چگونه کارگاه نجاری راه اندازی کنیم ؟ (معرفی لوازم مورد نیاز)
راهاندازی کارگاه نجاری بسیار هیجانانگیز است. آمادهسازی فضای موردنیاز، اطمینان از ایمنی و همینطور ابزارآلاتی که باید تهیه کنید پروسهای طولانی است که ممکن است بدون برنامه ریزی و داشتن اطلاعات موردنیاز موجب ناامیدی شکست شما شود. در ادامه مطلب هر آن چه که باید برای راه اندازی یک کارگاه کوچک بدانید آوردهایم.
راه اندازی کارگاه نجاری
برای راه اندازی کارگاه نجاری خانگی شما نیاز به محیط و وسایل مناسب و همچنین اطلاعات کافی در مورد شیوه ساخت کارگاه دارید. اگر قصد دارید یک کارگاه ساخت وسایل چوبی مجهز داشته باشید به نکات زیر توجه کنید.
نقشه و طرح اولیه کارگاه نجاری
صرف نظر از اینکه کارگاه کوچک نجاری خود را کجا راهاندازی میکنید (در پارکینگ خانهتان، در یک مکان اجارهای یا یک ساختمان خارج از محیط خانهتان) به یک سری نکات و راهنماییها در خصوص چیدمان کارگاه نیاز دارید که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
روند و گردش کار را مختل نکنید
نخستین کاری که باید انجام دهید این است که از مرحله برش اولیه تا مرحله پرداخت یک جریان حرکتی روان در داخل کارگاهتان ایجاد کنید. بدون شک قرار نیست اولین ابزار را در وسط کارگاه و آخرین ابزار را روی درب کارگاه قرار دهید. یک روند مشخص ایجاد کنید جایی که شما بتوانید از یک ماشین به ماشین دیگر بدون هیچ دردسری جابجا شوید. راههای مختلفی را امتحان کنید تا متوجه شوید که آیا نیاز هست چیدمان کارگاه را مجدداً تغییر دهید یا خیر. به عنوان مثال تجهیزات باید نزدیک در باشند یا از در فاصله داشته باشند.
انبار تجهیزات و ابزار نجاری
همانطور که قبلاً گفته شد ابزارآلات سنگین مانند اره میزی بازویی، کف رنده، میز اورفرز یا میز برش باید برای حفظ یکپارچگی ترتیب چیدمان خاصی در کارگاه داشته باشند. برنامه ریزی و طراحی یک محیط خاص برای نگهداری ماشینآلات فوق بسیار مهم است. در حالت ایدهآل، ابزارآلات برای دسترسی بهتر باید نزدیک میز کار قرار بگیرند. برای جایگذاری کابینتهای ابزارآلات میتوانید از سطح زمین یا از فضای دیوار کارگاهتان استفاده کنید. ارگانایزرهای دیواری بهترین گزینه برای نگهداری وسایل و ابزارآلات دستی است. در بسیاری از کارگاههای نجاری غالبا یک درب روی سطح زمین میتواند به یک انبار زیرزمینی باز شود.
تامین نور کافی
یکی از مهمترین فاکتورهای اساسی در یک کارگاه نجاری وضعیت نوری مناسب است. نور کافی هنگام کار با دستگاههایی چون اره میزی یا کف رنده نقش موثری در افزایش ایمنی کار دارد. به منظور فراهم کردن نور کافی بالای سر میزها لامپ و مهتابی نصب کنید. در صورت ممکن میزکارتان را نزدیک پنجره قرار دهید تا در طول روز از نور طبیعی بهرهمند شوید. فراموش نکنید که محل کارتان خانه دوم شماست و مدت زمان زیادی را در این مکان حضور دارید؛ بنابراین باید هنگام کار از شرایط نور مناسب بهرهمند شوید.
محل نگهداری چوب
بهترین مکان برای ذخیره و نگهداری قطعات چوب یا صفحههای چوبی نزدیک ورودی کارگاه یا نزدیک میز کار است. زمانی که وارد محیط کار میشوید میخواهید قطعه چوبی را برداشته و شروع به کار کنید؛ که این امر میزان بهرهوری کار را بالا میبرد. گزینه دیگر تخصیص یک کابینت برای قطعات خام چوب و یک کابینت برای قطعات کار ناتمام است. هنگام برنامهریزی برای ایجاد یک کارگاه نجاری ابتدا محل قرارگیری تختههای سه لا و صفحات چوبی را در نظر بگیرید.
میز مونتاژ
یکی از نیازمندیهای کارگاه نجاری میز یا جزیرهای در وسط مجموعه است. به این میز، میز مونتاژ هم میگویند که میتوان تختههای چوب، اره، ابزارهای دستی، پیچ و مهرهها یا کفرنده را برای دسترسی آسانتر روی آن قرار داد.
میز پایان کار به سمت پنجره باشد
پس از تبدیل تختهها و مواد اولیه به سازههای چوبی زیبا باید آنها را پرداخت و رنگآمیزی کرد. به همین دلیل محیطی که قرار است این اقدامات در آن انجام شود باید نزدیک پنجره یا درب باشد. نزدیک بودن به در یا پنجره سبب میشود تا هوا گردش داشته باشد و بخارها و گازها از محیط کارگاه خارج شود. اگر یک دستگاه تهویه کنار یا روی دیوار روبرو داشته باشید میتواند به تخلیه بخارها و گازها از محیط کارگاه کمک کند. از سوی دیگر شما میتوانید یک فن با سرعت بالا روی دیوار یا سطح زمین نصب کنید. بخار و گازهای شیمیایی که در کارگاه تنفس میکنید برای سلامتی مضر است؛ بنابراین بهتر است تدابیر لازم برای تهویه کارگاه را به کار ببرید. استفاده از ماسک نقش موثری در محافظت از سلامتی شما دارد، به ویژه زمانی که به مدت طولانی مشغول کار با پروژههای بزرگ چوبی هستید.
قابلیت جابجایی ابزار و وسایل مورد نیاز
یکی از چالشهای کارگاه نجاری این است که نمیدانید در لحظه چه چیزی موردنیاز کار است. بنابراین باید آمادگی هر تغییری در چیدمان سطح کارگاه را داشته باشید. خوشبختانه امروزه اغلب ماشینآلات دارای پایههای متحرک بوده و به راحتی قابل جابهجایی هستند. در نتیجه میتوانید در صورت نیاز ماشینآلات را به هر بخش دیگری از کارگاه خود منتقل کنید.
ساخت کارگاه کوچک در منزل
برای راه اندازی کارگاه نجاری خانگی صرفا نیازی به فضاهای بزرگ نیست. شما میتوانید در فضاهای کوچک منزل خود مانند پارکینگ، حیاط یا زیر زمین نیز یک کارگاه کوچک اما مجهز را داشته باشید. در ادامه به بررسی مراحل و نکات لازم برای ساخت کارگاه کوچک در فضای پارکینگ منزل میپردازیم.
راهاندازی کارگاه نجاری در فضای پارکینگ
اگر تازهکار هستید و میخواهید از حرفه نجاری کسب درآمد کنید، شاید بخواهید برای شروع و صرفهجویی در هزینهها از فضای پارکینگ خانه خودتان شروع کنید و کارگاه نجاری خانگی خود را بسازید. هرآنچه باید درباره راه اندازی کارگاه نجاری در گاراژ بدانید در ادامه مطلب آوردهایم:
فضای کارگاه
ابتدا فضای موردنیاز را تعیین کنید. همه پارکینگها ابعاد یکسانی ندارند و در مقایسه با یک کارگاه بزرگ نجاری فضای کمتری برای چیدن مواد اولیه و میزهای کار دارد. قبل از شروع کار ابتدا فضای گاراژ را کاملا تمیز کنید تا بهتر بتوانید در رابطه با طراحی و چیدمان آن تصمیمگیری کنید. هنگام ساخت کارگاه کوچک باید سعی کنید از فضایی که در اختیار دارید به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
در انتخاب ماشینآلات دقت کنید و برای انعطاف بیشتر از ماشینآلات قابل حمل و جابهجایی استفاده کنید. لازم است بدانید که کدامیک از ابزارآلات بهتر است ثابت باشد و کدامیک قابل جابهجایی.
تجهیزات و ابزار نجاری کارخانه ای
تجهیزات و ابزارآلات هر کارگاهی بسته به حوزه کاری نجار ممکن است متفاوت باشد؛ اما ماشینآلات اولیه مانند کف رنده و اره میزی در هرکارگاهی وجود دارد. در برخی از کارگاههای نجاری دستگاه آب سردکن ضروری است. در فصل زمستان به عنوان سیستم گرمایشی میتوانید از بخاری دیواری استفاده کنید. ابزارآلات و تجهیزات باید از کیفیت و طول عمر بالایی برخوردار باشد تا مجبور به تعویض یا جایگزینی و تعمیر آنها در فاصله زمانی کم نباشید.
چینش و سازماندهی تجهیزات
استفاده از سازماندهندههایی مانند جعبه ابزار، قفسههایی با گیرههای نگهدارنده، میز کار، میز مونتاژ و یک کمربند نقش موثری در نظم چیدمان کارگاه شما دارد. گیرهها، قلابها، قفسهها، کابینتها و پایهها همگی گزینههایی عالی هستند تا مواد اولیه و وسایل در دست و پای شما نباشند.
سوراخهای نصب گیره روی میز کار تاثیر زیادی در پیشبرد کار خواهد داشت. به منظور زیباسازی فضای کار بهتر است یک دیوار حاشیه در کارگاهتان ایجاد کنید. دیواری که طراحی آن کاملا متفاوت از قسمتهای دیگر بوده و انرژی بیشتری به فضای کاری شما میدهد.
قدرت برق را افزایش دهید
مطمئن باشید که خروجیهای برق با هر دو ظرفیت 110 و 220 ولت داشته باشید. ابزارآلات بزرگتر و ماشینآلات نیاز به جریان انرژی با ولتاژ بالاتری دارند در حالی که ابزارآلات کوچکتر با جریان انرژی 110 ولت به خوبی کار میکنند.
این خروجیها باید در یک موقعیت مطلوب از چیدمان کارگاهتان باشد. که برای هر ماشین یک خروجی (پریز) درنظر بگیرید. هرچند خروجیهای اضافی (پریزهای) میتواند کارایی موثری داشته باشد.
این را هم در طراحی کارگاه خود پیشبینی کنید که ممکن است به یک سیستم گرمایشی نیاز داشته باشید. حداقل 5000 وات برای گرمایش محیط کافی است.
همه چیز درباره روشنایی محیط
علاوه بر طرح مورد نظر برای انبار، سیستم گرمایش و سازماندهندههای دیواری در طراحی کارگاه، این موضوع خیلی مهم است که نورپردازی مناسبی برای محیط داشته باشید. واضح است که شما میخواهید پروژه کاریتان را به راحتی و بدون هیچ عوارض و دردی برای چشمهایتان انجام دهید.
به طور کلی دو منبع جداگانه برای نورپردازی محیط دارید. اگر یک ردیف از نورپردازی در بالای سر (سقف) دارید بهتر از است از یک لامپ دیگر برای متعادل کردن و یکنواختی میزان نور و همچنین حذف سایهها درنظر بگیرید.
یکی از ضروریات محیط کارگاه نور متناسب و کافی است؛ زیرا در سازههای چوبی دقت نقش بسیار مهمی دارد. نور متناسب در فضای کارگاه در واقع یک شاخصه ایمنی است که از وقع هر حادثهای هنگام کار با ابزار و ماشینآلات نجاری جلوگیری میکند.
جمعآوری گرد و غبار و برادههای چوب
اره میزی، کاغذهای سنباده، اره مویی و تقریباً همه ابزارها گردوغبار و برادههای زیادی را در کارگاه انباشته میکنند. این موضوع میتواند در دراز مدت به سیستم تنفسی شما آسیب برساند، بنابراین یکی از ضروریات کارگاه نجاری استفاده از سیستم مکنده گردوغبار است.
علاوه بر جاروبرقی بهتر است از دستگاههای مکنده قوی استفاده کنید که حجم بسیار زیادی از گردوغبار را جابهجا میکند. این دستگاهها با مکش برادهها و گردوغبار از ایمنی فرد محافظت کرده و مانع از به خطر افتادن سلامتی نجار میشود.
کارگاه کوچک زیر زمینی
در رابطه با کارگاههای زیرزمینی مشکلات زیادی وجود دارد. همانطور که میدانید، زیرزمین دارای مشکلاتی چون نشتی و رطوبت است. رطوبت در واقع قاتل ماشینآلات سنگین است. هنگام ارزیابی وضعیت زیرزمینها، از وضعیت کلیدهای برق (پریز، دوشاخه و …)، تمیز بودن و موقعیت قرارگیری ایدهآل آنها مطمئن شوید. زیرزمینها معمولا به دلیل عدم وجود روشنایی کافی برای محیط کار مناسب نیستند، بنابراین ممکن است نیاز داشته باشید تا پنجرهها را بزرگتر کنید و یا حتی یک درب جدید نصب کنید تا نور بیشتری از محیط بیرون به داخل زیرزمین وارد شود. به طور کلی راه اندازی کارگاه نجاری خانگی در زیرزمین منزل برخی چالشها را به همراه دارد. بنابراین توصیه میشود ترجیحا مکانهای دیگری را برای راه اندازی کارگاه ساخت وسایل چوبی انتخاب کنید.
هزینه راه اندازی کارگاه نجاری
بسیاری از نجاران مبتدی و تازهکار نگران هزینه مازاد و یا خرید لوازم جانبی نامناسب و اشتباه هستند. از این گذشته، خیلی سخت است که از یک صفحه یا شخصی که پروژههای ساختمانی را در دست دارد مشاوره بگیرند. در این راهنمای کوتاه ما به شما کمک خواهیم کرد تا بتوانید خوب را از بد تشخیص دهید. ادامه مطلب را بخوانید:
برای خرید ابزارآلات جدید چه کارهایی نباید کرد؟
بجای خواندن و بررسی سایتهای غیرقابل اعتماد، نقدوبررسیهای کارشناسانه سایتهای فروشگاهی را مطالعه کنید. به جای خرید ابزارهای ارزان قیمت بی کیفیت میتوانید از ابزارآلات باکیفیت دست دوم استفاده کنید. ممکن است در کارگاه خود به ترکیبی از ماشینآلاتی چون اره میزی بازویی، میز اورفرز، فارسیبر و یکسری ابزارآلات بادی نیاز داشته باشید. بنابراین هرگز نباید بدون برنامه ریزی برای چیدمان تجهیزات و سازماندهی فضا نسبت به خرید ابزارآلات ذکر شده اقدام کنید.
ابزار نجاری دست ساز
برای داشتن کارگاهی ایده آل حتما نیازی نیست ابزار گران قیمت تهیه کنید حتی میتوانید بعضی ابزار را خودتان بسازید.
وسایل مورد نیاز نجاری
به طور کلی وسایل مورد نیاز نجاری را میتوان به دو دسته ابزارآلات برقی و ابزارآلات دستی تقسیمبندی کرد. با تهیه کردن این وسایل میتوانید یک کارگاه ساخت وسایل چوبی مجهز در اختیار داشته باشید.
ابزارآلات برقی
- اره میزی: ممکن است شما نام اره میزی را در بسیاری از لیستهایی که با آن روبرو شدهاید را دیده باشید. این دستگاه برای برش دادن چوب در زوایای مختلف مناسب است. اگر قصد تهیه اره میزی داشته باشید باید یک میز جانبی نیز برای قراردادن چوبها در نظر بگیرد.
- فارسی بر: از این ابزار برای ایجاد گوشههای گرد روی چوب استفاده میشود. سایز تیغه استاندارد این دستگاه بین 8 تا 15 اینچ است. فارسی بر یکی از دستگاههایی است که باید در هر کارگاه نجاری وجود داشته باشد.
- دریل ستونی: دریل ستونی یکی از ابزارآلات بسیار کاربردی در کارگاههای نجاری کوچک بوده و مانند دریل دستی به دقت بالایی هنگام کار نیاز دارد. این دستگاه توانایی ایجاد سوراخ، سنبادهزنی و حتی ایجاد شیار بر روی سطح چوب را دارد.
- رنده: دستگاه رنده برای تراشیدن چوب در اندازههای دلخواه استفاده میشود.
- سنباده زن: این ابزار همان کاری را انجام میدهد که کاغذهای سنباده انجام میدهند؛ اما خیلی سریعتر و بسیار موثرتر. ورقههای سنباده این دستگاه سطوح چوبی را به خوبی صاف و صیقلی میسازد. دستگاه سنباده زن غالبا به منظور پرداخت چوب در آخرین مراحل کار استفاده میشود.
- اره نواری: اره نواری دستگاهی است با یک تیغ اره عمودی نازک که هنگام روشن شدن این تیغه به سمت بالا و پایین حرکت میکند. این دستگاه علاوه بر چوب برای برش فلزات نیز به کاربرده میشود و از رایجترین ابزارآلات در کارگاههای نجاری کوچک و بزرگ است. برای کار با این ماشین باید در هر دو طرف آن فضای آزادی را در نظر بگیرید.
- اورفرز: دستگاه اورفرز هم به صورت برقی و هم دستی موجود است و از آن برای توخالی کردن قطعات چوب در سازههای چوبی استفاده میشود.
- اره گردبر: این ماشین یکی از محبوبترین و لذتبخشترین ابزار برای کارگران حرفهای صنعت چوب بوده که از آن برای برش اریب چوب استفاده میشود.
- دریل برقی: استفاده از دریل برقی در بسیاری از خانهها، مغازهها و کارگاهها متداول است. این ابزار یکی از لوازمی است که بیشترین کاربرد را در کارگاه نجاری دارد.
- اره مویی: اره مویی یک ابزار قدرتمند همهکاره است. ساخت این دستگاه کاملا ارگونومیک بوده و کاربر به خوبی میتواند روی دستگاه کنترل کامل داشته باشد.
ابزارآلات دستی
- متر: چگونه و از کجا خواهید فهمید که آیا الوار را در سایز مناسب برش زدهاید؟ متر یکی از ابزارهای دستی ضروری در هر جعبه ابزاری است که برای اندازهگیری طول، عرض و عمق به کار برده میشود.
- چکش: یکی از بهترین و کاربردیترین ابزارهای مورد استفاده در کارگاهها و فضای خانهها چکش است. برای میخ کوبیدن یا هر زمان که نیاز به قدرت بیشتری دارید وجود چکش ضروری است.
- مغار: از این ابزار دستی برای ایجاد شیار و کنده کاری روی سطح چوب استفاده میشود و برای منبتکاران مبتدی ابزار ایدهآلی است.
- گونیا: یکی دیگر از ضروریترین ابزارهایی که باید در کارگاهتان داشته باشید ابزار اندازهگیری گونیا بوده که از آن برای اندازهگیری زوایا استفاده میکنند.
- پیچگوشتی: حتی اگر یک دریل برقی دارید که میتواند با سرعت چندبرابری نسبت به پیچگوشتی عمل کند باز هم داشتن یک پیچگوشتی دستی در کارگاه نجاری لازم است.
- آچار: برای باز کردن و بستن پیچها نیاز به یک آچار دستی دارید.
شرایط ایمنی کارگاه
رعایت نکات ایمنی حتی در کارگاههای کوچک نیز امری ضروری است؛ زیرا ممکن است خطرات جبران ناپذیری به بار آورد. به منظور به حداقل رساندن خطرات احتمالی باید دانش و اطلاعات کافی برای برقراری شرایط ایمنی کارگاه داشته باشید و تا جای ممکن فضای کارگاه را تمیز و مرتب کنید. رعایت نکات ایمنی زمانی از اهمیت ویژهای برخوردار است که کودکان اجازه ورود و فعالیت در کارگاه را داشته باشند. اصول اولیه راهاندازی یک کارگاه چه برای کارگاه بزرگ یا کارگاه کوچکی در گاراژ یکسان است. امیدواریم توانسته باشیم با نکات و راهنماییهای ذکر شده در این مطلب به شما در راهاندازی یک کارگاه کوچک ایمن کمک کرده باشیم.
مطالب بسیار مفید ارزنده بود تشکر.
سلام
از این که مطالبمون براتون مفید واقع شده خوشحالیم.
عالی.ازین ببعد فالوتون میکنم.ازتون مطالب خوب ومفیدی بلد شدم.
سپاس
سلام
خوشحالیم از اینکه مطالبمون براتون مفید بوده.
با سلام و خداقوت خدمت شما
مطالب بسیار ارزشمند و آموزنده ای بود
ممنون از شما
امیدوارم روز به روز مطالب بیشتری تهیه کنید و از زحمات شما بیشتر یاد بگیریم
سپاس از توجه شما