انواع سیم جوش و کاربرد آنها
سیم جوش چیست؟
سیم جوش مادهای است که از آن برای پرکردن فضاهای خالی در انواع جوشکاری استفاده میشود. در فرآیند جوشکاری سیم مستقیم یا جوش MIG-MAG جریان گرمای پیوستهای تولید میشود و یک قوس الکتریکی از سیم به جسم فلزی ایجاد میکند. برای ایجاد جوش همگن باید با استفاده از گاز محافظ مانع تماس اکسیژن و نیتروژن شد. نام MIG-MAG مخفف MIG (فلز گاز خنثی) و MAG (فلز گاز فعال) است. گزینههای زیادی برای انتخاب سیم جوش موجود هستند که با توجه به اندازه جوشی که باید ساخت، قطر سیم تغییر میکند.
ویژگیهای سیم جوش
سیم جوشها ویژگیهایی دارند. در ادامه به چند نمونه از مهمترین آنها میپردازیم:
- همیشه باید برای جوشکاری MIG-MAG از جریان مستقیم (DC) استفاده کرد تا قوس الکتریکی پایدار باشد.
- با توجه به نوع گاز مورد استفاده در فرآیند، عواملی از قبیل انرژی ورودی، سرعت جوشکاری، ظاهر نهایی درزها، برآمدگیها و پاشش تغییر میکنند.
- در روش MIG از گازهای آرگون، مخلوط آرگون و اکسیژن و هلیوم استفاده میشود. در فرآیند MAG، از کربندیاکسید و مخلوط آن با آرگون استفاده میشود.
کاربردهای سیم جوش
- سیم جوش در تعمیرگاهها و بسیاری از فرآیندهای صنعت جوشکاری استفاده میشود.
- از سیم جوش در سطح گستردهای برای ساخت خطوط لوله، مخازن هیدرولیک، سازههای فلزی و هم چنین در کشتیسازی و صنایع فرآوری ورق فلز استفاده میشود.
مزایای سیم جوش
سیم جوش مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
- امکان جوشکاری انواع قطعات در هر موقعیتی وجود دارد.
- فینیش آن خارقالعاده است؛ چون پاششهای بسیار کمی باقی میگذارد.
- گازهای آلاینده و سمی کمی در طول فرآیند تولید میشوند.
- جوشکار ماهر و باتجربه از فرآیندهای اتوماتیک یا نیمهاتوماتیک استفاده میکند و کار آن آسانتر میشود.
معایب سیم جوش
درست است که سیم جوش مزایای زیادی دارد اما همیشه هم اوضاع بر وفق مراد نیست. چند مورد از معایب سیم جوش به شرح زیر هستند:
- هزینه بالا به خاطر قیمت تجهیزات
- سیستم خنککننده در مقایسه با سایر روشهای کاری سریعتر است.
- در موقعیتهایی که دسترسی مشکل یا حساس باشد، استفاده از سیم جوش کار آسانی نیست.
انواع سیم جوش
سیم جوش انواع مختلفی دارد و به یک نوع فلز پرکننده محدود نیست. میتوان از قطرهای مختلف آن استفاده کرد و آلومینیوم، فولاد ضد زنگ، فولاد نرم، فولاد گالوانیزه و مواد مختلف را جوش داد؛ البته به شرط اینکه سیم مناسب برای آن نوع فلز پایه موجود باشد. به طور کلی میتوان انواع سیم جوش را به دو دسته تقسیمبندی کرد.
سیم جوش سخت
از این سیم جوش برای جوشکاری MIG استفاده میشود و به آن «سیم سخت» هم میگویند؛ چون آنقدر سخت است که میتوان آن را فقط با انبردست جوشکاری برش داد ولی سیم جوشهای توپودری به راحتی با دست بریده میشوند. برای سیم جوشهای سخت باید از گاز محافظ هم استفاده شود تا بتوان از جوش در حالت مایع محافظت کرد.
سیم جوش توپودری
سیم جوش توپودری نوعی فلز پرکننده مفتولی با مغزی فلاکس است. این دسته از سیم جوشها محافظت دوگانه دارند. معمولاً فلاکس موجود در سیم جوش با تولید محصولات گازی و مایع باعث محافظت در فرآیند جوشکاری میشود که به این فرآیند، خود محافظ میگویند. البته گاهی هم از گاز محافظ استفاده میشود.
سیم جوش آهن
شکلپذیری خوبی دارد و قابلیت ارتجاعی آن عالی است. سیم جوش آهن گالوانیزه در برابر خوردگی مقاوم است و از آن برای ساخت شبکهها، نردههای بزرگراهها و قطعات اتومبیل استفاده میشود.
سیم جوش آلومینیوم
در برابر خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد، هدایت حرارتی آن زیاد بوده و هم چنین هدایت الکتریکی خوبی دارد. در لحیمکاری مواد آلیاژ آلومینیوم، Al-Mn، Al-Si-Mg کاربرد دارد.
سیم جوش نقره
نقطه ذوب پایین و چگالی کمی داشته و در ابزار دقیق مانند دستگاههای تهویه مطبوع و محصولات الکترونیکی استفاده میشود. در هوا فضا، الکترون و ماشینآلات هم کاربرد دارد.
سیم جوش کاربیت
بیشتر در جوشکاریهای صنعتی استفاده میشود و مقاومت و دوام بیشتری نسبت به جوشهای دیگر دارد. نرخ رسوب این سیم جوش بالا است که سرعت عمل را زیاد میکند.
سیم جوش روی
سیم جوشهای گالوانیزه با پوشش 95 درصدی روی، مقاومت بسیار بالایی به خوردگی دارند و برای گابیونسازی استفاده میشوند.
سیم جوش CO2
یکی از سیم جوشهایی است که در آن از کربندیاکسید بهعنوان گاز محافظ در فرآیند جوشکاری استفاده میشود. در جوشکاری اتوماتیک و جوشکاری سراسری کاربرد دارد.
بهترین سیم جوش
سیم جوشهای خوب مانع از مسدود شدن و آسیب به دستگاه جوش یا اینورتر جوشکاری میشوند. کار را باکیفیت بالاتر انجام داده و جوشکاری را آسانتر میکند. استفاده از سیم جوشهای باکیفیت باعث میشود که جوشهای متحرک سالها دوام بیاورند. سیم جوش خوب چند ویژگی دارد: استحکام برشی بالا، قطر ثابت سیم، پاشش پایین، قابلیت تغذیه بالا، مرطوبکنندگی عالی، فینیشهای تمیز.
سیم جوشINEFIL ER70S-6 MIG و سیم جوش فولاد کربنی YesWelder ER70S- MIG دو نمونه از بهترینهای سال 2021 هستند.
مزایای سیم جوش INEFIL ER70S-6 MIG
- نفوذ بالا و ظاهر مهرهای
- سیمهای قابل کنترل
- جداکردن آسان از قرقره
- قابلیت تغذیه بالا
- بدون تخلخل
- پاشش کم
- مناسب برای پروژههای جوشکاری تکپاس و چندپاس
- عملکرد عالی با مخلوط 80% آرگون، 20% کربندیاکسید و حتی 75% آرگون، 25% کربندیاکسید
- بسیار صاف و بدون ناحیه نامنظم
- عدم کشش سیم
- بافت و رنگ مناسب
- قطر سیم ثابت
مزایای سیم جوش فولاد کربنی YesWelder ER70S- MIG
- حاوی ترکیب بالایی از اکسیدکنندههای منگنز و سیلیکون
- نفوذ بالا و ظاهر مهرهای زیبا
- فاقد مشکل پاشش
- قابل کنترل
- امکان جوشکاری تمیز
- تطابق با جوشکارهای MIG با سوراخهای آربور 5 سانتیمتری و قطر رول 20 سانتیمتری
- تغذیه پیوسته
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی درباره انواع سیم جوش، ویژگیها و کاربردهای آن به دست آورده باشید. برای خرید اینورتر جوشکاری، اتو جوش و … به فروشگاه آنلاین سازوکار مراجعه کنید.
سوالات متداول
سیم جوش بهتر است یا الکترود جوشکاری؟
جوشکاری با سیم جوش مزیت بیشتری در مقایسه با الکترود دارد اما استفاده از الکترود یا سیم جوش به عوامل مختلفی مانند جنس قطعه مورد نظر، موارد استفاده از آن و … بستگی دارد.
تفاوت سیم جوش و الکترود جوشکاری چیست؟
از مزایای سیم جوش می توان به نفوذ بسیار بالا، کاهش عیوب جوشکاری و افزایش سرعت جوشکاری اشاره کرد و از مزایای الکترود جوشکاری می توان به استحکام بالای جوش، آبندی، عدم محدودیت ضخامت، عدم جدا شدن دو قطعه و … اشاره کرد.