معرفی انواع دریل چکشی و کاربرد آنها
دریل چکشی ابزاری است که برای سوراخکاری مواد سخت و مصالح ساختمانی مانند بتن، آجر و سنگ و بسیاری از مواد دیگر به کار میرود. به همین جهت، این دریل انتخاب بسیاری از افراد برای مصارف خانگی و صنعتی است. این ابزار خصوصا در مصارفی مانند ساخت و ساز و پروژههای تعمیراتی و بازسازی کاربردهای زیادی دارد. در این مقاله انواع دریل چکشی را به شما معرفی کرده و به بررسی کاربردهای آن میپردازیم.
دریل چکشی چیست؟
دریل چکشی ابزاری برقی است که به دلیل برخورداری از یک مکانیزم چکشی علاوه بر حرکت چرخشی، قابلیت حرکت رفت و برگشتی را نیز دارد. به دلیل وجود این مکانیزم میتوان ابزار را صورت چرخشی، چکشی و ترکیب هر دو حالت استفاده کرد. این ابزار نه تنها قابلیت سوراخکاری مواد مختلف را دارد بلکه از امکان تخریب مواد و مصالح سخت مانند بتن نیز برخوردار است. در حالت ترکیبی نیز مکانیزم چکشی مواد را تخریب کرده و مکانیزم چرخشی ذرات و تکههای کنده شده را به بیرون از سوراخ هدایت میکند.
اگرچه میزان مسافتی که مکانیزم رفت و برگشتی طی میکند آنچنان قابل توجه نیست، اما سرعت آن بسیار زیاد است. این مکانیزم توانایی ایجاد هزاران ضربه در دقیقه را دارد. به همین دلیل اگرچه هر ضربه به تنهایی از قدرت کافی برخوردار نیست اما تعداد زیاد و متوالی این ضربهها امکان تخریب مواد با تراکم بالا را فراهم میکند.
اصلیترین تفاوت دریل چکشی و دریلهای معمولی رایج در بازار برخورداری از این مکانیزم چکشی است. دریلهای معمولی قابلیت سوراخکاری مصالح ساختمانی را ندارند. به همین دلیل بسیاری از افراد ترجیح میدهند با صرف هزینهای بیشتر دریلی را خریداری کنند که از حالت چکشی نیز برخوردار است. مکانیزم به کار رفته در دریلهای چکشی، سرعت و راندمان دریلکاری را تا حد زیادی افزایش میدهد.
در برخی از موارد ممکن است به دلیل شباهتهای ظاهری، این دریل با دریل گیربکسی اشتباه گرفته شود. با این حال از لحاظ مکانیزم و نوع کارایی تفاوتهایی بین این دو نوع دریل وجود دارد. در مقاله تفاوت دریل گیربکسی و چکشی به طور مفصل به بررسی این تفاوتها پرداختهایم.
انواع دریل چکشی
به طور کلی میتوان هرگونه دریلی که علاوه بر عملکرد چرخشی از یک مکانیزم چکشی استفاده میکند را جزو دریلهای چکشی محسوب کرد. با این حال بر اساس منبع تغذیه میتوان دریلهای چکی را به دو نوع برقی و شارژی تقسیمبندی کرد. در ادامه انواع دریل چکشی را به شما معرفی خواهیم کرد.
دریل برقی چکشی
رایجترین نوع دریل چکشی، نوع برقی و سیمدار آن است. این ابزار را میتوان در بسیاری از منازل، کارگاهها و محیطهای ساخت و ساز مشاهده کرد. دریلهای چکشی برقی معمولا از مدلهای شارژی قدرتمندتر بوده و توان بیشتری را برای سوراخکاری مواد سخت ساختمانی در اختیار شما قرار میدهند. شاید مهمترین نقطه منفی این دریل این است که برای به کار انداختن آن باید به منبع برق شهری دسترسی داشت. به همین جهت در مواقعی که دسترسی به منبع برق شهری ندارید یا نیاز به جابجایی زیاد در محیط کار دارید، این ابزار کارایی لازم را ندارد. در چنین مواقعی باید از دریل شارژی چکشی استفاده کنید.
دریل شارژی چکشی
یکی دیگر از انواع دریل چکشی، نوع شارژی آن است. دریل شارژی چکشی از باتریهای قابل شارژ برای به کار افتادن موتور دستگاه استفاده میکند. این ویژگی یکی از مهمترین مزیتهای دریلهای شارژی محسوب میشود. همچنین میتوان بدون نیاز به منبع برق شهری به راحتی این ابزار را در محیط کار با خود حمل کرد. با این حال، دریلهای شارژی قدرت کمتری نسبت به مدلهای برقی دارند. با این حال در سالهای اخیر به دلیل استفاده از موتورهایی با قدرت بیشتر و باتریهایی با ولتاژ و ظرفیت بیشتر، قدرت و کارایی دریلهای شارژی چکشی به نوع برقی نزدیکتر شده است. به دلیل پیشرفتهایی که در سالهای اخیر در زمینه تولید دریلهای چکشی شارژی صورت گرفته، فروش این ابزار نیز به شکل قابل توجهی افزایش یافته است.
اجزای تشکیل دهنده دریل چکشی
در این بخش به معرفی اجزای تشکیل دهنده دریل چکشی میپردازیم. لازم به ذکر است که این اجزا در انواع دریل چکشی مشترک هستند.
سه نظام
سه نظام دستگاه به عنوان یکی از اصلیترین اجزای آن نقش محکم نگه داشتن مته را بر عهده دارد. این قطعه در برخی از محصولات به صورت خودکار و در برخی دیگر به صورت آچاری است.
کلید روشن / خاموش
کلید روشن خاموش دریل در اغلب موارد به صورت گازی طراحی شده تا قابلیت کنترل سرعت چرخش دریل را در اختیار کاربر قرار دهد. در برخی از مدلها نیز کلید دیمر دستگاه به صورت چرخشی بر روی کلید آن تعبیه شده است.
کلید تغییر حالت
کلید تغییر حالت کارایی دستگاه معمولا در قسمت بالا یا کنار آن قرار گرفته است. این کلید امکان تغییر حالت دستگاه بین ۲ یا ۳ حالت را در اختیار کاربر قرار میدهد. در برخی از مدلها امکان تنظیم دستگاه بر روی حالت چرخشی یا چرخشی و چکشی به صورت همزمان وجود دارد. در برخی دیگر از دریلها نیز دستگاه روی سه حالت چرخشی و ترکیب چرخشی و چکشی قابل تنظیم است.
کلید چپ گرد / راست گرد
برخورداری از کلید چپگرد و راستگرد نیز باعث میشود جهت چرخش دستگاه در دو حالت ساعتگرد و پادساعتگرد فراهم شود. این امکان در دریلهای چکشی برای خارج کردن مته از مصالح ساختمانی بسیار کاربردی است.
عمق سنج
عمق سنج، میلهای فلزی است که به دریل چکشی متصل شده و امکان اندازهگیری عمق سوراخ ایجاد شده توسط دریل را در اختیار شما قرار میدهد.
دسته نگهدارنده
دسته نگهدارنده که معمولا از پلاستیک بادوام، نرم و ضد تعریق ساخته میشود برای کنترل بهتر دریل خصوصا در حالت چکشی و هنگام سوراخکاری مواد با درجه سختی بالا بسیار کاربردی است.
کاربرد دریل چکشی چیست؟
انواع دریل چکشی برای سوراخکاری در سطوح مختلف به خصوص مصالح ساختمانی و مواد سخت و متراکم به کار میروند. این دریلها خصوصا در مصارف صنعتی و کارگاههای ساختمانی بسیار پرکاربرد هستند. با این حال در مصارف خانگی و استفادههای روزمره نیز میتوان از این ابزار استفاده کرد. بسیاری از کاربردهای خانگی و نیمهحرفهای مانند اجرای دکوراسیون، نصب قفسه، سوراخکاری دیوار و… با استفاده از دریل چکشی تا حد زیادی آسانتر خواهند شد.