چسب و رنگ

انواع رنگ و تینر های مناسب برای رنگ کاری چوب را بشناسید!

­رنگ مخصوص چوب

رنگ چوب انواع مختلفی دارد و روش‌های مختلفی برای اجرای رنگ چوب وجود دارد. اولین سوالی که برای هر کس پیش می‌آید انتخاب رنگ مناسب برای پروژه چوبی و نحوه ااعمال آن روی چوب است. انتخاب رنگ مناسب به نوع سازه، شرایط آب و هوایی، سلیقه و … بستگی دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا با انواع رنگ  چوب آشنا شوید.

رنگ فوری

رنگ فوری چوب از رزین آلکید و نیترات سلولز تهیه شده و محصولی با انعطاف پذیری و چسبندگی بالا، براقیت و دوام عالی است. این رنگ با سرعت خشک شدن بالا، کیفیت مطلوب و براقیت از پرمصرف ترین رنگ‌ها برای رنگ آمیزی مصنوعات چوبی است. از این محصول برای رنگ آمیزی مبلمان، پارکت چوبی، درب‌های چوبی، نرده‌های چوبی، میز و صندلی استفاده می‌شود.

لاک الکل

بهترین ماده برای پرداخت چوب لاک االکل بوده که بسیار سریع خشک شده و به خوبی درون بافت چوب نفوذ کرده و دوام آن را افزایش می‌دهد. لاک الکل انواع مختلفی دارد که هر کدام ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد. بزرگ‌ترین نقطه ضعف این ماده، تمایل آن به زرد شدن با گذشت زمان بوده که بیشتر روی چوب‌هایی با رنگ روشن دیده می‌شود. برای اصلاح لاک الکل و جلوگیری از زرد شدن آن به ترکیب لاک الکل، آکریلیک اضافه می‌کنند. این محصول خواصی مشابه لاک الکل‌های معمولی دارد با این تفاوت که رنگ آن شفاف است و با گذر زمان رنگ آن زرد نمی‌شود.

پرداخت با واکس

واکس

برخی موم یا واکس را پوشش مناسبی برای چوب نمی‌دانند. از واکس‌ بیشتر برای پولیش مبلمان یا روی پوششی دیگر استفاده می‌شود؛ به این ترتیب که پس از پرداخت چوب با شلاک یا لاک الکل، لایه‌ای از واکس روی آن می‌زنند.

روغن بزرک

روغن بزرک در دو نوع تصفیه نشده (خام) و جوشانده موجود است که از روغن بزرک خام به ندرت برای پرداخت چوب استفاده می‌شود؛ زیرا به آرامی خشک می‌شود اما روغن مناسب برای پرداخت چوب، روغن بزرک جوشانده یا حرارت دیده است.

روغن چوب چینی یا تانگ

این روغن از دانه‌ درختان بومی آسیا به دست می‌آید. این روغن در دو نوع خالص (تصفیه نشده) و گرما دیده (پلیمرایز شده) وجود دارد. روغن چوب چینی و روغن بزرک هر دو نافذ بوده و درون الیاف بافت چوب نفوذ کرده سپس خشک می‌شوند. استعمال این روغن‌ها بسیار آسان است: تنها کافی است مقداری از آن‌ها را روی چوب مالیده و به آن فرصت دهید تا به‌خوبی در بافت چوب نفوذ کند و سپس مقدار اضافی را با دستمال پارچه‌ای از روی سطح چوب پاک کنید.

وارنیش

وارنیش

وارنیش از رزین‌ سنتتیک بادوام و سخت تشکیل شده که با روغن خشک شونده تغییر می‌یابد. وارنیش از آلکید، فنولی و اورتان، روغن‌های چوب چینی و بذر کتان و همچنین روغن‌های نیمه خشک شونده مانند روغن سویا و کاجیره (روغن گلرنگ) تشکیل می‌شود.

شلاک

بسیاری فکر می‌کنند که شلاک نوعی پوشش مایع است که در رنگ‌فروشی پیدا می‌شود اما درواقع شلاک نوعی رزین طبیعی است که نوعی حشره ماده آن را روی درختان در هند و تایلند ترشح می‌کند. این ترشحات به‌صورت پیله جمع می‌شوند و سپس آن‌ها را در الکل تقلیلی (اتیل) حل کرده و شلاک به دست می‌آورند.

سیلر

یکی از پرکاربردترین مواد برای رنگ آمیزی و پرداخت چوب سیلر است که از آن برای اشباع چوب استفاده می‌شود. از آنجا که بافت چوب منافذی دارد که باید اشباع شود تا رنگ را به خوبی جذب کند باید از ماده‌ای مناسب برای اشباع آن استفاده کرد. همچنین با استفاده از سیلر و سنباده زدن پس از آن می‌توان الیاف و پرزهای ریز روی سطح چوب را از بین برد.

سیلر کیلر

کیلر

بعد از سنباده زدن سیلر نوبت به کیلر می‌رسد. کیلر رنگی شفاف بوده که برای پوشش بعد از سیلر با قلمو یا پیستوله روی چوب زده می‌شود. کیلر در دو نوع براق و مات موجود است، با تینر رقیق می‌شود و مانند سیلر در چند مرحله اجرا می‌شود. کیلر هم مانند سیلر باید در چند مرحله به چوب زده شود و در آخر با سنباده پرداخت شود. البته در برخی موارد کیلر در آخرین مرحله رنگ آمیزی استفاده می‌شود.

پلی اورتان

یکی از بادوام‌ترین مواد پرداخت چوب پلی اورتان است که روش استفاده از آن بسیار ساده‌تر از آن چیزی است که فکرش را کنید. به طور کلی پلی اورتان‌ در دو نوع بر پایه آب و روغنی در بازار موجود است که تفاوت‌های بسیار جزئی و کوچکی در اجرا و در کاربرد آن‌ها وجود دارد. پلی‌اورتان استاندارد را با قلم مو روی سطح کار می‌زنند اما نوعی از پلی اورتان با دستمال زده شده و نوعی دیگر به صورت اسپری در قوطی‌های آئروسل. اگر سازه‌ی چوبی دچار فرسودگی و سائیدگی شده باشد کمتر پرداختی مثل پلی اورتان می‌تواند به عنوان روکش از چوب محافظت کند.

تینر چیست؟

تینر نوعی رقیق کننده بوده و از ترکیب چند حلال با یکدیگر ساخته شده است. این ماده بر اساس نوع رنگ انتخاب شده و حلال مناسبی برای آماده کردن رنگ است و میزان ترکیب این محصول با رنگ به سطح مورد نظر، غلظت رنگ، ابزار رنگ آمیزی، شرایط جوی و آب و هوایی دارد. از مصارف عمده تینر فوری در صنعت چوب و رنگ آمیزی مبلمان است. تینر می‌تواند در بهبود خواص رنگ کارایی به سزایی دارد و انتخاب یک ماده درست می‌تواند روی خاصیت برس خوری، قابلیت اسپری، سرعت خشک شدن لایه رنگ و بسیاری خواص دیگر رنگ تاثیر به سزایی داشته باشد.

تینر باید با توجه به نوع رنگ انتخاب شود که نشان دهنده درصد خلوص، کیفیت پالایش و تمیزی ظروف آنها است. بعضی از انواع رنگ تنها در تینر مخصوصی حل می‌شوند.

قدرت حلالیت تینر همان قابلیت و میزان رقیق کنندگی آن است؛ به عبارتی دیگر هر چه قدرت حلالیت آن بیشتر باشد با میزان کمتری، رنگ رقیق تر و روانتر می‌شود. سرعت تبخیر تینر با زمان خشک شدن رنگ رابطه مستقیم دارد؛ زیرا با تشکیل لایه رنگ روی سطح تینر باید به تدریج تبخیر و از روی سطح خارج شود. نقطه اشتعال هر مایع قابل احتراق، پایین ترین درجه حرارتی است که بخارات آن مایع با شعله یا جرقه کوچک مشتعل می‌شود. نقطه اشتعال تینر تعیین کننده شدت خطر آتش سوزی است که درهنگام انبار داری، حمل یا در هنگام استفاده از تینر باید میزان نقطه اشتعال آن مورد توجه قرار گیرد. تینر علاوه بر خطر اشتعال، از لحاظ زیست محیطی نیز برای انسان و محیط خطرناک بوده زیرا روغن‌های طبیعی را در خود حل می‌کنند و موجب آسیب و ناراحتی‌های پوستی شده و از طریق پوست جذب بدن می‌شوند. علاوه بر این تنفس بخارات این ماده می‌تواند سبب آسیب‌های جدی شود.

انواع تینر

تینر

تینر فوری

تینر فوری با قدرت حلالیت بالا برای رقیق کردن رنگ فوری، نیتروسلولوز، سیلر و کیلر مناسب است. تینرفوری حلالی ایده آل برای رنگ‌های هوا خشک است. این محصول بی رنگ بوده و بوی تندی دارد و به خاطر سرعت بالایی که دارد به آن فوری گفته می‌شود. این تینر ترکیبی از استون، وایت اسپریت و … است.

تینر

انواع تینر فوری

  • تینر ۵۰۰۰ فوری محصولی ارزان و ضعیف
  • تینر ۶۰۰۰۰ فوری محصولی گران و قوی
  • تینر شست و شو ۵۰۰۰ الی ۷۰۰۰ مناسب چربی گیری
  • تینر فوری ۱۰۰۰۰ مناسب برای رنگ‌های فوری و بتونه فوری، نیم پلی استر، سیلر و کیلر
  • تینر فوری ۱۲۰۰۰ مناسب برای رنگ‌های فوری رویه و بتونه فوری، نیم پلی استر مات و براق، سیلر و کیلر، آستر اتومبیلی
  • تینر فوری ۱۵۰۰۰ مناسب برای اتومبیل، رنگ‌های فوری و بتونه فوری، نیم پلی استر، رنگهای اتومبیل و کیلر دو قلو
  • تینر فوری ۲۰۰۰۰ مناسب برای رنگ‌های فوری ، نیم پلی استر، رنگهای اتومبیل و کیلر دو قلو
  • تینر فوری لوساید یا تینر فوری ۲۰۰۰۰ بدون الکل مناسب برای رنگ‌های فوری، نیم پلی استر، رنگ‌های پلی اورتان، رنگ‌های اتومبیل و کیلر دو قلو
  • تینر فوری لوساید ۳۰۰۰۰

تینر آلکیدی

تینر آلکیدی که به آن تینر روغنی هم گفته می‌شود برای رقیق کردن رنگ‎‌های روغنی پایه رزینی استفاده می‌شود و معمولا در کارها جایگزینی برای نفت است. این تینر به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم می‌شود. بوی تند و سرعت تبخیر پایین این حلال ممکن است باعث کندی کار شود. دانسیته تینر روغنی نسبت به تینر فوری بیشتر است و به دلیل این که این تینر ساختمانی در فضای بسته و داخلی استفاده می‌شود از نظر بو و سمی بودن باید مناسب کار در فضای بسته باشد. نکته‌ای که در انتخاب و تهیه تینر روغنی ساختمانی باید مد نظر قرار داد این است که بدون رنگ و شفاف باشد؛ زیرا برای رنگ آمیزی رنگ‌های روشن به کار می‌رود.

تینر اپوکسی

این تینر همان طور که از اسمش پیدا است برای رقیق کردن رنگ اپوکسی است. همچنین از این تینر برای شست و شوی اسپری و وسایل رنگ آمیزی استفاده می‌شود. تینر اپوکسی عامل سلولزی داشته و برای رقیق کردن رنگ اپوکسی، رنگ و آستری اپوکسی مناسب است.

تینر پلی اورتان

تینر پلی اورتان شباهت زیادی به تینر اپوکسی داشته و برای رقیق کردن رنگ پلی اورتان به کار می‌رود.

تینر شست و شو

از این تینر برای شست و شوی اسپری و وسایل رنگ آمیزی استفاده می‌شود.

پتینه

پتینه چوب نوعی پوشش است که با ترکیب چند رنگ و ایجاد لایه‌های رنگی روی چوب ایجاد می‌شود. از تکنیک پتینه در مواردی که می‌خواهند تنوع  رنگی روی چوب ایجاد شود استفاده می‌شود و با استفاده از این تکنیک می‌توان ظاهری قدیمی برای انواع چوب ایجاد کرد. پتینه به وسیله رنگ های حلال در آب، پتینه روی چوب با لاک الکل، پتینه روی چوب با شاپان و پتینه کاری چوب با رنگ روغنی از انواع پتینه کاری چوب است.

به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

یک نظر ثبت شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا