پاک کردن رنگ وسایل چوبی به روش سوزاندن رنگ و سنباده زنی
روشهای زیادی برای پاک کردن رنگ از روی چوب وجود دارد .از جمله روش سنبادهزنی، روش استفاده از سشوار صنعتی، شعله یا چراغ جوشکاری یا روش استفاده از مواد شیمیایی. در وهله اول باید تصمیم بگیرید که از چه روشی میخواهید برای پاک کردن رنگ استفاده کنید.
تمام این روشها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. بعضی از آنها با هزینه کمی قابل اجرا هستند و بعضی از روشها نیز بسیار ساده و راحت هستند. انتخاب یکی از روشها بستگی به اولویت بندی خودتان دارد اما در ادامه میخواهیم شما را بیشتر با این روشها آشنا کنیم تا راحتتر بتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
روش سنباده زنی
یکی از روشهای موثر برای از بین بردن رنگ چوب روش سنبادهزنی است که به دو دسته تقسیم میشود: روش سنباده زنی دستی و روش سنباده زنی برقی.
سنباده زنی دستی
اگر میخواهید تنها لایه نازکی از رنگ را از بین ببرید و کنترل کامل روی آن داشته باشید از روش سنبادهزنی دستی استفاده کنید.
برای شروع ابتدا از سنبادههای زبر، سپس متوسط و در آخر از سنبادههای نرم استفاده کنید. اگر فقط سنباده زبر به کارببرید ممکن است سطح چوب آسیب دیده و خراشیده شود. و بالعکس استفاده از سنباده نرم نیز باعث میشود مدت زمان زیادی صرف از بین بردن رنگ کرده و در آخر به نتیجه دلخواهتان نرسید.
سنباده زنی برقی
استفاده از سنباده برقی به مراتب آسانتر از سنباده دستی است اما نقصها و مشکلات خاص خودش را نیز دارد. سنباده برقی برای پاک کردن رنگ از روی سطوح وسیع مناسب است. درست است که میتوان لوازم جانبی سنباده برقی را در تمامی فروشگاههای ابزارآلات یافت اما قیمت آنها کمی گرانتر است.
یکی از مشکلاتی که ممکن است با سنباده برقی داشته باشید اعمال فشار زیاد بر دستگاه است که سطح کار را ناهموار میسازد. اگر این روش را انتخاب کردهاید باید آهسته و پیوسته ادامه دهید.
هنگام استفاده از روش سنبادهزنی ابتدا قبل از هر چیزی مطمئن شوید که لایهای از رنگ سرب روی سطح وجود ندارد.
تا سال 1960 روی برخی از سطوح از رنگ سرب استفاده میشد. اگر سطح کار قدیمی و متعلق به این سالهاست توصیه میشود حتما آن را تست کنید؛ زیرا استنشاق رنگ سرب برای سلامتی بدن مضر است.
ابزارها و وسایل موردنیاز
- سنبادهزن برقی: دستگاههای سنباده در انواع مختلفی در بازار موجود است. دستگاه سنباده زن گرد، نواری و لرزان. ابتدا باید تحقیق کنید که کدامیک برای پروژه شما مناسب است.
- در دستگاههای سنبادهزن برقی باید از کیسه جمع آوری گردوغبار استفاده کنید.
- عینک ایمنی، لباس ایمنی و ماسک: هنگام استفاده از سنبادهزن گردوغبار زیادی تولید میشود و ممکن است باعث التهاب چشمها، ریه و پوست شود. به همین دلیل بهتر است از عینک و لباس ایمنی استفاده کنید.
روش سشوار صنعتی و چراغ جوشکاری (مشعل)
این روشها بهترین روش برای از بین بردن رنگ است. مخصوصا رنگهای شفاف روی قرنیز و چهارچوب درب و پنجره. استفاده از این روشها موثر اما کمی خطرناک است.
سشوار صنعتی
حرارت سشوار صنعتی قابلیت درجه بندی دارد و جریان باد آن را میتوان تنظیم کرد. سشوار را با فاصله از سطح موردنظر قرار داده و در طولانی مدت در یک جهت نگه ندارید. قبل از شروع بهتر است استفاده از سشوار را روی یک قطعه چوب تست کنید.
با یک دست سشوار را با فاصله 7 سانتیمتر از سطح نگه داشته و با دست دیگر لیسه را نگه دارید. حرارت سشوار را روی سطح کار گرفته تا رنگ حبابی شده و پف کند. سشوار را روی یک قسمت نگه ندارید زیرا ممکن است باعث آتش سوزی شود.
با استفاده از لیسه رنگهای پف کرده را بتراشید. اگر روی سطح کار قسمتهای شیاردار وجود دارد ابتدا از آن قسمتها شروع کنید.
در مرحله آخر سطح کار را با استفاده از اسپریت معدنی پاکسازی کنید.
چراغ جوشکاری (مشعل)
در استفاده از چراغ جوشکاری به اندازه روشهای دیگر نمیتوانید روی دستگاه کنترل داشته باشید و از طرف دیگر باید بیشتر احتیاط کنید. این روش شباهت زیادی به روش سشوار صنعتی دارد و میتوان مقدار شعله و حرارت آن را تنظیم کرد.
در میان روشهای پاک کردن رنگ استفاده از مشعل قویترین روش است. زیرا حرارت شعله رنگ را نرم و تراشیدن آن را راحت میکند. اما این روش سطح کار را نیز گرم میکند؛ بنابراین اگر سطح پوشش دهنده رنگ مانند چوب قابل اشتعال است استفاده از این روش توصیه نمیشود. این روش بهتر است برای سطوح غیرقابل اشتعال مانند فلز استفاده شود.
مرحله اول
مشعل را روشن کرده و با فاصله 15 سانتیمتر از سطح موردنظر قرار دهید. مشعل را روی تمام قسمتهای سطح کار حرکت دهید تا از داغ شدن یک نقطه جلوگیری کنید.
مرحله دوم
به محض این که حبابهایی روی رنگ شکل گرفت شعله را خاموش کرده و بلافاصله رنگ را قبل از خشک شدن با لیسه بتراشید.
مرحله سوم
بعد از تراشیدن رنگ قسمت حرارت داده شده، شروع به حرارت دادن قسمت دیگری از سطح کار کنید. پس از اتمام کار با یک عدد برس سیمی روی سطح کشیده و رنگهای باقیمانده را از بین ببرید.
مرحله چهارم
اجازه دهید سطح کار کاملا سرد شود. سپس با مقداری حلال لاک الکل یا استون رنگهای باقیمانده را کاملا پاک کنید. این مواد اشتعال زاد هستند و بهتر است آن را دور از سطح کار و مشعل قرار دهید.
مرحله پنجم
در مرحله آخر سطح کار را با ورقه سنباده متوسط سنباده بکشید تا تمام رنگهای باقیمانده از بین رفته و سطح کار آماده رنگآمیزی مجدد شود.
معایب روشهای حرارتی
در این روشها احتمال آسیب به محیط اطراف، فرش، دیوار و غیره زیاد است.
در روشهای حرارتی سطح کار کاملا تمیز نخواهد شد و باید از سنباده برای از بین بردن کامل رنگ استفاده کرد.
اگر محیط کار از تهویه کافی برخوردار نباشد ممکن است دچار احساس گیجی و حالت تهوع شوید.
رها کردن سشوار یا چراغ جوشکاری در محل کار ممکن است خطرساز باشد و اگر جوانب احتیاط درنظرگرفته نشود، احتمال آتشسوزی زیاد است.
اگر تصمیم دارید روی چوب فقط روغنهای پرداخت استفاده کنید، روش استفاده از ابزارهای حرارتی توصیه نمیشود. زیرا ممکن است جای سوختگی روی چوب ایجاد شده و از زیبایی ظاهری سطح کار بکاهد.