تفاوت ترمووود و چوب پلاست (راهنمای انتخاب و خرید)
در این مقاله قصد داریم در مورد تفاوت ترمووود و چوب پلاست توضیح دهیم. در سالهای اخیر تختههای چوب پلاست (چوب پلاستیک) به عنوان جایگزینی برای چوب طبیعی و فرآوردههایی مانند تخته چندلایه محبوبیت پیدا کردهاند. این واقعیت که چوب پلاستیک مانع جنگلزدایی شده و به حفظ جنگل کمک میکند یکی از دلایل رواج و استفاده روزافزون آن است. ترمووود نیز یکی دیگر محصولات پرکاربرد سالهای اخیر است. ترمووود با حرارت دادن چوب و کاهش رطوبت آن در کورههای خشککن تولید شده و کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. اگر با ترمووود آشنایی ندارید حتما مطلب ترمووود چیست را مطالعه کنید. در ادامه به بررسی معایب و مزایای چوب پلاست و ترمووود و همچنین کاربردهای مختلف هر دو میپردازیم.
مزایا و معایب چوب پلاست
به طور کلی ترکیبات چوب پلاست شامل ۷۰ درصد پلیمر (پلاستیکهای بکر یا بازیافتی)، ۱۵ درصد مواد شیمیایی افزودنی و ۱۵ درصد چوب به صورت پودر شده است. این ترکیب ساختاری، باعث شده چوب پلاست چنین مزایا و معایبی داشته باشد :
مزایای چوب پلاست
۱- مقاومت در برابر موریانه: این ویژگی یکی از مزایای اصلی چوب پلاست نسبت به چوب طبیعی است. ضد موریانه بودن چوب پلاست باعث شده استفاده از آن در محیطهای عمومی و فضاهای باز گسترش یابد.
۲- مقاومت در برابر رطوبت: برخلاف برخی مصالح ساختمانی، تختههای چوب پلاست در برابر رطوبت مقاوم هستند. چوب پلاست برای استفاده در کابینت آشپزخانه، حمام و هر محیط دیگری که میزان رطوبت زیاد بسیار مناسب است.
۳- مقاومت در برابر نور فرابنفش: تختههای چوب پلاست در رنگهای مختلفی وجود دارند. همانطور که میدانید مبلمان یا هر وسیله دیگری که در فضای باز و زیر نور آفتاب باشد به مرور رنگ خود را از دست میدهد؛ اما وسایلی که از چوب پلاست ساخته شدهاند، به دلیل مقاومت در برابر نور فرابنفش برای استفاده در محیطهای بیرونی بسیار مناسب هستند. به همین دلیل در نمای ساختمانها، ساخت فضای سبز و … کاربرد زیادی دارند.
۴- دوام و ماندگاری زیاد: یکی از ویژگیهای اصلی چوب پلاست دوام زیاد آن است. شرایط محیطی مانند باران، مواد شیمیایی و رطوبت تأثیر مخربی روی تختههای چوب پلاست نمیگذارد. همچنین استفاده از این تختهها نیز آسان است و میتوان به راحتی آنها را با استفاده از ابزارهای معمولی هرجا که لازم باشد تعمیر و نگهداری کرده و از تخریب آنها جلوگیری کرد.
۵- سازگاری با محیط زیست: چوب پلاست، مادهای زیست تخریب پذیر است. در صورتی که در ساختار چوب پلاست از مواد قابل بازیافت مانند چوب، ضایعات کشاورزی و پلاستیکی استفاده شده باشد، میتواند کاملاً قابل بازیافت باشد. همچنین در فرآیند ساخت این محصول، کمترین میزان ضایعات و زباله تولید میشود.
معایب چوب پلاست
۱- تختههای چوب پلاست ممکن است تا حدودی شبیه چوب طبیعی باشند اما تفاوتهای آنها به راحتی قابل تشخیص است. مبلمان ساخته شده از چوب پلاست نیز مثل چوب طبیعی به نظر میرسند؛ اما پرداخت و شکل ظاهری آن کیفیت چوب طبیعی را ندارد؛ بنابراین با استفاده از چوب پلاست نمیتوان به ظاهری ۱۰۰ درصد شبیه چوب طبیعی دست یافت.
۲- چوب پلاست مقاومت بسیار کمی در برابر دماهای بسیار بالا دارد. به همین دلیل نمیتوان آن را برای بعضی از مصارف استفاده کرد. برای مثال، از برش لیزری نمیتوان برای برش چوب پلاست استفاده کرد؛ زیرا ممکن است آن را بسوزاند. به همین دلیل استفاده از تختههای چوب پلاست در آشپزخانه باید با دقت بیشتری انجام شود زیرا نمیتوان ظروف بسیار داغ را روی آنها قرار داد.
۳- یکی دیگر از معایب دیگر چوب پلاست هزینه ساخت و تولید آن است. این محصول در مقایسه با برخی دیگر از مواد مشابه قیمت بیشتری دارد.
مزایا و معایب ترمووود
ترمووود نوع خاصی از چوب اصلاح شده است که به دلیل فرآوری با مکانیسم پیشرفته حرارت دهی، نسبت به سایر انواع چوب ها (اعم از چوب ماسیو یا اصلاح شده) از استحکام و دوام بیشتری برخوردار است. برای تولید این محصول، چوب را بدون اینکه به نقطه و دمای اشتعال برسد تا دماهای بالا حرارت میدهند. فرایند تولید ترمووود روش های مختلفی دارد که سه مرحله اصلی در همه آنها مشترک است: خشک کردن، حرارت دهی و خنک کردن. به طور کلی در تولید ترمووود از هیچ ماده شیمیایی استفاده نمیشود. ترمووود دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
مزایای ترمووود
۱- دوام زیاد و ثبات ابعاد: پس از اصلاح حرارتی چوب (فرآیند ترمووود) مقدار رطوبت آن کاهش مییابد و خاصیتی به نام «تعادل رطوبتی» پیدا میکند. در اثر این فرایند و خاصیت به دست آمده، جذب رطوبت و تبادل حرارت بین چوب با محیط اطراف به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. در نتیجه در ترمووود شاهد ثبات بیشتر ابعاد، کاهش ترکخوردگی و افزایش قابل توجه میزان عایق بودن آن هستیم.
۲- مقاومت در برابر پوسیدگی و حمله حشرات: اصلاح حرارتی چوب استفاده از آن را برای آب و هوا و شرایط مختلف بهینه میکند. همی سلولزهای (Hemicellulose) موجود در چوب و فراوردههای چوبی منبع غذایی حشرات و قارچها هستند؛ اما این ترکیبات در حین تولید ترمووود تخریب و تجزیه میشوند، بنابراین ترمووود در برابر پوسیدگیهای ناشی از حشرات و قارچها مقاوم است؛ بنابراین میتوان گفت دوام بیولوژیکی این محصول بسیار عالی است.
معایب ترمووود
۱- یکی از معایب چوب فراوری شده با دمای بالا، کاهش زمان اشتعال آن است. این چوبها رطوبت بسیار کمی دارند که باعث میشود بسیار سریع بسوزند. همین امر میتواند یکی از معایب بالقوه استفاده از ترمووود در سازههای مختلف باشد.
۲- یکی دیگر از معایب ترمووود انعطافپذیری بسیار کم آن است که باعث میشود برای بعضی از مصارف مناسب نباشد. دلیل انعطافپذیری کم ترمووود، کاهش میزان رطوبت آن در مرحله تولید است.
۳- رنگ و ثابت نمانده و با گذشت زمان دچار تغییر میشود؛ مخصوصاً اگر در معرض نور خورشید قرار بگیرد؛ بنابراین هنگام استفاده از ترمووود در محیطهای بیرونی باید به این نکته توجه کنید. با این حال، برخی از برندها محصولات خود را با مقاومت بیشتری در مورد اشعه فرابنفش تولید میکنند که بهتر است این محصولات را خریداری کنید.
کجا باید از ترمووود یا چوب پلاست استفاده کنیم؟
کاربرد چوب پلاست
دوام زیاد و مقاومت در برابر عواملی مانند دمای شدید، رطوبت و موریانه، باعث شده چوب پلاست برای کاربردهای مختلف داخل و خارج ساختمان مناسب باشد. چوب پلاست در کاربردهای خارج ساختمان مانند استخر، مبلمان باغی، نیمکت پارک، در و پنجره، جعبه و گلدانهای کشت گیاه، دکینگ و کفپوش فضای باز و همچنین خانههای پیشساخته استفاده میشود. از کاربردهای داخل ساختمانی نیز میتوان به مواردی مانند آشپزخانه مدولار، دیوارپوش، کمد، قاب در و پنجره، کابینت حمام، نرده، مبلمان اداری و صنعتی اشاره کرد. دیگر کاربردهای چوب پلاست در زمینه تبلیغات مانند تابلوهای راهنما، غرفههای نمایشگاهی، تابلوهای طراحی و نمایش است
کاربرد ترمووود
با توجه به استحکام و مقاومت در برابر کپک و ویژگی حرارتی عالی، ترمووود انتخابی مناسب برای روکشکاری (عمدتاً مواد فلزی) است. همچنین میتوان آن را در محیطهای بیرون ساختمان استفاده کرد. خصوصا برای کاربردهایی که محیط به طور مداوم در معرض رطوبت است مانند دکینگ، نما و کفپوش، ترمووود بسیار مناسب است. حتی برای محیطهایی مثل زیرزمین که ثبات دما و رطوبت وجود ندارد میتوان به راحتی از این محصول استفاده کرد. به دلیل پایین بودن مقدار رطوبت ترمووود، اگر فلزات در تماس با آن قرار بگیرند دچار خوردگی و زنگزدگی نمیشوند؛ بنابراین برخلاف فراوردههای مرکب چوبی، چوب اصلاح شده حرارتی را میتوان به راحتی در کنار فلزات استفاده کرد.
سوالات متداول
آیا چوب پلاست برای دور استخر مناسب است؟
کف پوش چوب پلاست به دلیل ظاهر زیبا و مقاومت در برابر رطوبت، انتخاب مناسبی برای دور استخر است.
آیا میتوان از چوب پلاست برای نمای ساختمان استفاده کرد؟
چوب پلاست در برابر رطوبت و شرایط محیطی مقاوم بوده و از استحکام زیادی برخوردار است. علاوه بر این، چوب پلاست شکل ظاهری زیبایی داشته و با گذشت زمان دچار تغییر رنگ نمیشود. به همین دلیل میتوان از آن در نمای ساختمان استفاده کرد.