معرفی کامل انواع پیچ از نظر شکل و کاربرد، همراه با عکس

راهنمای خرید انواع پیچ
درست است که پیچها در کار دیده نمیشوند اما جایگاه بسیار کاربردی و مهمی در ساختوساز، سرگرمی و صنعت مبلمان دارند. این ابزار کوچک و ساده از کابینتسازی گرفته تا پروژههای نجاری مثل میز چوبی همه قطعات را در کنار هم نگه میدارد. بنابراین آشنایی با انواع پیچها و انتخاب درست آنها بسیار مهم است. انتخاب پیچها در فروشگاه ابزارآلات کمی زمان میبرد زیرا هر وسیلهای به انواع متفاوتی از پیچها نیاز دارد. هرچه زمان بیشتری صرف ساخت و ساز و تعمیرات خانه کنید بیشتر با این پیچ ها آشنا میشوید. پس این اصول اولیه که در ادامه آوردهایم را بخوانید تا بهتر انواع پیچها را شناخته و راحتتر بتوانید در ابزارفروشی آنها را انتخاب کنید.

- نکته: هنگام خرید پیچ فراموش نکنید که به مته متناسب با سر پیچ هم نیاز دارید. خوشبختانه مجموعه متههای دریل انواع متفاوتی دارند که عملاً با طرح و اندازه پیچهای استاندارد قابل تنظیم هستند.
نحوه ساخت پیچ
قبل از این که بخواهیم درباره این که چه نوع پیچی مناسب پروژه خاصی که میخواهید انجام دهید صحبت کنیم بیایید درباره این که چگونه بیشتر پیچها امروزه مندرج میشوند بگوییم. طرح روی سر پیچ هماهنگ با پیچگوشتی یا دریل برقی خاصی طراحی شده است. به عنوان مثال پیچ های چهارسو که توسط کمپانی پیچ فیلیپس ساخته شدهاند. این پیچها با علامت + روی سر پیچ شناخته میشوند و برای پیچاندن به پیچ گوشتی چهارسو نیاز دارد. اما از زمان اختراع پیچ در دهه 1930 سر پیچ ها انواع بسیار متفاوتی داشته است از جمله پیچ ستارهای 5 پر یا 6 پر، پیچ های 6 ضلعی یا مربع و انواع طرحهای ترکیبی مثل پیچهای سر مربع و طرح صلیب داخل آن و پیچهای فیلیپس که با انواع متهها قابل تنظیم هستند.
پیچ چوب
پیچ چوب دارای دندانههای درشتی است که تا قسمت بالای بدنه درست زیر سر پیچ که صاف میشود ادامه دارد. این طراحی هنگام نصب دو قطعه چوبی اتصال محکمتری ایجاد میکند. هنگامی که پیچ تا عمق کامل دریل میشود قسمت صاف بالای پیچ آزاد میچرخد تا مانع از عمیقتر فرو رفتن سر پیچ به داخل چوب شود. انتهای قسمت شیاری پیچ قطعه چوبی زیرین را سوراخ کرده و دو تخته چوبی را به هم متصل میکند. سر مخروطی پیچ چوب به آن اجازه میدهد که همسطح یا زیر سطح چوب قرار بگیرد.
هنگام انتخاب پیچ برای ساختارهای چوبی پایه پیچهایی را انتخاب کنید که طول آنها به اندازهای باشد که بتوانند 3/2 ضخامت قطعه چوبی زیرین را سوراخ کند. پیچها اندازههای متفاوتی دارند. اندازه مناسب پیچ بستگی به پروژه چوبی شما دارد. به عنوان مثال پیچ چوب رویه کاری برای متصل کردن قرنیزها و پروفیلها طراحی شده، بنابراین سر آن کوچکتر از پیچ چوبهای استاندارد است. سر این پیچها مخروطی شکل است و تا زیر سطح چوب فرو میرود و حفره بسیار کوچکی ایجاد میکند که به راحتی میتوان آن را با بتونه چوبپر کرد.

پیچ چوبها در دو سبک داخلی و فضای باز وجود دارند. پیچ چوب خارجی با زینک گالوانیزه میشود تا درمقابل زنگ زدن مقاومت کند. برای پروژههای فضای باز مخصوصاً زمانی که از چوبهای فشاری استفاده میکنید پیچهای محافظت شده با مادهی نگهدارنده مس قلیایی چهارگانه (ACQ) را انتخاب کنید. این پیچها هنگامی که برای اتصال چوبهایی که با مواد شیمیایی بر پایه مس فشاری شدهاند به کار برده میشوند، دچار فرسودگی و زنگزدگی نخواهند شد.
به طور سنتی برای بستن پیچ به نحوی که چوب ترک نخورد، ابتدا باید سوراخی را با دریل ایجاد کرده و در مرحله بعد از پیچ استفاده کرد. پیچهایی که به پیچ خودکار معروف هستند سر تیز آنها همان کار مته دریل و یا بهتر بگویم مرحله سوراخ کردن قبل از استفاده از پیچ را انجام میدهد. همه پیچهای مخصوص چوب خودکار نیستند پس بهتر است هنگام خرید برچسب پیچها را با دقت بخوانید.
پیچ دیوار خشک (درای وال)
این پیچها که فقط برای نصب پانل روی دیوار خشک یا درای وال به کار برده میشوند در سایزهای 1 الی 3 اینچی موجود هستند. سر شیپوری شکل این پیچها بهمنظور جا افتادن پیچ در پانلهای چوبی بدون آسیب رساندن به پوشش کاغذی محافظ پانل طراحی شده است. برای استفاده از این پیچها نیازی به سوراخکاری نیست. هنگامی که این پیچها به تیرها و ستونهای چوبی میرسند به راحتی داخل آنها فرو میروند. پیچ دیوار خشک استاندارد برای نصب پنلهای دیوار خشک به قالبهای چوبی مناسب هستند اما اگر میخواهید پنلهای دیوار خشک را به ستونهای فلزی نصب کنید از پیچهایی استفاده کنید که مخصوص ستونهای فلزی ساخته شدهاند.

پیچ بنایی
اولین چیزی که در پیچهای بنایی متوجه میشوید این است که سر آنها تیز نیست. پیچهای بنایی خودشان روی سطح سوراخ ایجاد نمیکنند و باید قبل از نصب پیچ با دریل روی سطح سوراخ ایجاد کنید. بعضی از پیچهای بنایی دارای سر چهارسو هستند و بعضی دارای سر شش گوشه که برای نصب به سری شش گوشه نیاز دارند.
برای تشخیص اندازه سوراخ قبل از نصب پیچ باید راهنمای روی بستهبندی پیچهای بنایی را بخوانید. برای ایجاد سوراخ قبل نصب پیچ به دریل چکشی با مته بنایی نیاز دارید اما میتوانید از دریل معمولی هم استفاده کنید.

پیچ کف پوش و پارکت
این پیچ که برای چسباندن کفپوشها به سیستم ستونبندی کفپوشها به کار میرود طوری طراحی شده که هنگام نصب سر آن همتراز با سطح کفپوش قرار بگیرد. این پیچهای خارجی دارای دندههای درشتی بوده و قسمت بالای بدنه آنها صاف و در مقابل فرسودگی و زنگزدگی مقاوم هستند. اگر تصمیم دارید کفپوشهای چوبی فشاری نصب کنید از پیچهای کفپوش محافظت شده با مادهی نگهدارنده مس قلیایی چهارگانه (ACQ) استفاده کنید. کارخانهها کفپوش کامپوزیت استفاده از پیچهای فلزی ضدزنگ را تعیین کردهاند. طول این پیچها از 1-5/8 تا 4 اینچ متفاوت است. بیشتر این پیچها خودکار و دارای سر چهارسو و ستارهای هستند.

پیچ ام دی اف (MDF)
ورقههای ام دی اف (MDF) معمولاً در قرنیزها و برای ساخت قفسهها به کار برده میشوند. ورقههای ام دی اف سختتر از چوب هستند و به سختی میتوان با پیچهای معمولی بدون ایجاد ترک روی آنها کار کرد. بنابراین دو راه در پیش رو داریم: یا قبل از نصب پیچ معمولی روی ام دی اف سوراخ ایجاد کنیم یا از پیچهای ام دی اف خودکار استفاده کنیم. اندازه پیچهای ام دی اف مشابه پیچهای معمولی است. سر پیچهای ام دی اف ستارهای است و طوری طراحی شدهاند که مانع از ایجاد شکاف روی ام دی اف شوند.

آقا هیچوقت فکر نمیکردم یه پیچ انقدر تنوع داشته باشه 🙂
انواع دیگری از پیچ هم وجود دارند که اضافه خواهند شد 🙂
سلام و خسته نباشید
مقالتون بسیار مفید بود
میخواستم ببینم برای خرید مهره اونم به صورت عمده برند یا شرکتی رو میتونه کسی معرفی کنه
با سلام. برای خرید عمده میتوانید با کارشناسان فروش ما در سازوکار تماس بگیرید.