آموزش

DIY چیست و به چه کارهایی گفته می‌شود؟

امروزه اصطلاح DIY کاربرد زیادی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی دارد. این اصطلاح برای توصیف بسیاری از کارهای فنی و هنری استفاده می‌شود؛ به همین دلیل نمی‌توان تعریفی دقیق و جزئی برای آن یافت. با این حال، وجه مشترک همه پروژه‌های DIY این است که به جای افراد متخصص توسط خود فرد انجام می‌شوند. در صورتی که علاقه‌مند به کارهای فنی و هنری باشید، انجام کارهای DIY علیرغم چالش‌ها و دشواری‌های احتمالی می‌تواند تجربه‌ای لذت‌بخش و ارزشمند را برای شما رقم بزند. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد DIY و کاربردهای آن کسب کنید.

بنرعمومی

DIY مخفف چیست؟

DIY

DIY مخفف عبارت «Do it-Yourself» و به معنی «خودت انجام بده» است. اصطلاح DIY به این معنا است که به جای استخدام یک فرد متخصص برای انجام کارهای فنی مانند تعمیر، اصلاح و بازسازی منزل، خودتان این کارها را انجام دهید. علاقه‌مندی به DIY پس از جنگ جهانی دوم افزایش یافت و تغییراتی مانند رشد مالکیت خانه‌ها و پخش برنامه‌های تلویزیونی در مورد بازسازی خانه به تقویت جنبش DIY کمک کرد. کاربرد DIY از این جهت مهم است که روی اعتماد به نفس افراد تأثیری مثبت می‌گذارد. انجام پروژه‌های DIY باعث می‌شود افراد به توانایی‌های خود بیشتر باور داشته باشند.

معنی DIY چیست؟

معنی DIY چیست؟

DIY به این معنا است که شما به دنبال کسب دانش و افزایش مهارت‌های موردنیاز برای انجام کارهایی باشید که معمولا برای انجام آنها شخص دیگری را استخدام می‌کنید. از اصطلاح «DIY» در پروژه‌های زیادی استفاده می‌شود. از سوراخ کردن دیوار گرفته تا ساختن یک قفسه کتاب یا حتی اسلایم بازی کودکان، بسیاری از کارها نوعی پروژه DIY محسوب می‌شوند. حتی کارهایی مانند کوتاه کردن مو، دوختن لباس‌، تزیین کیک، مدیریت سرمایه‌گذاری‌ها نیز نوعی پروژه DIY هستند. کافی است هشتگ #DIY را در اینستاگرام مرور کنید تا متوجه شوید امروزه بسیاری از کارهای مختلف پروژه DIY محسوب می‌شود. احتمالا وقتی در مورد پروژه‌های DIY فکر می‌کنید، بیشتر اوقات کارهای مربوط به بازسازی خانه یا نقاشی دیوار، نصب کفپوش‌، ساخت مبلمان، نصب قفسه‌، تعمیر وسایل خانه و … به ذهنتان می‌رسد؛ اما کارهای هنری و صنایع دستی هم جزو پروژه‌های DIY هستند.

تاریخچه DIY

تاریخچه DIY

اولین کاربرد اصطلاح «خودت انجام بده» به دهه 1950 میلادی برمی‌گردد. در این دوران که با پایان جنگ جهانی دوم هم‌زمان بود، زندگی روزمره مردم دستخوش تغییرات زیادی شد. در مناطقی مانند بریتانیا هفته‌های کاری کوتاه‌تر، افزایش صاحبان ملک و افزایش دستمزد، نمونه‌هایی از این تغییرات بودند. بسیاری از مردم بریتانیا زمان بیشتری برای انجام پروژه‌های خانگی داشتند. همچنین در این دوره کمبود نیروی کار ماهر برای کارهای بازسازی یا فنی خانه‌ها محسوس بود.

در طول این دهه رسانه‌ها شروع به تبلیغ DIY کردند. شبکه بی‌بی‌سی مجموعه تلویزیونی «خانه باکنل‌ها» را در سال 1962 پخش کرد. در این برنامه بسیار پرطرفدار، هر هفته میلیون‌ها بیننده مشاهده می‌کردند که یک ملک چندطبقه و قدیمی به‌تدریج به دو آپارتمان مدرن تبدیل می‌شود. در دهه 1950 سایر کشورها نیز تغییرات مشابهی را تجربه کردند. برای مثال، در ایالات متحده مالکیت خانه‌ها از 37 درصد به 60 درصد افزایش یافت. این تغییرات باعث افزایش استقبال مردم از کارهای DIY شد.

بازار میلیاردی DIY

بازار میلیاردی DIY

امروزه بازار جهانی DIY صدها میلیارد دلار ارزش دارد. با این وجود، یکی از گزارش‌های مربوط به سال 2019 نشان می‌دهد که تنها 8 کشور ایالات متحده، آلمان، کانادا، ژاپن، بریتانیا، فرانسه، استرالیا و ایتالیا سهم عمده این بازار (81 درصد) را به خود اختصاص داده‌اند. در میان این کشورها، سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا بیش از نیمی از بازار DIY اروپا را در اختیار دارند. از 10 شرکت فروش ابزار در سراسر جهان، چهار شرکت بزرگ Home Depot، Lowe’s، Menards و Ace Hardware در ایالات متحده مستقر بوده و دو شرکت اول، مالک یک‌چهارم از سهم بازار جهانی DIY هستند. شش شرکت بزرگ دیگر در این لیست ده‌تایی برتر عبارت‌اند از: ADEO در فرانسه، Kingfisher در بریتانیا، Bunnings در استرالیا، Bauhaus و OBI در آلمان و Sodimac در شیلی.

پروژه‌های DIY

کارهایی که خودتان انجام می‌دهید، می‌توانند طیف گسترده‌ای داشته باشند و از رنگ‌آمیزی و روکش کردن مبلمان گرفته تا بازسازی کامل یک آشپزخانه، در گروه کارهای DIY قرار می‌گیرند. حتی مونتاژ قطعات مبلمان با بسته‌بندی مسطح نیز پروژه DIY محسوب می‌شود، زیرا خودتان باید قطعات آن را کنار هم بچینید.

نکات ایمنی پروژه‌های DIY

نکات ایمنی پروژه‌های DIY

توجه داشته ‌باشید که در کنار علاقه‌مندی به پروژه‌های DIY لازم است به ایمنی فردی نیز توجه کنید. باید در مورد هر کاری که در خانه انجام می‌دهید، اطلاعات و مهارت کافی داشته و از روش‌ها و ابزار ایمن استفاده کنید. سه نوع حادثه‌ که در حین انجام پروژه‌های DIY منجر به فوت افراد می‌شوند، به شرح زیر هستند:

  • افتادن: چنانچه روی پشت بام کار می‌کنید یا از نردبام داخل خانه استفاده می‌کنید، ابتدا از ایمنی کار اطمینان حاصل کنید.
  • مسمومیت: هنگام مخلوط کردن مواد شیمیایی تمیزکننده، مواد نامناسب را با هم مخلوط نکنید؛ چون بعضی از ترکیبات آنها قابل احتراق هستند.
  • سوختگی ناشی از آتش‌سوزی: لازم است قبل از انجام کار در کنار منبع آتش، اقدامات احتیاطی مناسب را لحاظ کنید. اگر کپسول آتش‌نشانی در اختیار ندارید، با آتش کار نکنید. لباس‌های گشاد نپوشید؛ چون خطر سوختگی را بیشتر می‌کنند. هنگام کار با آتش، لباس‌های محافظ و غیرقابل اشتعال بپوشید.

تأثیر کووید-۱۹ روی DIY

تأثیر کووید-۱۹ روی DIY

اگرچه DIY به‌کندی وارد دنیای دیجیتال شد، اما همه‌گیری کرونا تولیدکنندگان محصولات و محتوای DIY را به سمت افزایش استراتژی‌های بازاریابی خود سوق داد. فروش ابزار و محصولات DIY یکی از بخش‌هایی است که در طول بحران جهانی کرونا بیشترین موفقیت را کسب کرده است. در طول دوران قرنطینه، بسیاری از افراد برای کارهای فنی بازسازی و تعمیرات خانه‌، نوسازی‌های کوچک و تعمیر اثاثیه یا صرفا ایجاد تغییرات کوچک در دکوراسیون منزل خود به پروژه‌های DIY روی آوردند. درواقع پاندمی کرونا موجب رونق صنعت بازسازی و تعمیرات منازل شد. شیوع پاندمی کرونا باعث تغییر ساخت و دکوراسیون منازل شده و هزینه‌های بازسازی خانه‌ها را نیز افزایش داد.

بسیاری از صاحب‌خانه‌ها در طول همه‌گیری کرونا به فضایی بیشتر برای دورکاری و آموزش از راه دور نیاز داشتند. این موضوع باعث رشد هزینه‌های مربوط به پروژه‌های نوسازی و تعمیرات خانه‌ها شد.به طور کلی، روند دورکاری در صنایع مختلف همچنان در حال افزایش است. خانواده‌ها نیز خود را با این موضوع وفق داده‌اند. پروژه‌هایی مانند نوسازی یا تعمیر سقف، دیوارپوش، پنجره‌ها و سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی همچنان نقشی کلیدی در بازار نوسازی منازل دارند. به عقیده کارشناسان، بازسازی نمای بیرونی خانه‌ها و تعمیرات مربوط به آسیب‌های بلایای طبیعی، سهم بزرگی از بازار DIY را به خود اختصاص داده و جزو اصلی‌ترین پروژه‌های بهسازی منازل در سال 2022 هستند.

ابزار DIY

ابزار diy

پروژه‌های DIY با توجه نوع و روش کار نیازمند ابزار متفاوتی هستند. شما باید با توجه به نوع پروژه و توانایی مالی خود مناسب‌ترین ابزار را تهیه کنید. با این حال برخی از ابزارآلات از ملزومات انجام هر کاری هستند. اگر به انجام پروژه‌های DIY علاقه دارید باید این ابزارآلات را همیشه همراه خود داشته باشید. یکی از ضروری‌ترین وسایل برای انجام پروژه‌های DIY جعبه ابزار است. استفاده از یک جعبه ابزار مناسب نظم خاصی به وسایل شما بخشیده و از گم شدن یا صدمه دیدن آنها جلوگیری می‌کند. یکی دیگر از نیازهای اولیه پروژه‌های DIY به همراه داشتن ابزار دستی مانند چکش، پیچ گوشتی، فازمتر، انبر، روغن دان، اره دستی، آچار، کاتر و وسایل اندازه گیری دستی مانند متر و تراز است. به همراه داشتن این ابزار برای انجام بسیاری از پروژه‌ها ضروری است.

ابزاردستی

ابزارآلات برقی و شارژی نیز نقشی مهم در سرعت و کیفیت انجام پروژه دارند. استفاده از انواع دریل، اره، پیچ گوشتی شارژی و برقی، ابزار اندازه گیری و ابزار همه کاره به شما کمک می‌کند پروژه‌های خود را به بهترین نحو انجام دهید. برای مثال، یکی از پرطرفدارترین ابزار برای علاقه‌مندان به کارهای DIY فرز مینیاتوری است. این ابزار علیرغم ظاهری کوچک و قیمتی مناسب برای انجام طیف وسیعی از پروژه‌ها مناسب است. با تعویض سری فرز مینیاتوری می‌توان از آن به عنوان فرز، مته، سنباده، پولیش، ابزار حکاکی و … استفاده کرد. یکی از محبوب‌ترین مدل‌های این ابزار، فرز مینیاتوری 175 وات درمل مدل 4000 است. این مدل با قیمتی مقرون به صرفه و کیفیتی مناسب، انجام بسیاری از پروژه‌های DIY را امکان‌پذیر می‌کند.

سوالات متداول

DIY مخفف چیست؟

DIY مخفف عبارت «Do it-Yourself» و به معنی «خودت انجام بده» است.

چه ابزاری برای DIY مناسب است؟

با توجه به نوع پروژه و بودجه می توان انواع ابزار دستی، برقی و شارژی را برای انجام پروژه‌های DIY تهیه کرد.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۵ نظر ثبت شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا