ابزار و یراق

پیستوله برقی چگونه کار می کند؟

پیستوله برقی دستگاهی است که برای پاشش رنگ روی سطوح مختلف از انرژی الکتریکی بهره می‌گیرد. اصلی‌ترین تفاوت این ابزار با پیستوله بادی این است که برای راه‌اندازی نیازی به کمپرسور باد ندارد. در نتیجه، برخی از معایب رایج پیستوله بادی را نداشته و برتری‌هایی نسبت به پیستوله بادی دارد. در ادامه این مطلب در مورد نحوه عملکرد، ویژگی‌های فنی و نکات لازم هنگام استفاده از پیستوله برقی به صورت کامل توضیح می‌دهیم.

بنرعمومی

ویژگی‌های پیستوله برقی

زمانی که سرعت در کار اهمیت زیادی داشته باشد، نقاشان حرفه‌ای از پیستوله برقی استفاده می‌کنند. فشار هوا در نمونه‌های حرفه‌ای پیستوله برقی بسیار بالا بوده و به ۳۰۰۰ پوند بر اینچ مربع (PSI) یا تقریبا ۲۰۰ بار می‌رسد؛ به گونه‌ای که رنگ از نازل پیستوله به صورت یک غبار ریز و به حالت انفجاری خارج می‌شود. این مقدار از فشار در این دستگاه اجازه می‌دهد تا بتوان برای هر نوع رنگی، بدون نیاز به تنظیم و تغییر در غلظت رنگ، از پیستوله استفاده کرد. پیستوله قطرات بسیار ریزی تولید می‌کند؛ به همین دلیل می‌تواند روی سطوح وسیعی مثل دیوار و مصالح ساختمانی، پرداختی بی‌عیب و نقصی ایجاد کند. در مقابل، رنگ‌پاش‌های حجم بالا و فشار کم (که HVLP نام دارند) که اغلب برای مصارف سبک تولید می‌شوند، رنگ را با استفاده از جریان هوای فشار پایین اسپری می‌کنند. این رنگ‌پاش‌ها قطرات بزرگ‌تری ایجاد کرده و رنگ را آرام تر پخش می‌کنند، بنابراین برای سطوح بزرگتر کاربردی نیستند.

پیستوله برقی

انواع پیستوله برقی

پیستوله برقی معمولا با شکل‌های مختلفی مختلف تولید می‌شود. نوعی از این ابزار طراحی بسیار جمع‌وجوری داشته و تمامی بخش‌های پیستوله از جمله موتور، مخزن زنگ و قطعات الکترونیکی در یک دستگاه با قابلیت حمل آسان قرار دارند. برخی از انواع این دستگاه نیز شارژی هستند.

نوع دیگری از پیستوله برقی، برای مصارف حرفه‌ای‌تر ساخته شده که به آن پیستوله برقی خرطومی نیز می‌گویند. این نوع پیستوله از دو بخش اصلی تشکیل شده و بخش تفنگی آن از بخش شامل موتور، مخزن و قطعات الکترونیکی جدا شده است. این دو بخش به وسیله یک شلنگ خرطومی به هم متصل شده‌اند. معمولا توان خروجی، حجم پاشش رنگ و در برخی مواقع، ظرفیت مخزن پیستوله‌های خرطومی بیشتر از نوع معمولی است. در پیستوله‌های حرفه‌ای،‌امکان تنظیم شعاع پاشش و حجم خروجی رنگ نیز وجود دارد. برای دستیابی به غلظت‌های مختلف و استفاده از انواع رنگ‌های مختلف می‌توان این تنظیمات را تغییر داد.

پیستوله برقی چگونه کار می کند؟

پیستوله بادی با استفاده از هوای فشرده تولید شده به وسیله کمپرسور پاشش رنگ را انجام می‌دهد؛ اما پیستوله برقی بدون استفاده از کمپرسور و هوای فشرده، رنگ مایع را تبدیل به پودر یا قطرات کوچک رنگ می‌کند. در پیستوله برقی، رنگ تحت فشار بالا از نازل اسپری به بیرون پمپ می‌شود. اندازه نازل دستگاه و میزان فشار آن بر روی سرعت پاشش رنگ مؤثر است. همچنین نازل پیستوله، بر روی شعاع پخش رنگ نیز مؤثر است.

در پیستوله برقی، فشار بالا و حرکت سریع هوای ایجاد شده توسط موتور دستگاه انرژی لازم برای غلبه بر غلظت (ویسکوزیته) مایع و کشش سطحی (نیرویی که مولکول‌های سطح مایع را کنار یکدیگر نگه می‌دارد) و تبدیل شدن جریان مایع به قطرات ریز را فراهم می‌کند. این فشار بالا به مایع نیرو وارد کرده و مایع از طریق یک نازل کوچک در قسمت نوک پیستوله خارج می‌شود.

پیستوله برقی

مزایای استفاده از پیستوله برقی

سرعت بالا

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از پیستوله برقی در مقایسه با روش‌های دیگر، سرعت بالای آن است. هنگام استفاده از پیستوله برقی، حجم زیادی از رنگ در مدت‌زمان کوتاهی اسپری می‌شود. در نتیجه رنگ‌پاشی روی سطوح بزرگ در حداقل زمان امکان‌پذیر می‌شود. به همین دلیل،‌ یکی از محبوب‌ترین کاربردهای پیستوله برقی،‌ رنگ‌آمیزی دیوارهای بزرگ است.

البته باید توجه داشته باشید که تولید حجم زیادی از رنگ، یکی از معایب این دستگاه هم محسوب می‌شود. در اثر خروج حجم زیادی از رنگ، تقریباً ۱۵ درصد از رنگ در هوا از بین می‌رود. همچنین ممکن است میزان رنگ اسپری شده بیشتر از حد لازم و استاندارد باشد.

پاشش رنگ یکدست

پیستوله برقی برای برخورداری از لایه رنگی یا پوشش عالی و یکنواخت بسیار مناسب است. در رنگ‌آمیزی با قلم‌مو و غلطک ممکن است در پایان کار لایه رنگ در تمام نقاط یکدست نبوده و ضخامت یکسانی نداشته باشید؛ اما از آنجا که پیستوله برقی رنگ را به قطرات خیلی کوچکی تبدیل می‌کند، رنگ به طور یکنواخت و یکسان بر روی تمام سطح پخش می‌شود. این ویژگی خصوصا زمانی مفید است که سطح دارای ناهمواری و بافت‌ درشت باشد.

حمل و نقل آسان

پیستوله برقی در مقایسه با پیستوله بادی قابلیت جابجایی و حمل و نقل به مراتب بیشتری دارد. در نتیجه بدون نیاز به استفاده از کمپرسور و هر گونه تجهیزات اضافی می‌توان آن را در محل کار به راحتی جابجا کرد. پیستوله شارژی حتی در مقایسه با پیستوله برقی نیز قابلیت‌های بیشتری داشته و به دلیل عدم نیاز به منبع برق، حمل و جابجایی آن آسان‌تر است.

پیستوله برقی

معایب استفاده از پیستوله برقی

هدر رفتن رنگ

یکی از معایب پیستوله برقی این است که رنگ زیادی را مصرف می‌کند. هنگام استفاده یک پیستوله برقی، میزان رنگ استفاده شده تقریباً ۴۰ درصد بیشتر از روش‌های قدیمی مانند غلطک و قلم‌مو است. در نتیجه اگر صرفه‌جویی در مصرف رنگ جزو اولویت‌های شماست، باید به فکر گزینه‌های دیگر باشید.

نگهداری و تعمیر

برای جلوگیری از آسیب به پیستوله برقی باید آن را به صورت مداوم تمیز کرده و پس از هر بار رنگ‌آمیزی، مخزن و نازل آن را بشویید. فرآیند پاک‌سازی پیستوله برقی تا حدودی زمان‌بر بوده و هنگام کار بخشی از وقت شما به این کار اختصاص می‌یابد؛ بنابراین، پیش از خرید این وسیله باید به این نکته توجه کنید.

نکات ضروری در هنگام استفاده از پیستوله برقی

بعد از خرید پیستوله برقی مورد نظر خود و پیش از استفاده باید به چند نکته مهم توجه کنید.

رنگ مناسب پیستوله برقی

به طور کلی، در پیستوله برقی باید از رنگ‌های دارای ویسکوزیته یا غلطت کمتر استفاده شود تا نازل دستگاه دچار گرفتگی نشود. میزان غلظت رنگ را نیز باید با توجه به نوع رنگ و نازل معین شود. می‌توانید این کار را با استفاده از حلال مناسب رنگ خود مانند تینر و آب انجام دهید.

چه محیط‌هایی با پیستوله برقی سازگار است؟

پیستوله برقی بیشترین سازگاری را با محیط‌های مختلف داشته و می‌تواند در محیط‌های سرد و گرم مورد استفاده قرار گیرد. در نقطه مقابل، پیستوله بادی در محیط‌های سرد ممکن است با مشکل مواجه شود؛ زیرا ممکن است سرمای هوا غلظت رنگ را افزایش داده و باعث شود خروج رنگ از نازل و پاشش آن به درستی انجام نشود.

پیستوله برقی

اندازه نازل پیستوله برقی

با توجه به سطحی که روی آن رنگ اعمال می‌کنید و نوع رنگ باید از نازل با اندازه مناسب استفاده کنید. این قانون کلی در مورد نازل پیستوله وجود دارد که هر چه فضایی که قصد رنگ کردن آن را دارید بزرگتر باشد، باید از نازل بزرگتر استفاده کنید. همچنین برای فضاهایی که به دقت و ظرافت رنگ‌آمیزی زیادی نیاز دارند بهتر است از نازل‌های کوچکتر استفاده کنید.

روش اسپری کردن با پیستوله برقی

پیستوله برقی بهتر است در فاصله تقریباً ۳۰ سانتی‌متری از سطح کار و کاملاً صاف و عمود بر آن نگه داشته شود. همچنین بهتر است پیستوله‌های دارای نازل بزرگ در فصله دورتری از سطح کار قرار بگیرند.

بهترین پیستوله برقی رنگ پاش

برندهایی مانند Graco، Wagner و Titan جزو بهترین و معتبرترین تولیدکنندگان انواع تجهیزات رنگ پاش از جمله پیستوله برقی محسوب می‌شوند. در حال حاضر هیچ یک از این برندها در ایران حضوری فعال ندارند. با این حال، محصولات برندهای معتبر دیگری در بازار ایران موجود است که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

برند بوش مانند بسیاری دیگر از ابزارآلات برقی و شارژی،‌ در زمینه ساخت پیستوله رنگ پاش نیز تبحر دارد. پیستوله‌های ساخت شرکت بوش از نوع خرطومی هستند. در این محصولات بوش، موتور پیستوله در محفظه اصلی دستگاه قرار گرفته و تفنگی آن با یک خرطوم به بدنه اصلی متصل شده است. تفنگی پیستوله رنگ پاش بوش محل اتصال مخزن آن نیز هست. در واقع بوش برخلاف بسیاری دیگر از برندها تصمیم گرفته در پیستوله‌های خرطومی خود مخزن رنگ را به جای بدنه اصلی روی تفنگی قرار دهد.

پیستوله برقی

رونیکس از برندهایی است که در سال‌های اخیر موفق شده جایگاه خود را در بازار ابزار تثبیت کرده و محصولات متنوعی را به بازار عرضه کند. این برند در زمینه تولید پیستوله برقی نیز عملکردی موفق داشته و توانسته چندین مدل متنوع از این محصول را برای مصارف مختلف روانه بازار کند. پیستوله‌های خرطومی این برند به دلیل برخورداری از توان خروجی بالا برای مصارف حرفه‌ای و پاشش رنگ در ابعاد وسیع مناسب هستند. همچنین سایر مدل‌های پیستوله رنگ پاش رونیکس در دو نوع برقی و شارژی عرضه شده‌اند. برای مثال، پیستوله رنگ پاش شارژی 20 ولت رونیکس مدل 8604 به دلیل برخورداری از باتری قدرتمند ۲۰ ولتی برای مواقعی که امکان دسترسی به سوکت برق وجود ندارد بسیار مناسب است.

از سایر برندهای موجود در بازار که محصولاتی با کیفیت قابل قبول را در زمینه پیستوله برقی تولید می‌کنند می‌توان به شپخ، کرون، توسن و آروا اشاره کرد. در صورتی که تمایل دارید با جدیدترین محصولات تمامی این برندها آشنایی پیدا کرده و از جدیدترین قیمت، مشخصات فنی و نقد و بررسی‌های تخصصی این محصولات آگاهی پیدا کنید، می‌توانید به فروشگاه اینترنتی سازوکار مراجعه کنید.

سوالات متداول

تفاوت پیستوله برقی و بادی چیست؟

اصلی‌ترین تفاوت پیستوله برقی و بادی این است که پیستوله بادی برای پاشش رنگ از کمپرسور باد استفاده می‌کند، در حالی که پیستوله برقی با استفاده از یک موتور الکتریکی این کار را انجام می‌دهد.

تنظیم پیستوله برقی چگونه است؟

در اکثر مدل‎‌های پیستوله برقی امکان تنظیم فشار دستگاه وجود دارد. همچنین در برخی از مدل‌های پیستوله برقی تنظیم شعاع پاشش و حجم رنگ خروجی نیز امکان‌پذیر است.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا