ابزار و یراق

معرفی کامل پیستوله رنگ، کاربردها و نحوه کار با آن

پیستوله رنگ پاش دستگاهی است که از آن برای پاشش رنگ استفاده می‌شود. پیستوله با جدا کردن ذرات رنگ و پاشش یک دست آن روی انواع سطوح، رنگی یکنواخت ایجاد می‌کند. این دستگاه در صنعت بسیار پرکاربرد بوده و انواع مختلفی دارد که هر کدام به‌منظوری خاص استفاده می‌شود. با ما همراه باشید تا در ادامه با انواع پیستوله و کاربردهای آن آشنا شوید.

ابزار بادی

کاربردهای پیستوله رنگ

از آنجا که تمیز و یکنواخت بودن رنگ خودرو بسیار مهم است، پیستوله بیشترین کاربرد را در صنعت خودروسازی دارد. از دیگر مصارف پیستوله می‌توان به استفاده از آن در صنعت ساختمان‌سازی، کابینت سازی، مبلمان و انواع وسایل و لوازم دکوراتیو اشاره کرد.

پیستوله  رنگ

هم‌چنین از پیستوله برای پاشش روغن جلا، انواع جوهر، حتی آبرنگ و مواد ضد زنگ نیز استفاده می‌شود.

مزایا و معایب استفاده از پیستوله رنگ

پیستوله در مقایسه با رنگ‌کاری با غلطک و قلم‌مو کاربرد بیشتری دارد؛ زیرا رنگ را به صورت یکنواخت در سطحی وسیع‌ می‌پاشد اما حجم رنگ مصرفی در این روش بسیار بالا بوده و احتمال هدر رفتن رنگ بسیار زیاد است. به همین جهت استفاده از آن در پروژه‌های کوچک مقرون به صرفه نیست.

انواع پیستوله رنگ

پیستوله در سه نوع اصلی یعنی برقی، شارژی و بادی در بازار موجود است که هر کدام مدل‌های مختلفی دارند.

پیستوله‌ برقی

پیستوله برقی

میزان غلظت رنگ در کارخانه‌های رنگ‌سازی همیشه متناسب با کار با قلم‌مو و غلطک است در نتیجه هنگامی‌که می‌خواهیم با پیستوله‌ی برقی کار کنیم باید غلظت آن را تا حد ممکن پایین بیاوریم تا درون مخزن رنگ هیچ اثری از توده یا ذرات فشرده‌ی رنگ دیده نشود. معمولاً برای رقیق کردن رنگ از قیف رقیق کننده و تینر روغنی یا تینر عادی استفاده می‌کنند زیرا استفاده از تینر فوری برای دستگاه ضرر دارد.

فراموش نکنید که عملیات رقیق سازی برای رنگ و مواد جلا دهنده انجام می‌شود و برای مواد دیگری مانند جوهر یا مواد لکه زدا انجام نمی‌شود.

پیستوله شارژی

پیستوله شارژی

این پیستوله برای رنگ پاشی فضاهای کوچک وکارهای خاص طراحی شده است. مهم‌ترین ویژگی این محصول قابلیت جابجایی آسان است.

پیستوله‌ HVLP

پیستوله hvlp

در پیستوله HVLP به نسبت سیستم تحت فشار، لوله‌ها قابلیت بیشتری برای انتقال فشار هوا دارند که این موضوع به علت بزرگی لوله‌های انتقال فشار هوا است. به‌طور کلی می‌توان گفت که ذرات رنگ در یک پیستوله معمولی بر اثر فشار هوای زیاد پودر شده و میزان رنگدانه‌ها روی سطحی که پاشش رنگ روی آن انجام شده کم‌تر از نیمی از آن است اما در سیستم HVLP فشار هوا به دلیل بزرگ بودن لوله‌ی انتقال با سرعت کم‌تری ذرات رنگ را تحت تأثیر قرار داده در نتیجه غلظت رنگ و میزان ذرات رنگ روی سطوح بیشتر خواهد بود. در این پیستوله می‌توانید برای انتقال فشار هوا از توربین و کمپرسور استفاده کنید.

این پیستوله در دو نوع HVLP و LVLP که به معنای حجم پاشش بالا و حجم پاشش پایین با فشار کم‌تر است در بازار موجود است.

پیستوله‌ بدون کمک فشار هوا (airless)

این پیستوله در دو نوع صنعتی و خانگی موجود است و برای تحت فشار قرار دادن ذرات رنگ از پمپ هیدرولیکی استفاده می‌شود. از آنجاکه نوع خانگی آن فشار هوا ندارد، به رنگ بسیار رقیق نیاز دارد اما در نوع صنعتی این‌گونه نبوده ولی از سختی‌های کار با پیستوله‌ی ایرلس صنعتی، بزرگ بودن مخزن آن است که تمیز کاری آن را بسیار مشکل‌ساز می‌کند به همین منظور از این پیستوله بیشتر در کارهایی استفاده می‌شود که به تعویض مداوم رنگ نیاز ندارد.

پیستوله ایرلس

پیستوله‌ ایرلس مزیت‌های خاص خود را دارد برای مثال هنگامی‌ که ما از پیستوله‌ای استفاده می‌کنیم که با فشار هوا عملیات پاشش را انجام می‌دهند روی سطح رنگ شده حباب‌های کوچک ذرات هوا ایجاد می‌شود که در این نوع پیستوله وجود ندارد، همچنین به دلیل نبودن فشار زیاد، آلودگی اطراف به نسبت کم‌تر و غلظت رنگ بیشترخواهد بود در نتیجه رنگ آمیزی در دفعات کم‌تری انجام می‌شود.

پیستوله ایرلس

پیستوله‌ بادی

پیستوله بادی یا پنوماتیکی با کمپرسور یا منبع باد عمل کرده و در دو نوع خانگی و حرفه‌ای در بازار موجود است. پیستوله‌ پنوماتیک دارای تنظیمات مختلفی بوده و کاربر با توجه به نیاز می‌تواند تنظیمات آن را تغییر دهد برای مثال عرض پاشش یا کنترل فشار هوا از جمله تنظیماتی است که کاربر می‌تواند با توجه به نیاز خود آن را تغییر دهد.

پیستوله بادی

راهنمای خرید پیستوله‌ بادی

پیستوله بادی دارای یک مخزن رنگ، نازل و لوله‌ی اتصال است. بهتر است قطعات موجود در پیستوله از فولاد ضد زنگ تهیه شده باشد تا پیستوله‌ی شما عمر طولانی‌تری داشته باشد.

از دیگر نکاتی که به هنگام خرید باید به آن توجه کرد میزان دقت پاشش رنگ است که با توجه به اولویت کار متفاوت است زیرا میزان غلظت رنگ در پیستوله پنوماتیک نیز با توجه به تجربه کاربر تعیین می‌شود.

روی تمامی پیستوله‌های پنوماتیک حداکثر فشار باد و قطر نازل درج شده که به شما در انتخاب کالای مورد نیاز کمک خواهد کرد. برای مثال، به‌طور کلی نازل‌هایی با قطر 1/7 و 1/8 میلی‌متر برای کارهای چوبی و نازل با قطر 1/6 میلی‌متر برای کارهای فلزی کاربرد دارد. در اقلام همراه این ابزار معمولاً فیلتری وجود دارد که برای جلوگیری از ورود گرد و خاک اطراف به داخل پیستوله است که بایستی بعد از هر بار پاشش رنگ توسط فرچه تمیز شود.

بهتر است در پیستوله پنوماتیکی از رقیق کننده‌ای استفاده شود که به قطعات آن آسیب نرسانده و موجب زنگ زدگی یا خوردگی آن نشود.

انواع پیستوله‌ رنگ پاش از نظر میزان رنگ رسانی

پیستوله رنگ

سیستم اسپری سیفونی (کاسه زیر)  

مکانیزم این اسپری با عمل مکش در مخزن و زیر پیستوله است، در ادامه مکش توسط فشار هوای ایجاد شده صورت گرفته و پاشش رنگ با استفاده از سری تفنگی شکل پیستوله انجام می‌شود. در واقع در این سیستم به نیروی هوای زیادی برای مکش احتیاج است زیرا برای بالا آمدن رنگ، هم از سرعت فشار هوا در زیر منبع که در لوله‌ای بسیار باریک اتفاق می‌افتد استفاده می‌شود، هم از هوای محیط و سوراخی که روی منبع برای فشار به مایع رنگ تعبیه شده است.

سیستم اسپری تحت فشار

در این سیستم رنگ از طریق فشار هوا در منبع بالا آمده و پاشش صورت می‌گیرد. سیستم اسپری تحت فشار  در دو مدل مخزن جدا و مخزن متصل به فروش می‌رسد. در نوع مخزن جدا هوایی فشرده از کمپرسور به سمت مخزن رنگ فرستاده می‌شود که رنگ را به سمت تفنگ هدایت کرده و در آخر رنگ از طریق دو لوله که یکی رنگ و دیگری هوای فشرده است به بیرون اسپری می‌شود. این پیستوله به دلیل بزرگی مخزن رنگ و هم‌چنین جدا بودن آن، در بین نقاشان ساختمانی و کسانی که رنگ‌کاری در سطح وسیع و با غلظت زیاد انجام می‌دهند بسیار پرطرفدار است.

سیستم رنگ رسانی ثقلی یا گرانشی (کاسه رو)

پیستوله رنگ کاسه رو

در این روش مخزن روی پیستوله قرار داشته و تغذیه از طریق نازل انجام می‌شود. همان‌طور که از اسم آن پیداست این پیستوله از نیروی جاذبه یا وزن خود کمک گرفته به همین دلیل هوای فشرده‌ی کم‌تری برای پاشش احتیاج دارد.

منبع این دستگاه را با زاویه 45 درجه جای‌گذاری می‌کنند تا بتوان عمل پاشش رنگ روی سطوح افقی و عمودی را به‌راحتی انجام داد. بیشتر استفاده‌ این پیستوله در صنعت خودرو و چوب است.

انواع دیگر پیستوله‌

پیستوله گازوئیل پاش

پیستوله گازوئیل پاش

از این پیستوله بیشتر در مکانیکی‌ها استفاده می‌کنند زیرا همان‌گونه که می‌دانید بیشتر قطعات خودرو نیاز به تمیزکاری و روان‌کاری دارند که معمولاً از گازوئیل برای این امر استفاده می‌کنند اما به صورت کلی تمامی قطعاتی که برای روان شدن نیاز به گازوئیل داشته باشند نیز از این پیستوله کمک می‌گیرند.

پیستوله سایه پاش

این پیستوله قابلیت‌های فراوانی دارد که می توان به کنترل میزان پاشش رنگ اشاره کرد. پیستوله سایه پاش زمانی کاربرد دارد که رنگ آمیزی محدوده‌ی باریکی را می‌خواهید انجام دهید.

ایر براش

پیستوله ایر براش

این پیستوله که بسیار کوچک است برای ظریف‌کاری در نقاشی استفاده می‌شود ظرفیت مخزن رنگ آن بسیار کم است. انواع دیگری از پیستوله نیز موجود است مانند پیستوله قیرپاش که برای رقیق کردن و پاشش قیر کاربرد داشته و در صنعت خودرو بسیار پرکاربرد است.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۲ نظر ثبت شده

    1. با سلام. پیستوله رنگ‌پاش برای پاشش رنگ مایع استفاده می‌شود و معمولاً برای پوشش‌دهی سطوح بزرگ به کار می‌رود. در حالی که مخمل‌پاش برای پاشش مواد مخصوص مخمل و ایجاد بافت مخملی روی سطوح استفاده می‌شود.
      پیستوله رنگ‌پاش نازک و مایع را پخش می‌کند، در حالی که مخمل‌پاش به طور خاص برای ایجاد بافت استفاده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا