ابزار و یراق

انواع رولپلاک، کاربرد و راهنمای خرید رولپلاک

در دنیای ساخت و ساز و دکوراسیون داخلی، رولپلاک یکی از کاربردی‌ترین اتصال‌دهنده‌هاست که نقشی حیاتی در نصب انواع وسایل بر روی دیوار و سقف ایفا می‌کند. این قطعه کوچک اما کارآمد، با مکانیزم هوشمندانه خود، امکان اتصال محکم و ایمن را در انواع سطوح سخت از جمله بتن، آجر، گچ و پانل‌های توخالی فراهم می‌کند. تنوع چشمگیر رولپلاک‌ها از نظر جنس، اندازه و ساختار، این امکان را به کاربران می‌دهد تا متناسب با نوع سطح و وزن قطعه مورد نظر، بهترین گزینه را انتخاب کنند.

فهرست مطالب

رولپلاک چیست؟

اگر می‌خواهید چیزی را به آجر یا دیوار بتونی، دیوار گچی یا هر سطح سخت دیگری (به جز چوب) نصب کنید، بدون شک به رولپلاک نیاز دارید. این وسیله کوچک در مواد سخت یا متریال و پانل‌های توخالی لنگر انداخته و جای خود را محکم می‌کند.

اتصالات

انواع رولپلاک

هر مواد ساختمانی به نوع خاصی از رولپلاک نیاز دارد. انواع گوناگونی رولپلاک برای شرایط خاص وجود دارد که هر کدام نصب محکم‌تری نسبت به رولپلاک‌های معمولی فراهم می‌کند. پس از این که رولپلاک مناسبی را برای کار خود پیدا کردید، مرحله بعد انتخاب اندازه رولپلاک است. قطر مته مشابه قطر رولپلاک است و معمولا در مشخصات فنی رولپلاک تعیین شده است. به عنوان مثال نصب رولپلاک قطر 6 با مته قطر قطر 6 امکان پذیر است.

رولپلاک یونیورسال

رولپلاک پلاستیکی کلاسیک در انواع مختلف موجود است. هنگامی که پیچ را محکم می‌کنید، رولپلاک گسترده شده و داخل دیوار جایگاه خود را محکم می‌کند. با استفاده از دریل چکشی سوراخی روی دیوار ایجاد کرده و رولپلاک را داخل سوراخ قرار دهید. سپس پیچ را داخل رولپلاک پیچانده و جای دهید. باید نوع پیچ قابل استفاده با رولپلاک و ضخامت و ارتفاع ان نیز متناسب با نوع رولپلاک باشد.

رولپلاک یونیورسال

رولپلاک چکشی

این رولپلاک حاوی یک میخ فلزی یا پیچ مخصوصی است که با استفاده از چکش داخل رولپلاک جا می‌افتد. با استفاده از این نوع پیچ کار سریع‌تر از پیچ‌های معمول انجام می‌شود و برای نصب پایه، تیرهای چوبی، قاب پنجره، پانل سقف و روکش دیوار بسیار مناسب است. در صورت نیاز می‌توانید بعد از کوبیدن پیچ آن را با استفاده از پیچ‌گوشتی محکم‌تر کنید.

رولپلاک چکشی

رولپلاک پروانه‌ای

این رولپلاک پلاستیکی برای استفاده در دیوارهای توخالی بسیار مناسب بوده و حاوی دو بخش است. زمانی که پیچ محکم می‌شود، قسمت پشتی رولپلاک به سمت جلوی رولپلاک تا می‌شود. رولپلاک پروانه‌ای یکی دیگر از انواع رولپلاک است که شامل 4 پر بوده و برای سوراخ‌های کم عمق بسیار مناسب است. از کاربرد رولپلاک پروانه ای می‌توان برای نصب تابلوی نقاشی، آینه و دکوری‌های سبک استفاده کرد. رولپلاک پروانه‌ای اتصال محکمی را در دیوارهای گچی و متریال مشابه آن ایجاد می‌کند.

رولپلاک پروانه‌ای

رولپلاک انکر بولت

انکربولت زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که قرار است بار سنگینی مثل یک قفسه بزرگ را متحمل شود. جداکثر تحمل وزن انکربولت M12 حدود 200 کیلوگرم تخمین زده شده است. هنگامی که مهره یا قلاب محکم می‌شود، قسمت مخروطی به سمت داخل کشیده می‌شود. در نتیجه بخش فلزی رولپلاک باز شده و به شدت به متریال اطراف خود فشار وارد می‌کند.

رولپلاک انکر بولت

رولپلاک کناف

رولپلاک کناف بخش ضخیمی را پشت دیواره‌های توخالی تشکیل می‌دهد. زمانی که پیچ داخل رولپلاک قرار داده شده و محکم می‌شود، رولپلاک گسترده شده و مثل چتر خمیده می‌شود. این نوع رولپلاک را می‌توان در انواع پانل‌ها به کار برد و از آن برای نصب اشیاژ سبک روی سقف استفاده کرد.

رولپلاک کناف

رولپلاک سقفی

این نوع رولپلاک برای نصب روی سقف و دیوارهای توخالی به کار برده می‌شود و دارای پره‌های فنری است که روی رزوه‍های پیچ نصب شده است. روش استفاده از آن به این صورت است که با پره‌های بسته داخل سوراخ قرار داده می‌شود. سپس هنگامی که پیچ آن محکم می‌شود، پره‌های فنری باز می‌شود.

رولپلاک سقفی

نکات نصب انواع رولپلاک

برای نصب هر چیزی به دیوار یا سقف باید از رولپلاک استفاده کرد. بهترین رولپلاک برای پروژه شما به متریال دیوار بستگی دارد. به عنوان مثال رولپلاک‌های مختلفی برای بتون، آجر، سیمان، سنگ، بلوک‌های ساختمانی توخالی چوب و گچ وجود دارد.

پیچ و رولپلاک باید مناسب هم باشد. هنگام خرید پیچ‌های باکیفیت و رولپلاک جنس نایلون انتخاب کنید. رولپلاک‌های پلاستیکی نگهدارنده‌های ایمنی نیستند و پیچ‌های بی‌کیفیت نیز هنگام محکم شدن به راحتی خمیده شده یا می‌شکنند.

نصب رولپلاک

تنظیم عمق

برای تعیین عمق سوراخ از عمق‌سنج دریل استفاده کنید. اگر دریل شما عمق سنج ندارد، از رینگ اسپیسر روی مته دریل استفاده کرده و پیچ را تا عمق دریل‌کاری شده محکم کنید. اگر رینگ اسپیسر ندارید، می‎‎‌توانید یک قطعه نوارچسب رنگی در جای مناسبی روی مته دریل بچسبانید.

سایز مته برای انواع رولپلاک

ترکیب مناسب پیچ، رولپلاک و مته

انتخاب پیچ و رولپلاک بستگی به وزن قابل پشتیبانی و جنس دیوار دارد. ترکیب مناسب پیچ، رولپلاک و مته در تصویر بالا نمایش داده شده است.

رولپلاک شیمیایی

رولپلاک شیمیایی برای کاشت پیچ یا میلگرد در بتن به کار برده شده و از M8 تا M16 موجود است. در رولپلاک شیمیایی از چسب و رزین سریع استفاده می‌شود که به پیچ و میلگرد ظرفیت تحمل بار بیشتری می‌دهد.

رولپلاک شیمیایی

روش کاربرد رولپلاک شیمیایی

  • با دریل سوراخی که قطر آن بیشتر از قطر کپسول است ایجاد کنید.
  • سپس گردوغبار داخل سوراخ را بیرون بکشید.
  • کپسول را داخل سوراخ فشار دهید.
  • میلگرد را داخل سوراخ فرو کرده و کپسول را باز کنید.
  • تا جای ممکن میگلرد یا پیچ را داخل سوراخ فرو کنید. سپس آن را تنظیم کرده و اجازه دهید چسب رزین خشک شود. پس از خشک شدن کامل چسب می‌توانید میلگرد را در ارتفاع دلخواه برش دهید.
روش نصب رولپلاک چگونه است؟

روش نصب رولپلاک

برای ایجاد سوراخ روی دیوار به دریل برقی با قابلیت چکشی و مته بنایی نیاز دارید. رولپلاک، پیچ و مته را در اندازه‌های مشابه انتخاب کنید. البته ممکن است ابتدا برای ایجاد سوراخ روی دیوار از مته کوچک‌تری استفاده کنید.

قبل از دریل‌کاری حتما با استفاده از مولتی سلکتور کابل برق و لوله‌های آبی که از پشت دیوار رد شده است را چک کنید. پس از این که از ایمنی مطمئن شدید با مداد محل موردنظر را علامت‌گذاری کنید.

اندازه رولپلاک و مته باید متناسب با اندازه پیچ باشد. در تصویر بالا رولپلاک زردرنگ با پیچ 4 میلیمتری، رولپلاک قرمز با پیچ 5 میلیمتری و رولپلاک قهوه‌ای با پیچ 5.5 میلیمتری استفاده می‌شود. رولپلاک‌ها رنگ‌های مختلفی دارند و مدل انتخابی شما باید مناسب دیوار گچی باشد.

رولپلاک را در کنار مته قرار داده و با چسب رنگی اندازه طول آن را روی مته علامت بزنید. باید سوراخ روی دیوار کمی عمیق‌تر از اندازه رولپلاک باشد.

نکته: اگر تجربه استفاده از دریل را ندارید از قابلیت چکشی آن استفاده نکنید.

برای ایجاد سوراخ روی دیوار از دریل در حالت چکشی استفاده کرده و حسن سوراخکاری دریل را ثابت نگه دارید.

رولپلاک باید کاملا محکم باشد؛ اما برای قرار دادن آن داخل سوراخ فقط به فشار انگشت نیاز دارید. در صورت نیاز با چکش رولپلاک را بکوبید تا همسطح دیوار شود.

جمع بندی

انتخاب و نصب صحیح رولپلاک، عاملی تعیین‌کننده در موفقیت پروژه‌های نصب و اتصال است. برای دستیابی به نتیجه مطلوب، باید به عواملی همچون جنس سطح، وزن قطعه مورد نظر، نوع کاربری و تناسب ابعادی میان پیچ، رولپلاک و مته توجه ویژه داشت. همچنین رعایت اصول ایمنی مانند بررسی مسیر سیم‌کشی و لوله‌های تأسیساتی پیش از سوراخکاری، استفاده از ابزار مناسب و تنظیم دقیق عمق سوراخ، از نکات کلیدی در نصب موفق رولپلاک است. با توجه به تنوع گسترده رولپلاک‌ها در بازار، مشورت با متخصصان و مطالعه دقیق راهنمای محصول می‌تواند در انتخاب بهینه‌ترین گزینه برای هر کاربرد خاص، بسیار راهگشا باشد.

سوالات متداول

از چه نوع رولپلاک باید استفاده کنیم؟
انواع گوناگونی رولپلاک برای شرایط خاص وجود دارد که هر کدام نصب محکم‌تری نسبت به رولپلاک‌های معمولی فراهم می‌کند. پس از این که رولپلاک مناسبی را برای کار خود پیدا کردید، مرحله بعد انتخاب اندازه رولپلاک است. قطر مته مشابه قطر رولپلاک است و معمولا در مشخصات فنی رولپلاک تعیین شده است.


روش نصب رولپلاک چگونه است؟
برای ایجاد سوراخ روی دیوار به دریل برقی با قابلیت چکشی و مته بنایی نیاز دارید. رولپلاک، پیچ و مته را در اندازه‌های مشابه انتخاب کنید. البته ممکن است ابتدا برای ایجاد سوراخ روی دیوار از مته کوچک‌تری استفاده کنید. توجه کنید که سوراخ روی دیوار باید کمی عمیق‌تر از اندازه رولپلاک باشد.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

۱۳ نظر ثبت شده

    1. با توجه به جنس دیوار، راهکهای مختلفی وجود دارد. به طور کلی باید فضای خالی اطراف رولپلاک در دیوار را با شیء یا ماده دیگری پر کنید. می توانید از تکه چوب، سیم مسی یا حتی یک رولپلاک که از وسط به دو نیم شده استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا