فیکساتور رنگ اکریلیک چیست؟ | روش استفاده از فیکساتور رنگ اکریلیک
اگر قصد محافظت از رنگهای اکریلیک در برابر نور خورشید، گرد و غبار و رطوبت را داشته باشد، باید بدانید که از چه نوع سیلر یا لایه محافظی بر روی آن استفاده کنید. یکی از راهها برای محافظت از رنگهای اکریلیک این است که پس از پایان رنگکاری، روی لایه رنگ از فیکساتور استفاده کنید. فیکساتور معمولاً به صورت اسپری بوده و کاربرد اصلی آن محافظت از چندین لایه رنگ است.
برخی از انواع فیکساتورها یا تثبیتکنندهها را میتوان در حین فرایند رنگکاری اعمال کرد. این بدان معنی است که شما میتوانید روی قطعه رنگ اکریلیک که فیکساتور اعمال شده است مجدداً کار کنید؛ بنابراین محافظت بهتر و مطمئنتری ایجاد کرده و عمر محصول نهایی بیشتر خواهد بود. در این مقاله توضیح میدهیم اسپری فیکساتور نقاشی چیست و چه کاربردهایی دارد. همچنین
فیکساتور رنگ اکریلیک چیست؟
فیکساتور ترکیبی است که برای تثبیت رنگدانه و حفظ نقاشیها و آثار هنری استفاده میشود. ترکیبات آن به طور کلی از کازئین، رزین مصنوعی و چسب تشکیل شده است. بعد از اتمام نقاشی باید رنگ آن را تثبیت کنید. فیکساتور یا تثبیتکننده از آلوده شدن تصویر جلوگیری کرده و همچنین از آن در برابر آسیب گرد و غبار محافظت میکند.
برای رنگهای اکریلیک باید از فیکساتور استفاده کنید، زیرا رنگدانهها را در جای خود تثبیت کرده و بافت کاغذ یا بوم شما را ترمیم میکند. یکی از مزیتهای فیکساتور در مقایسه با برخی دیگر از تثبیتکنندهها این است که سطح کار شما را زرد نمیکند. این پوشش شفاف، سریعا خشک شده و آثار هنری ارزشمند شما را در برابر عناصر و مواد مختلف محافظت کند.
وقتی شما روی کاغذ از رنگ اکریلیک استفاده میکنید، رنگ میتواند به طرف دیگر کاغذ نفوذ کند. از سوی دیگر، لایههای زیاد رنگ روی کاغذ باعث تاب برداشتن آن میشوند. یکی از مزیتهای استفاده از فیکساتور این است که مانند یک مانع بین دو لایه متوالی رنگ قرار گرفته و از نفوذ رنگ به پشت کاغذ و خیس کردن آن جلوگیری میکند. فیکساتور را میتوان برای تثبیت لایههای رنگ سایر سطوح نیز استفاده کرد. فیکساتور یا تثبیت کننده رنگ اکریلیک روی پارچه، سفال و سایر مواد نیز کاربرد دارد.
انواع فیکساتور رنگ اکریلیک
فیکساتورها از نظر استحکام، زمان استفاده، نوع پرداخت و مقاومت در برابر اشعه فرابنفش (UV) انواع مختلفی دارند. به طور کلی، دو نوع اسپری فیکساتور مناسب برای رنگهای اکریلیک وجود دارند. با توجه به مراحل مختلف رنگکاری (که در مطلب رنگ کردن چوب با اکریلیک به این مراحل پرداخته ایم)، میتوانید از هر یک از این دو نوع استفاده کنید.
اسپری فیکساتور با قابلیت اعمال مجدد: از این نوع اسپری فیکساتور میتوان در تمامی مراحل کار و پس از رنگآمیزی لایههای مختلف استفاده کرد. استفاده از اسپری فیکساتور در بین لایههای رنگ بسیار مهم است. گاهی اوقات کاغذ نمیتواند بیشتر از مقدار مشخصی مواد و رنگ را بپذیرد. وقتی تعداد بیش از اندازه از لایههای رنگ روی کاغذ اعمال میشود، بافت سطح کاغذ از بین رفته و ظرفیت پذیرش رنگ را از دست میدهد. استفاده از یک لایه فیکساتور در این مرحله بسیار مفید است. فیکساتور بافت کاغذ را احیا کرده و قابلیت اعمال لایههای بعدی را امکانپذیر میکند؛ بنابراین، بهتر است قبل از اعمال لایه دوم رنگ، فیکساتور را روی سطح اثر هنری خود اسپری کنید. مزیت فیکساتورها این است که سریعا بخار شده و خاصیت ضد لک عالی روی لایه رنگ ایجاد میکنند.
اسپری فیکساتور نهایی: فیکساتور نهایی سطح کار شما را با لایهای محافظ پوشانده و به آن خاصیت ضدلک میبخشد. این نوع فیکساتور تنها پس از اعمال آخرین لایه رنگ مورد استفاده قرار گرفته و قابلیت قرار گرفتن بین لایههای مختلف را ندارد. توجه داشته باشید که اگر فیکساتور به شیوه درستی استفاده نشود، میتواند رنگدانهها را در خود حل کرده و یا رنگ کاغذ را به میزان قابل توجهی تغییر دهد. به همین دلیل همواره توصیه میشود آن را در فاصله مشخصی از سطح کار نگه دارید. در ادامه در مورد شیوه درست استفاده از اسپری فیکساتور نیز صحبت خواهیم کرد.
روش استفاده از اسپری فیکساتور
قبل از شروع کار، به خاطر داشته باشید اسپریهای فیکساتور باید تحت تهویه مناسب استفاده شوند؛ بنابراین ابتدا از وجود هوای کافی در محیط کار خود اطمینان حاصل کنید. اسپری فیکساتور را روی نقاشیهای اکریلیک خود در فضایی با تهویه مناسب انجام دهید. اسپری فیکساتور را تکان داده و از فاصله تقریباً 60 سانتیمتری اسپری کنید. لایههای نازک و سبک فیکساتور روی قطعه تمام شده میتواند در زمان کوتاهی جلوه زیبایی به اثر هنری شما ببخشد.
خشک شدن هر لایه فیکساتور پنج دقیقه طول میکشد. سپس میتوانید در صورت لزوم لایه دوم را اعمال کنید. باید قوطی اسپری را در فاصله مناسبی نگه دارید. این کار از هدر رفتن بیش از حد فیکساتور جلوگیری میکند. اعمال دو تا سه لایه فیکساتور کافی بوده و نیازی به لایههای بیشتر وجود ندارد. توجه داشته باشید که قابلیت رنگکاری پس از اعمال فیکساتور را تنها برای رنگهای اکریلیک میتوانید اجرا کنید؛ اما این ترفند در مورد نقاشیهای رنگ روغن امکانپذیر نیست.
تفاوت وارنیش و فیکساتور رنگ اکریلیک
وارنیش و فیکساتور، پرطرفدارترین گزینهها برای محافظت از لایههای رنگ اکریلیک هستند. پیش از این به مزیتهای فیکساتور اشاره شد. وارنیش مات برخلاف فیکساتور، رنگ و غلظت شیری دارد. همچنین ۲۴ ساعت طول میکشد تا وارنیش کاملاً خشک شده و سفت شود. در این مدت ممکن است گرد و خاک و لکه روی سطح وارنیش نشسته و آن را کثیف کند. علاوه بر این، وارنیش مات جاذب سطحی است. اگر وارنیش بیش از حد روی کاغذ اعمال شود میتواند در آن نفوذ کرده و فرو رود. با این حال، وارنیش رنگ اکریلیک مزایایی هم دارند؛ برای مثال وارنیش مات بازتاب نور در عکس را از بین میبرد.
سوالات متداول
فیکساتیو چیست؟
اسپری فیکساتور را فیکساتیو هم مینامند.
آیا تثبیت کننده رنگ اکریلیک روی سفال هم کاربرد دارد؟
فیکساتور یا تثبیت کننده رنگ اکریلیک روی سفال، پارچه، کاغذ و … کاربرد دارد.