرطوب است و همین‌طور واکس زدن آن به منظور حفظ درخشش مبلمان.

معایب ونیر

  • ونیر چوب نیست. ونیر زیبا، بادوام و مقرون‌به‌صرفه است اما هیچ‌وقت چوب طبیعی نمی‌شود. برای بعضی از مصرف‌کنندگان کنار آمدن با این نکته سخت است که ونیر در خیلی از دسته‌بندی‌ها با چوب هم‌تراز است.
  • ونیر در مقابل آب آسیب‌پذیر است. از آنجاکه ونیر با چسب به لایه‌ی میانی متصل می‌شود، ممکن است رطوبت به زیر آن نفوذ کرده و سبب شل شدن لایه‌ی فوقانی و ایجاد حباب روی کار شود. از این رو بسیار مهم است که مراقب باشید آب روی وسایل چوبی ونیر نریزد.

چوب طبیعی

چوب طبیعی

وقتی صحبت از مبلمان و وسایل چوبی می‌شود، چوب طبیعی انتخابی بسیار گران و البته وسوسه‌انگیز است. مبلمان چوب طبیعی نشان از پرستیژ و کلاس کاری بالا بوده و این پیغام را به بیننده انتقال می‌دهد. اگر بودجه‌ی محدودی ندارید و به دنبال مبلمانی هستید که سالیان سال از آن استفاده کنید، چوب طبیعی بهترین گزینه برای نیاز شماست.

این‌که شما در حال ساخت مبلمان باشید یا بخواهید آن را خریداری کنید تفاوتی در ماجرا ایجاد نمی‌کند، داشتن مهارت کافی در شناخت انواع گونه‌های چوب برای ساخت مبلمان امری مهم است.

سالیان زیادی است که مبلمان از جنس چوب طبیعی عضو جدایی‌ناپذیر خانه‌ها و محیط کار ما شده است. با این‌ که شما می‌توانید مبلمان مدرن‌تری با جنس‌هایی متفاوت مانند پلاستیکی، فلزی و حتی پارچه‌ای داشته باشید ولی مبلمان چوبی کیفیت بهتر و طول عمر بیشتری دارند؛ به همین جهت هیچ چیز جای مبلمان از جنس چوب طبیعی را نمی‌گیرد.

این که شما چه چوبی را برای مبلمان خود انتخاب کنید بستگی دارد به سبک انتخابی و استقامتی که برای کار خود احتیاج دارید. آیا چوب تیره مانند گردو و ماهگون می‌خواهید؟ یا چوب روشن‌تری مانند چوب‌های درخت کاج و توس؟ و البته قیمت هم عامل مهمی است زیرا چوب‌های خوب همیشه گران هستند. در ادامه فهرستی از ۷ نوع چوب مناسب برای مبلمان سازی آورده‌ایم:

  • چوب گیلاس
  • چوب ماهگون
  • چوب گردو
  • افرا
  • کاج
  • سرو
  • بلوط
  • راش

مزایای چوب طبیعی برای ساخت مبلمان

  • ساختار یکدست و مستحکم: وقتی صحبت از دوام می‌شود، کمتر چوبی به پای چوب طبیعی می‌رسد. چسب‌کاری، میخ‌کوبی و تمامی اتصالات در نجاری با چوب طبیعی بسیار بهتر انجام شده و نتیجه‌ی کار به آسانی قابل تعمیر است.
  • گزینه‌های بسیار زیاد در رنگ و جلا: بالغ بر هزاران طرح و مدل برای پرداخت و پوشش آخر وسایل چوبی وجود دارد و دست شما برای انتخاب بسیار باز است.
  • پرداخت دوباره‌ی آسان: اگر زمانی هوس کنید که ظاهرکار چوبی را تغییر دهید به‌راحتی می‌توانید آن را سنباده و رنگ کرده و ظاهر آن را تغییر دهید.
  • اگرچه نظافت و نگهداری از از چوب طبیعی به راحتی ونیر و لمینیت نیست، اما زحمت چندانی هم ندارد. تنها کافی است آن را گردگیری کرده و واکس بزنید. با نگهداری صحیح و اصولی، چوب طبیعی برای سالیان دراز عمر خواهد کرد.
  • درست است که مبلمان چوبی هزینه‌ی اولیه‌ی زیادی دارد، اما فراموش نکنید که وسایل چوب طبیعی نیازی به تعویض نداشته و با بازسازی مجدد آن‌ها می‌توانید برای مدت طولانی از وسایل چوب طبیعی استفاده کنید.
  • در کل بهتر است بگوییم که چوب واقعی نه تنها عمر بیشتری دارد بلکه بسته به نوع چوب انتخابی ممکن است در طول زمان زیباتر هم شود.

معایب چوب طبیعی برای ساخت مبلمان

  • هرینه بالا. اگرچه مبلمان چوبی ارزش بالایی دارد، اما ممکن است خارج از بودجه‌ای باشد که برای هدفی خاص در نظر گرفته‌اید. در این شرایط ونیر و لمینت قیمت بهتری دارند و گزینه‌های مناسب‌تری هستند.
  • سنگین و حجیم است. مبلمان چوب طبیعی، مستحکم و بادوام است اما این بدین معناست که وزن زیادی هم دارد. درنتیجه درصورتی‌که بخواهید نقل مکان کنید یا جای وسایل را عوض کنید با مشکل مواجه خواهید شد.
  • مستعد دفرمه شدن. هیچ مبلمانی وجود ندارد که دربرابر دفرمگی به طور کامل مقاوم باشد اما چوب طبیعی آسیب‌پذیرتر است که در سطوح صاف بیشتر به چشم می‌آید.

امیدواریم با خواندن مقاله بالا اطلاعات مفیدی درباره چوب طبیعی، ونیر و لمینت و مزایا و معایب هر کدام به دست آورده باشید. هم چنین اگر در این زمینه سوال یا تجربه‌ای داشتید در بخش دیدگاه، نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا