آموزش

دلایل پس زدن چوب چیست؟ | سیستم آنتی کیک بک (Anti Kickback) چیست؟

دلایل پس زدن چوب چیست؟

پس زدن چوب یا لگد زدن قطعه کار که در اصطلاح به آن کیک بک هم گفته می‌شود زمانی اتفاق می‌افتد که نکات ایمنی به خوبی رعایت نشده باشد برای مثال از تیغ اره مناسب روی دستگاه استفاده نشده باشد یا تیغ اره به درستی در جای خود قرار نگرفته باشد؛ به همین دلیل باید پیش از هر اقدامی ابزار و ماشین آلات را به خوبی بشناسید و حتما متعلقات مناسب با دستگاه انتخاب شوند. در غیر این صورت نه تنها ممکن است به دستگاه آسیب وارد شود و قطعه کار به درستی بریده نشود حتی ممکن است به اوپراتور آسیب‌های جبران ناپذیری وارد شود.

کیک بک چیست؟

کیک بک

کیک بک یا به عقب رانده شدن قطعه کار که در میان صنعتگران به لگد زدن یا پس زدن معروف است می‌تواند به کاربر آسیب جدی وارد کند اما چگونه این اتفاق می‌افتد؟ زمانی که چوب با شدت زیاد به عقب برگردانده شود و به فرد برخورد کند.

بنرعمومی

عوامل کیک بک چیست؟

کیک بک
  • کند بودن تیغه
  • آزاد بودن و حرکت ریل بالایی؛ در نتیجه گیر کردن تیغ اره به قطعه کار
  • کوچک بودن بیش از حد قطعه کار و عدم توانایی در کنترل آن
  • عدم قرارگیری صحیح قطعه کار روی صفحه میز کار
  • جدا شدن قطعه کار از گونیا، فنس و صفحه میز به دلیل بزرگ بودن آن
  • خاموش کردن دستگاه پیش از تکمیل برش
  • استفاده از دور نامناسب و غیر استاندارد

سیستم آنتی کیک بک (Anti Kickback) چیست؟

کیک بک

اگر بخواهیم به صورت کلی و خلاصه سیستم آنتی کیک بک را توضیح دهیم باید بگوییم سیستمی ایمنی است که مانع برگشت قطعه کار به سمت اوپراتور می‌شود و از آسیب به کاربر جلوگیری می‌کند.

شیوه کار سیستم آنتی کیک بک (گیره‌های ضدقلاب) چگونه است؟

کیک بک

کیک بک یا لگد زدن اتفاقی است که ممکن است حین کار با ابزار و ماشین آلات برقی برای هرکدام از ما اتفاق بیافتد که دلیل آن نیروی بالای ابزار هنگام برش بوده باعث می‌شود همان نیرویی که به قطعه وارد می‌شود، ابزار را پس بزند. یکی از مهم‌ترین عوامل که باعث بروز این اتفاق می‌شود معیوب بودن ابزار یا قطعات مختلف مانند تیغ اره است؛ به همین دلیل باید قبل از  هر کاری از سلامت ابزار، تیغ، مته و … مطمئن شوید و نواقص آن را برطرف کنید تا از بروز کیک بک حین کار جلوگیری شود. لگد زدن یا کیک بک به صورت آنی و ناگهانی رخ می‌دهد و زمان مواجهه با این خطر هیچ کاری نمی‌توان کرد؛ به همین دلیل بهتر است ضمن رعایت موارد ایمنی و استفاده از ابزارآلات مجهز به سیستم آنتی کیک بک، از لوازم ایمنی مانند عینک، گوش‌گیر و … استفاده کنید.

با وجود رعایت تمام نکات ایمنی، استفاده از دور استاندارد برای برش چوب، محکم نگه داشتن قطعه کار در کنار فنس، استفاده از تیغه مناسب و … باز هم ممکن است قطعه کار به دلایلی به عقب رانده شود اما اگر دستگاه شما به سیستم آنتی کیک بک مجاز باشد لازم نیست نگران این اتفاق باشید.

کیک بک معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که قطعه کار بعد از برش توسط تیغه جداکننده دوباره به هم چسبیده و باعث قفل شدن تیغ اره می‌شود. لگد زدن اتفاقی غیرقابل‌ پیش‌بینی و خطرناک است؛ به همین دلیل تولیدکنندگان ابزار سعی کرده‌اند تا لوازم جانبی ایمنی را در ابزارآلات استفاده کنند تا از رخ دادن هرگونه اتفاق ناگواری جلوگیری شود. تیغه جداکننده یکی از قطعات مهم و اساسی برای جلوگیری از پس زدن قطعه کار بوده که باعث می‌شود تا زمان برش قطعه‌ کار، دو قطعه جداشده به یکدیگر نزدیک نشوند. پوشش رویه تیغه جدا کننده محافظی فلزی داشته که روی لبه‌ی آن دندانه‌هایی دارد. این وسیله روی تیغه جداکننده قرار گرفته و زمان عبور قطعه چوب از تیغه و گیره، دندانه‌های لبه تیغه جداکننده روی چوب کشیده شده تا از احتمال کیک بک و بازگشت قطعه چوب به سمت کاربر جلوگیری کند.

کیک بک

در بیشتر دستگاه‌های شیارزن، گیره روی اره میزی و بازویی به‌خوبی عمل می‌کنند و مانع کار تیغه نمی‌شوند. البته باید این را در نظر داشته باشید که در برخی موارد نمی‌توان از این گیره استفاده کرد؛ برای مثال از تیغه جداکننده فقط می‌توان روی تیغه‌های برشی استفاده کرد اما هنگام استفاده از تیغ شیارزن برای برش دادو و اتصال‌های دوراهه عملا غیرقابل استفاده هستند. چیزی که باید به آن توجه کرد این است زمانی که از سیستم آنتی کیک بک استفاده می‌کنید، از حرکت برعکس صفحه در زمان برش جلوگیری می‌کند. پس اگر قصد دارید برشی سطحی با طول مشخص روی قطعه چوب ایجاد کنید دیگر نمی‌توانید قطعه چوب را در زمان برش به عقب بکشید چون دندانه‌های گیره به‌خوبی روی قطعه چوب قرار گرفته‌اند و اجازه هرگونه حرکت‌به‌عقب را نمی‌دهند.

یکی دیگر از مشکلاتی که امکان دارد در زمان استفاده از سیستم آنتی کیک بک رخ دهد این است که امکان دارد حین برش چوب دندانه‌های پایینی گیره ناخودآگاه روی سطح قطعه چوب موردنظر کشیده شود. حتی این امکان وجود دارد که دندانه‌های گیره نتوانند با سطح چوب ارتباط برقرار کنند و جلوی برگشت چوب را بگیرند. در چنین شرایطی باید سطحی که خراش داده‌ شده را دوباره سنباده بکشید تا بتوانید از آن برای پروژه‌های نجاری خود استفاده کنید. مخصوصاً اگر چوب موردنظر از جنس چوب‌های نرم باشد این کار لازم و ضروری است. شاید این موضوع چندان مساله مهمی نباشد ولی بهتر است که حتماً این موضوع را در ذهن بسپارید.

امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات کلی و مفیدی درباره سیستم آنتی کیک بک به دست آورده باشید. هم چنین اگر تجربه یا سوالی در این زمینه دارید در بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

سیستم آنتی کیک بک چیست؟

اگر بخواهیم به صورت کلی و خلاصه سیستم آنتی کیک بک را توضیح دهیم باید بگوییم سیستمی ایمنی است که مانع برگشت قطعه کار به سمت اوپراتور می‌شود و از آسیب به کاربر جلوگیری می‌کند.

داشتن سیستم آنتی کیک بک مهم است؟

کیک بک زمانی اتفاق می‌افتد که نکات ایمنی به خوبی رعایت نشده باشد؛ در اثر این اتفاق ممکن است به دستگاه آسیب وارد شود، قطعه کار به درستی بریده نشود و حتی به اوپراتور آسیب‌های جبران ناپذیری وارد شود.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا